Autor Wątek: Co cieszy w nowej Corolli?  (Przeczytany 14524 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline rafal99

• Toyot Leżący
  • *
Odp: Co cieszy w nowej Corolli?
« Odpowiedź #15 dnia: 21 Maja 2021, 13:09:29 »
Wskaźniki na desce rozdzielczej - mniej bajeranckie niż w Vagu, ale bardzo czytelne
Tu mam akurat całkowicie inną opinię ;)

Ja się nie mogę nadziwić, ile informacji naćkali tam w różnych przypadkowych miejscach. Mam na myśli wersję z cyfrowymi zegarami. Tu nie chodzi o to, czy wygląda bajerancko czy nie, tylko że to jest słabo przemyślane. Utrzymujący się przez cały czas jazdy napis READY - po co? Zmieniający miejsce wyświetlania znaczek EV w zależności od sytuacji. Po włączeniu funkcji hold duża ikona z napisem widoczna przez cały czas, a potem po zadziałaniu funkcji jeszcze dodatkowy napis HOLD w zupełnie innym miejscu. Nie wspominam nawet o obsłudze tego, bo np. geniusz który wymyślił sposób zmieniania wyświetlanego spalania (całkowite/od tankowania) powinien dostać jakąś specjalną nagrodę - bardziej się tego schować nie dało :D

Z kolei na środkowym ekranie, mam wrażenie że puszczono na produkcję wersję demo, przed wykonaniem właściwej szaty graficznej ;) Jest tylko blokowy rozkład informacji, ale nie jest to w żaden sposób sformatowane, ułożone. Widok okienka radia, gdzie mamy 90% pustego miejsca i wskazania RDS gdzieś z boku wygląda po prostu dziwacznie. Wystarczyło to jakoś wyśrodkować, powiększyć, wypełnić przestrzeń, dać jakąś dyskretną grafikę czy coś. Ale zastosowano totalny minimalizm, są informacje i to musi wystarczyć ;)

Na obronę (bo to temat o zaletach) muszę powiedzieć, że te multimedia mają jeden niezaprzeczalny plus - działają. Nie jest to takie oczywiste w innych markach, gdzie potrafi się to zacinać, nie reagować, resetować itd. W Corolli nigdy mi się nic takiego dotąd nie zdarzyło, system robi to czego od niego oczekuję, nie ma lagów, wszystko w najlepszym porządku. Tyle, że wygląda słabo.

Offline phantom

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #16 dnia: 21 Maja 2021, 14:56:49 »
Na obronę (bo to temat o zaletach) muszę powiedzieć, że te multimedia mają jeden niezaprzeczalny plus - działają. Nie jest to takie oczywiste w innych markach, gdzie potrafi się to zacinać, nie reagować, resetować itd. W Corolli nigdy mi się nic takiego dotąd nie zdarzyło, system robi to czego od niego oczekuję, nie ma lagów, wszystko w najlepszym porządku. Tyle, że wygląda słabo.
Tak dokładnie - masz rację https://www.youtube.com/watch?v=eM1xvXXe0jo 
« Ostatnia zmiana: 21 Maja 2021, 15:00:16 wysłana przez phantom »

Offline atom

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #17 dnia: 21 Maja 2021, 19:38:04 »
Jeszcze zbyt mało przejechałem, żeby coś dodać do mojego pierwszego wpisu, ale za kilka dni jadę w pierwszą dłuższą trasę (300km w jedną stronę), do tego rowery na dachu. Głównie S7, czyli pewnie 120-130km/h. Bardzo jestem ciekaw jak to autko się prowadzi w takich warunkach i oczywiście spalania. Mam nadzieję, że wrażeniami będę mógł się podzielić w tym wątku ;)
Corolla SD 1.8 GR Sport

Offline Pawel.Kwa

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #18 dnia: 21 Maja 2021, 19:41:49 »
Z rowerami nie spodziewaj się  komfortu i niskiego spalania

Offline atom

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #19 dnia: 21 Maja 2021, 20:05:12 »
Z rowerami nie spodziewaj się  komfortu i niskiego spalania

Właśnie jestem bardzo ciekaw. Kilka lat temu jechałem z rowerami Focusem 1.6 tdci do Bazylei. Pod lekką górkę z trudem 120km/h. Spalił chyba 9 l/100. I to auto które na tej samej trasie, ale bez rowerów leciutko 150-160 leciało przy spalaniu 6-6.5. Także wpływ rowerów znam, natomiast ciekaw jestem jak się hybryda sprawdzi.
Corolla SD 1.8 GR Sport

Offline Pawel.Kwa

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #20 dnia: 21 Maja 2021, 20:29:42 »
Moja z boksem w zimie do Austrii  6.5 średnio

Offline tko

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #21 dnia: 22 Maja 2021, 08:28:43 »
Tak dokładnie - masz rację https://www.youtube.com/watch?v=eM1xvXXe0jo 

masakra współczuję temu człowiekowi. Póki co Toyota jest ok.
Toyota CHR 2.0 AWDi 2024 r.
Kia Picanto 1.0 2019 r.
Mercedes SLK 2.3 1996 r.

Offline tko

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #22 dnia: 24 Maja 2021, 18:00:14 »
takie pytanie do wszystkich, czy wiecie może dlaczego w roczniku 2021 nie ma już w sedanie silnika 1.6, a jedynie 1.5? Ciekawy jestem z jakiego powodu wyeliminowano 1.6
Toyota CHR 2.0 AWDi 2024 r.
Kia Picanto 1.0 2019 r.
Mercedes SLK 2.3 1996 r.

Offline czp

• Toyot Zmotoryzowany
    • moja strona
  • Samochód:: RAV4 GR SPORT
« Odpowiedź #23 dnia: 24 Maja 2021, 18:44:22 »
Czyli 3 cylindrowiec z Yarisa :( produkowany w Wałbrzychu.
« Ostatnia zmiana: 24 Maja 2021, 18:47:04 wysłana przez czp »

Offline Zbig

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #24 dnia: 24 Maja 2021, 22:59:37 »
takie pytanie do wszystkich, czy wiecie może dlaczego w roczniku 2021 nie ma już w sedanie silnika 1.6, a jedynie 1.5? Ciekawy jestem z jakiego powodu wyeliminowano 1.6

Norma Euro 6AM

Ta wersja 1.5 to jakiś niewczesny żart.  Charakterystyka silnika tragiczna a osiągi żałosne.  Żeby benzynowy kompakt 125 KM potrzebował ponad 12 sekund na rozpędzenie się do 100 km/h?

Offline Dziuba

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #25 dnia: 25 Maja 2021, 07:17:54 »
Mnie cieszy :
To ze wiem gdzie auto stoi i gdzie jeździło przez aplikacje MyT
Płynność jazdy dzięki ecvt
Światła matrycowe
Toyota Safety Sense
Dostępny od zaraz max moment obrotowy
Spalanie w mieście
Wyświetlacz hud
Zwracający uwagę zadziorny przód auta

My21 2.0 TS exe+vip

Offline YogiBabo

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: E18_Prestige_MS
« Odpowiedź #26 dnia: 25 Maja 2021, 08:44:58 »
Ta wersja 1.5 to jakiś niewczesny żart.  Charakterystyka silnika tragiczna a osiągi żałosne.  Żeby benzynowy kompakt 125 KM potrzebował ponad 12 sekund na rozpędzenie się do 100 km/h?
hehehehe - post do przeniesienia do wątku co boli w nowej Corolli.
Może montaż tego silnika z takimi niskimi osiągami w tak dużym samochodzie ma skłonić ostatnich purystów do zakupu wersji hybrydowej ?
E18_Prestige_MultidriveS

Offline Zbig

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #27 dnia: 25 Maja 2021, 09:35:00 »
hehehehe - post do przeniesienia do wątku co boli w nowej Corolli.
Może montaż tego silnika z takimi niskimi osiągami w tak dużym samochodzie ma skłonić ostatnich purystów do zakupu wersji hybrydowej ?
To chyba raczej oferta dla tych nie potrzebują automatu i robią niewielkie przebiegi, lub chcą tanio przerobić na gaz...

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #28 dnia: 25 Maja 2021, 10:47:45 »
Winne są eco normy, rozmawiałem z kierownikiem ASO i on też teraz przechodzi z 1.6 na 1.5 (zakup pracowniczy raz w roku) bo mówi że te zwykłe nie wysilone jednostki najłatwiej odsprzedać po roku.
Dziwiło mnie, że jak ja szukałem auta to hybryda naj, a sam wciąż jeździ spalinowymi.

Wysłane z mojego BAH-L09 przy użyciu Tapatalka

Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline j_24

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #29 dnia: 25 Maja 2021, 10:57:34 »
Winne są eco normy, rozmawiałem z kierownikiem ASO i on też teraz przechodzi z 1.6 na 1.5 (zakup pracowniczy raz w roku) bo mówi że te zwykłe nie wysilone jednostki najłatwiej odsprzedać po roku.
Dziwiło mnie, że jak ja szukałem auta to hybryda naj, a sam wciąż jeździ spalinowymi.

Wysłane z mojego BAH-L09 przy użyciu Tapatalka
Bo tu w grę wchodzi ekonomia nie ekologia. Benzynę odsprzedajesz i możesz być do przodu w przypadku hybrydy masz mniejszy rabat na zakup i wtedy możesz przez rok dołożyć kilka zł

Wysłane z mojego Redmi K20 Pro przy użyciu Tapatalka

Corolla Sedan 2019 Oxide Bronze 1.6 multidrive Tech+Style-Była
Corolla Sedan 2021 Metal Stream 1.6 multidrive Tech+Style- Jest
Corolla Sedan 2021 Pearl White 1.8 Hybrid  Tech+Style-będzie na dniach

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl