Autor Wątek: Co zamiast Camry?  (Przeczytany 256242 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Piwo

• Toyot Chodzacy
Odp: Co zamiast Camry?
« Odpowiedź #510 dnia: 27 Października 2021, 10:52:27 »
Z jakichś powodów u nas jest statystycznie więcej wypadków niż w wielu okolicznych krajach.
Może dlatego, że jak wjeżdżam do Czech, Słowacji, Niemiec, na Litwę, itd. to tam nagle wszyscy jadą 50 km/h w mieście, a poza - tak jak znaki wskazują ?
Jak nakazesz jezdzic 50km/h na autostradzie wszystkim i beda takie limitery bedzie jeszcze bezpieczniej. A jak zakazesz wogole samochodom jezdzenia to na drogach zrobi sie zupelnie bezpiecznie.  Mozna tak w nieskonczonosc. Zakazesz palenia zrobi sie bezpieczniej, zakazesz picia alkoholu zrobi sie bezpieczniej, zakazesz uprawiac seks zrobi sie bezpieczniej, zakazesz uzywac w domu nozy zrobi sie bezpieczniej, nie podlaczysz domu pod gaz zrobi sie bezpieczniej. Wszystko mozna podpiac pod bezpieczenstwo a fakt jest taki ze ludzie maja potrzebe szybkiego poruszania sie i zrobia wszystko by to osiagnac. Kosztem bezpieczenstwa tez. Bo bezpieczenstwo nie jest najwazniejsze w zyciu. Bezpieczenstwo pozwala statystycznie przesunac granice naszej smierci o rok dwa wiecej kosztem naszej pasji wygody stylu zycia. Dla jednych to konieczne dla innych nie do przyjecia w zaleznosci od charakteru. Dlatego jedni beda palic fajki cale zycie bez wzgledu na to co sie do nich mowi narazajac swoje zycie i innych na wdychanie  dymu a inni trabic ze tak nie wolno bo to niebezpieczne.
« Ostatnia zmiana: 27 Października 2021, 11:04:22 wysłana przez Piwo »

Online Markid

• Toyot Spamer
  • Samochód:: RAV4 2.5 2020
« Odpowiedź #511 dnia: 27 Października 2021, 11:14:06 »
Przesadzasz.
Nie chodzi o to aby wszystkiego zakazać ale o to by w większym procencie (na 100% raczej szans nie ma) społeczeństwo przestrzegało istniejące przepisy.
Żeby nie było, że taki jestem święty - ja też lubiłem i dalej lubię szybciej pojechać - ale staram się zmieniać te swoje złe wcześniejsze nawyki.
Temat nie dotyczy wyłącznie kierowców - od czasu gdy piesi stali się w jeszcze większym stopniu "świętymi krowami" - czasem serio ręce opadają.
Tydzień temu, jadąc po mieście, mało nie stuknąłem nastolatki ze słuchawkami, wpatrzonej w smartfona, która szła chodnikiem i bez jakiegokolwiek zwolnienia i spojrzenia na jezdnię skręciła i wprost weszła na jezdnię. Ja w tym momencie jechałem może 30..40 km/h (bo to było ok 100 m od świateł i przede mną jechało auto) i byłem od niej nie dalej niż 20m. Hamulec do dechy, pisk opon, zatrzymałem się 0,5 m przed nią. Wtedy dopiero podniosła zdziwiony wzrok.
« Ostatnia zmiana: 27 Października 2021, 11:19:43 wysłana przez Markid »

Offline Piwo

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #512 dnia: 27 Października 2021, 13:04:33 »
Cytuj (zaznaczone)
Nie chodzi o to aby wszystkiego zakazać ale o to by w większym procencie (na 100% raczej szans nie ma) społeczeństwo przestrzegało istniejące przepisy.

Ale to prosto rozwiazac. Wypieprzyc wszystkie ograniczenia a ludzie przestana lamac przepisy.
To oczywiste ze predkosc 180 jest bardziej bezpieczna od 200 a predkosc 120 bardziej bezpeieczna od 140, a predkosc 0 bardziej bezpieczna od 50 ciu. Auta sluza nie do bezpieczenstwa a do szybkiego przemieszczania sie a gdy sie wymusza wolna jazde idea szybkiej komunikacji traci jakikolwiek sens i wtedy lepiej przesiasc sie na rower czy przejsc sie pieszo. A chyba nie o to chodzi?
Kazde zbicie predkosci w dol o kazdy km/h przynoesie poprawy w statystykach. Czy to bedzie zmnoejszenie z 140 na 120 czy z 50 na 10. Kazde. I zawsze bedzie mozna powiedziec ze to w imie bezpieczenstwa, bo tak faktycznie bedzie. To co po co bawic sie w polsrodki. Zakazmy jazdy autami nawet 5km/h bo wtedy poprawimy statystyki.
« Ostatnia zmiana: 27 Października 2021, 13:09:17 wysłana przez Piwo »

Offline Marcin G.

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #513 dnia: 27 Października 2021, 13:28:11 »
Za kazdym punktem statystycznym sa prawdziwe historie. Wiec oplaca sie te statystyki z rozumem poprawiac.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Offline Piwo

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #514 dnia: 27 Października 2021, 14:14:55 »
Kazdy czlowiek ma historie smierci. Przez miliony lat tych histori smierci byly juz biliardy. Kazda historie smierci mozna by zmienic pytanie po co? Cierpienie bylo i bedzie. Wpisane jest w nasze zycie.
« Ostatnia zmiana: 27 Października 2021, 14:16:48 wysłana przez Piwo »

Offline surrender

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Camry Exec 2020
« Odpowiedź #515 dnia: 27 Października 2021, 14:28:53 »
Amen :grin:
Postronny czytelnik dojdzie do wniosku, że Camry albo śmierć :roll:

Offline klaudiusz

• Toyot Spamer
  • Samochód:: Camry2019/NX350
« Odpowiedź #516 dnia: 27 Października 2021, 14:30:33 »
Jesli ktos nigdy nie przekroczyl limitu predkosci niech pierwszy rzuci kamieniem.

Offline surrender

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #517 dnia: 27 Października 2021, 14:47:14 »
Jesli ktos nigdy nie przekroczyl limitu predkosci niech pierwszy rzuci kamieniem.

Nie o to do końca chodzi. Np ja ekspresówką nie przekraczam 150 (czli +30) i wszystkie graty mnie wyprzedzają. I pewnie myślą... dziad w Toyocie? Tylko jak przyjdzie do hamowania, to jeden siedzi na drugim.
W sumie niech każdy robi to co chce. Byle nie szkodzić otoczeniu. Jakiś czas temu samobójca sobie skoczył i przechodniowi złamał kręgosłup.

Offline trepek

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #518 dnia: 27 Października 2021, 15:14:34 »
Ograniczanie predkosci na drogach (badz na ich fragmentach, jak zakret) scisle powiazane sa z predkosciami projektowymi danej drogi badz danego fragmentu. Jechac szybciej niz ograniczenie mozna jednak pod inne predkosci dana droga byla projektowana. I mam tutaj na uwadze promien zakretu, przechylke, widocznosc poszczegolnych elementow na drodze etc.

pireus

• Gość
« Odpowiedź #519 dnia: 27 Października 2021, 16:54:16 »
Kazdy czlowiek ma historie smierci. Przez miliony lat tych histori smierci byly juz biliardy. Kazda historie smierci mozna by zmienic pytanie po co? Cierpienie bylo i bedzie. Wpisane jest w nasze zycie
Chciałem coś napisać, ale zrezygnowałem, bo nie jestem psychiatrą   :shock:

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #520 dnia: 27 Października 2021, 17:09:22 »
Że na drogach wariatów nie brakuje, to już niedługo będziemy jeździć z czarnymi skrzynkami, bo specjalistów za mało :)
https://autokult.pl/42787,czarne-skrzynki-w-autach-obowiazkowe-od-2022-r-wiemy-wiecej-o-tym-jak-beda-dzialac
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline surrender

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #521 dnia: 27 Października 2021, 18:00:32 »
Czyli dodatkowy klamot, który podniesie cenę auta. Np w Kanadzie dostaniesz w roku 2 mandaty i stawka OC idzie w kosmos.

Offline Draco

• Toyot Pełzający
  • **
    • CarPhotoPro - Instagram
« Odpowiedź #522 dnia: 27 Października 2021, 20:29:26 »
Kazdy kto pisze ma racje (jakaś), w Polsce jeździ nie niebezpiecznie, ludzie "ścigają sie" na każdym kroku. Widać to bardzo dobrze jak sie zaczyna jeździć w innym kraju (dłużej) i wraca do Polski.

Uczciwie powiem ze robiłem PJ w Polsce i sam tak jeździłem (jak ktoś pamięta wyścigi na Technicznej w Lodzi będzie wiedział o czym mowie), pisząc to niechce zabierać strony jednak:
1. zeby przepisy "szanować" musza bym uzasadnione, w tym ograniczenia
2. najczęściej widzi sie "race-boys" w starych samochodach którzy chce udowodnić "dziadkom" ze ich Citroen, Punto, czy inny "sportowy rumak" jest lepszy, szybszy (tuningowe samochody bardzo rzadko sa lepsze od produkcji)
3. drogi w Polsce sa niewystarczające do natężenia

Pisza to wciąż uważam ze jeżeli chcesz sie wyszaleć jedz na tor (teraz jest taka mozliwosc), jak wcześniej wspomniałem nawet 20-30 lat temu z ul. Technicznej "odpowiedzialna" cześć ludzi przeniosła nie na tor kartingowy zeby było bezpiecznie i bez przepychanek z policja (nawet oni ścigali nie z nami na torze).

Ulice zostawcie w spokoju to nie tor wyścigowy i pal licho z TOBA jak ci nie zalezy pomysł o innych ludzkich - oni nic ci nie zrobili

Pisano dużo o śmierci ... a co jak nie umrzesz ? jest to bardzo prawdopodobne przy dzisiejszych zabezpieczeniach, możesz za to byc warzywem przez następne 10,20,30 albo więcej lat

Offline Marcin G.

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #523 dnia: 27 Października 2021, 20:49:44 »
Z tym torem to tez nie taka prosta rzecz. Jak taki manetkowiec tam wjedzie to trzebaby cos pokazac. A tu nastolatki w kolo objezdzaja, dubluja no siara. Na ulicy wystarczy przekroczyc predkosc i 90% dziadkow zrobiona.

Offline Piwo

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #524 dnia: 27 Października 2021, 21:09:09 »
Kazdy kto pisze ma racje (jakaś), w Polsce jeździ nie niebezpiecznie, ludzie "ścigają sie" na każdym kroku. Widać to bardzo dobrze jak sie zaczyna jeździć w innym kraju (dłużej) i wraca do Polski.

Uczciwie powiem ze robiłem PJ w Polsce i sam tak jeździłem (jak ktoś pamięta wyścigi na Technicznej w Lodzi będzie wiedział o czym mowie), pisząc to niechce zabierać strony jednak:
1. zeby przepisy "szanować" musza bym uzasadnione, w tym ograniczenia
2. najczęściej widzi sie "race-boys" w starych samochodach którzy chce udowodnić "dziadkom" ze ich Citroen, Punto, czy inny "sportowy rumak" jest lepszy, szybszy (tuningowe samochody bardzo rzadko sa lepsze od produkcji)
3. drogi w Polsce sa niewystarczające do natężenia

Pisza to wciąż uważam ze jeżeli chcesz sie wyszaleć jedz na tor (teraz jest taka mozliwosc), jak wcześniej wspomniałem nawet 20-30 lat temu z ul. Technicznej "odpowiedzialna" cześć ludzi przeniosła nie na tor kartingowy zeby było bezpiecznie i bez przepychanek z policja (nawet oni ścigali nie z nami na torze).

Ulice zostawcie w spokoju to nie tor wyścigowy i pal licho z TOBA jak ci nie zalezy pomysł o innych ludzkich - oni nic ci nie zrobili

Pisano dużo o śmierci ... a co jak nie umrzesz ? jest to bardzo prawdopodobne przy dzisiejszych zabezpieczeniach, możesz za to byc warzywem przez następne 10,20,30 albo więcej lat
nie sadze ze mlodzi chca zablysnac. jezdza tak a nie inaczej bo tak lubia i robia to dla siebie. dwa na tory stac tylko najbogatszych. jeden wypad to ponad 300zl razy 365 dni w roku to wychodzi calkiem duza suma. ok mozna poszalec 10 razy w roku w ten sposob ale co to jest przy potrzebach codziennych. a tak jezdzac szybko po ulicy codziennie zostaje kazdorazowo 300zl w kieszeni a adrenalina i przyjemnosc jest zapewniona. przy opakzji tez nie tracimy kasy na paliwo na krecenie sie w kolko bo i tak musielismy gdzies jechac.
« Ostatnia zmiana: 27 Października 2021, 21:18:02 wysłana przez Piwo »

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl