Autor Wątek: Wygłuszenie  (Przeczytany 177485 razy)

Offline Matrix 22

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: RAV4 Land cruis
Odp: Wygłuszenie
« Odpowiedź #435 dnia: 16 Stycznia 2023, 16:41:14 »
Ale to jest  całe nadkole metalowe. Z tego co wiem nie sprawdzałem wizualnie, pociągnięte jest zabezpieczenie po całości nadkola.

Offline Tomahawk5000

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: 2021 Camry Exe
« Odpowiedź #436 dnia: 16 Stycznia 2023, 16:53:21 »
Można przykleić mate i piankę do nadkola plastikowego ostatecznie

Sent from my SM-G781B using Tapatalk

Offline Matrix 22

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #437 dnia: 16 Stycznia 2023, 17:20:37 »
Czy konieczne jest w rav4 wyciszenie dachu, słupków
Jak wymienisz wszystkie szyby i uszczelki, to może będzie sens. Toyota to nie jest samochód zbudowany do cichej jazdy, ale że z tyłu nie ma grama wyciszenia więc ogólnie można zrobić parę rzeczy, które niewielkim nakładem przyniosą wyraźną poprawę.
Przede wszystkim mam obiekcję do dwóch obiegowych mitów. Po pierwsze cichy samochód to całokształt konstrukcji i sztywność nadwozia, a w dalszej kolejności dopiero wygłuszenia, które raczej różnią od zestawu butyl+pianka z allegro. Po drugie używanie sonometru do pomiaru efektów. Ja się skłaniam do bardziej fizjologicznych pomiarów. Takim wskaźnikiem będzie prędkość, której używasz do normalnego przemieszczania się. Ona zwykle będzie adekwatna to Twojego poczucia komfortu i wzrośnie jeżeli samochód będzie cichszy. Jeśli słuchasz radia w tle, to zwróć uwagę na zmianę poziomu głośności jaki potrzebujesz do odsłuchu np wiadomości.
Moze zbyt wiele oczekiwalem.
Organizm się adaptuje do warunków i w cichym otoczeniu nawet szelest papieru może być problemem, w szczególności jeśli nasłuchujesz zamiast jechać :-)
Dziękuje za opinie i radę. Dla mnie od 50km/h robi się głośno od kół i jest coraz głośniej zwiększając prędkość. Na drodze ekspresowej  z betonu przy 120 km/h słuchanie radia zaczyna przeszkadzać. Wiem , że niewielką ingerencją w auto można hałas znacznie  ograniczyć, problemem jest natomiast  jak to zrobić, żeby sobie nie zepsuć wszystkiego.

Offline Bartek79

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Rav4 Hybrid AWD
« Odpowiedź #438 dnia: 16 Stycznia 2023, 19:55:52 »
jak to zrobić, żeby sobie nie zepsuć

Tutaj nie ma co zepsuć. Jeśli chcesz ekonomicznie to możesz zrobić sam we własnym zakresie same nadkola,ale do pełni szczęścia będzie brakować mat butylowych, które eliminują niskie tony i dudnienie.

Offline Matrix 22

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #439 dnia: 16 Stycznia 2023, 20:38:34 »
Bartek. To co już wiem. Boczki drzwi: mata butylowa AB-25 na blachę (4-4,5 m2), pianka gumowa na plastik K6s (3-3,5m2). Bagażnik ten sam materiał po 3,5 m2
Nadkola od zewnątrz. Nadkola od zewnątrz AB-25 i Noise liquidator. Powinienem również zakupić cały komplet nowych spinek do tego modelu. Jeszcze w razie czego  myślę o izolacji kabiny od środka razem z nadkolami wtedy można by było pominąć nadkola z zewnątrz, jeżeli to coś da. Tylko , że tego już nie ogarnę.

Offline Bartek79

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #440 dnia: 26 Marca 2023, 21:49:23 »
Kolejny projekt ukończony i 3 dB w dół...

Offline wisnia87r

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #441 dnia: 28 Marca 2023, 11:10:54 »
Jaki jest koszt wygłuszenia tak nadkoli ?

Offline Bartek79

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #442 dnia: 28 Marca 2023, 11:15:54 »
Materiał ok 550 zł plus robocizna ok 12 h

Offline aks

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Camry XV70
« Odpowiedź #443 dnia: 28 Marca 2023, 15:28:25 »
Materiał ok 550 zł plus robocizna ok 12 h
nie lepiej tylne nadkola od środka wyciszyć? Pod spodem coś może się skondensować.

Offline Bartek79

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #444 dnia: 28 Marca 2023, 15:41:50 »
W ten sposób robią firmy profesjonalne, które zajmują się tym od lat . Jeśli wszystko jest dobrze rozwałkowane i butyl jest szczelnie położony, to nie ma prawa nic się tam dziać. Mam auta które mają w ten sposób zrobione nadkola już od około 10 lat i kompletnie nic się nie dzieje. Sam swoje prywatne auto mam w ten sposób ogarnięte.
Nadkola wewnętrzne też są zrobione dodatkowo, ale to dźwięk najbardziej jest słyszalny od strona koła.

Offline surrender

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Camry Exec 2020
« Odpowiedź #445 dnia: 05 Kwietnia 2023, 22:41:55 »
Samochód znacznie droższy od Camry i w niebiednej wersji, na wąskich kołach. Minuta 6.45 test przyspieszenia, począwszy od 80km/h szumy toczenia są dość wyraźne. Trudno powiedzieć czy to jest głośno, ale przy 140km jest bardziej dokuczliwe niż silnik przy 5000 obrotach. Minuta 10.00 brak wyciszenia maski, choć wyciszenie silnika jest tu wychwalone.
https://www.youtube.com/watch?v=SVHAwWvujVU

Offline surrender

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #446 dnia: 05 Kwietnia 2023, 22:53:59 »
https://youtube.com/shorts/0cm6E0FCr94?feature=share
Dla porównaniu tu charakter szumów jest łagodny wręcz przyjemny  :grin: zupełnie jak moja Camry na Michelinach :-)

Offline Greenarrow

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Camry 2021
« Odpowiedź #447 dnia: 05 Kwietnia 2023, 23:21:14 »
https://youtube.com/shorts/0cm6E0FCr94?feature=share
Dla porównaniu tu charakter szumów jest łagodny wręcz przyjemny  :grin: zupełnie jak moja Camry na Michelinach :-)

Jakie masz micheliny ? Na lato?

Offline surrender

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #448 dnia: 06 Kwietnia 2023, 12:21:27 »
Tak letnie Primacy 4, ale z homologacją Volvo. Mniejsze opory toczenia i trochę droższe.

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #449 dnia: 06 Kwietnia 2023, 13:23:03 »
Świetna opona, niski bieżnik, a trwałość ekstra, do tego cicha. Sprzedałem na takich poprzednika.
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl