Autor Wątek: Co zamiast Camry?  (Przeczytany 256837 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Gawel89

• Toyot Pełzający
  • **
Odp: Co zamiast Camry?
« Odpowiedź #315 dnia: 12 Sierpnia 2021, 08:27:42 »
Zbiornik paliwa w IS-ie robi robotę, bo te 50L w Camry jest trochę uciążliwe w trasie, wiadomo są gorsze auta pod tym względem ale Toyota mogła zostawić zbiornik 60L z wersji spalinowych. Firmy leasingowe nieźle zdzierają żeby kupić auto za 140 tyś, a po kilku miesiącach leasingować je za 195tys.
Szkoda że IS wychodzi z Europy bo był czymś więcej niż Toyotą z luksusowym wnętrzem, ja bym nie dopłacił do ES-a ale jeżeli by wyszedł nowy IS, trochę większy i napakowany nowoczesnymi technologiami to chętnie bym się przesiadł.

Offline trepek

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #316 dnia: 12 Sierpnia 2021, 08:58:03 »
IS ma wrocic jeszcze do polski wraz z IV gen modelu okolo 2022/2023r. Tak mi na wiosne powiedzieli w salonie.

Offline klaudiusz

• Toyot Spamer
  • Samochód:: Camry2019/NX350
« Odpowiedź #317 dnia: 12 Sierpnia 2021, 08:58:35 »
IS ma wrocic jeszcze do polski wraz z IV gen modelu okolo 2022/2023r. Tak mi na wiosne powiedzieli w salonie.
No to pewnie pare sztuk IS-F.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Offline trepek

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #318 dnia: 12 Sierpnia 2021, 10:46:09 »
No to pewnie pare sztuk IS-F.

Nie, nowa 4 gen ISa. IS-F to dalej 3 gen. No i nowy silnik hybrydowy. Ale ile w tym prawdy to nie wiem. A informacje taka uzyskalem, bo sprzedawcy powiedzialem "kurde, tak mi sie ISy podobaja a leasing konczy mi sie dopiero za 2 lata". I sprzedawca sie wygadal odnosnie planow za 2 lata.

Offline Steffen_75

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #319 dnia: 12 Sierpnia 2021, 11:49:46 »

Nie, nowa 4 gen ISa. IS-F to dalej 3 gen. No i nowy silnik hybrydowy. Ale ile w tym prawdy to nie wiem. A informacje taka uzyskalem, bo sprzedawcy powiedzialem "kurde, tak mi sie ISy podobaja a leasing konczy mi sie dopiero za 2 lata". I sprzedawca sie wygadal odnosnie planow za 2 lata.
[/quote]

Ciekawy jestem jak to będzie i jaki będzie nowy IS. Sam mocno przymierzałem się do IS w hybrydzie. Ma fajną sylwetkę, świetnie się prowadzi. Ale niestety dla mnie fotel był tak niewygodny, że po 2h jazdy bolały mnie plecy (podobno nie byłem jedyny), a dodatkowo kolana (wiem jak to śmiesznie brzmi) - opierały się w takich miejscach o drzwi i tunel, że po prostu bolały :-). O zestawie audio nie wspomnę, bo nie chcę sie znęcać :-).

A z innej beczki - miałem okazję pojeździć ES'em i pomimo tego, że podoba mi się bardziej niż Camry, wg. mnie nie jest wart różnicy w cenie. Po prostu Camry w innej budzie i innym logo.  GS to inna historia...

Offline Milos

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Lexus IS + NX
« Odpowiedź #320 dnia: 12 Sierpnia 2021, 11:58:43 »
Nie ma jeszcze nowego IS-F, podobno ma być na jesieni. To co już jest w USA to IS 500 F SPORT Performance, czyli dopiero zapowiedź prawdziwego IS-F. IS 500 F SPORT ma pod maską wolnossące V8 o mocy 472 KM ale prawdziwy IS-F będzie jeszcze mocniejszy, ta sama jednostka V8 prawdopodobnie dostanie twin-turbo i będzie miała zdrowo ponad 500 KM, może nawet bliżej 600 KM.

Była też limitowana do 500 egzemplarzy edycja IS 500 F SPORT Launch Edition, jak na poniższym filmie. Oczywiście z miejsca się wyprzedała.

https://youtu.be/4k7ihZ2nHEQ

https://www.lexus.com/IS500/

https://www.topspeed.com/cars/car-news/a-lexus-is-f-with-a-twin-turbo-v-8-it-could-be-a-thing-ar191705.html

A schodząc na ziemię to mi wystarczyłby zwykły IS 350 F SPORT AWD z 3.5 V6 311 KM pod maską.

https://www.lexus.com/content/dam/lexus/documents/brochures/models/2021/MY21-Lexus-IS-Brochure.pdf

Wszystko to są jednak modele III gen, po drugim, mocnym liftingu. Na IS IV gen przyjdzie czas dopiero za kilka lat.
« Ostatnia zmiana: 12 Sierpnia 2021, 12:29:05 wysłana przez Milos »
My Toyota is Fantastic :)

Offline Milos

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #321 dnia: 12 Sierpnia 2021, 12:03:35 »

Ale niestety dla mnie fotel był tak niewygodny, że po 2h jazdy bolały mnie plecy (podobno nie byłem jedyny), a dodatkowo kolana (wiem jak to śmiesznie brzmi) - opierały się w takich miejscach o drzwi i tunel, że po prostu bolały :-)

I tu widać jak ważna jest budowa ciała. Trudno więc o generalizacje. Jestem szczupły, moja rodzina również i dla nas fotele IS są naprawdę bardzo wygodne. Dużo wygodniejsze niż w Camry bo doskonale mnie opinają i świetnie trzymają w zakrętach. Dawno nie miałem tak wygodnych foteli w aucie, chyba od czasów kiedy jeździłem Camry XV10. Dopiero co zrobiłem ponad 800 km jednym ciągiem i wysiadłem wypoczęty zarówno ze względu na fotele jak i ciszę w aucie. Z kolei na kolana są przecież na tunelu miękkie poduszki. Moje kolana trafiają tam idealnie i nie dotykają niczego twardego w czasie jazdy. Co do audio Panasonica to jest ok, na pewno lepsze niż podstawowe audio w obecnej Camry.
« Ostatnia zmiana: 12 Sierpnia 2021, 12:19:53 wysłana przez Milos »

Offline Steffen_75

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #322 dnia: 12 Sierpnia 2021, 13:23:00 »

[/quote]

I tu widać jak ważna jest budowa ciała. Trudno więc o generalizacje. Jestem szczupły, moja rodzina również i dla nas fotele IS są naprawdę bardzo wygodne. Dużo wygodniejsze niż w Camry bo doskonale mnie opinają i świetnie trzymają w zakrętach. Dawno nie miałem tak wygodnych foteli w aucie, chyba od czasów kiedy jeździłem Camry XV10. Dopiero co zrobiłem ponad 800 km jednym ciągiem i wysiadłem wypoczęty zarówno ze względu na fotele jak i ciszę w aucie. Z kolei na kolana są przecież na tunelu miękkie poduszki. Moje kolana trafiają tam idealnie i nie dotykają niczego twardego w czasie jazdy. Co do audio Panasonica to jest ok, na pewno lepsze niż podstawowe audio w obecnej Camry.
[/quote]

To na pewno kwestia indywidualna jeśli chodzi o fotele. W fotelach ISa mieściłem się idealnie - mam normalną budowę, ale podpierały mnie tak, że podróż była bardzo nieprzyjemna. Testowałem samochód przez 4 dni i przez 4 dni próbowałem sobie wytłumaczyć, że będzie ok ale ostatecznie poddałem się. A tych poduszek nie trafiłem cholera - miałem problem zarówno z lewą i prawą nogą. Po prostu nie polubiliśmy się z wnętrzem IS'a :-D...

Co do radia to nie wiem co teraz montują w IS, ale nie sądzę żeby zmieniali coś pod koniec produkcji. Ja jeździłem IS z 2019 albo 2020 roku i granie było słabe nie tylko jak na poziom lexusa ale jakiegokolwiek samochodu. Ale to w sumie mały problem, bo nagłośnienie można szybko i niedużym kosztem doprowadzić do dobrego poziomu. Wg. mnie w Camry podstawowe (choć przyznam, że wg. mnie wersja JBL w Camry nie robi znaczącej różnicy) nagłośnienie gra na poziomie poprawny z minusem i po krótkim użytkowaniu zostało zmodyfikowane. Wyciszenie drzwi i wymiana głośników zrobiła bardzo słyszalną różnicę. Obstawiam, że w IS byłoby tak samo.

Jeśli nowy IS zawita do Polski na pewno będę go testował. Zobaczymy co ciekawego Toyota wymyśliła. Tak jak mówię IS bardzo mi się podoba jako samochód - niestety ostatecznie pomimo dużych chęci nie zdecydowałem się na niego :-(.

Offline Milos

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #323 dnia: 12 Sierpnia 2021, 13:36:46 »
Pomyślę o modyfikacji audio, przede wszystkim głośników, choć dla mnie gra to dobrze i nic mnie nie razi. Gra na pewno o niebo lepiej niż w mojej Ravce, tam bardziej by się przydała modyfikacja audio. Miałem w życiu okres kiedy byłem dość ekstremalnym audiofilem, dawno mi przeszło, ale nadal cenię dobry dźwięk i jestem na to wyczulony.

Offline Steffen_75

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #324 dnia: 12 Sierpnia 2021, 13:52:02 »
Pomyślę o modyfikacji audio, przede wszystkim głośników, choć dla mnie gra to dobrze i nic mnie nie razi. Gra na pewno o niebo lepiej niż w mojej Ravce, tam bardziej by się przydała modyfikacja audio. Miałem w życiu okres kiedy byłem dość ekstremalnym audiofilem, dawno mi przeszło, ale nadal cenię dobry dźwięk i jestem na to wyczulony.

To może w tym egzemplarzu który ja dostałem na testy było coś zespute? Mój kumpel stwierdził, że dawno temu radio w jego maluchu grało podobnie :-). I dostępnymi regulacjami nie dało rady nic z tym dźwiękiem zrobić ...

Online Piwo

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #325 dnia: 18 Sierpnia 2021, 20:11:27 »
Jupi forum odzyskane ;).
Fajne porównanie prowadzenia , hebli, wielkości wnętrza toyoty camry, peugeota  508 i mazdy 6. Oj jaka ta camry zła. Tragicznie się prowadzi i te heble. A na serio. Ilość miejsca w środku po prostu deklasacja. I właśnie o tym mówię. koles siedzi sam za soba (chyba kolo 195cm)
camry

mazda 6

peugeot 508

https://youtu.be/u-5hzNv0jbw
Tu fajny test superb . Na kanale jest ile bolączek miała nowa Skoda superb  ( nowa nie wyjechała z salonu ;) )
https://www.youtube.com/watch?v=T8-4fjdTScI
Klasa premium czyli coś o merci po paru latach
https://www.youtube.com/watch?v=6F1yBIXEKfc

Ale to mnie rozwaliło, skrzypiąca kierownica i nie tylko
https://www.youtube.com/watch?v=0NzenTMqsKw

Offline Milos

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #326 dnia: 18 Sierpnia 2021, 21:35:35 »

To może w tym egzemplarzu który ja dostałem na testy było coś zespute? Mój kumpel stwierdził, że dawno temu radio w jego maluchu grało podobnie :-). I dostępnymi regulacjami nie dało rady nic z tym dźwiękiem zrobić ...

Nie no, to jakieś przegięcie, w żadnym współczesnym aucie chyba nie gra jak w Maluchu, przynajmniej ja się nie spotkałem. Standardowe audio w IS gra bardzo dobrze, przynajmniej w tych z ostatniego roku produkcji. Producenci często wprowadzają drobne zmiany w każdym roku modelowym, może wcześniej grało gorzej, nie wiem.

Jeszcze co do foteli. Pewnie miałeś do czynienia z wersją F Sport. Dla mnie też tam fotele były zdecydowanie zbyt twarde, co szybko powodowało ból pleców. Miałem taką wersję na testach. Podobnie zawieszenie było tam zbyt twarde i niezbyt komfortowe. Nie wiem na ile to kwestia utwardzonego zawieszenia a na ile 18-calowych felg w F Sport. W każdym razie w obu kwestiach, zarówno foteli jak i zawieszenia, wersje nie- F Sport są zdecydowanie bardziej komfortowe.

Offline Milos

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #327 dnia: 18 Sierpnia 2021, 21:38:34 »
Jupi forum odzyskane ;).
Fajne porównanie prowadzenia , hebli, wielkości wnętrza toyoty camry, peugeota  508 i mazdy 6. Oj jaka ta camry zła. Tragicznie się prowadzi i te heble. A na serio. Ilość miejsca w środku po prostu deklasacja. I właśnie o tym mówię. koles siedzi sam za soba (chyba kolo 195cm)

A ja uważam, że najfajniejsze są samochody niepraktyczne. Trudno wszystko pogodzić w jednym aucie, powiem nawet, że się nie da. Najlepiej mieć jeden samochód praktyczny, a drugi wręcz przeciwnie. Jeden z musu, drugi dla przyjemności.

Online Piwo

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #328 dnia: 18 Sierpnia 2021, 21:56:56 »
Nie no jasne. Dlatego ja cały czas trzymam swój 320konny 950kg kabriolecik po domem. Praktycznie nim nie jeżdżę ale jak już adrenalina jest. ;)
A camry dla mnie idealne auto jeśli chodzi o koszty i to co daje na codzien czyli spalanie w mieście czy wyjazd wakacyjny.
« Ostatnia zmiana: 18 Sierpnia 2021, 21:58:37 wysłana przez Piwo »

Offline surrender

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Camry Exec 2020
« Odpowiedź #329 dnia: 19 Sierpnia 2021, 00:11:08 »
Z 508 i w ogóle samochodami PSA, w mojej ocenie są co najmniej dwa problemy. Najbardziej mi przeszkadza zbyt głośne zawieszenie na poprzecznych nierównościach. Mój kolega ma salonowego 508 z 2018 roku. Sam również miałem kilka francuzów, w tym Citroena XM z hydro i kultura pracy zawieszenia zawsze była niewystarczająca. Drugi problem to już potencjalny ale realny. Silnik Pure Tech to nie tak znowu przełomowe rozwinięcie tragicznie awaryjnego THP. 1,6 THP mam w rodzinie i chciałoby się po prostu raz zapłacić choćby 10 tys i żeby po prostu był naprawiony. Ale nie... w tym silniku psuje się po prostu wszystko i co chwila. 

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl