Autor Wątek: Wygłuszenie  (Przeczytany 177441 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline MasterBula

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Camry 2021 VIP
Odp: Wygłuszenie
« Odpowiedź #375 dnia: 06 Lipca 2022, 06:33:52 »

Ciężko powiedzieć czy jedna ma sens i jak to odczujesz, bo wygląda że hałas przepuszczały wszystkie. To tak, jakbyś wytłumił jedne drzwi. Warto byłoby najpierw przetestować. Dla mnie jest poprawa, ale może w polifcie to standard. Jest tu salon Toyoty kolega MasterBula, może on ustali co to za uszczelki które przychodzą na serwis?

numer całego "trójkąta" z uszczelką jest taki sam dla przed lifta jak i polifta, więc żadnych zmian tam raczej nie dokonali

Offline surrender

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Camry Exec 2020
« Odpowiedź #376 dnia: 06 Lipca 2022, 08:40:56 »
No to katalogowo to samo a widocznie inny kraj produkcji i są trochę inne. Na oko co widać na zdjęciach, ale i w dotyku.

Offline MasterBula

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Camry 2021 VIP
« Odpowiedź #377 dnia: 06 Lipca 2022, 09:07:31 »
Jeśli zmienili by kraj produkcji numer też by się zmienił, ale możliwe że jest tak jak mówisz, poprawili jakość uszczelki, bez zmiany kształtu

Offline aks

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Camry XV70
« Odpowiedź #378 dnia: 06 Lipca 2022, 23:40:03 »
koszt jednej szyby 68102-06381 oraz 68101-06381 w chinach to 150usd. Zna ktoś jakąś firmę z polski, która mogłaby pośredniczyć w transporcie? Równoległe w chinach też szukają sposobu wysyłki.

Tak to jest pakowane:

Podpytam w poniedizałęk firmie spedycyjnej z którą czasem współpracujemy, ale spodziewam się odpowiedzi, że jesli nie dołożymy tego do jakiejś palety (najlepiej swojej) to koszty będą wysokie. Masz może wymiary tych pudełek?

Jak rozumiem - to oryginalne czesci Toyoty czy "repiki" ;-) - pytanie czy tematu homologacji nie trzeba obadać?

chińczyk odpisał, że sam transport wychodzi 400$ i aby wysłać międzynarodowym transportem musi to iść na palecie. Rozmiary to 105x60x20, waga 25kg - tylko nie wiem czy ma na myśli jedną, ale wtedy masa coś duża.
Chyba ma to jedynie sens przy jakimś grupowym zamówieniu.

KubaCamry

• Gość
« Odpowiedź #379 dnia: 07 Lipca 2022, 23:02:01 »
Nadal twierdzę, że taniej wyjdzie próba sklejenia dwóch szyb europejskich.

Offline aks

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #380 dnia: 08 Lipca 2022, 18:42:56 »
Nadal twierdzę, że taniej wyjdzie próba sklejenia dwóch szyb europejskich.

może taniej, ale myślę, że może to nie działać
1) Za duża masa całości i będzie cofać mechanizm w trakcie podnoszenia
2) Zbyt mało miejsca w uszczelkach na dwie szyby, folię i klej.

Przy sensownej cenie transportu (podzielonego na parę osób) więcej sensu ma zakup z chin.

Ciekawe czy np. w Turcji nie ma możliwości ściągnięcia części z Toyota Chiny
« Ostatnia zmiana: 08 Lipca 2022, 18:45:44 wysłana przez aks »

KubaCamry

• Gość
« Odpowiedź #381 dnia: 08 Lipca 2022, 22:04:34 »

Offline aks

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #382 dnia: 12 Września 2022, 22:56:24 »
Wymieniles uszvzelki na te z polifta? Jaka cena? Jaki
Numer czesci? Tylko od strony kierowcy?
Cały komplet. Nic o nich nie wiem i nie pytałem. Nawet nie wiedziałem, że będą wymieniane. Naprawa z polisy i nie dostałem żadnych papierów.

w środę wymieniam z przodu zobaczę czy będzie różnica.

Offline surrender

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #383 dnia: 13 Września 2022, 11:40:36 »
No to trzymam kciuki :-). Minęło trochę czasu i szum wiatru jest za oknem (a nie w kabinie) czyli tak jak intuicyjnie bym tego oczekiwał. Kultura domykania szyby też jest lepsza i nie ma tak twardego zakończenia. A cichsze szyby przy 160... w dodatkowo wygłuszonej całej kabinie pewnie ma sens, ale obecnych czasach raczej nie bardzo przydatne :|

Offline aks

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #384 dnia: 14 Września 2022, 22:45:46 »
No to trzymam kciuki :-). Minęło trochę czasu i szum wiatru jest za oknem (a nie w kabinie) czyli tak jak intuicyjnie bym tego oczekiwał. Kultura domykania szyby też jest lepsza i nie ma tak twardego zakończenia. A cichsze szyby przy 160... w dodatkowo wygłuszonej całej kabinie pewnie ma sens, ale obecnych czasach raczej nie bardzo przydatne :|

według mnie nie warto wymieniać. Jest lepiej, nie ma szumu przy słupku, szum słychać bardziej na zewnątrz. W zakresie szumów mam to samo co ze sznurem gumowym, więc to prowizoryczne rozwiązanie się sprawdza.

Za to po wymianie uszczelek więcej dźwięków słyszę z zewnątrz, więc następnym razem (ponoć nowe uszczelki rozwiązują problem szumu na rok-dwa) wracam do sznura ;)

Offline trepek

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #385 dnia: 22 Września 2022, 10:47:58 »
Bylem wczoraj na jezdzie probnej Camry i Rav4. Camry jest duuuzo cichsze od ravki, silnik mniej wyje i przy predkosci 120 km/h mozna rozmawiac normalnym, cichym glosem gdzie przy Rav4 trzeba bylo podniesc glosnosc.

KubaCamry

• Gość
« Odpowiedź #386 dnia: 22 Września 2022, 20:53:44 »
Bo suv’y to zło :).
A na poważnie to duuużo większe opory powietrza robią swoje.

Offline Piwo

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #387 dnia: 22 Września 2022, 20:55:08 »
Oczywizm. Camry nie ma nadoli polmetrowych jak w rav4 w ktore lapie sie powietrze jak w spadochron. Dalej camry plaska i nisko podloga i bardzo niski wspolczynnik cx. rav4 nie ma nic wspolnego z aerodynamika. Ktos wymyslil sobie amerykanski styl i tak zrobiono to auto. Mysle ze nx2 bylby tu zdecydowanie lepszym pomyslem do porownania z camry.
« Ostatnia zmiana: 22 Września 2022, 20:57:23 wysłana przez Piwo »

Offline klaudiusz

• Toyot Spamer
  • Samochód:: Camry2019/NX350
« Odpowiedź #388 dnia: 22 Września 2022, 21:18:20 »
NX2 jest duzo cichszym samochodem kd Camry. Na moje ucho ze dwa razy.

Offline surrender

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #389 dnia: 23 Września 2022, 09:14:29 »
NX2 jest duzo cichszym samochodem kd Camry. Na moje ucho ze dwa razy.
W porównaniu do Camry w wersji fabrycznej, czy wygłuszanej? Jaki model opon jest w NX?

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl