Autor Wątek: Co cieszy w nowej Corolli?  (Przeczytany 14552 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline atom

• Toyot Pełzający
  • **
Odp: Co cieszy w nowej Corolli?
« Odpowiedź #30 dnia: 25 Maja 2021, 23:26:59 »
Jestem po pierwszej trochę dłuższej podróży. 220km, trochę "eska", trochę krajówki. Rowery na dachu. Jest ok. Spalanie wg. komputera 6,2 uwzględniając popołudniowe korki w Warszawie. Na S7 tempomat ustawiony na 110. Może jestem zboczeńcem, ale podoba mi się dźwięk silnika przy przyspieszaniu (wyprzedzaniu) w trasie i do tego całkiem fajnie się zbiera.
Corolla SD 1.8 GR Sport

Offline phantom

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #31 dnia: 27 Maja 2021, 21:05:23 »
- wygląd z przodu bardzo mi się podoba lekko agresywny charakter i światła
- działanie hybrydowego zespołu napędowego zwłaszcza w połączeniu z tempomatem aktywnym i utrzymaniem pasa ruchu. super to jest w korakach praktycznie jedzie sam i można odpocząć po robocie i na autostradach - całą Austrię przejechałem w ten sposób auto praktycznie samo się prowadziło
- wygodne fotele
- obsługa ASO i nie droga eksploatacja
- niskie spalanie
- prostota auta
- poczucie nowoczesnej technologii jeśli chodzi o napęd - jazda w korku i po mieście płynne przyśpieszanie jest git
- w miarę okej jeśli chodzi o jakość dźwięku - na pewno byłoby lepiej gdyby auto byłoby lepiej wyciszone ale sam odsłuch jest bardzo naturalny ma brzmienie, nie przebasowany i wyraźne pasmo zarówno górne tony jak i środek i dół (chociaż dół osobiście sobie czasem lekko podkręcam dla większego jebnięcia)
- generalnie dla mnie komfort jazdy. jeździłem nową Mazdą 6 z wypożyczalni i spodziewałem się, że będzie lepsza od Toyoty jak się przesiądę a było odwrotnie
« Ostatnia zmiana: 27 Maja 2021, 21:14:43 wysłana przez phantom »

Offline rafal99

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #32 dnia: 27 Maja 2021, 22:21:09 »
Trzeba było spróbować 3, jest nowsza niż 6 i sporo lepsza. Mnie się lepiej jeździło Mazdą 3 niż Corollą, ale wygrał napęd hybrydowy Toyoty.

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #33 dnia: 27 Maja 2021, 23:12:42 »
Szóstka też jeździ zdecydowanie lepiej niż Corolla (przynajmniej na trzeźwo), ale napisać można wszystko, net jak papier przyjmie wszystko. Porównanie dosłownie z doopy.  :wallbash:
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline vexye

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #34 dnia: 28 Maja 2021, 14:28:52 »
Osobiście jeździłem Mazdą 3 oraz 6 - najnowsza generacja.

Mazda 3 jest moim zdaniem dużo mniejsza/ciaśniejsza od Corolli w HB a Mazda 6 jest podobna do Corolli w SD. Natomiast moim zdaniem nie do końca można porównywać te dwa samochody jako, że Mazda bardziej aspiruje do bycia marką premium i muszę przyznać, że ich samochody są bardzo ładne wykończone, dużo lepiej niż Toyota.

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #35 dnia: 28 Maja 2021, 17:04:59 »
Mazda6 to segment  Camry.

Wysłane z mojego J23v przy użyciu Tapatalka
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline DarekGaTS

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Corolla TS1,8
« Odpowiedź #36 dnia: 10 Maja 2022, 15:04:50 »
Cieszy mnie, że na jednym tankowaniu przejechałem dokładnie 1018 km a do baku weszło 38,88 litra paliwa. Jest to mój rekord od czasu jak mam ten samochód  :-) I tak jak wcześniej ktoś pisał zużycie paliwa maleje gdy temperatura zewnętrzna rośnie. Jeżdżę do pracy ok 20 km w jedną stronę i kręcenie się wokół komina czyli zakupy czy działka w weekend i w tej rundzie tankowania nie było dłuższego wyjazdu.
3miasto duże i małe :-)

Offline fynooh

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Corolla Hybrid
« Odpowiedź #37 dnia: 04 Czerwca 2022, 18:45:20 »
A mnie cieszy płynny, aksamitny napęd, błoga cisza w aucie i bardzo niskie spalanie, gdzie w moich warunkach miejsko, podmiejskich osiągam średnio 3,2 - 3,8 l/100. A jak się postaram, to na określonych odcinkach potrafię osiągnąć 2,6 - 2,8 l/100. Na ekspresówce przy 110 km/h wychodzi mi ok. 4,5 l/100. To są wyniki rewelacyjne na tle innych aut i na tle mojego poprzedniego Aurisa 1,6, który palił średnio w takich samych warunkach ok. 7 l /100.
« Ostatnia zmiana: 04 Czerwca 2022, 18:57:52 wysłana przez fynooh »
Obecnie Corolla Hybrid 1,8 Comfort
oraz stary Peugeot 206 1,1
Poprzednio Auris 1,6 valvematic

Offline talib1990

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #38 dnia: 04 Czerwca 2022, 21:19:02 »
Spalanie
Cisza
Brak wibracji
Oraz dużo większa pewność , że rano wsiądziesz i pojedziesz , a nie " co się zepsuje "

Wysłane z mojego S20 FE 5G przy użyciu Tapatalka

Offline bardos.1979

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Mazda CX-30 2.0
« Odpowiedź #39 dnia: 05 Czerwca 2022, 00:22:51 »
Przy obecnych cenach paliwa cieszy:
- niskie spalanie.
Po za tym
- Automatyczna skrzynia (przekładnia eCVT)
- AKTYWNY TEMPOMAT
- niezłe przyspieszenie startowe
- płynne jednostajne przyspieszenie bez zbędnej zwłoki czy turbodziury
- cisza we wnętrzu zwłaszcza w mieście
- komfortowe zawieszenie
- mocne białe światło Ledowe
- niska utrata wartości
- legendarna niezawodność

Mazda CX-30 2.0 SKYACTIV MHEV 186KM 6AT HIKARI

Offline przemGoku

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Corolla 2.0 TS
« Odpowiedź #40 dnia: 08 Lipca 2022, 10:18:01 »
Po pierwszym tysiącu przejechanych kilometrów mógłbym napisać, że cieszy mnie tak naprawdę wszystko, ale mam świadomość, że może to być spowodowane początkowym entuzjazmem, jak w przypadku każdej nowej zabawki.
Decydując się na zakup hybrydy głównym czynnikiem motywującym tenże zakup było niskie spalanie. I takie właśnie jest. Mój poprzedni samochód, Honda Civic z niezniszczalnym silnikiem 1.8 w trasie potrafiła zadowolić się 5l/100km. Toyota zatrzymała się na 4.5l. Różnicę robi jazda w mieście i na tzw. wioskach. Odpowiednio 4l vs 7/8l w przypadku Hondy i 3.3/4l vs 6l w Civicu. Zaraz ktoś mi zarzuci, że jazda z prędkością 100km/h to nie jazda, tylko turlanie się, jestem pewnie zawalidrogą itd. a tak w ogóle jeśli zależało mi na oszczędnej jeździe trzeba było brać silnik 1.8. Może i racja, ale prawdę mówiąc jestem już w takim wieku, że nigdzie spieszyć się nie muszę. Obecnie bardziej interesuje mnie wygodna jazda, niż ściganie się spod świateł.
Silnik 2.0 był świadomym wyborem. Zawsze uważałem, że lepiej coś mieć (zapas mocy) i być może nigdy nie potrzebować, niż w danej chwili potrzebować i nie mieć. Przekonałem się o tym dość szybko, kiedy ten niewykorzystany przez większość trasy zapas mocy dał o sobie znać, gdy nagle z naprzeciwka znikąd pojawił się samochód. Toyota ciągnie od dołu dzięki silnikowi elektrycznemu, wystarczy mocnej wcisnąć pedał gazu i samochód bez zbędnej zwłoki odchodzi. Civic posiadał silnik lubiący wysokie obroty i tam trzeba było "depnąć" żeby vtec pokazał co potrafi.
Kolejną rzeczą, która cieszy, jest naprawdę ładna sylwetka. Akurat dla mnie nie ma to większego znaczenia, ale żona kupuje samochody wzrokiem. Szczerze powiedziawszy Corolla była jedynym kombi, które zaakceptowała bez większego marudzenia. Więc to kolejny plus.
Cieszy wnętrze. Jakość wykonania spełnia moje wymagania. Pewnie nie jest to najpiękniejsze pod tym względem auto, jednak ja przesiadałem się z samochodu z 2006 roku, więc dla mnie kosmos.
Światła ledowe. Jazda po zmroku stała się mniej uciążliwa.
Zanim zdecydowałem się na ten samochód czytałem różne wątki na forum. Przyznam, że bałem się nieco tego, że w kabinie jest głośno. Teraz już wiem, że moje obawy były bezzasadne. Raz, że nie pędzę już na złamanie karku, a dwa w Hondzie było jednak znacznie głośniej.
Fotele są bardzo wygodne i doskonale trzymają w zakrętach, ale to już przerabiałem w poprzednim samochodzie, więc większego zaskoczenia nie ma.
Zawieszenie jest komfortowe i fajnie wyłapuje wszystkie nierówności nawierzchni.
Sporo miejsca dla pasażerów na tylnej kanapie. Fotel kierowcy mam odsunięty niemal na maksa, do tego oparcie jest w pozycji półleżącej i nie miałem problemów żeby z tyłu wygodnie usiąść. Miejsca na kolana było pod dostatkiem, przynajmniej dla osoby mierzącej 183cm.
Bagażnik jest spory, ale dla mnie bagażnik w każdym kombi będzie spory, bo przesiadłem się z hatchbacka. Na plus dwupoziomowa podłoga i jakieś tam jeszcze schowki.
Dwustrefowa klimatyzacja. Wreszcie koniec wojen o to, jaka powinna być ustawiona temperatura we wnętrzu. Ja wolę "lodówkę" bez względu na to, jaka jest temperatura na zewnątrz. Żona preferuje jednak klimat umiarkowany.
To chyba wszystko, co przyszło mi do głowy, pewnie z czasem wyjdą jeszcze jakieś plusy, a na pewno minusy.
pozdrawiam
Corolla 2.0 TS Hybrid Comfort Style + Tech

Offline alexh750

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Corolla TS 2.0
« Odpowiedź #41 dnia: 08 Lipca 2022, 13:51:56 »
Po pierwszym tysiącu przejechanych kilometrów mógłbym napisać, że cieszy mnie tak naprawdę wszystko,

Liczę na podobne wrażenia do Twoich, też zamówiłem 2.0, ale jeszcze czekam :( Jedynie nie będę mieć takiego przeskoku technologicznego jak opisałeś i Twoich wrażeń z tym związanych, gdyż po 2006 miałem jeszcze (mam wciąż)  Aurisa 1.8 hybrid, więc głównie liczę na wrażenia z większej mocy, w tym większej mocy samej hybrydy. Choć i tak w stosunku do mojej Auriski technologia poszła do przodu, cieszę się głównie i czekam na HUD i na aktywny tempomat. Inne bajery już są pomniejsze. Np w obecnym Aurisie 8 lat temu fascynowałem się automatycznym parkowaniem w kopertę, a teraz zdałem sobie sprawę, że korzystałem z tego ostatni raz może 5 lat temu ;)
Ale jazda testowa zrobiła na mnie świetne wrażenie i czekam. Pozdrawiam.

Offline czarmi

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Corolla2.0GR HB
« Odpowiedź #42 dnia: 08 Lipca 2022, 14:37:06 »
Np w obecnym Aurisie 8 lat temu fascynowałem się automatycznym parkowaniem w kopertę, a teraz zdałem sobie sprawę, że korzystałem z tego ostatni raz może 5 lat temu
Możesz napisać dlaczego?

Mój poprzedni samochód, Honda Civic z niezniszczalnym silnikiem 1.8 w trasie potrafiła zadowolić się 5l/100km. Toyota zatrzymała się na 4.5l.
Doprawdy w trasie spaliła Ci 4,5l. Rewelacja. Ja zamówiłem też Corollę z silnikiem o pojemności 2.0l, ale tę po faceliftingu, (termin odbioru w umowie luty 2023r.) i takie spalanie w trasie to marzenie chyba raczej ściętej głowy...

Różnicę robi jazda w mieście i na tzw. wioskach. Odpowiednio 4l vs 7/8l w przypadku Hondy i 3.3/4l vs 6l w Civicu.
Nie bardzo rozumiem te dwa zestawienia spalania, osobno Hondy i osobno Civica?

Bardzo fajny opis, pozdrawiam.
« Ostatnia zmiana: 08 Lipca 2022, 14:49:54 wysłana przez czarmi »
Corolla 2.0 HB GR Sport Dynamic, 2RZ, 2023r.

Offline Pawel.Kwa

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #43 dnia: 08 Lipca 2022, 14:43:49 »
W Corolli tech style można parkować równolegle i tyłem. Jest też asystent wyjeżdżania z miejsca parkingowego

Offline alexh750

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Corolla TS 2.0
« Odpowiedź #44 dnia: 08 Lipca 2022, 15:34:03 »
Np w obecnym Aurisie 8 lat temu fascynowałem się automatycznym parkowaniem w kopertę, a teraz zdałem sobie sprawę, że korzystałem z tego ostatni raz może 5 lat temu
Możesz napisać dlaczego?

Zdarzało się, że z jakiego powodu system nie wykrywał prawidłowo miejsca, gdzie chciałem zaparkować (np wcześniej był jakiś wjazd, gdzie parkować nie można) lub jechałem zbyt daleko od prawej krawędzi jezdni i finalnie raz na kilka razy system nie działał, w związku z czym darowałem sobie zabawę, tym bardziej, że takie parkowanie nie przysparzało mi nigdy problemów.
W automatycznym parkowaniu bawiła mnie natomiast kierownica, która sama się kręci, ale każda zabawka przecież się kiedyś nudzi ;)

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl