Autor Wątek: Ściąga w prawo i myszkuje na drodze.  (Przeczytany 6340 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline kreciszrobert

• Prawie Toyot
Ściąga w prawo i myszkuje na drodze.
« dnia: 24 Maja 2021, 14:16:40 »
Witam. Kupiłem auriske w zeszłym roku w sierpniu. Data produkcji 2017 rok, hybryda. Pierwszy raz kiedy wyjechałem nią w trasę z pasażerem siedzącym po prawej stronie okazało się, że samochod ściąga w prawo. Taki objaw niewystepował kiedy jechałem sam lub z pasażerami z tyłu. Od tego się zaczęło... sprawdziłem geometrie w dwóch niezależnych firmach tak samo jak zawieszenie na szarpakach u dwóch diagnostów. Wszystko okazało się, że jest ok. Geometria/zbieżność oraz żadnych luzów w zawieszeniu, pomijając skrzeczace tylne tuleje przedniego wahacza, ktore niebyły pęknięte, ale dla świętego spokoju je wymieniłem. Zasugerowano mi abym wymienił opony, kupiłem nówki Continentale 4 sztuki i dalej występuje podobny problem, mianowicie. Kiedy trzymam kierownice prosto samochod jedzie idealnie na wprost, ale czuję, że ma ochotę uciec w prawo. Po puszczeniu kierownicy i wjechaniu w najmniejszą nierówności na drodze (nieważne prawym czy lewym kołem) kierownica przestawia się w prawo i auto ucieka do rowu. Zaobserwowałem również, że po skreceniu w lewo kierownica wraca do punktu "0", a po skreceniu w prawo już nie. Zostaje tak na 5 minucie. Serwis sprawdził komputerowo ustawienie punktu "0" i jest idealnie. Auto prowadzi się tak jakbym miał za mało powietrza w prawym przednim kole. Maglownicę również bym wykluczył ponieważ nie ma typowych objawów jej uszkodzenia lub zużycia.

Forumowicze macie jakieś pomysły?

Offline TheMrSkiBar

• Toyot Chodzacy
Odp: Ściąga w prawo i myszkuje na drodze.
« Odpowiedź #1 dnia: 24 Maja 2021, 15:31:43 »
Sprawdzales krzyżak kolumny kierowniczej?

Offline RYBA1983

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: AURIS II HSD+Ya
« Odpowiedź #2 dnia: 24 Maja 2021, 19:34:35 »
A masz jakieś koła zimowe inne? Albo sprobuj przód ma tył zamienić.

Offline JaśnieWielmożnyPanLexus

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #3 dnia: 24 Maja 2021, 20:07:19 »
Masz wszystko w porządku. Znajdź długą prostą o małym natężeniu ruchu i jedź "pod prąd", gdzie nachylenie drogi jest w drugą stronę. Samochód zacznie ściagać w lewo.

Offline fynooh

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Corolla Hybrid
« Odpowiedź #4 dnia: 24 Maja 2021, 22:45:31 »
Masz wszystko w porządku. Znajdź długą prostą o małym natężeniu ruchu i jedź "pod prąd", gdzie nachylenie drogi jest w drugą stronę. Samochód zacznie ściagać w lewo.

Jeżeli nachylenie jakiejś lipnej drogi jest znaczne, to może trochę tak być, jak piszesz, ale w praktyce tak nie jest. Na z reguły niewielkim nachyleniu drogi ja nie czuję, żeby auto mi ściągało. Niewielkie nachylenie drogi ma tak minimalny wpływ na ściąganie, że w praktyce nie ma o czym mówić. Na bank z autem dzieje się coś nie tak. Przypuszczam, że to może być nadal wina opon, albo może też felg. Ja miałem idealnie to samo, co kreciszrobert na zimowych oponach Fulda Kristall Control HP 2. Po reklamacji i wymianie na inny komplet Fuldy problem znacznie się zmniejszył, natomiast na fabrycznych letnich tego problemu nie ma w ogóle, auto prowadzi się idealnie, oczywiście z minimalną korektą na mocny, boczny wiatr i widoczne nachylenie drogi.
« Ostatnia zmiana: 24 Maja 2021, 22:49:20 wysłana przez fynooh »
Obecnie Corolla Hybrid 1,8 Comfort
oraz stary Peugeot 206 1,1
Poprzednio Auris 1,6 valvematic

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #5 dnia: 25 Maja 2021, 10:58:38 »
Jeśli nie ma najmniejszych nawet luzów, to może ściągać nawet przy niewielkim nachyleniu.
Co zaszkodzi zrobić test jak wyżej podany?

Wysłane z mojego BAH-L09 przy użyciu Tapatalka

Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline kreciszrobert

• Prawie Toyot
« Odpowiedź #6 dnia: 25 Maja 2021, 12:08:28 »
Przy poprzednich oponach letnich objaw był taki sam, stąd moja decyzja o zakupie kompletu nowych. Więc koła, opony bym wykluczył. Jeżeli chodzi o nachylenie drogi to nie ma znaczenia, sprawdzałem, jeżdżę z tym od 2 miesięcy i ani razu nie zdarzyło mi się aby uciekał w lewo. Czuć ewidentnie w rękach, że samochod ma ochotę jechać w prawo.

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #7 dnia: 25 Maja 2021, 12:16:28 »
Jechałeś lewym pasem "pod prąd" w tamtym miejscu? I nie ściągało w lewo?

Zmierz sobie odległości między przednią i tylną osią po lewej i prawej czy mają ten sam wymiar.

Wysłane z mojego BAH-L09 przy użyciu Tapatalka
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline kreciszrobert

• Prawie Toyot
« Odpowiedź #8 dnia: 25 Maja 2021, 13:14:36 »
Nawet przy lekkim nachyleniu drogi w lewo jedzie prosto, ale jak trafię na małą nierówność drogi to przestawia kierownice w prawo i ucieka w prawo. Dobry pomysł z tą miarą, sprawdzę i dam znać.
Auto jest bezwypadkowe i wszystkie elementy zawieszenia są oryginalne w razie gdyby ktos się pytał. Wykluczając tuleje, które wymieniłem. Zaden z hamulców również nie jest zapieczony, koła uniesione do góry luźno się obracają.

Offline pokakulka

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #9 dnia: 26 Maja 2021, 12:15:21 »
Do sprawdzenia łożyska/górne mocowania mcphersona. Może któreś zatarte.

Offline kreciszrobert

• Prawie Toyot
« Odpowiedź #10 dnia: 26 Maja 2021, 12:40:57 »
Wszystkie Wasze sugestie przedstawię w serwisie, jestem umówiony 2 czerwca na ponowna diagnostykę. Jeżeli ma ktoś jeszcze jakiś pomysł to chętnie przeczytam i potraktuje jako kolejna wskazówkę.

Dzięki forumowicze!

Offline Stivo

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #11 dnia: 26 Maja 2021, 16:59:55 »
Czekamy na info z serwisu. Mi powiedzieli ze wiatr i nachylenie drogi po czym zapłaciłem 400 zł za zbieżność i geometrię. I nie dali sobie wmówić że to może być coś innego

Offline Stivo

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #12 dnia: 26 Maja 2021, 18:19:36 »
Czekamy na info z serwisu. Mi powiedzieli ze wiatr i nachylenie drogi po czym zapłaciłem 400 zł za zbieżność i geometrię. I nie dali sobie wmówić że to może być coś innego

Offline RYBA1983

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: AURIS II HSD+Ya
« Odpowiedź #13 dnia: 26 Maja 2021, 21:29:39 »
Jedz do kogoś starszej daty kto ustawia zbieżność, ci młodzi tylko ustawiają tak jak kompy pokazują. A auto używane czasem wymaga innych ustawień a nue jak fabryczna nówka. Niech ci to zrobi ktoś kto robi tylko zbieżność. I zna się na tym jak trzeba.

Offline TheMrSkiBar

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #14 dnia: 27 Maja 2021, 00:07:26 »
wgl jest jakiś feler zawieszeniowy w Aurisach II zwłaszcza tych po lifcie...
dużo osób zgłasza problemy że coś tam się dzieje z kołem przy max skręcie, że coś stuka strzela jak np. koło zjedzie z krawęznika itp
najgorsze jest to, że wszystko wszędzie sprawdzili i nie ma się gdzie przyczepić...
Ja w swoim Aurisie od początku mam problem z prawym kołem, przy maksymalnym skręcie opona się lekko uślizguje jakby prawe koło względem lewego było bardziej skręcone lub na odwrót.. i nie ma przyczyny, wszystko mam lux. Mi to nie przeszkadza, bo nie jest to uciążliwe.. 
ale coś musi być nie tak skoro dużo osób cos ma i nie wiadomo dla czego. czy aż tak Toyota spadła z jakością?

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl