Autor Wątek: Wygłuszenie  (Przeczytany 177493 razy)

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
Odp: Wygłuszenie
« Odpowiedź #15 dnia: 15 Maja 2021, 09:48:41 »
Zgadza się, do tego auta non stop drożeją i to niemało.
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline -Łukasz-

• Początkujący
« Odpowiedź #16 dnia: 16 Maja 2021, 09:17:31 »
Jest to mój pierwszy post na tym forum.
Chciałbym przywitać wszystkich.

Camry kupiłem nowe rok temu, w marcu w ASO w Wawrze.
Jest to fajne, ekonomiczne auto. Niedrogie jeżeli weźmiemy pod uwagę gabaryty. Tu jest sedno według mnie. Z powodu ceny, z klasy wyższej średniej dostałem wielkość auta i nic więcej. To według mnie jest samochód dla ludu w cywilizowanym świecie. Co do tematu wygłuszenia i zabezpieczenia antykorozyjnego, to został on zapomniany. Drzwi zamykają się jak w kontenerze blaszanym, każdy kamyk tłucze o nadkole, 110km/h to max prędkość z jaką da się dłużej jechać, żeby nie wysiąść z auta zmęczonym. BTW odkąd mam ten samochód zamiast BMW, mój styl jazdy stał się bardziej cywilizowany. Przyznaję bez bicia, jeżdżę o 50km/h wolniej. W autach premium nie odczuwa się prędkości, dlatego według mnie niektórzy gnają jak szaleni, inni mają dość poniżej prędkości przepisowych.
Co do tematu, auto wygłuszyłem kompleksowo i zabezpieczyłem podwozie 2 miesiące po zakupie. Koszt 8500 netto. Da się przejechać 600km z prędkością 140-150km/h i nie paść ze zmęczenia. Drzwi zamykają się elegancko, kamienie nie tłuką w podwozie. Co do gwarancji, to kupiłem Toyotę, bo wiem że się nigdy nie zepsuje. Auto ma 43kkm przebiegu, w ASO na trzech przeglądach nie robili problemu. A jeżeli ktoś zrobi problem, to więcej tego nie kupię...
Pozdrawiam wszystkich serdecznie.
PS. Jeżeli ktoś z okolic Warszawy zastanawia się nad tematem postu, to służę autem.
Łukasz

Offline Krisman

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #17 dnia: 16 Maja 2021, 21:08:36 »
8500 +VAT  za wygłuszenie i konserwację?
W firmie czy sam?

Wysłane z mojego BAH-L09 przy użyciu Tapatalka

Offline Tomahawk5000

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: 2021 Camry Exe
« Odpowiedź #18 dnia: 16 Maja 2021, 21:51:15 »
No trzeba przyznać że cena zacna

Offline wisnia87r

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #19 dnia: 17 Maja 2021, 08:47:24 »
Ja myślę o tym, żeby bagażnik i nadkole wygłuszyć samemu nie powinno być to zbyt trudne

Offline klaudiusz

• Toyot Spamer
  • Samochód:: Camry2019/NX350
« Odpowiedź #20 dnia: 17 Maja 2021, 08:48:07 »
Ja myślę o tym, żeby bagażnik i nadkole wygłuszyć samemu nie powinno być to zbyt trudne
Zacznij od drzwi. To przyniesie najlepszy efekt.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Offline Steffen_75

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #21 dnia: 17 Maja 2021, 12:14:58 »
Jest to mój pierwszy post na tym forum.
Chciałbym przywitać wszystkich.

Camry kupiłem nowe rok temu, w marcu w ASO w Wawrze.
Jest to fajne, ekonomiczne auto. Niedrogie jeżeli weźmiemy pod uwagę gabaryty. Tu jest sedno według mnie. Z powodu ceny, z klasy wyższej średniej dostałem wielkość auta i nic więcej. To według mnie jest samochód dla ludu w cywilizowanym świecie. Co do tematu wygłuszenia i zabezpieczenia antykorozyjnego, to został on zapomniany. Drzwi zamykają się jak w kontenerze blaszanym, każdy kamyk tłucze o nadkole, 110km/h to max prędkość z jaką da się dłużej jechać, żeby nie wysiąść z auta zmęczonym. BTW odkąd mam ten samochód zamiast BMW, mój styl jazdy stał się bardziej cywilizowany. Przyznaję bez bicia, jeżdżę o 50km/h wolniej. W autach premium nie odczuwa się prędkości, dlatego według mnie niektórzy gnają jak szaleni, inni mają dość poniżej prędkości przepisowych.
Co do tematu, auto wygłuszyłem kompleksowo i zabezpieczyłem podwozie 2 miesiące po zakupie. Koszt 8500 netto. Da się przejechać 600km z prędkością 140-150km/h i nie paść ze zmęczenia. Drzwi zamykają się elegancko, kamienie nie tłuką w podwozie. Co do gwarancji, to kupiłem Toyotę, bo wiem że się nigdy nie zepsuje. Auto ma 43kkm przebiegu, w ASO na trzech przeglądach nie robili problemu. A jeżeli ktoś zrobi problem, to więcej tego nie kupię...
Pozdrawiam wszystkich serdecznie.
PS. Jeżeli ktoś z okolic Warszawy zastanawia się nad tematem postu, to służę autem.
Łukasz

Cześć, witamy na forum :-).

Moje przemyślenia odnośnie wyciszenia Camry są bardzo podobne do Twoich. Wg. mnie jest spore pole do poprawy - różnica w porównaniu z poprzednim samochodem duża, mój poprzedni samochód nie był niczym specjalnym.

Różnica jest do tego stopnia zauważalna, że kilka pierwszych jazd w deszczu powodowało nerwowe rozglądanie się po samochodzie przy każdym wjechaniu w kałużę. W czasie szybszej jazdy hałas jak dla mnie jest po prostu dokuczliwy - i nie wiem czy to jedynie poziom natężenia dźwięku czy również innych parametrów. 

Po rozmowach w 3 firmach zajmujących się wyciszaniem pojazdów - właściciele potwierdzają, że trafia do nich sporo japończyków - w dwóch firmach nazywali je pieszczotliwie "puszkami" :-D.

Jestem umówiony na kompleksowe wyciszanie samochodu - podzielę się jak oceniam efekty po odbiorze telefonu.

Offline Steffen_75

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #22 dnia: 17 Maja 2021, 12:28:19 »
W firmie czy sam?

Kompleksowe wyciszenie samochodu wielkości Camry to koszt 6k-12k pln brutto w zależności od zakresu, materiałów i firmy. Więc wygląda na koszt wykonania usługi w firmie.

Offline Marcin G.

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #23 dnia: 17 Maja 2021, 12:57:24 »
W firmie czy sam?

Kompleksowe wyciszenie samochodu wielkości Camry to koszt 6k-12k pln brutto w zależności od zakresu, materiałów i firmy. Więc wygląda na koszt wykonania usługi w firmie.

wedlug mnie auto jest ciche, ale to chyba zalezy z czego sie przesiadasz...

generalnie jak tak sledze nasze forum to mam wyrzuty sumienia (bo inni robia a ja nie) ze:

- jeszcze nie mam zadnej powloki polozonej (2000PLN - 5000PLN);
- jeszcze nie mam CP i AA (1000PLN - 3500PLN);
- nie mam zabezpieczonego podwozia i wygluszenia (6000PLN - 12000 PLN);

wydaje mi sie ze trzeba podchodzic z rozsadkiem do tych wydatków - nie sprawia one raczej ze przy sprzedazy za 5 lat zamiast przykladowych 70000PLN dostane 90000PLN (czyli nastąpi zwrot kosztów) a jest przeciez i ryzyko ze tfu tfu tfu gdzies sie mocniej puknie i caly misterny plan w pi*du :)...

tak naprawde za takie pieniadze  mozna kupic drugie stare auto a Camry trzymac w garażu pod plachtą i to bedzie najlepsze zabezpieczenie ever.

z drugiej strony fajnie miec taka swiadomosc ze auto jest zabezpieczone i nawet po tych 5 latach bedzie sie prezentowac lepiej niz rówiesniczki na otomoto.

Offline klaudiusz

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #24 dnia: 17 Maja 2021, 13:23:07 »
W firmie czy sam?

generalnie jak tak sledze nasze forum to mam wyrzuty sumienia (bo inni robia a ja nie) ze:

wydaje mi sie ze trzeba podchodzic z rozsadkiem do tych wydatków - nie sprawia one raczej ze przy sprzedazy za 5 lat zamiast przykladowych 70000PLN dostane 90000PLN (czyli nastąpi zwrot kosztów) a jest przeciez i ryzyko ze tfu tfu tfu gdzies sie mocniej puknie i caly misterny plan w pi*du :)...

tak naprawde za takie pieniadze  mozna kupic drugie stare auto a Camry trzymac w garażu pod plachtą i to bedzie najlepsze zabezpieczenie ever.

z drugiej strony fajnie miec taka swiadomosc ze auto jest zabezpieczone i nawet po tych 5 latach bedzie sie prezentowac lepiej niz rówiesniczki na otomoto.
To chyba chodzi o indywidualne preferencje. Dla jednym Carplay to must have. A dla innych nice to have.
Inny sobie nie wyobraza glosnej jazdy, a drugi po prostu lubi gadżety.

Offline Marcin G.

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #25 dnia: 17 Maja 2021, 13:40:22 »

To chyba chodzi o indywidualne preferencje. Dla jednym Carplay to must have. A dla innych nice to have.
Inny sobie nie wyobraza glosnej jazdy, a drugi po prostu lubi gadżety.

dokladnie tak. co dla jednych jest do przelkniecia inny uznaje za niedopuszczalne; wlasnie sprzedalem 14 letniego Civica który mi sluzyl 8 lat. dla mie to bylo pozbycie sie problemu bo sie balem juz dalej jezdzic a tu przyszedl Turek - poogladal, potargowal po czym z usmiechem zakomunikowal ze to jest piekny wóz i ze bierze i jedzie nim od razu do Ankary z czterema kolegami i bedzie tym podrywal dziewczyny.... drugie życie Civic dostal :) - jak dojedzie do Ankary oczywiscie

przepraszam za off topic...

[/quote]

Offline Steffen_75

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #26 dnia: 17 Maja 2021, 13:52:59 »

[/quote]

[/quote]

Zgadzam się z Klaudiuszem, że to tylko i wyłącznie kwestia indywidualnych oczekiwań i preferencji. Jeśli chodzi o mnie - chcę mieć ciszej w samochodzie - męczą mnie odgłosy przy wyższych prędkościach i drażni jakość audio.
Wyciszenie kosztuje sporo niestety :-(, ale planuję używać samochód ok 6 lat więc stwierdziłem, że zainwestuję nie licząc specjalnie, że odzyskam przy odsprzedaży (pewnie taki dodatek nie będzie wtedy nikogo interesował).

Powłoki nie nakładałem i nie planuję. Nad AC się zastanawiam bo dla mnie to tylko nice to have... :-D

Offline Krisman

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #27 dnia: 17 Maja 2021, 14:04:53 »
Już kiedyś gdzieś pisałem, że  rozmawiałem z kierownikiem Toyoty i mówił jak Toyota robi wszystko by auta były jak najbardziej odchudzone i stąd tak marne wyciszenie, nawet w stosunku do Opla tej samej klasy. O lepszych Markach nie wspominając.
Na szkoleniu kilka lat temu mieli porównanie masy użytych środków do wygłuszenia  Avensis i Insignii (wcześniej pracował w Oplu). Różnica była ogromna, niestety już nie pamiętam szczegółów.
Pamiętam zaś, że jakość spasowania buła po stronie Toyoty.

Offline klaudiusz

• Toyot Spamer
Wygłuszenie
« Odpowiedź #28 dnia: 17 Maja 2021, 14:38:56 »
Camry porownujac np. Do Rav4 czy Corolli jest dobrze wyciszona. Średnia w klasie moim subiektywnym uchem. Na pewno lepiej niz w Superbke

Offline martinez07

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #29 dnia: 17 Maja 2021, 23:56:37 »
Dorzucę swoje trzy grosze...
Z trójki aut :
CHR 2.0 po lifcie
Avensis sedan (2.0 benzyna) po ostatnim lifcie
Camry
to przy jeździe 140km/h drogą S3 Camry była najgłośniejsza.
Nasz Avensis był zdecydowanie cichszy od Camry (w Camry świst wiatru), natomiast CHR po lifcie okazał się najlepiej wyciszony.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl