Autor Wątek: Problem z lpg w 1.6 Auris II  (Przeczytany 1613 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline yaro102

• Toyot Leżący
  • *
Problem z lpg w 1.6 Auris II
« dnia: 18 Maja 2021, 09:08:09 »
Witam. Od miesiąca jestem posiadaczem Aurisa II FL 2016 r. z silnikiem 1.6 132 km. Samochód przy przebiegu 20 tys. km. miał założoną instalacje BRC SEQ 32 i przejechał na niej około 100 tyś. km. Jestem drugim właścicielem. Niestety problem jest następujący: podczas jazdy na LPG przy mocniejszym dodaniu gazu następuje szarpnięcie obojętnie czy na 2,3,4 biegu przy obrotach 2-2,5 tyś. oraz czasem następuje falowanie obrotów przy dojeżdżaniu do skrzyżowania. Byłem z tym problemem w ASO gdzie była montowana instalacja ale tam rozkładają ręce, następnie odwiedziłem gazownika BRC ale jedynie co zrobił to wgrał nowy sofy i mapę oraz stwierdził że może dysze w kolektorze są za daleko umieszczone. Ktoś może miał podobny problem w tym modelu Toyoty i z w/w instalacją lpg. Nadmienię że na benzynie samochód sprawuje się idealnie. Powoli już przechodzą mnie myśli czy nie zdemontować całej instalacji i mieć święty spokój.

Offline surowy1

• Prawie Toyot
Odp: Problem z lpg w 1.6 Auris II
« Odpowiedź #1 dnia: 18 Maja 2021, 09:36:15 »
Ja tak miałem. Aby pójść do gazownika, najpierw wymieniłem sam filtry (koszt od JACUSia to 15 zł za oba). Na moim kompie pokazywało wypadanie zapłonu na drugim cylindrze. Kupiłem nową cewkę i przekładałem na każdym cylindrze. Bez efektu. Potem kupiłem od JACUSia wtrysk BRC i wymieniłem na drugim cylindrze. Efekt był od razu. Potem pojechałem do gazownika na kalibrację.
Teraz działa poprawnie

Offline artur84

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #2 dnia: 18 Maja 2021, 15:00:10 »
Nie wiem czy mogę zareklamować jakiś środek ale mi w serwisie LPG podczas przeglądów polecili środek do czyszczenia wtryskiwaczy (BRC LPG ADDITIVE BRL9001 DO CZYSZCZENIA UKŁADU LPG). W twoim przypadku wygląda na brudne wtryskiwacze gazu. Koszt niewielki tego preparatu (jest nawet dostępny na portalu aukcyjnym) ale może pomoże.

Offline 100mph

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #3 dnia: 01 Czerwca 2021, 20:49:51 »
Witam. Od miesiąca jestem posiadaczem Aurisa II FL 2016 r. z silnikiem 1.6 132 km. Samochód przy przebiegu 20 tys. km. miał założoną instalacje BRC SEQ 32 i przejechał na niej około 100 tyś. km. Jestem drugim właścicielem. Niestety problem jest następujący: podczas jazdy na LPG przy mocniejszym dodaniu gazu następuje szarpnięcie obojętnie czy na 2,3,4 biegu przy obrotach 2-2,5 tyś. oraz czasem następuje falowanie obrotów przy dojeżdżaniu do skrzyżowania. Byłem z tym problemem w ASO gdzie była montowana instalacja ale tam rozkładają ręce, następnie odwiedziłem gazownika BRC ale jedynie co zrobił to wgrał nowy sofy i mapę oraz stwierdził że może dysze w kolektorze są za daleko umieszczone. Ktoś może miał podobny problem w tym modelu Toyoty i z w/w instalacją lpg. Nadmienię że na benzynie samochód sprawuje się idealnie. Powoli już przechodzą mnie myśli czy nie zdemontować całej instalacji i mieć święty spokój.

ja mam delikatne szarpnięcie przy kickdown w okolicach 3,5k obrotach, po prostu źle wyregulowana instalacja

Offline quadrifoglio990

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #4 dnia: 08 Czerwca 2021, 00:49:27 »
Na moim kompie pokazywało wypadanie zapłonu na drugim cylindrze

Jakiego kompa używasz do diagnostyki wypadania zapłonu?

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl