Autor Wątek: Oryginalne belki dachowe Toyota  (Przeczytany 10019 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline wszim

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: RAV4 V hybr AWD
Odp: Oryginalne belki dachowe Toyota
« Odpowiedź #15 dnia: 24 Listopada 2021, 13:09:18 »
Kurczę wziąłem na vaucher belki dachowe markowane logo toyota. Shit jakich mało. Buczą w okolicach 60..90km/h potem świszczą. W poprzednim aucie miałem belki thula z podobnym systemem mocowania i była cisza. A te wyją. Porobiłem eksperymenty i zaklejałem taśmą wszelkie szczeliny i krawędzie tych łap gdzie mogłyby powstawać gwizdki. Kompletnie bez zmian w dźwięku, może trochę mniej szumu ale wycie dalej jest. Wygląda, że ten dźwięk generuje się na samym profilu belki, choć na oko jest ona opływowa. Może na tej karbowanej gumie osłaniającej rowek? Gdy na belkach były obsadzone 3 chwyty rowerowe thula to przy większych prędkościach był szum ale raczej nie było wycia lub było znośne. Z pustymi belkami mam wilka na dachu i jest głośniej niż z założonymi chwytami. Ktoś ma pomysły?,Ktoś zdiagnozował miejsce buczenia lub rozwiązał problem?

W poprzednim aucie ukradli mi kiedyś jedną taką karbowaną gumę z rowka. Kupiłem uniwersalną gładką. Gdy gładka była założona na przedniej belce, wtedy rodził się donośny dźwięk buczenia. By go wyeliminować na przedniej musiała być ta guma karbowana, na tylnej obojętne. Wtedy była cisza jak w kościele. Ta karbowana musiała widocznie jakoś rozpraszać strugę powietrza. No ale w rav 4 jest karbowana a i tak buczy.  :cry:

Offline Markid

• Toyot Spamer
  • Samochód:: RAV4 2.5 2020
« Odpowiedź #16 dnia: 24 Listopada 2021, 13:24:33 »
No, trochę hałasują. U mnie bardziej je słychać przy prędkościach 50.. 80 km/h niż przy autostradowych, dlatego zdjąłem po wakacjach ;)
Dość szybko się demontuje / montuje - więc gdy nie potrzebne można zdjąć.

Offline wszim

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #17 dnia: 24 Listopada 2021, 15:21:43 »
Tak, bardziej słychać przy niższych prędkościach. Apogeum wydaje mi się około 70km/h. Też masz ten efekt buczenia/wycia? Nie jest to bardzo głośne ale wyraźnie słyszalne i drażni. Niestety w moim przypadku belki cały czas będą na dachu. Rowery od kwietnia do listopada i w zimie narty. Czyli pór przejściowych prawie nie mam,  nie ma sensu belek zrzucać. Teraz akurat miałem dłuższą trasę więc zdemontowałem same uchwyty rowerowe, bo już na nie pora, chciałem żeby w trasie mniej szumiało . No to pojawiło się wycie. Jak to zlikwidować?  :shock:

Offline pawaroti

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #18 dnia: 24 Listopada 2021, 15:47:01 »
swego czasu byłem nawet zainteresowany tymi belkami - były w promocji po 800 zł. Ale to co widze wygląda na jakąś okropną sztukaterie  :thumbdown: za 1050 są Thule WingBar Evo

Masz na myśli te Thule: https://allegro.pl/oferta/thule-wingbar-edge-9592-oryginal-alu-kluc-10711960352?

Wg. info z wpisu kolegi @McCaban na forum pasują do Ravki:
https://forum.toyotaklub.org.pl/index.php/topic,44779.msg639627.html#msg639627

Wychodzi na to, że aktualnie cena porównywalna z salonowymi a jakoś do marki Thule mam większe zaufanie.

Offline Markid

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #19 dnia: 24 Listopada 2021, 17:08:42 »
Do belek Thule trzeba dodać zestaw montażowy dedykowany do danego modelu auta. Możliwe że jest on już w cenie zakupu belek.

Offline pawaroti

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #20 dnia: 24 Listopada 2021, 18:12:07 »
Tak wiem, taki KIT kosztuje dodatkowo ok 150zł.

Online Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #21 dnia: 24 Listopada 2021, 18:13:12 »
A wiecie może kto jest producentem tych ori bubli?
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline Markid

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #22 dnia: 24 Listopada 2021, 21:58:28 »
Ja bym nie powiedział, że te belki Toyki to takie znów buble - trochę szumią fakt ale na aucie całkiem ładnie wyglądają, te szczelinki wcale się nie rzucają w oczy (tak z 2m) ;)
i są solidnie zbudowane - nic się nie rusza gdy mocno pociagnąć,  a przy tym b. łatwo je się zakłada i zdejmuje (4 śrubki).
I jeszcze jedna rzecz - ja brałem je z pakietu 1000 zł i wtedy kosztowały 800 zł, w tym samym czasie Thule Winbar Edge były po 1200 o ile dobrze pamiętam.
Ja jestem z Toykowych zadowolony, sprawdziły się przy wyjeździe z boxem na wakacje oraz przy przewożeniu drabiny .
« Ostatnia zmiana: 24 Listopada 2021, 22:03:02 wysłana przez Markid »

Online Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #23 dnia: 24 Listopada 2021, 22:05:15 »
Mimo wszystko te relingi powinny być "prawdziwe" a belki montowane do relingów, a nie taki...wynalazek ze szczelinami i spectrum dźwięków w zależności od prędkości ;)
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline Markid

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #24 dnia: 24 Listopada 2021, 22:10:34 »
Fakt, relingi to tylko atrapa (dekoracja) ale stałe mocowanie belek na śruby nie jest złe - pod warunkiem, że dach nie przecieka. ;)
Tak się zastanawiam, czy konwencjonalne relingi i uniwersalne belki mają jakieś plusy względem "innowacyjnego" pomysłu Toyki ?
W Mondku miałem zwykłe relingi i zwykłe regulowane belki i zawsze przy zakładaniu trzeba było chwilę poprzymierzać aby dobrać właściwe miejsce,
w RAVce tego problemu nie ma, zakłada się i już.
« Ostatnia zmiana: 24 Listopada 2021, 22:14:28 wysłana przez Markid »

Offline wszim

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #25 dnia: 24 Listopada 2021, 22:14:01 »
Tzn system mocowania wcale nie jest tak rzadko spotykany i jest mimo wszystko solidny. Ostatnio coraz częściej, nie wiem czemu ale odchodzi się od typowych relingów. Nie czepiałbym się tego, bo tu nie widzę problemu. Lata jeździłem w orlando z takim samym systemem i było git. Tak jak pisałem okleiłem jak bałwanka te szczeliny i dźwięk nadal jest. Dźwięk wydają raczej same belki.

Offline pawaroti

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #26 dnia: 24 Listopada 2021, 22:27:53 »
A używał ktoś z was uchwytu na narty? Może ten org. Toyota albo jakieś inne? Zbliża się sezon i chętnie się dowiem jakie macie doświadczenia.

Offline pawaroti

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #27 dnia: 25 Listopada 2021, 11:49:42 »
Nie mam jeszcze samochodu ale zamówiłem Thule z Allegro, z linku który podałem wyżej. Dobra cena to nie ma na co czekać (1 szt. tylko była). Teraz jeszcze musze poszukać KIT dopasowujący i uchwyt na narty. Ale poczekam, może ktoś ma jakiegoś sprawdzonego producenta tych uchwytów.

Offline firek

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: RAV4 JBL Black
« Odpowiedź #28 dnia: 25 Listopada 2021, 12:46:18 »
tak swoją drogą to ludzie tu narzekają na brak uchwytu w rolecie albo brak haczyków w bagażniku, a dla mnie właśnie największym brakiem "drobnostek" jest brak otworu w tylnych siedzeniach po otwarciu podłokietnika;/ zawsze tak przewoziłem narty i mi to wystarczało, teraz dodatkowo zamontowałem hak i nie chcę już wydawać kasy na bagażnik dachowy (w poprzednim aucie rowery woziłem na dachu)

Offline Markid

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #29 dnia: 25 Listopada 2021, 13:01:02 »
Racja ale można złożyć mniejsze siedzenie i narty wejdą, a więc można jechać w 3..4 osoby.
Ja mam box dachowy więc narty w zimie, a dodatkowe lekkie rzeczy w lecie - można wrzucić.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl