Autor Wątek: Co zamiast Camry?  (Przeczytany 256274 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

KubaCamry

• Gość
Odp: Co zamiast Camry?
« Odpowiedź #1110 dnia: 11 Stycznia 2024, 10:37:05 »
Zmiana narracji? :)
Od początku swojej obecności na tutejszym forum podkreślam (za co niejednokrotnie byłem atakowany :)), że Toyota jako marka jest super tylko pracownicy TME i TMP (teraz TCE) robią wszystko żeby zniechęcić klienta do marki. Zaczynajac od procesu sprzedaży, a kończąc na aplikacji której nie ogarnęli do dziś. Chyba jako jedyna marka na świecie.
Z Toyotą i tak zostanę bo nie ma na rynku alternatywy dla modeli, które potrzebuje dla pracowników tj. Yaris czy Corolla. No i jest jeszcze jeden model, którego nie miałem Land Cruiser :).

ps. Zdania nt. Hyundaia/Kii itp. nie zmienię. Kolejnych Volvo pewnie tez nie kupię bo o ile teraz właściciel jest Chińczyk to modele są produkowane w UE. Od XC30 zaczyna się dominacja Chin co dla mnie jest nie do zaakceptowania. Xiaomi itp. też nie kupię. :) Zobaczymy bo rynek się zmienia szybciej niż nam się wydaje.

Offline ledziu

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #1111 dnia: 11 Stycznia 2024, 11:43:57 »
Tak, wszystkiemu winna UE, a za brak konserwacji i wyciszenia odpowiada Tusk…
Zrobiłbyś karierę ale na szczęście już za późno.

Zanim pomyślisz to napiszesz, dopiero zaskoczyły Cię prawa fizyki i szybko się wymiksowałeś z tematu, zresztą jak zawsze znowu Ci coś umknęło   :-)

Teoria o której było wspomniane czyli masy auta i głupoty nx vs rx nie jest do końca pozbawiona prawdy.

Była akcja na całym świecie spuszczania powietrza z kół w suvach i jak głębiej przeanalizować to chodzi właśnie o masy aut.

Teraz okazuje się że bardziej eco zo za tym idzie producent aut mniej płaci haraczu są dopasione suvy z seryjnym (koniecznie) wyposażeniem i max małym silnikiem niż z takim samym silnikiem ale auta o wiele lżejsze ale ze skromniejszym wyposażeniem.
Masz główne założenia WLTP cyt:

Jednak najważniejsza zmiana, która spowodowała drastyczne zmniejszenie dostępnych wersji silnikowych i wyposażeniowych to fakt, że WLTP wymaga odrębnych pomiarów dla każdej z odmian oferowanego przez danego producenta auta, nawet jeżeli mówimy o tym samym modelu. To słuszne podejście, bo dodatkowe wyposażenie, inny układ napędowy, rozmiar felg, typ zawieszenia i cała masa innych elementów nowoczesnego auta ma wpływ na zużycie paliwa/energii.

Nie chce mi się doszukiwać wzorów do dokładnego obliczania CO2 ale jest tam uwzględniana masa.

Jeżeli chodzi o przykłady to chyba nie trzeba ich długo szukać jak Ford Bronco teraz ma silnik 1,5t albo chevy Trailblazer kiedyś miał najmniejszy silnik 4,2 teraz ma 1,2t  :embarassed:

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #1112 dnia: 11 Stycznia 2024, 12:22:36 »
Od początku swojej obecności na tutejszym forum podkreślam (za co niejednokrotnie byłem atakowany :)), że Toyota jako marka jest super...

Czyli toyota jest super, a za braki typu wyciszenie, brak konserwacji (post wyżej), problrmy z aku itp. odpowiadają pracownicy TCE?  Dobry jesteś..."Kuba"
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline topoll

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #1113 dnia: 11 Stycznia 2024, 12:40:53 »
Tak, wszystkiemu winna UE, a za brak konserwacji i wyciszenia odpowiada Tusk…
Zrobiłbyś karierę ale na szczęście już za późno.

Zanim pomyślisz to napiszesz, dopiero zaskoczyły Cię prawa fizyki i szybko się wymiksowałeś z tematu, zresztą jak zawsze znowu Ci coś umknęło   :-)

Teoria o której było wspomniane czyli masy auta i głupoty nx vs rx nie jest do końca pozbawiona prawdy.

Była akcja na całym świecie spuszczania powietrza z kół w suvach i jak głębiej przeanalizować to chodzi właśnie o masy aut.

Teraz okazuje się że bardziej eco zo za tym idzie producent aut mniej płaci haraczu są dopasione suvy z seryjnym (koniecznie) wyposażeniem i max małym silnikiem niż z takim samym silnikiem ale auta o wiele lżejsze ale ze skromniejszym wyposażeniem.
Masz główne założenia WLTP cyt:

Jednak najważniejsza zmiana, która spowodowała drastyczne zmniejszenie dostępnych wersji silnikowych i wyposażeniowych to fakt, że WLTP wymaga odrębnych pomiarów dla każdej z odmian oferowanego przez danego producenta auta, nawet jeżeli mówimy o tym samym modelu. To słuszne podejście, bo dodatkowe wyposażenie, inny układ napędowy, rozmiar felg, typ zawieszenia i cała masa innych elementów nowoczesnego auta ma wpływ na zużycie paliwa/energii.

Nie chce mi się doszukiwać wzorów do dokładnego obliczania CO2 ale jest tam uwzględniana masa.

Jeżeli chodzi o przykłady to chyba nie trzeba ich długo szukać jak Ford Bronco teraz ma silnik 1,5t albo chevy Trailblazer kiedyś miał najmniejszy silnik 4,2 teraz ma 1,2t  :embarassed:
Bronco ma minimum 2,3t a aktualny Trailblazer nie ma nic wspólnego z tamtym Trailblazerem czyli fullsize SUV.
RAV4 V C+S AWDi Pure White.
Śnieżynka Raffi ;) https://forum.toyotaklub.org.pl/index.php?topic=55311.0

Offline ledziu

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #1114 dnia: 11 Stycznia 2024, 13:08:36 »
Bronco ma minimum 2,3t
Znajomy kupił 1,5 181km.

Offline topoll

• Toyot Spamer
Co zamiast Camry?
« Odpowiedź #1115 dnia: 11 Stycznia 2024, 13:12:12 »
W Polsce?
Nie widziałem takiej wersji. W Polsce jest tylko 2.7 EcoBoost Twin-Turbo.
« Ostatnia zmiana: 11 Stycznia 2024, 13:18:01 wysłana przez topoll »

KubaCamry

• Gość
« Odpowiedź #1116 dnia: 11 Stycznia 2024, 13:51:28 »
To jest kwintesencja Twojego geniuszu....

Więc nasz forumowy geniuszu... weź ściągnij sobie koło (najlepiej ze swojego Lexusa GX, kórego nr vin wstydzisz się podać) i zważ, później spuść powietrze i ponownie zważ...
I napisz nam ile kg ważyło to powietrze w kołach. :)

Dyskusji nt. praw fizyki nie kontynuowałem bo to kopanie się z koniem. Przeczytaj co napisał @Glider ze zrozumiem, chociaż w Twoim przypadku może to być trudne.
Jak ktoś przedstawia tezę: ...I na marginesie, sliniki o małej sprawności cieplnej mają tendencję do przegrzewania...a to rzeczywiście gorzej dla VW...
Do informacji ...Tu przydałby się patent z silników 1.0TSI volkswagena, który to ma znacznie skrócone nagrzewanie, bo kanały wodne są zintegrowane z kolektorem wydechowym...
I na tej podstawie reszta specjalistów stwierdza, że VW jest popsuty, to o czym tu dyskutować.
Wszyscy wiemy, że Toyota może się szybko nagrzać i to jest ok, a jak VW się szybko nagrzewa to jest popsuty. O czym tu z fanboy'ami dystkutować?

ps. Jak Cię zatrzyma ITD do kontroli/ważenia to nie zapomnij spuścić powietrze ale nie tylko w autolawecie... w przewożonym BMW róznież :)
« Ostatnia zmiana: 11 Stycznia 2024, 14:18:56 wysłana przez KubaCamry »

KubaCamry

• Gość
« Odpowiedź #1117 dnia: 11 Stycznia 2024, 13:58:21 »
Od początku swojej obecności na tutejszym forum podkreślam (za co niejednokrotnie byłem atakowany :)), że Toyota jako marka jest super...

Czyli toyota jest super, a za braki typu wyciszenie, brak konserwacji (post wyżej), problrmy z aku itp. odpowiadają pracownicy TCE?  Dobry jesteś..."Kuba"
Niestety tak jest. Np. tylko dzięki upartości TME mamy jako jedyni Corollę w wersji kombi. Jakoś dało się to zrobić. Co więcej nawet oświetlenie bagażnika jest "normalne" ws. np. Rav4.
Toyota jest globalnym koncernem i to normalne ze zarząd podejmuje decyzję na podstawie informacji "z dołu". Żeby się o tym przekonać to wystarczy przeglądnąć ofertę która jest dostępna na innych kontynentach. Jak się przyjrzymy poszczególnym decyzjom to każdemu nasuwa się pytanie dla czego? Np. wystarczyło zwrócić uwagę na problem wyciszenia w Corolli Cross i od razu poprawili...

Offline ledziu

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #1118 dnia: 11 Stycznia 2024, 14:59:02 »
Więc nasz forumowy geniuszu... weź ściągnij sobie koło (najlepiej ze swojego Lexusa GX, kórego nr vin wstydzisz się podać) i zważ, później spuść powietrze i ponownie zważ...
I napisz nam ile kg ważyło to powietrze w kołach.

Jak czytam te Twoje farmazony to zastanawiam się jak Ty żyjesz ?!!! Czy Ty nie możesz ruszyć tą swoją czaszką trochę szerzej i zrozumieć że nie jesteś pępkiem świata a to co dla Ciebie jest zakupem kawałka śrubki gdzie indziej musi być wytworzone/ewidencjonowane itd...

Masz poczytaj sobie i pomyśl trochę zanim znowu napiszesz kolejny farmazon  :

https://www.auto-swiat.pl/wiadomosci/aktualnosci/aktywisci-walcza-z-suv-ami-spuszczaja-powietrze-z-kol-i-zostawiaja-dosadny-list/bm0ylz9

Dyskusji nt. praw fizyki nie kontynuowałem bo to kopanie się z koniem. Przeczytaj co napisał @Glider ze zrozumiem, chociaż w Twoim przypadku może to być trudne.
Jak ktoś przedstawia tezę: ...I na marginesie, sliniki o małej sprawności cieplnej mają tendencję do przegrzewania...a to rzeczywiście gorzej dla VW...
Do informacji ...Tu przydałby się patent z silników 1.0TSI volkswagena, który to ma znacznie skrócone nagrzewanie, bo kanały wodne są zintegrowane z kolektorem wydechowym...
I na tej podstawie reszta specjalistów stwierdza, że VW jest popsuty, to o czym tu dyskutować.
Wszyscy wiemy, że Toyota może się szybko nagrzać i to jest ok, a jak VW się szybko nagrzewa to jest popsuty. O czym tu z fanboy'ami dystkutować?

:grin: :grin: :grin: wszyscy/reszta a ja taki normalny  :grin:

ps. Jak Cię zatrzyma ITD do kontroli/ważenia to nie zapomnij spuścić powietrze ale nie tylko w autolawecie... w przewożonym BMW róznież

Spoko, będę spuszczał powietrze myśląc o Tobie  :grin:

W Polsce?

Nie. Sprowadzony. Tu o to nie chodzi czy sprowadzony tylko o wstawianie małych silników do ciężkich i dużych aut co niby w/g Uni ma być eco. Co ciekawe rozlewa się to na różne rynki.
« Ostatnia zmiana: 11 Stycznia 2024, 15:02:14 wysłana przez ledziu »

Offline topoll

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #1119 dnia: 11 Stycznia 2024, 15:06:42 »
I napisz nam ile kg ważyło to powietrze w kołach.

Jak czytam te Twoje farmazony to zastanawiam się jak Ty żyjesz ?!!! Czy Ty nie możesz ruszyć tą swoją czaszką trochę szerzej i zrozumieć że nie jesteś pępkiem świata a to co dla Ciebie jest zakupem kawałka śrubki gdzie indziej musi być wytworzone/ewidencjonowane itd...

Masz poczytaj sobie i pomyśl trochę zanim znowu napiszesz kolejny farmazon  :

https://www.auto-swiat.pl/wiadomosci/aktualnosci/aktywisci-walcza-z-suv-ami-spuszczaja-powietrze-z-kol-i-zostawiaja-dosadny-list/bm0ylz9

:grin: :grin: :grin: wszyscy/reszta a ja taki normalny  :grin:

ps. Jak Cię zatrzyma ITD do kontroli/ważenia to nie zapomnij spuścić powietrze ale nie tylko w autolawecie... w przewożonym BMW róznież

Spoko, będę spuszczał powietrze myśląc o Tobie  :grin:

W Polsce?

Nie. Sprowadzony. Tu o to nie chodzi czy sprowadzony tylko o wstawianie małych silników do ciężkich i dużych aut co niby w/g Uni ma być eco. Co ciekawe rozlewa się to na różne rynki.
W US najmniejszy jest 2.3t
A skąd przyjechał? nigdzie nie znalazłem śladu po takiej konfiguracji.

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline topoll

• Toyot Spamer
Co zamiast Camry?
« Odpowiedź #1121 dnia: 11 Stycznia 2024, 15:43:39 »
Szukałem na stronie Ford.

Już wiem.  Bronco sport jest mniejszym bratem Bronco.
Dlatego nie znalazłem, ponieważ nie szukałem Bronco Sport.
« Ostatnia zmiana: 11 Stycznia 2024, 15:49:06 wysłana przez topoll »

KubaCamry

• Gość
« Odpowiedź #1122 dnia: 11 Stycznia 2024, 16:40:42 »
@Ledziu Ty się marnujesz w tej lawecie. Złóż CV do TCE albo najlepiej do TME.
Nawet tam nie wpadli na pomysł, żeby brak możliwości zamówienia nagłośnienia Marka Levinsona zrzucić na aktywistów ekologicznych spuszczających powietrze z kół w za ciężkich suv'ach...
Jak Ty wpadasz na takie pomysły. Mirek handlarz przy Tobie to pikuś. :)

pireus

• Gość
« Odpowiedź #1123 dnia: 11 Stycznia 2024, 17:59:17 »
Też mi się wydaje, że kolega się marnuje sprowadzając złomy po szkodzie całkowitej, lub kolekcjonerskie Toyoty godne znawców z Afryki. W TME zrobiłby karierę

Offline Colin

• Toyot Spamer
    • KURO.pl
  • Samochód:: Made in Japan
« Odpowiedź #1124 dnia: 11 Stycznia 2024, 20:36:07 »
黒 KURO 2.0 - Certyfikowany Niezależny Serwis TOYOTA & Lexus / SERMI Certified TOYOTA & Lexus Independent Repairer

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl