Autor Wątek: M-MT: muszę szybko decydować - radźcie !  (Przeczytany 19725 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Don Mariano

• Gość
M-MT: muszę szybko decydować - radźcie !
« dnia: 27 Czerwca 2005, 23:09:03 »
Koledzy ! Jakie doświadczenia z trwałością 1.4 ze skrzynią M-MT ? Jak często przeglądy/wymiana oleju ? I ogólne pytanie do kolegów, którzy TYM już jeżdżą: CZY WARTO ? Wydawało mi się, że tak, ale teraz nie jestem już pewien … Doradźcie pliz szybko – jak najszybciej (dealer żąda – jutro !) muszęzamówić auto z dostawą na WRZESIEÑ …
Czy nie będęsobie pluł w brodę?
RADŹCIE !
« Ostatnia zmiana: 13 Stycznia 2009, 08:10:25 wysłana przez Janmor »

Bartek72

• Gość
M-MT: muszê szybko decydowaæ - rad¼cie !
« Odpowiedź #1 dnia: 28 Czerwca 2005, 06:53:40 »
Jak na razie pamietam jednego czlonka forum, ktory mial taka skrzynie w swoim samochodzie.
Niestety, nie byl on z niej zadowolony (zreszta jak i z calego samochodu).
Sam zobacz:
http://www.forum.toyota.org.pl/viewtopic.php?t=2423

Don Mariano

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 28 Czerwca 2005, 07:50:20 »
Dzięki Bartek ... chociaż jestem załamany. Strasznie sięna auto napaliłem - idea jest OK ! Napisałem PW do tego kolegi, może ma jakieś asktualne wiadomości (jego post jest ze stycznia).
Liczę, że ktoś jeszcze sięodezwie (i np. napisze, że nie ma ŻADNYCH problemów ...) Piszcie Koledzy, wszystko, co wiecie/słyszeliście ,  Bardzo proszę...

lifeson

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 28 Czerwca 2005, 08:17:44 »
ja mam yarisa ze skrzynia MMT i szczerze mowiac chwale sobie, aczkolwiek kupilem to z pelna swiadomoscia wad takiej skrzyni i przy takim zalozeniu, oraz uzytkujac auto wlasciwie tylko w miescie oraz uzytkujac je "normalnie" - jest ok, jestem zadowolony.
pzdr!

Don Mariano

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 28 Czerwca 2005, 08:33:41 »
Przejrzałem temat poruszony przez Kruppe'go i znalazłem tam jedno zdanie (chyba BARTKA72), z którego wynika że On właśnie ma taką skrzynięi jest zadawolony. Czy możesz napisać coś więcej ?

lifeson

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: 28 Czerwca 2005, 09:39:33 »
Don Mariano - przede wszystkim jazda probna! Bez tego nie kupuj, zebys potem nie byl rozczarowany.
efekt dzialania skrzyni MMT jest dokladnie taki sam jak klasycznej automatycznej skrzyni, tylko ze dzialanie MMT nie jest takie "doskonale", zmiany biegow sa wolniejsze i wyczuwalne, zwlaszcza na niskich biegach i wtedy kiedy chce sie samochod "pilowac", coz mozna wiecej powiedziec... trzeba sprawdzic.
nie dawaj sie nakrecic dilerowi ze juz musisz kupowac zamawiac itd, to jakas bzdura, zastanow sie, przetestuj i podejmij decyzje.
nie wiem skad jestes, ale mozemy sie umowic na test (tylko ze jak mowilem to jest yaris)
pzdr!

Don Mariano

• Gość
uff ... odpu¶ci³em sobie ...
« Odpowiedź #6 dnia: 28 Czerwca 2005, 21:46:13 »
Miałem cięzki dzień ... przedstawiciel dealera wykazał rzeczywiście wielkie zaangażowanie i ZNALAZŁ (! a to naprawdęnie było łatwe) CorolkęD4D ze skrzynią M-MT. Odbyliśmy naprawdędługą przejażdżkępo Wa-wie i już wiem na pewno, że ta skrzynia biegów to jakaś niebotyczna pomyłka. Absolutną i niepowtarzalną "rewelacją" jest PRZYHAMOWYWANIE auta podczas zmiany biegów, co wymaga - m. in. oczywiście - kurczowego trzymania siękierownicy (chodzi mianowicie o to, że jeśli np. nonszalacko ją puścisz to ni stąd ni z owąd stracić możesz zęby, jako że maszyna przyhamuje sobie w czasie zmiany z 1 na 2, 2 na 3 etc. a im szybciej jedziesz (mocniej naciszkasz pedał, bo np. masz fantazjęprzyśpieszyć) tym więcej zębów możesz stracić. I styl jazdy ma tu niewiele do rzeczy: nawet jeśli jedziesz BARDZO DELIKATNIE też hamuje ...
Porównania z "normalnym" automatem nie ma żadnego. Jeźdżęna codzień 2-litrową Laguną z 4-biegowym automatem (czyli konfiguracja taka sobie) ale - w porównaniu z MMT - to komfortowy CADILLAC ...
MMT to jednak pomyłka ...
Od jutra zaczynam szukanie innego auta dla Szanownej Małżonki ! Jeszcze nie wiem, czego szukam ...
Pozdrawiam wszystkich !

Jackal

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: 28 Czerwca 2005, 23:18:50 »
He he he, brawo !!!

Sam sobie odpowiedziałeś - jeśli kupisz, nie będziesz sobie pluł w brodę, tylko pluł wybitymi zębami 8)

smiodus

• Gość
Re: uff ... odpu¶ci³em sobie ...
« Odpowiedź #8 dnia: 29 Czerwca 2005, 08:45:29 »
Cytat: Don Mariano
Miałem cięzki dzień ... przedstawiciel dealera wykazał rzeczywiście wielkie zaangażowanie i ZNALAZŁ (! a to naprawdęnie było łatwe) CorolkęD4D ze skrzynią M-MT.

eee tam bez przesady, w TMP maja hatchbacka w wersji luna z ta skrzynia, (dalej nie dzialaja pasy na tylnym siedzeniu?)

Odbyliśmy naprawdędługą przejażdżkępo Wa-wie i już wiem na pewno, że ta skrzynia biegów to jakaś niebotyczna pomyłka. Absolutną i niepowtarzalną "rewelacją" jest PRZYHAMOWYWANIE auta podczas zmiany biegów, co wymaga - m. in. oczywiście - kurczowego trzymania siękierownicy (chodzi mianowicie o to, że jeśli np. nonszalacko ją puścisz to ni stąd ni z owąd stracić możesz zęby, jako że maszyna przyhamuje sobie w czasie zmiany z 1 na 2, 2 na 3 etc. a im szybciej jedziesz (mocniej naciszkasz pedał, bo np. masz fantazjęprzyśpieszyć) tym więcej zębów możesz stracić. I styl jazdy ma tu niewiele do rzeczy: nawet jeśli jedziesz BARDZO DELIKATNIE też hamuje ...

nie wiem przejechalem samochodem z ta skrzynia juz kilka tysiecy kilometrow i mam zupelnie inne wrazenia ... z tym przyhamowaniem to nie wiem o czym mowisz, woze takim samochodem 3-miesieczne dziecko ktore cechuje duza bezwladnosc i efekt opisany przez Ciebie nie ma miejsca. Co do mocnego przyspieszania to cos chyba fantazja pogalopowala bo logika tej skrzyni ma prosta prawidlowosc im ostrzej jedziesz tym odczuwalny moment zmiany biegow jest krotszy (zakladam ze jechales na Es).

Porównania z "normalnym" automatem nie ma żadnego. Jeźdżęna codzień 2-litrową Laguną z 4-biegowym automatem (czyli konfiguracja taka sobie) ale - w porównaniu z MMT - to komfortowy CADILLAC ...
MMT to jednak pomyłka ...
Od jutra zaczynam szukanie innego auta dla Szanownej Małżonki ! Jeszcze nie wiem, czego szukam ...
Pozdrawiam wszystkich !

jezdze na codzien 3 samochodami:
1.- toyta 1.4 d4d mmt
2.- nissan primera 2.0 manual
3.- citroen xsara 2.0 hdi automat (4 biegi)

jesli chodzi o mnie jazda po miescie jest komfortowa w samochodach 1 i 3. Natomiast jesli chodzi o trase (polska) to 4 biegowy automat to dyskomfort o autostradzie nie wspominajac, nissan sprawuje sie najlepiej na autostradzie (zapas mocy) natomiast toyota 1.4 do 130 jest ok powyzej nie zbiera sie szybko ale halas jest znacznie mniejszy niz w cytrynie. Jesli chodzi o moja Szanowna Malzonke to jak rozmawialismy o zakupie samochodu dla niej (yaris) to powiedziala ze zgoda pod warunkiem ze z mmt :) wiec radze podejsc do sprawy mniej emocjonalnie :) i dac pojezdzic zonie samochodem dla zony.

pozdr
Sebastian

Grosik

• Gość
« Odpowiedź #9 dnia: 29 Czerwca 2005, 11:14:08 »
W Yarisie M-MT dziala duzo gorzej niz w Verso, a w Verso dziala duzo gorzej niz w 1.4 D-4D. Taka skrzynia nigdy nie bedzie dzialac tak plynnie jak automat bo to zwykly manual, ktory ma przyczepione 3 silniki, troche elektroniki, no i wyjety pedal sprzegla. Ale z drugiej strony w M-MT nie masz spalania 2 litry wiekszego niz w manualu jak przy typowych automatach. Jak chcesz mocnej deptac wybierz sobie tryb Es, jak chcesz bardzo mocno deptac korzystaj z trybu manualnego (ale wtedy odpuszczaj gaz przy kazdej zmianie jak w manualu), a jak chesz jezdzic spokojnie uzywaj "trybu zmiany automatycznej".
Aha jeszcze jedna sprawa. Na rynku nie ma Hatchbacka z segmentu C gdzie za skrzynie pseudoautomatyczna doplacas 2700 PLN. Jak chcesz plynnej zmiany biegow z Dieslem kup Golfa z DSG. Problem w tym ze Corolle w Lunie masz za niewiele ponad 70tys a tak samo wyposazony Golf kosztuje prawie 100tys. No tak. ma 15 koni wiecej i plynniej zmienia biegi

Don Mariano

• Gość
« Odpowiedź #10 dnia: 29 Czerwca 2005, 19:03:08 »
No proszę... do tej pory na tym forum spotkałem wyłącznie narzekania a teraz dwu kolegów okazuje siębyć zadowolonymi użytkowanikami MMT !
To mozęto tylka ta czarna Corolka z TMT tylko tak szarpie ... a może ja źle sięnią posługiwałem ...
Czy kttóryś z kolegów (mam na myśli SMIODUSA i GROSIKA) zechciałby poswięcić mi - wraz ze swą maaszyną z MMT - kwadrans i zmienić mój stosunek do tejże ? Jeśli tak - bardzo proszęo kontakt na e-mail !
Byłbym ogromnie wdzięczny !
Pzdr.

lifeson

• Gość
« Odpowiedź #11 dnia: 29 Czerwca 2005, 19:12:15 »
nawet w yarisie mozna tak zrobic, ze nie szarpie (prawie) :)

grzesiek

• Gość
« Odpowiedź #12 dnia: 30 Czerwca 2005, 01:47:01 »
Cytat: Grosik
... Ale z drugiej strony w M-MT nie masz spalania 2 litry wiekszego niz w manualu jak przy typowych automatach...

Ty kiedys jezdziles wogole automatem?? albo ktorej on byl generacji, chyba takim 3 biegowym. W zyciu jezdzilem/jezdze wieloma automatmi od Accorda poprzez Chevroleta, Corolle (e9-aut) do A4 z multitronic'iem i nigdy nie mialem wiekszego spalania niz 1- 1,5l(chevrolet) w porownaiu z manualem i sa to wartosci zmierzone a nie katalogowe. Inna sprawa tyczy sie komfortu jazdy ale to juz by byl OT.

pozdr

Mario1978

• Gość
« Odpowiedź #13 dnia: 30 Czerwca 2005, 09:19:04 »
Polecam MMT w Corolli 1.4 D4D , dla mnie rewelacja.
To nie jest skrzynia automatyczna tylko ręczna z automatycznym sprzęgłem !!!
Tym samochodem trzeba nauczyć sięjeździć.
Wtedy jazda sprawia dużo przyjemności.

Pozdr 8)

Grosik

• Gość
« Odpowiedź #14 dnia: 30 Czerwca 2005, 10:03:07 »
Co do automatow w Corolli, jezdzilem kiedys 4-biegowym 1.6 A/T (zreszta oferowanym do tej pory).
Spalanie w miescie to przewaznie 11 litrow, czyli 2 litry wiecej od manuala 1.6 jakim jezdze na codzien.
Predkosc maksymalna spada o 30km/h bo 1.6 A/T z trudem osiaga 180 km/h (moj 1.6 manual jezdzi 210)
Wcale nie pracuje super i mysle, ze po kilku tygodniach doswiadczen z 1.4 D-4D M-MT mozna jezdzic tak samo plynnie. NO a V-max dla M-MT jest takie same dla manuala. W Niemczech na Autobahnie 190km/h (oczywiscie licznikowe)
Aha, jeszcze nie wzielismy jednej kwestii pod uwage M-MT jest praktycznie bezobslugowa i znacznie prostsza w naprawie niz normalny automat.

P.S. Sprobojcie w swoich manualach zrzucic z dwojki na jedynke przy 30km/h...W M-MT nie ma problemu by gwaltownie zredukowac nawet na pierwszy bieg.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl