Autor Wątek: Wygłuszenie  (Przeczytany 177366 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

KubaCamry

• Gość
Odp: Wygłuszenie
« Odpowiedź #45 dnia: 19 Maja 2021, 21:51:09 »
Dzięki Klaudiusz za link, patrze na cenę materiałów to wychodzi cos koło 500zł. Sporo sobie krzyczą w warsztatach za takie wygłuszenie, bo z tego co słyszałem koło 3 tys. Myśle że gra warta świeczki i można zrobić to samemu. Dwa dni urlopu i się ogarnie :)
Od 3000 odejmij 23% vat, 18% dochodowego, utrzymanie hali i pracownika i już niewiele zostaje. Socjalne państwo tak działa.
Samemu można dłubać i jest to fajne :).
Wejdzie jakieś 10kg mat więcej niż by to robił ktoś kto ma o tym pojęcie.
Pewnych elementów nie ma sensu oklejać bo i tak to nic nie da.
Zresztą z Camry za wiele się nie wyciągnie. Za cienkie szyby. Przednia szyba nie jest akustyczna.
Po oklejeniu wszystkiego co się da, będzie szumiało z uszczelek :).
Ja ze swojego doświadczenia uważam, że wystarczy okleić te plastikowe nadkola i drzwi. Matą i pianką. Dla mnie to daje dobry efekt. Ale wiem, że oczekiwania są różne.
ps. nie wiem czy wiecie, że niektóre marki emitują z głośników dźwięk, który nakłada się na fale dźwiękowe szumu... i jest mega cicho... z samolotami tez tak podobno robią...
Wiec te gumy są przeszłością :)

Offline wisnia87r

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #46 dnia: 20 Maja 2021, 07:02:26 »
Dzięki Klaudiusz za link, patrze na cenę materiałów to wychodzi cos koło 500zł. Sporo sobie krzyczą w warsztatach za takie wygłuszenie, bo z tego co słyszałem koło 3 tys. Myśle że gra warta świeczki i można zrobić to samemu. Dwa dni urlopu i się ogarnie :)
Od 3000 odejmij 23% vat, 18% dochodowego, utrzymanie hali i pracownika i już niewiele zostaje. Socjalne państwo tak działa.
Samemu można dłubać i jest to fajne :).
Wejdzie jakieś 10kg mat więcej niż by to robił ktoś kto ma o tym pojęcie.
Pewnych elementów nie ma sensu oklejać bo i tak to nic nie da.
Zresztą z Camry za wiele się nie wyciągnie. Za cienkie szyby. Przednia szyba nie jest akustyczna.
Po oklejeniu wszystkiego co się da, będzie szumiało z uszczelek :).
Ja ze swojego doświadczenia uważam, że wystarczy okleić te plastikowe nadkola i drzwi. Matą i pianką. Dla mnie to daje dobry efekt. Ale wiem, że oczekiwania są różne.
ps. nie wiem czy wiecie, że niektóre marki emitują z głośników dźwięk, który nakłada się na fale dźwiękowe szumu... i jest mega cicho... z samolotami tez tak podobno robią...

Hej nie kłócę się z ceną, co więcej, socjalistów nienawidzę najbardziej na świecie. I jest to jeden z powodów, przez które chcicał, bym chyba już z tego pięknego kraju wyjechać. A Ostanie planowane zmiany w podatkach tylko mnie w tym utwierdzają.

Co do wygłuszenia, dla mnie generalnie jest ok jednak przeszkadza mi szum letnich fabrycznych opon. Na zimowych jest już totalnie akceptowalne. Dla tego myślę, że wygłuszenie samych nadkoli powinno dać mi pożądany efekt.

Offline przmor

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #47 dnia: 20 Maja 2021, 09:21:51 »
Nie prościej zmienić letnie opony na cichsze?

Offline Steffen_75

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #48 dnia: 20 Maja 2021, 10:37:25 »
Ale w czasie pomiarów okazało się, że poziom hałasu podobny jak w nowym Suberbie.

Bo miernik to jedno a odczucia w odniesieniu do miernika to drugie. Tu już należałoby się zagłębić w poszczególne pasma i dobrać metodę do tego, czego danemu modelowi rzeczywiście brakuje. W jednym bardzo wyraźnie będzie słychać niskie frekwencje, w innym znów wysokie (szumy).

Na przykładzie kilku różnych modeli, w których cośtam dłubałem mogę przyjąć, że np. 55dB w jednym jest odczuwalne jak 58dB w drugim. Warunki pomiaru te same, miernik ten sam, a mimo to są auta, którymi się jedzie bardziej komfortowo jeśli chodzi o akustykę.

No dokładnie takie właśnie mam odczucia jeśli chodzi o jazdę Camry. Że może nie jest głośniej, ale odgłosy są bardziej dokuczliwe. Ja zdecydowałem się na wyciszenie - zobaczę jakie będą efekty.

Podzielę się na grupie wynikami pomiarów, odczuciami oraz subiektywną oceną value for money :-).

Offline martinez07

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #49 dnia: 20 Maja 2021, 10:58:29 »
Nie pamiętam wyników pomiarów pomiędzy Avensis, Camry a CHR, ale były różnice w decybelach. Przy ok 140km/h w Camry były najwyższe, ale to było po kilka jednostek różnicy.
Nie przeszkadzał mi szum opon podczas jazdy, a szum opływającego wiatru, który wręcz wpadał do środka, jakby okna były otwarte. Dealer zdradził, że mają na to reklamacje i któremuś z kolei wymieniają komplet uszczelek. Z tym, że za wiele to nie daje.
Żałuję, bo jak pisałem Camry mi się bardzo podoba, ale drugim autem pokonuję głównie trasy i ten szum doprowadziłby mnie do szału.
Co do wygłuszania - przedostatni mój Avensis w kombi otrzymał solidną dawkę mat wygłuszających, gąbek itp., a i tak nie dało to tyle, co zmiana na model Avensis po ostatnim lifcie. Chcę przez to powiedzieć, że wątpię, aby takie "domowe" rozwiązania pomogły naprawić cięcia budżetowe na etapie projektowania auta.

Offline klaudiusz

• Toyot Spamer
  • Samochód:: Camry2019/NX350
« Odpowiedź #50 dnia: 20 Maja 2021, 11:11:18 »
Nie pamiętam wyników pomiarów pomiędzy Avensis, Camry a CHR, ale były różnice w decybelach. Przy ok 140km/h w Camry były najwyższe, ale to było po kilka jednostek różnicy.
Nie przeszkadzał mi szum opon podczas jazdy, a szum opływającego wiatru, który wręcz wpadał do środka, jakby okna były otwarte. Dealer zdradził, że mają na to reklamacje i któremuś z kolei wymieniają komplet uszczelek. Z tym, że za wiele to nie daje.
Żałuję, bo jak pisałem Camry mi się bardzo podoba, ale drugim autem pokonuję głównie trasy i ten szum doprowadziłby mnie do szału.
Co do wygłuszania - przedostatni mój Avensis w kombi otrzymał solidną dawkę mat wygłuszających, gąbek itp., a i tak nie dało to tyle, co zmiana na model Avensis po ostatnim lifcie. Chcę przez to powiedzieć, że wątpię, aby takie "domowe" rozwiązania pomogły naprawić cięcia budżetowe na etapie projektowania auta.
Po wygluszeniu samych przednich drzwi rozwiazal sie problem z odglosem wiatru i jest duzo ciszej w srodku. Odczuwalnie ciszej. Gdy jadac odchule glowe do tylu to slychac ze tylne drzwi potrzebuja wygluszenia. Zastanowie sie jeszcze nad przednimi nadkolami. Ale wydaje mi sie ze domowa partyzantka zdziala wiecej niz seryjne wygluszenia w Avensisie.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Offline Steffen_75

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #51 dnia: 20 Maja 2021, 11:22:38 »

A tak z ciekawości wiesz może jakie samochodach można wyposażyć w aktywne wyciszanie? Nie wiedziałem, że producenci wprowadzili już takie rozwiązania.

Offline RaphauG

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #52 dnia: 20 Maja 2021, 13:08:04 »
Jest wiele takich aut, głównie premium.
Na pewno Lexus ES już to ma... i lepsze

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #53 dnia: 20 Maja 2021, 14:59:56 »
CRV też ma. Efekt taki sobie, ale od RAVki lepiej.

Wysłane z mojego BAH-L09 przy użyciu Tapatalka
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline Steffen_75

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #54 dnia: 24 Maja 2021, 14:49:58 »
Dla zainteresowanych moja relacja (miał być krótki raport, ale nie wyszło :-)) z wyciszenia samochodu.

Tak jak pisałem wcześniej na grupie jednym z upgrade'ów, który planowałem zainstalować w Camry było wyciszenie oraz poprawa nagłośnienia. Nie żeby Camry była przesadnie głośna, ale odgłosy były męczące. Moim zdaniem bardziej niż w innych samochodach którymi miałem okazję pojeździć więcej w ostatnim czasie (Mondeo, Mercedes C-klasa). Moje odczucia były podobne jak większości osób na forum ? do 120 -130 jest w porządku powyżej jest głośno.

Trochę pogrzebałem w internecie, trochę porozmawiałem z firmami zajmującymi się wygłuszaniem samochodów i montażem caraudio. Potwierdzają, że wyciszenie japońskich samochodów (oczywiście z wyjątkami tu zawsze padała nazwa Lexus a i tak tylko niektóre modele ? np. podobno GS jest dobrze wyciszony, ale ES już nie) pozostawia spore pole do popisu dla firm zajmujących się wyciszaniem. Podobno bardzo często wyciszanym samochodem jest RAV4.

Nie miałem żadnych doświadczeń w temacie tego typu usług więc musiałem zdać się na ogólnie dostępne informacje. Sprawdzałem oferty kilku firm, ale ostatecznie zdecydowałem się wykonać usługę w firmie ciche-auto.pl we Wrocławiu.

O wyborze zadecydowały dwa a w zasadzie trzy czynniki: opinie w google oraz rozmowa telefoniczna. Rzeczowa i profesjonalna. Właściciel wysłuchał, wyjaśnił mi wszystkie wątpliwości oraz sprawił, że poczułem że pomoże rozwiązać mój problem bez naciągania na niepotrzebne wydatki. Poświęcił mi prawie 45 minut. Myślę, że to bardzo dużo biorąc pod uwagę, że pierwszy termin w którym mógł przyjąć samochód był za kilka miesięcy od naszej rozmowy. Dodatkowym czynnikiem był rozsądny poziom cenowy usług.

I teraz trochę szczegółów. Pierwsze pozytywne wrażenie wygląd warsztatu czy raczej pracowni. Wszystko profesjonalnie przygotowane do demontażu samochodu, półki wyłożone piankami tak, żeby demontowane części nie zostały nawet w najmniejszym stopniu uszkodzone w czasie przechowywania,  piankowe osłony na drzwi, narzędzia poukładane w niezwykłym porządku i niezwykły poziom czystości. Ten widok potwierdził, że firma dba o wysoki standard pracy i istnieje duża szansa, że z podobną starannością podejdą do pracy z samochodem.
Jazda testowa: w opinii Właściciela firmy, Camry jest wygłuszona poprawnie jak na tę klasę samochodów. Wg. informacji z pomiarów wychodziło, że minimalnie głośniej niż nowy model SuperB.

W mojej Camry wyszły następujące wartości (wszystkie prędkości z licznika): Jazda miejska - 58,8 dB; przy 100 km/h - 64,9 dB; przy 130 km/h - 68,2 dB; 150 km/h - 70,1 km dB; pomiar hałasu przy przyspieszaniu (pedał w podłogę w czasie jazdy pod górę) - 71,2 dB.
Omówiliśmy szczegółowo co mnie boli, na czy mi zależy i jaki budżet przeznaczyłem na modyfikacje. Właściciel podpowiadał na co wg. niego należy zwrócić uwagę. Uzgodniliśmy zakres prac, poziom usługi, cenę. Ja zdecydowałem się na pełny pakiet wygłuszenia (podwozie, nadkola wew, zew, drzwi, bagażnik, maska i przegroda silnika oraz dachem w standardzie premium (czyli środkowy pakiet w ofercie) a podwozie w standardzie ultimate (najwyższy pakiet).

Dostałem kluczyki do samochodu zastępczego i wróciłem do domu z niecierpliwością czekając na efekty pracy. Nie ukrywam, że zastanawiałem się czy moje oczekiwania nie są wygórowane i czy nie rozczaruję się odbierając samochód. Ale na to musiałem poczekać 5 dni.
Odbiór samochodu to zupełnie inna bajka - obstawiam, że nawet odbierając nowego Bentleya w salonie nie czujecie się tak zaopiekowani ????. Każdy element został obfotografowany w czasie wykonywania usługi ? Właściciel prezentuje zdjęcia poszczególnych elementów na każdym etapie pracy, szczegółowo omawiając zakres prac, rodzaj użytych materiałów i wyjaśniając co i jaki sposób zostało wykonane, w jakim celu oraz jakiego efektu można się spodziewać. Dość powiedzieć, że procedura odbioru samochodu trwała ponad 2 godziny (sprawy nie ułatwiało, ze razem z partnerką, która towarzyszyła mi przy odbiorze samochodu jesteśmy gadułami i dość łatwo udawało się nam wciągać Właściciela w rozmowy na różne poboczne tematy). Był to bardzo miło spędzony czas.

Drugi etap to prezentacja grania: jedyna modyfikacja to wymiana głośników z przodu i z tylu na zestawy Audison. W sumie nic drogiego ani niezwykłego. Różnica w graniu bardzo duża takiego poziomu się właśnie spodziewałem. W porównaniu do zwykłego zestawu z Camry różnica bardzo duża i wg. mnie większa niż pomiędzy zwykłym zestawem fabrycznym a zestawem JBL. Ale szczerze przyznaję, miałem okazje jeździć tylko jeden dzień demówką z JBL (i byłem rozczarowany dźwiękiem).

Ostania część prezentacji to jazda testowa. Już chwilę po ruszeniu zdziwienie: efekt w samochodzie zupełnie inny ? nie słychać odgłosów z kół i pracy zawieszenia. Dźwięki z zewnątrz też wyciszone. Po dodaniu gazu odgłosy pracy silnika i skrzyni (które mi nigdy specjalnie nie przeszkadzały wyciszone, ze słyszalnie obciętymi wysokimi częstotliwościami). Przy jeździe miejskiej w samochodzie znacznie ciszej, na początku musiałem spoglądać na prędkościomierz, bo jadąc na słuch jechałem znacznie szybciej :-D (co prowadzi do wniosku, że wydanie pieniędzy na wyciszenie samochodu powoduje większe spalanie :-D)

Potem jazda przy 130 km/h wyraźnie ciszej potem przy 160 km/h również ciszej.
Odczucia ogólne samochód zrobił się znacznie bardziej cichy i przyjemny do jazdy. Bardziej limuzynowaty. Przy 160 km/h ciągle z przyjemnością można słuchać muzyki. Wcześniej było to tylko zagłuszanie szumów z samochodu szumem z głośników. W środku przyjemnie się rozmawia a osoby siedzące z tyłu bez problemu mogą uczestniczyć w rozmowiewcześniej było to utrudnione. Jazda jest zdecydowanie mniej męcząca.

Głośność wg. pomiarów po wyciszniu: Jazda miejska ? 54,8 dB (-4 dB); przy 100 km/h ? 59,9 dB (-5dB) ; przy 130 km/h ? 64,4 dB (-3,8 dB); 150 km/h ? 67,0 km dB (-3,1 dB); pomiar hałasu przy przyspieszaniu (pedał w podłogę w czasie jazdy pod górę) ? 69,1 (-2,1) dB.
Właściciel był zaskoczony wynikami pomiarów, szczególnie przy najniższych prędkościach. Nawet wyjaśniał mi prawdopodobną przyczynę takiego efektu, ale nie będę już rozwijał bardziej swojego elaboratu.
Acha - ostatecznie większość samochodu (a może nawet cały) został wyciszony w standardzie najwyższym. Jak to powiedział właściciel "lubimy zrobić swoją pracę najlepiej jak można".
Ocena ogólna: bardzo duża zmiana na plus w stosunku do wersji fabrycznej. Efekty zgodne z oczekiwaniami a nawet lepsze. Zarówno jeśli chodzi o wyciszenie jak i polepszenie jakości dźwięku. Cena to zależy - nie jest to tania zabawa, ale wg. mnie było warto. Oferta którą wybrałem nie była najtańsza, ale kilka ofert było znacznie droższych (typu wyciszanie zaczynamy od 10k pln a audio od 5k pln).

Wiedząc to co już wiem i widząc (słysząc) efekty natychmiast wykonałbym tę usługę jeszcze raz i to w tym samym miejscu.

Mam nadzieję, że ta relacja cokolwiek przydługa komuś z Was się przyda.
« Ostatnia zmiana: 24 Maja 2021, 14:55:18 wysłana przez Steffen_75 »

Offline klaudiusz

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #55 dnia: 24 Maja 2021, 15:34:11 »
Dzieki za relacje. Mialem niezwykla przyjemnosc przejechania sie samochodem kolegi i porownujac z moja Camry - roznica jest kolosalna. U mnie wyciszone sa jedynie drzwi przednie, ale juz wiem gdzie dalej szukac redukcji szumow. Samochod w srodku wyciszony mega. Podczas jazdy probnej strasznie sie rozpadalo. Jedyny dzwiek jaki do mnie dochodzil to uderzenie kropli o przednia szybe. Ani podwozia ani dachu nie bylo slychac w ogole, a w zasadzie byc powinno.

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #56 dnia: 24 Maja 2021, 15:45:08 »
@Steffen_75 ile Cię finalnie kosztowało jeśli to nie tajemnica?
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline Piwo

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #57 dnia: 24 Maja 2021, 15:54:39 »
Świetna relacja..jakieś info od właściciela po przejażdżce testowej co najbardziej wpływa na dyskomfort akustyczny? Nie wyciszone nadkola? I pytanie dwa ile kg do wagi auta doszło? Wiadomo że każdy kg to większe spalanie gorsze prowadzenie hamowanie i przyspieszanie.

Offline klaudiusz

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #58 dnia: 24 Maja 2021, 15:58:30 »
Świetna relacja..jakieś info od właściciela po przejażdżce testowej co najbardziej wpływa na dyskomfort akustyczny? Nie wyciszone nadkola? I pytanie dwa ile kg do wagi auta doszło? Wiadomo że każdy kg to większe spalanie gorsze prowadzenie hamowanie i przyspieszanie.
Pewnie wystarczy zrzucic ze 20kg i tankowac max pol baku :)

Offline Steffen_75

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #59 dnia: 24 Maja 2021, 16:03:00 »
@Steffen_75 ile Cię finalnie kosztowało jeśli to nie tajemnica?

Niecałe 9 k pln brutto wykonanie usługi wyciszenia (głośniki dodatkowo)

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl