Autor Wątek: Wygłuszenie  (Przeczytany 177561 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Steffen_75

• Toyot Leżący
  • *
Odp: Wygłuszenie
« Odpowiedź #60 dnia: 24 Maja 2021, 16:08:18 »
Świetna relacja..jakieś info od właściciela po przejażdżce testowej co najbardziej wpływa na dyskomfort akustyczny? Nie wyciszone nadkola? I pytanie dwa ile kg do wagi auta doszło? Wiadomo że każdy kg to większe spalanie gorsze prowadzenie hamowanie i przyspieszanie.

Z tego co zapamiętałem to w przypadku Camry - w kolejności: 1) nadkola i drzwi, 2) bagażnik i silnik 3) najmniej dach. Podwozie gdzieś między numerem 1 a 2 :-). Ale przyznam, że ponieważ od początku byłem zdecydowany na komplet i zastanawiałem się tylko nad dachem dodatkowo to nie przywiązywałem do tej kolejności specjalnego znaczenia.

Wyciszenie waży ok 40 kg.

Offline Steffen_75

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #61 dnia: 24 Maja 2021, 16:12:47 »
Dzieki za relacje. Mialem niezwykla przyjemnosc przejechania sie samochodem kolegi i porownujac z moja Camry - roznica jest kolosalna. U mnie wyciszone sa jedynie drzwi przednie, ale juz wiem gdzie dalej szukac redukcji szumow. Samochod w srodku wyciszony mega. Podczas jazdy probnej strasznie sie rozpadalo. Jedyny dzwiek jaki do mnie dochodzil to uderzenie kropli o przednia szybe. Ani podwozia ani dachu nie bylo slychac w ogole, a w zasadzie byc powinno.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

No szyby niestety są podobno cienkie i nic z tym nie idzie zrobić. Tak samo jak z lusterkami :-)

I faktycznie w czasie jazdy w deszczu odgłosy dochodzące od spodu są zdecydowanie mniej dokuczliwe. Uderzenia kropli w dach również. W szybę słychać bez zmian :-).

Offline Tomahawk5000

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: 2021 Camry Exe
« Odpowiedź #62 dnia: 24 Maja 2021, 16:32:39 »
Wiele słyszałem że w Camry dochodzi specyficzny odgłos wiatru z okolic lewego lusterka czy po tym zabiegu nie ma już tego hałasu?

Offline Rafał 82

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #63 dnia: 24 Maja 2021, 17:08:14 »
Co do firmy ciche auto to mogę potwierdzić relację kolegi. Miałem podobne odczucia po wizycie w tej firmie. Wyciszałem tam swój poprzedni samochód w podobnym pakiecie - bez dachu. Być może się to zmieniło, ale dostałem dożywotnią gwarancję na wykonaną usługę - do czasu sprzedaży auta tj. nie przechodziła ona już na nowego właściciela. Dla mnie różnica była bardzo duża, nie wysiadałem praktycznie z auta zmęczony, a zdarzały się trasy i po 1800 km jednym rzutem, następnego dnia bez problemu pojechałem dalej kolejne 1200 km :)

Offline Steffen_75

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #64 dnia: 24 Maja 2021, 17:09:09 »
Wiele słyszałem że w Camry dochodzi specyficzny odgłos wiatru z okolic lewego lusterka czy po tym zabiegu nie ma już tego hałasu?

Jeśli to jest ten odgłos o którym myślę, to niestety nic się nie zmienia. Natomiast testowałem składanie lusterek w czasie jazdy i to również nic nie zmienia - wiec nie wiem czy to faktycznie o ten odgłos chodzi.

Offline Steffen_75

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #65 dnia: 24 Maja 2021, 17:11:49 »
Co do firmy ciche auto to mogę potwierdzić relację kolegi. Miałem podobne odczucia po wizycie w tej firmie. Wyciszałem tam swój poprzedni samochód w podobnym pakiecie - bez dachu. Być może się to zmieniło, ale dostałem dożywotnią gwarancję na wykonaną usługę - do czasu sprzedaży auta tj. nie przechodziła ona już na nowego właściciela. Dla mnie różnica była bardzo duża, nie wysiadałem praktycznie z auta zmęczony, a zdarzały się trasy i po 1800 km jednym rzutem, następnego dnia bez problemu pojechałem dalej kolejne 1200 km :)

Nie zmieniło się udzielają gwarancji na wykonaną usługę dożywotnią / do czasu sprzedaży samochodu. Wydaje mi się, że nie przechodzi na kolejnego właściciela.

Offline Piwo

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #66 dnia: 24 Maja 2021, 19:50:21 »
« Ostatnia zmiana: 24 Maja 2021, 20:07:51 wysłana przez Piwo »

Offline klaudiusz

• Toyot Spamer
  • Samochód:: Camry2019/NX350
Wygłuszenie
« Odpowiedź #67 dnia: 27 Maja 2021, 14:20:06 »
No i ja powoli wzialem sie na wygluszenie auta. Drzwi Przod juz wczesniej zrobila firma ktora instalowala glosniki. Ja wygluszylem tyl drzwi i klape bagaznika.

Wersja medium. Roznica potezna.

A wersja expert wyglada tak:

A oryginalne wygluszenie wyglada tak:

« Ostatnia zmiana: 27 Maja 2021, 14:23:44 wysłana przez klaudiusz »

Offline aks

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Camry XV70
« Odpowiedź #68 dnia: 27 Maja 2021, 15:58:45 »
moze warto dokupić ten element. Ciekawe dlaczego toyota zostawiła to w takim stanie.

https://www.aliexpress.com/item/1005001599083718.html

Offline Piwo

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #69 dnia: 27 Maja 2021, 16:33:51 »
Co miałoby dać wygłuszenie klapy bagażnika ? Rozumiem dno
bagażnika by mniej docierało hałasu od kół czy wydechu. ale klapę? Od czego miałoby to tłumić? Co jest źródłem hałasu? Pies w bagażniku?

Offline aks

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Camry XV70
« Odpowiedź #70 dnia: 27 Maja 2021, 16:40:27 »
Co miałoby dać wygłuszenie klapy bagażnika ? Rozumiem dno
bagażnika by mniej docierało hałasu od kół czy wydechu. ale klapę? Od czego miałoby to tłumić? Co jest źródłem hałasu? Pies w bagażniku?
przecież to nie wycisza klapy bo nic nie ma z klapą wspólnego. Ma za zadanie postawić barierę dla dźwięków, które przenikną do tej strefy. Bezpośrednio nad tą półką już jest wnętrze pojazdu. Po co w takim razie wyciszać tylne nadkola? Myśle, że ta dodatkowa warstwa może działać na plus. Najciekawsze jest, że producent przewidział zatrzaski na ten element bo wkłada się na spinkach, widać przyoszczędził na jakimś etapie.
« Ostatnia zmiana: 27 Maja 2021, 16:44:18 wysłana przez aks »

Offline Piwo

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #71 dnia: 27 Maja 2021, 17:09:24 »
Ale nie kumam. Nie lepiej dno bagażnika? Bo dźwięki rozumiem i tak idą z podwozia poprzez dno i ta górna część bagażnika dopiero lub przez kanapę. Ale dno jest zdaje się jakoś tam wyciszone poprzez wykładzinę czy gumowa osłonę. Wydaje mi się że tłumienie góry bagażnika nie ma kompletnie sensu. Nadkola drzwi i gródź silnika to dobre pomysły. Ewentualnie wymiana szyb na grubsze i na tym bym się skupił. Ewentualnie wymienić wydech na cichszy. To chyba najtańsze rozwiązanie.

Offline klaudiusz

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #72 dnia: 27 Maja 2021, 17:25:54 »
Ale nie kumam. Nie lepiej dno bagażnika? Bo dźwięki rozumiem i tak idą z podwozia poprzez dno i ta górna część bagażnika dopiero lub przez kanapę. Ale dno jest zdaje się jakoś tam wyciszone poprzez wykładzinę czy gumowa osłonę. Wydaje mi się że tłumienie góry bagażnika nie ma kompletnie sensu. Nadkola drzwi i gródź silnika to dobre pomysły. Ewentualnie wymiana szyb na grubsze i na tym bym się skupił. Ewentualnie wymienić wydech na cichszy. To chyba najtańsze rozwiązanie.
Lepiej. Ale mialem przerwe w pracy na lunch i wykorzystalem ja na wygluszenie klapy. Bagaznik to
Kilka godzin pracy. Tyle dzisiaj nie mialem. Zrobie pozniej. Malymi kroczkami. Najpierw nadkola. Pozniej bagaznik.

Offline klaudiusz

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #73 dnia: 28 Maja 2021, 07:23:11 »
Film prezentuje pelne wyciszenie Lexusa ES300h czyli blizniaka Camry : https://youtu.be/vLH5OhilOHQ

Samochod reprezentuje ten sam poziom wyciszenia drzwi - czyli zaden :) podloga i nadkola to samo.

Offline joeJ

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #74 dnia: 28 Maja 2021, 08:24:27 »
No i ja powoli wzialem sie na wygluszenie auta. Drzwi Przod juz wczesniej zrobila firma ktora instalowala glosniki. Ja wygluszylem tyl drzwi i klape bagaznika.

Wersja medium. Roznica potezna.

A wersja expert wyglada tak:

A oryginalne wygluszenie wyglada tak:

Kurde dobrze widze że do drzwi trzeba wiertarke i nitownice żeby wygłuszyć w całości zewnetrzną blache?

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl