Autor Wątek: Wygłuszenie  (Przeczytany 177423 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
Odp: Wygłuszenie
« Odpowiedź #660 dnia: 26 Sierpnia 2024, 16:42:37 »
O.K.
Tylko to był wycinek filmu.
Uważasz, że wygłuszenie pod audio drzwi nie ma sensu?
« Ostatnia zmiana: 26 Sierpnia 2024, 16:46:32 wysłana przez Krisman »
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

KubaCamry

• Gość
« Odpowiedź #661 dnia: 26 Sierpnia 2024, 21:03:05 »
Panowie nie wrzucajcie do jednego worka wyciszenia auta z profesjonalnym wykonaniem audio.
To dwa odrębne tematy. W pierwszym przypadku w aucie ma być ciszej, w drugim dźwięk ma być jak najczystszy i na pewno nie przy wyłączonym audio. :)
Jak już kiedyś pisałem profesjonalne wyciszenie auta polega na wyeliminowaniu źródeł hałasu i nie robi się tego poprzez wyklejanie na oślep kilogramami „smoły” i pianki.

KubaCamry

• Gość
« Odpowiedź #662 dnia: 26 Sierpnia 2024, 21:03:48 »
Toyoty wyciszyć się nie da. Po wyeliminowaniu pierwszego źródła słychać kolejne, które wcześniej było zagłuszone hałasem pierwszego źródła. Można trochę poprawić komfort ale jak już zostało to zauważone, oklejanie drzwi nic nie da bo źrodlem hałasu są kiepskie szyby itd.
Są dwa wyjścia, jeździć zdecydowanie wolniej albo zmienić markę. :)

Offline Piwo

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #663 dnia: 26 Sierpnia 2024, 21:11:36 »
dokladnie. likwidacja wibracji i trzeszczen i tworzenie puszek akustycznych dla glosnikow to nie to samo co tlumienie halasu z zewnatrz

Offline aks

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Camry XV70
« Odpowiedź #664 dnia: 26 Sierpnia 2024, 21:49:19 »
butylem oczywiście, że pomaga głównie na akustykę, ale pianka daje efekt wygłuszenia. Sam się o tym przekonałem jak znajomy jechał ze mną i pierwsze co mu się rzuciło to co tak cicho (ma identyczne auto, nietknięte w żaden sposób). Wygłuszenie robi się niestety partami i różnica umyka, ale wystarczy wejść do gołego auta i utwierdzisz się, że było warto. KubaCamry ma racje, że uwydatniają się kolejne rzeczy i wiele jest do poprawy, ale idzie dużo poprawić.

są też fajne filmy na youtube na ten temat:
https://www.youtube.com/watch?v=uuOnuJo0ZGs
« Ostatnia zmiana: 26 Sierpnia 2024, 21:54:26 wysłana przez aks »

Offline surrender

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Camry Exec 2020
« Odpowiedź #665 dnia: 26 Sierpnia 2024, 21:50:19 »
Ostatnio w dyspozycji miałem DS C4X. Samochód klasy C, a do 100km/h nie ma praktycznie żadnych szumów toczenia i opływu. Od razu jest odczucie, że przednia szyba nie przepuszcza szumu. Poza tym blacha karoserii jest wyraźnie grubsza, drzwi na dole dzwonią prawie jak w Camry, uszczelka drzwiowa wyglądała tak samo. Po przesiadce do swojego miałem wrażenie, że hałas powstaje w samym wnętrzu i jak dla mnie powód to nieszczelność tylnej kanapy.

Offline aks

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Camry XV70
« Odpowiedź #666 dnia: 26 Sierpnia 2024, 21:53:32 »
pojedź sobie raz bez boczka w drzwiach to zobaczysz jak uwydatni się szum wiatru. Coś pisał Colin, o otworach przy lusterkach, ale nikt tego dobrze nie opisał jak do tej pory. Coś tam może się dzieje. @Janek123 chyba jedynie jest w pełni zadowolony, ale do tego stopnia, że zamilkł.

Offline MasterBula

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Camry 2021 VIP
« Odpowiedź #667 dnia: 26 Sierpnia 2024, 22:52:34 »
Kiedyś jechałem gs430 mk2 bez tylnej kanapy(szukałem źródła hałasu z tylnych skupkow) to dopiero był dramat, bez boczków również jechałem swoim camry żeby na podnośniku wyciszyć blachę drzwi, to również jest słyszalna różnica.

Dziś miałem okazję jeździć corolla 1.8 style 5generacji, szum z opon był niewyobrażalny, miałem wrażenie jakby nie było podłogi w aucie, natomiast szum wiatru nie był zły, co ciekawe nawet podstawowe audio nie gra tak źle. Ale szum przejeżdżających aut obok to tragedia, jednak wyciszenie boczków daje mnóstwo.

Offline MasterBula

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Camry 2021 VIP
« Odpowiedź #668 dnia: 26 Sierpnia 2024, 22:54:01 »
Zgodzę się z aks, też wygłaszałem partiami i różnice są małe między etapami, chciałbym gołym camry się przejechać. Do drzwi mam podoklenaje uszczelki, i pewnie gdybym je zerwał wszystkie odczuł bym różnice, ale ze doklejalem po jednej co jakiś dzień to się wszystko zaciera
Mogę wrzucić zdjęcia gdzie przykleiłem

Offline Bartek79

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Rav4 Hybrid AWD
« Odpowiedź #669 dnia: 26 Sierpnia 2024, 23:06:09 »
Ja nie nie zgodzę z tym że Toyoty nie da się wygłuszyć. To co wykonałem u siebie oczywiście nie wszystko, bo została podsufitka do zrobienia,ale na tą chwilę jest ciszej wg pomiarów niż w nowym RX.

Offline Bartek79

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #670 dnia: 26 Sierpnia 2024, 23:07:45 »
Kilka fotek

Offline Bartek79

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #671 dnia: 26 Sierpnia 2024, 23:08:38 »
Cd.

Offline Bartek79

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #672 dnia: 26 Sierpnia 2024, 23:10:30 »
To są pomiary wykonane przed założeniem szyb podwójnych i pomiar zimą.

KubaCamry

• Gość
« Odpowiedź #673 dnia: 27 Sierpnia 2024, 06:10:14 »
Ok @Bartek79 przepraszam, jest kilka modeli Toyoty, które można wyciszyć bo są dostępne akustyczne szyby. Czyli Rav4 i Camry.

Offline ledziu

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #674 dnia: 27 Sierpnia 2024, 11:13:25 »
Tylko to był wycinek filmu.
Uważasz, że wygłuszenie pod audio drzwi nie ma sensu?
- autor linku wkleił go na forum bo po obejrzeniu filmu nie przyszło mu do głowy iż chodzi o wygłuszenie pod muzykę tylko o fuszerkę producenta.
- tytuł filmiku "Lexus RX450H 2023 - kompletny brak wyciszenia drzwi, fabryczna mata ODPADŁA -niby jakość premium"
gdzie tam jest coś o nagłośnieniu ?
- sprawdź sobie najlepiej na stronkach innych firm jak wyglądają drzwi seryjnych aut bez specjalnego audio.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl