Autor Wątek: Co zamiast Camry?  (Przeczytany 256620 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Milos

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Lexus IS + NX
Odp: Co zamiast Camry?
« Odpowiedź #300 dnia: 11 Sierpnia 2021, 10:29:21 »
Tak, przez wiele miesięcy tego roku kosztował 139.900 zł plus lakier. Wyprzedaż niedawno się skończyła bo wszystkie sztuki się wyprzedały. Ja kupowałem w marcu. Były też wersje F Sport za chyba 155 tys zł ale te wyprzedały się jako pierwsze.

IS 300h pali mi teraz średnio jakieś 6,5 litra. Kilka dni temu w drodze przez Czechy i Austrię autostradą do 140 km/h i potem na ostrych podjazdach w Alpach spalił mi średnio 6.3 litra na całej 800 km trasie z 3 osobami na pokładzie i całym bagażnikiem załadowanym. Uważam, że to świetne wyniki przy mocy 223 KM. Przy zbiorniku paliwa 66 litrów daje to zasięg 1000 km w trasie. W dużym mieście na codzień spalanie też oscyluje mi koło 6-6.5 litra. Jak masz ciężką nogę to spali 7-7.5 litra zanim nauczysz się jeździć hybrydą. Co do wnętrza i bagażnika to nie jest auto rodzinne. Ja mam jeszcze RAV4 jako praktyczny samochód dla rodziny. IS jest na dojazdy do pracy i dla przyjemności bo prowadzi się świetnie, uważam że nie gorzej niż BMW 3.

Aha, elektroniczny kaganiec ma założony 20 km wyżej niż Camry jeśli to dla kogoś istotne :) Można jechać 200 km/h realnie, licznikowo odpowiednio więcej. I zachowuje się stabilnie na drodze przy takich prędkościach a to najważniejsze.
« Ostatnia zmiana: 11 Sierpnia 2021, 10:34:09 wysłana przez Milos »
My Toyota is Fantastic :)

Offline klaudiusz

• Toyot Spamer
  • Samochód:: Camry2019/NX350
Co zamiast Camry?
« Odpowiedź #301 dnia: 11 Sierpnia 2021, 10:30:45 »
Hybryda z IS300h rowniez jest na podwojnym wtrysku.

Patrzylem na IS, ale to fajne auto dla ludzi do 170cm. Klaustrofobia w srodku. No i samochod konstrukcyjnie z 2012 roku.

Znajomy kupil wlasnie GS300h i spalaniem dorownuje Camry.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
« Ostatnia zmiana: 11 Sierpnia 2021, 10:32:23 wysłana przez klaudiusz »

Offline Milos

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #302 dnia: 11 Sierpnia 2021, 10:34:33 »
Hybryda z IS300h rowniez jest na podwojnym wtrysku.

No jest i to bardzo dobrze bo zarówno wtrysk pośredni jak i bezpośredni mają swoje wady i zalety. Ale czy słyszałeś kiedyś o problemach z olejem ponad stan przed wejściem najnowszej generacji hybryd? Nie było ich.

Patrzylem na IS, ale to fajne auto dla ludzi do 170cm. Klaustrofobia w srodku.

Teoria. Mam 185 cm i absolutnie nie narzekam :) nie jeżdżę też na najniższej pozycji fotela, podsuwam kilka centymetrów w górę i nie siedzę na podłodze a jednocześnie mam jeszcze ładnych kilka cm nad głową.

No i samochod konstrukcyjnie z 2012 roku.

Czy konkretnie coś złego z tego wynika? Ja widzę raczej same dobre rzeczy, poza spalaniem o litr wyższym od najnowszych generacji hybryd. Za to oleju nie przybywa. Zresztą wielu jest tu mówiących, że ?kiedyś to było? i czasami faktycznie jest to racja, choć oczywiście nie zawsze. Dla mnie konstrukcja z 2012 nie jest żadną wadą dopóki nie spojrzy się na konkretne rzeczy, które z tego faktu wynikają.

Znajomy kupil wlasnie GS300h i spalaniem dorownuje Camry.

GS tylko w wersji 450h. Tak jak układ hybrydowy 300h jest świetny to jednak przeznaczony do aut o rozmiar mniejszych i lżejszych niż GS. GS IV gen w wersji 450h pali 2-3 litry więcej niż w wersji 300h ale zdecydowanie warto.
« Ostatnia zmiana: 11 Sierpnia 2021, 11:23:23 wysłana przez Milos »

Offline Piwo

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #303 dnia: 11 Sierpnia 2021, 10:52:08 »
is widze ma 480l bagaznik a gs tylko 465l. wiec i bagaznik ma is wiekszy. ciekawe ciekawe. osiagi zblizone do camry tyle ze rwd i podwojny wahacz z przodu. calosciowo fajne autko ale musialbym tam usiasc by porownac bo ostatnio jak przysiadlem sie do alfy guli brata to niemilo sie zaskoczylem bo miejsca w srodku mniej niz w moim kompakcie mazdzie 3 sedan. to jest dopiero masakra czyli podszywanie sie pod klase d auta a wnetrze  z klasy kompakt i to tej mniej przestrzennej. wiem wiem duze jest z zewnatrz ale co z tego jak w srodku tragedia i nie idzie sie wyprostowac, malo miejsca na lokcie, malo miejsca na kolana malo miejsca na glowe (u mnie 183cm i dla mnie bylo zdecydowanie za male by jezdzic komfortowo czyli bez walenia o cos, wiecej w punto z przodu mialem wiecej przestrzeni na swe cialo). chore. nie wiem kto kupuje takie auta gdzie nie da sie siedziec. chyba jaskiniowcy ktorzy lubia klaustrofobiczne pomieszczenia i musza byc zgarbieni i wszystkim o cos ocierac.
dlatego ciekaw jestem isa czy poziom camry czy raczej poziom alfy guli.
« Ostatnia zmiana: 11 Sierpnia 2021, 10:56:24 wysłana przez Piwo »

Offline surrender

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Camry Exec 2020
« Odpowiedź #304 dnia: 11 Sierpnia 2021, 11:47:33 »
Trzeba mieć argumenty pod siebie, żeby dokonać wyboru. No ja bym w tym wypadku jakoś specjalnie na korzyć Lexusa chyba ich nie znalazł. Może prowadzenie przy 180km/h, bo tu w Camry spodziewałem się lepiej. No ale jak pójdzie zgodnie z planem, to problem jazdy z tą prędkością rozwiąże się sam. Benzynę w oleju będziesz miał nawet we Fiacie 125p, jeśli się postarasz.
W Toyocie taki problem łatwiej zauważyć, bo nie zużywa oleju.
« Ostatnia zmiana: 11 Sierpnia 2021, 11:49:11 wysłana przez surrender »

Offline Gawel89

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #305 dnia: 11 Sierpnia 2021, 13:25:16 »
IS za 140 tys. był strasznie ubogi, Camry miało stare systemy bezpieczeństwa przed liftem ale w podstawowym IS-ie ich w ogóle nie było (chyba że mnie pamięć myli), brak świateł LED, dostępu bez kluczykowego, klimatyzacji z jonizowaniem powietrza, piszę o wersji porównywalnej cenowo z Camry. Do tego na tylnej kanapie jest ciasno co dla mnie było dyskwalifikujące, po co mi sedan jeżeli nie mogę wygodnie przewieźć 4 dorosłych osób. Jeżeli ktoś stawia stylistykę ponad funkcjonalność to IS będzie dla niego lepszym wyborem natomiast co do zawieszenia wielowahaczowego to ma ono tyle samo zalet co i wad szczególnie w hybrydzie. 

Offline Milos

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #306 dnia: 11 Sierpnia 2021, 13:40:50 »
Część rzeczy to prawda, część nie. Elektronicznych wspomagaczy faktycznie brak ale mi na tym zupełnie nie zależało zwłaszcza, że nadal działają one w Toyocie tak, że większość się od razu wyłącza po przetestowaniu. 4 dorosłe osoby spokojnie się mieszczą, choć komfort jazdy na tylnej kanapie oczywiście jest gorszy niż w Camry. Mi na tym nie zależało bo do rodzinnych wypraw mam RAV4. Światła LED oczywiście są, podobnie jak klimatyzacja Nanoe. Wielowahacz daje komfort i precyzję prowadzenia i to naprawdę czuć ale trzeba samemu pojeździć. Wada to tylko droższe zawieszenie w naprawie jak ktoś kupuje starszy samochód. Dostępu bezkluczykowego nie ma, jest tylko odpalanie bezkluczykowe silnika. Przynajmniej tak łatwo nie ukradną auta. Dostęp bezkluczykowy mam w RAV4 i szczerze mówiąc dla mnie nie ma to większego znaczenia. Każdy kupuje pod siebie. Dla mnie sama jakość wykończenia wnętrza w Lexusie sprawia, że trudno mi już będzie wrócić do Toyoty, której modelami jeździłem przez ostatnie 20 lat.

Offline Milos

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #307 dnia: 11 Sierpnia 2021, 14:47:18 »
is widze ma 480l bagaznik a gs tylko 465l. wiec i bagaznik ma is wiekszy.

Do tego w hybrydowym IS składa się kanapa, a w hybrydowym GS nie. Co do reszty to trzeba samemu przetestować. Ja mam 185 cm ale jestem dość szczupły i czuję się w tym wnętrzu świetnie. Jest na pewno więcej miejsca niż w Giulii. Pewnie nie jest to auto dla potężnie zbudowanych osób i/lub grubasów ;)

Offline Gawel89

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #308 dnia: 11 Sierpnia 2021, 17:34:59 »
Nawet droższa wersja obecnie za 195tys (2020r) nadal ma braki względem podstawowej Camry w tym brak systemów wspomagających z aktywnym tempomatem, brak kamery cofania, brak elektrycznej regulacji fotela kierowcy, felgi tylko 17" (https://drive.google.com/file/d/1eWYOSosVaggTKlh7TJIpejnCbDzPEMgG/view).
IS to bardziej konkurencja dla ES-a niż znacznie tańszej Camry.     
Co do McPhersona to występuje nawet w najnowszym Porsche 911.
« Ostatnia zmiana: 11 Sierpnia 2021, 17:50:15 wysłana przez Gawel89 »

Offline Milos

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #309 dnia: 11 Sierpnia 2021, 18:07:25 »
Felgi 18" można dołożyć ale na 17" jest dużo większy komfort jazdy więc ja odpuszczam. Wzór jest ładny i nie wyglądają na zbyt małe w tych nadkolach. Najmniejszy rozmiar w IS III gen to był 16". Kamerę cofania dobrej jakości oraz moduł CarPlay / Android Auto założyli mi w salonie, odebrałem już na gotowo za naprawdę niewielką dopłatą po wykorzystaniu wszelkich możliwych rabatów bo to nie pierwsza Toyota, którą kupowałem.

Zapomniałem jeszcze o doskonałym wyciszeniu wnętrza. W porównaniu do Camry jest przepaść na korzyść IS. Nawet powyżej 140 km/h można swobodnie (cicho) rozmawiać i słuchać muzyki. Właśnie w takich rzeczach jest różnica w porównaniu do Toyoty.
« Ostatnia zmiana: 11 Sierpnia 2021, 18:59:49 wysłana przez Milos »

Offline Piwo

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #310 dnia: 11 Sierpnia 2021, 18:13:24 »

Co do McPhersona to występuje nawet w najnowszym Porsche 911.

No nie do końca

https://www.carthrottle.com/post/porsche-911-gt3-details-confirmed-double-wishbone-front-na-flat-six-optional-manual/
Macpherson to słabe rozwiązanie i w Porsche przez to było sporo podsterowności.

A co do kamery cofania to będę miał ją w służbowej toyocie Yaris 125 konnej za  60+ tys zł. I także android auto i wyświetlacz zdaje się 8' oraz adaptacyjny tempomat.  Śmieszne to bo na cholerę mi to niepotrzebne ale zadziwiajaco ten Yaris się zbiera. 9s do setki. Brawo dla toyoty że robi dość tanie i szybkie zabawki.
« Ostatnia zmiana: 11 Sierpnia 2021, 18:24:00 wysłana przez Piwo »

Offline Milos

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #311 dnia: 11 Sierpnia 2021, 19:02:37 »
Nawet droższa wersja obecnie za 195tys (2020r) nadal ma braki względem podstawowej Camry

Nie wiem o jakiej dokładnie wersji IS mówisz, ale prawdopodobnie właśnie o tej, która na wyprzedaży kosztowała 139.900 zł. Jest to wersja Business Edition, na którą było dokładnie 53.200 zł rabatu przed negocjacjami. Normalnie ta wersja kosztowała 191.300 zł + lakier. Ja takich rabatów w Lexusie nie pamiętam, więc długo się nie zastanawiałem, zwłaszcza że IS mi się zawsze bardzo podobał. Rozczarowania po pierwszych 10.000 km nie ma, wręcz przeciwnie.

Edit: spojrzałem na link, który wkleiłeś i potwierdzam: to dokładnie ta sama wersja, która kosztowała 139.900 zł na wyprzedaży.
« Ostatnia zmiana: 11 Sierpnia 2021, 20:01:58 wysłana przez Milos »

Offline Piwo

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #312 dnia: 11 Sierpnia 2021, 20:09:12 »
A ile płacisz za serwis ? Więcej niż 1200zl brutto?

Offline Milos

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #313 dnia: 11 Sierpnia 2021, 20:42:48 »
Mam nabite niecałe 10.000 km, więc na razie robiłem tylko wymianę oleju po 2000 km. Była gratis. Co później zobaczymy ale raczej przeglądy nie będą dużo droższe niż mojej Ravki. Są przeglądy duże i małe i jest spora różnica w ich cenie.

Tu jest link do wersji wyprzedażowej:
https://drive.google.com/file/d/1RUR_y_FkkPSr-h7nVRMWwl9ol6i7JJGl/view?usp=drivesdk

KubaCamry

• Gość
« Odpowiedź #314 dnia: 11 Sierpnia 2021, 20:50:26 »
Spoko ale rozmawiamy o aucie, którego już nie ma w ofercie :).
Jak wróci w wersji elektrycznej to nie mowię nie.
Na razie w Lexusie zostały suv?y i sedany w których za kierownicą wygląda się jak czyiś kierowca?
Na tylnej kanapie mógłby mnie ktoś wozić :).

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl