Autor Wątek: Wygłuszenie  (Przeczytany 177373 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

KubaCamry

• Gość
Odp: Wygłuszenie
« Odpowiedź #30 dnia: 18 Maja 2021, 06:33:46 »
Jak już nie wiedzieli jak reklamować Avensisa po 10-tym lifcie, to stwierdzili, że będzie najlepiej wyciszonym autem w swojej klasie. Ostatnia wersja Avensisa jest na prawdę cicha.
Camry nie odbiega od BMW 3.
Zaraz będziecie mieli pomiar odcinkowy na większości autostrad, więc nie wiem po co Wam to...

Offline Piwo

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #31 dnia: 18 Maja 2021, 08:34:46 »
no a co odicnkowy pomiar zmienia? mandaty przesylaja od 11 km w gore czyli licznikowo wychodzi to w camry ze mozna zapierdzielac na takim odcinkowym pomairze 160km na liczniku (150km/h wg gpsu) i mandatu sie nie dostanie a szumy wtedy moga byc juz spore. rav4 by tego nie przezyla :)

KubaCamry

• Gość
« Odpowiedź #32 dnia: 18 Maja 2021, 21:23:18 »
Zobacz co się stało we Francji, Belgii czy Austrii... zaraz u nas będzie 120 na autostradzie. Zwłaszcza jak chcą zachęcić/zmusić do elektryków. Szalejcie póki możecie  :grin:

Offline martinez07

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #33 dnia: 19 Maja 2021, 00:11:22 »
Coś w tym jest, bo swojego czasu sporo jeździłem niemieckimi autobahnami, i tam gdzie można było grzać ile fabryka dała, tak teraz jest tam sporo ograniczeń do 130km/h.
Camry bardzo mi się podoba, zarówno z zewnątrz, jak i wewnątrz. Żałuję, że jest tak słabo wyciszona.

Offline Piwo

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #34 dnia: 19 Maja 2021, 06:21:16 »
Zobacz co się stało we Francji, Belgii czy Austrii... zaraz u nas będzie 120 na autostradzie. Zwłaszcza jak chcą zachęcić/zmusić do elektryków. Szalejcie póki możecie  :grin:
robi sie codziennie :)
tego sie obawiam. po rpsotu trzeba glosowac na partie wolnosciowe a nie na oszolomow co chca ograniczac prawa kierowcow a bedzie dobrze. keirowcy to mega liczna grupa ludzi. ale ci ludzie musza chciec szybko jezdzic bo czesto w to watpie i widze ze wiekszosci pasuje by na kazdym kroku byly ograniczenia do 30km/h.
bezpieczenstow musi zawsze stac z tylu za wolnoscia. nie moze byc na odwrot czyli ze bezpieczenstwo stawia sie na piedestale ograniczajac wolnosc czlowiekowi. bo wtedy mozna zrobic wszytsko pod pretekstem ze to dla naszego dobra , bezpieczenstwa. kagance tez.

KubaCamry

• Gość
« Odpowiedź #35 dnia: 19 Maja 2021, 06:36:47 »
To są zmiany w UE od lat 80?tych. Ktoś sprytni wymyślił jak znaleść kasę dla polityków/nierobów.
U nas też dwie partie walczą między sobą, ale obie robią tak na prawdę to samo.
Pandemia pokazała, że nic się nie zmieni i wolności nie będzie. Przynajmniej w naszym i następnym pokoleniu.
Wracając do Camry... przejedzie się Corollą z 2008. To dopiero jest hardcore.
Moim zdaniem wyciszenie nadkoli od zewnątrz i drzwi pianką 8-10mm, zrobi robotę.

Offline wisnia87r

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #36 dnia: 19 Maja 2021, 09:30:35 »
Wiecie jak zdjąć nadkola idzie to zrobić bez odkręcania kół ?

Offline klaudiusz

• Toyot Spamer
  • Samochód:: Camry2019/NX350
« Odpowiedź #37 dnia: 19 Maja 2021, 10:13:15 »
Wiecie jak zdjąć nadkola idzie to zrobić bez odkręcania kół ?
Raczej nie. Tutaj koles robi sam: https://youtu.be/xW7cSuDnVmU

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Offline wisnia87r

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #38 dnia: 19 Maja 2021, 12:08:15 »
Dzięki Klaudiusz za link, patrze na cenę materiałów to wychodzi cos koło 500zł. Sporo sobie krzyczą w warsztatach za takie wygłuszenie, bo z tego co słyszałem koło 3 tys. Myśle że gra warta świeczki i można zrobić to samemu. Dwa dni urlopu i się ogarnie :)

Offline klaudiusz

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #39 dnia: 19 Maja 2021, 12:29:04 »
Dzięki Klaudiusz za link, patrze na cenę materiałów to wychodzi cos koło 500zł. Sporo sobie krzyczą w warsztatach za takie wygłuszenie, bo z tego co słyszałem koło 3 tys. Myśle że gra warta świeczki i można zrobić to samemu. Dwa dni urlopu i się ogarnie :)
Tak. Te 3000zl jak my patrzymy to sporo. Ale jesli firma robi to oni daja gwaeancje, musza z tego zaplacic podatki, warsztat, materialy itd. Dlatego potrafie zrozumiec cene. Natomiast tez bym to robil sam. Ale wyciszal chyba same nadkole, nie grodź calą od spodu.

Offline wisnia87r

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #40 dnia: 19 Maja 2021, 12:59:02 »
Tak będzie bezpieczniej na początek. Przyjdą ciepła dni to też sie do tego zabieram.

Offline Steffen_75

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #41 dnia: 19 Maja 2021, 19:03:23 »
Coś w tym jest, bo swojego czasu sporo jeździłem niemieckimi autobahnami, i tam gdzie można było grzać ile fabryka dała, tak teraz jest tam sporo ograniczeń do 130km/h.
Camry bardzo mi się podoba, zarówno z zewnątrz, jak i wewnątrz. Żałuję, że jest tak słabo wyciszona.

No mi też wydawało się, że słabo wyciszona. Ale w czasie pomiarów okazało się, że poziom hałasu podobny jak w nowym Suberbie. Wg. opinii właściciela firmy w której chcę go wyciszyć - samochód jest poprawnie wyciszony :-). Chociaż ja uważam inaczej :-D :-D

Offline marcin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • 3vz.pl
« Odpowiedź #42 dnia: 19 Maja 2021, 20:06:54 »
Ale w czasie pomiarów okazało się, że poziom hałasu podobny jak w nowym Suberbie.

Bo miernik to jedno a odczucia w odniesieniu do miernika to drugie. Tu już należałoby się zagłębić w poszczególne pasma i dobrać metodę do tego, czego danemu modelowi rzeczywiście brakuje. W jednym bardzo wyraźnie będzie słychać niskie frekwencje, w innym znów wysokie (szumy). Dlatego to nie jest do końca takie proste i o ile poprawić "cokolwiek" to sobie każdy sam poradzi (stąd tyle internetowych znawców, którzy "sami zrobili za pińcet i jest mega cicho"), o tyle zrobić poziom nieosiągalny dla większości to myślę, że sprzętowo i merytorycznie może z 2-3 firmy w tym kraju przy czym żadna z nich nie zajmuje się samochodówką ze względu na marny (w stosunku do ilości materiałów i poświęconego czasu) dochód.

Na przykładzie kilku różnych modeli, w których cośtam dłubałem mogę przyjąć, że np. 55dB w jednym jest odczuwalne jak 58dB w drugim. Warunki pomiaru te same, miernik ten sam, a mimo to są auta, którymi się jedzie bardziej komfortowo jeśli chodzi o akustykę. I tu już niestety trzeba wiedzy, sprzętu, czasu na testy i ewentualne poprawki... a przede wszystkim klienta, który ma ochotę to wszystko sfinansować.

3VZ.pl

Offline tomeksp

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #43 dnia: 19 Maja 2021, 20:55:16 »
A moglibyście kogoś polecić do wygłuszenia Rav4 w okolicach Katowice-Częstochowa?

Offline klaudiusz

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #44 dnia: 19 Maja 2021, 21:07:27 »
A moglibyście kogoś polecić do wygłuszenia Rav4 w okolicach Katowice-Częstochowa?
Pewnie mechu. A na pewno kogos moze polecic.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl