Autor Wątek: Co cieszy w nowej Corolli?  (Przeczytany 14535 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline alexh750

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Corolla TS 2.0
Odp: Co cieszy w nowej Corolli?
« Odpowiedź #45 dnia: 08 Lipca 2022, 15:40:24 »
W Corolli tech style można parkować równolegle i tyłem. Jest też asystent wyjeżdżania z miejsca parkingowego

Właśnie się zastanawiałem, czy ktoś korzysta z asystenta wyjeżdżania... Toż to tak zbędna rzecz jak autoalarm we Fiacie Multipla ;)
---
W ogóle zastanawiam się, czy te wszystkie "ułatwiacze" nie spowodują czegoś na wzór wtórnego analfabetyzmu i nagle nie okaże się, że w przypadku awarii jakiegoś tam asystenta kierowca stanie na środku skrzyżowania wołając o pomoc. ;)

Offline przemGoku

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Corolla 2.0 TS
« Odpowiedź #46 dnia: 08 Lipca 2022, 17:14:48 »
Doprawdy w trasie spaliła Ci 4,5l. Rewelacja. Ja zamówiłem też Corollę z silnikiem o pojemności 2.0l, ale tę po faceliftingu, (termin odbioru w umowie luty 2023r.) i takie spalanie w trasie to marzenie chyba raczej ściętej głowy...
Znajdę raport spalania z tego przejazdu to postaram się tutaj wrzucić takiego screena. Spalanie jak najbardziej realne jeśli ma się świadomość po co jest hybryda. Jak pisałem wcześniej wyrosłem już z jazdy na złamanie karku i dozwolona prędkość wynosząca 140km/h oznacza dla mnie możliwość jazdy z taką prędkością, a nie jego dolną granicę.
Nie bardzo rozumiem te dwa zestawienia spalania, osobno Hondy i osobno Civica?
Chyba rzeczywiście napisałem to niezbyt czytelnie. Chodziło mi o to, że Honda Civic w mieście przepalała średnio 7 do 8l, kiedy Corolla zadowala się spalaniem na poziomie 4l. Druga wartość odnosi się do jazdy po tzw. wioskach. Honda Civic paliła około 6l, natomiast Toyota między 3.3 a 4l na 100km. Takie raporty wrzuciłem już na forum, więc można się z nimi zapoznać :)
Corolla 2.0 TS Hybrid Comfort Style + Tech

Offline czarmi

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Corolla2.0GR HB
« Odpowiedź #47 dnia: 08 Lipca 2022, 17:50:11 »
Zdarzało się, że z jakiego powodu system nie wykrywał prawidłowo miejsca, gdzie chciałem zaparkować (np wcześniej był jakiś wjazd, gdzie parkować nie można) lub jechałem zbyt daleko od prawej krawędzi jezdni i finalnie raz na kilka razy system nie działał, w związku z czym darowałem sobie zabawę,
Dzięki za odpowiedź. Jak dla mnie, osobiście zbędny gadżet, bo nigdy bym mu nie mógł zaufać. Jesteś już którąś z kolei osobą, która nie korzystała z tego przybytku i chyba nie ma już go w żadnej wersji Corolli roku modelowego 2023...
Corolla 2.0 HB GR Sport Dynamic, 2RZ, 2023r.

Offline czarmi

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #48 dnia: 08 Lipca 2022, 17:55:04 »
Jak pisałem wcześniej wyrosłem już z jazdy na złamanie karku i dozwolona prędkość wynosząca 140km/h oznacza dla mnie możliwość jazdy z taką prędkością, a nie jego dolną granicę.
Ja również, a wynika to pewnie z mojego roku urodzenia...

Offline przemGoku

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #49 dnia: 08 Lipca 2022, 18:08:46 »
Czytałem, że ta nowa Corolla ma być jeszcze bardziej oszczędna od obecnej, pomimo większej mocy. Ciekawe jak to wszystko wyjdzie w rzeczywistości.

Offline czarmi

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #50 dnia: 08 Lipca 2022, 19:17:54 »
Większa moc o 12 KM w przypadku pojemności 2.0l to bardzo niewiele, ale zawsze dobrze mieć jej troszkę więcej.
Niechby tylko zużycie paliwa teoretycznie było takie samo, to już będzie bardzo dobrze.
Wiadomo, że zależy ono w dużej mierze od kierowcy.

Offline YogiBabo

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: E18_Prestige_MS
« Odpowiedź #51 dnia: 09 Lipca 2022, 12:32:09 »
W ogóle zastanawiam się, czy te wszystkie "ułatwiacze" nie spowodują czegoś na wzór wtórnego analfabetyzmu
powodują. Od 5 lat mam auto z kamerą cofania. Super sprawa, tyle że jak wsiadam do samochodu bez kamerki, to czuję lekką panikę. Manewry, które wcześniej robiłem bez kamery z zamkniętymi oczami teraz nie wydają się takie oczywiste. Zamiast patrzeć w lusterko wsteczne i boczne glapie się w środkową konsolę, gdzie powinien być obraz z kamery, a go tam wcale k#$% nie ma!
E18_Prestige_MultidriveS

Offline B0B

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #52 dnia: 10 Lipca 2022, 14:22:18 »
W ogóle zastanawiam się, czy te wszystkie "ułatwiacze" nie spowodują czegoś na wzór wtórnego analfabetyzmu
powodują. Od 5 lat mam auto z kamerą cofania. Super sprawa, tyle że jak wsiadam do samochodu bez kamerki, to czuję lekką panikę. Manewry, które wcześniej robiłem bez kamery z zamkniętymi oczami teraz nie wydają się takie oczywiste. Zamiast patrzeć w lusterko wsteczne i boczne glapie się w środkową konsolę, gdzie powinien być obraz z kamery, a go tam wcale k#$% nie ma!
Ja miałem podobnie, a nawet gorzej. Po kilku latach jazdy autem z czujnikami cofania i awaryjnym hamowaniem przy manewrowaniu (który kilka razy uratował mi lakier na zderzaku), wsiadłem do auriski bez tych bajerów, wiedząc, że ich nie ma. Pierwszy dojazd tyłem do ściany (bardzo powolny i z patrzeniem w lusterka) skończył się dobiciem i mimo wszystko zdziwieniem, że nie zapikało i się nie zatrzymał. Bez tych systemów da się bezpiecznie poruszać, ale summa summarum są wygodne, jednak sprawiają również, że kierowca mniej uważa bo przyzwyczaja się do tego, że czujki, kamery i komputer czuwają za niego. Teraz np. jeżdżę corollą z RCTA i chwalę sobie tę funkcję.
Corolla Sedan Hybrid (2024) Executive

Offline bardos.1979

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Mazda CX-30 2.0
« Odpowiedź #53 dnia: 10 Lipca 2022, 15:43:03 »
Ja po kilku latach jazdy Hybrydą z automatyczną skrzynią jak wsiadam okazjonalnie do auta z manualem muszę cały czas myśleć o sprzęgle. O ile pamiętam przy zmianach biegów to jak się zamyślę przy dojeżdżaniu do celu to zapomnę wcisnąc sprzęgło i auto gaśnie albo w ostatniech chwili wcisnę widząć że auto się dusi. I tak sobie myślę że jazda automatem zwłaszcza w mieście i stojąc w korkach to tak kapitalna sprawa że aż się dziwię że wcześniej obchodziłem auta z automatem szerokim łukiem.
Ale powód to mity o tym że automaty się psują, zwiekszają zuzycie paliwa i trudniej sprzedać auto z automatem.
Teraz już wiem że nie dotyczy to hybryd Toyoty a jazda z manulalem to jakieś średniowiecze.    :grin:
Mazda CX-30 2.0 SKYACTIV MHEV 186KM 6AT HIKARI

Offline przemGoku

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #54 dnia: 10 Lipca 2022, 21:20:14 »
Ja miałem podobnie, a nawet gorzej. Po kilku latach jazdy autem z czujnikami cofania i awaryjnym hamowaniem przy manewrowaniu (który kilka razy uratował mi lakier na zderzaku), wsiadłem do auriski bez tych bajerów, wiedząc, że ich nie ma. Pierwszy dojazd tyłem do ściany (bardzo powolny i z patrzeniem w lusterka) skończył się dobiciem i mimo wszystko zdziwieniem, że nie zapikało i się nie zatrzymał. Bez tych systemów da się bezpiecznie poruszać, ale summa summarum są wygodne, jednak sprawiają również, że kierowca mniej uważa bo przyzwyczaja się do tego, że czujki, kamery i komputer czuwają za niego. Teraz np. jeżdżę corollą z RCTA i chwalę sobie tę funkcję.
Ja mimo wszystko staram się nie patrzeć na konsolę centralną. Nauczyłem się parkować na lusterkach i przyznam szczerze, że lepiej mi to wychodzi, niż gapiąc się w ekran.

Ja po kilku latach jazdy Hybrydą z automatyczną skrzynią jak wsiadam okazjonalnie do auta z manualem muszę cały czas myśleć o sprzęgle. O ile pamiętam przy zmianach biegów to jak się zamyślę przy dojeżdżaniu do celu to zapomnę wcisnąc sprzęgło i auto gaśnie albo w ostatniech chwili wcisnę widząć że auto się dusi. I tak sobie myślę że jazda automatem zwłaszcza w mieście i stojąc w korkach to tak kapitalna sprawa że aż się dziwię że wcześniej obchodziłem auta z automatem szerokim łukiem.
Do czasu kupna Corolli automaty omijałem szerokim łukiem i przypuszczam, że gdyby hybryda była w manualu, to taką skrzynię bym wybrał. Zawsze wydawało mi się, że automatyczna skrzynia biegów jest dla ludzi starych i cała frajda polega właśnie na zabawie drążkiem, jakkolwiek by to nie brzmiało. A teraz po tych kilku kilometrach zaczynam doceniam ten rodzaj skrzyni. Już nawet przestałem z uporem maniaka szukać sprzęgła.
« Ostatnia zmiana: 10 Lipca 2022, 21:22:17 wysłana przez przemGoku »

Offline Tomahawk5000

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: 2021 Camry Exe
« Odpowiedź #55 dnia: 13 Lipca 2022, 11:05:21 »
Cześć czy kupując Corolle a nie Camry kierowaliście się tylko względami finansowymi czy też inne rzeczy były brane pod uwagę?

Offline przemGoku

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #56 dnia: 13 Lipca 2022, 13:00:34 »
Cześć czy kupując Corolle a nie Camry kierowaliście się tylko względami finansowymi czy też inne rzeczy były brane pod uwagę?
W moim przypadku przede wszystkim chodziło mi o nadwozie typu kombi. Camry takowego nie posiada, więc nie było przeze mnie brane pod uwagę.

Offline Tomahawk5000

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: 2021 Camry Exe
« Odpowiedź #57 dnia: 13 Lipca 2022, 13:42:10 »
A Ci co wygrali sedany? Tylko kwestia finansowa?

Offline alexh750

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Corolla TS 2.0
« Odpowiedź #58 dnia: 13 Lipca 2022, 16:16:02 »
A Ci co wygrali sedany? Tylko kwestia finansowa?

Odpowiem Ci teoretycznie, tzn nie z własnego doświadczenia, gdyż ja również mam od dawna tylko kombi.
Otóż gdybym nie musiał mieć kombi nawet przed względami finansowymi brałbym pod uwagę gabaryty auta, bo one są bardzo różne i wg mnie determinują wybór.
Camry (długość/szerokość/promień zawr.) 4885/1840/6200)
Corolla (długość/szerokość/promień zawr.) 4630/1780/5200-5600) 
czyli Corolla 25 cm krótsza, 6 cm węższa i od 60 cm zawracaniu !!!  To kosmos w zatłoczonym centrum.
---
Czyli gdybym potrzebował auto głównie na trasę, przyglądałbym się Camry,
jeżeli potrzebowałbym auta głównie do miasta, Corolla wygrywa wymiarami pod każdym względem, a zalety Camry stają się jej wadami (parkowanie, przeciskanie się itd)

pireus

• Gość
« Odpowiedź #59 dnia: 13 Lipca 2022, 16:49:22 »
Czyli gdybym potrzebował auto głównie na trasę, przyglądałbym się Camry,
jeżeli potrzebowałbym auta głównie do miasta, Corolla wygrywa wymiarami pod każdym względem, a zalety Camry stają się jej wadami
Proponuję jakieś jazdy doszkalające i problem zniknie
W ogóle zastanawiam się, czy te wszystkie "ułatwiacze" nie spowodują czegoś na wzór wtórnego analfabetyzmu i nagle nie okaże się, że w przypadku awarii jakiegoś tam asystenta kierowca stanie na środku skrzyżowania wołając o pomoc. ;)
Te wszystkie ulepszacze są właśnie dla takich kierowców dla których Camry w mieście jest za duże

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl