Autor Wątek: RAV4 V Hybrid LPG  (Przeczytany 29221 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline SanderG

• Toyot Pełzający
  • **
RAV4 V Hybrid LPG
« dnia: 27 Maja 2021, 12:52:33 »
Moi drodzy, jak temat wskazuje - poruszę dosyć kontrowersyjny temat wśród zmotoryzowanych czyli LPG, a konkretnie LPG do RAV4 obecnej generacji z napędem hybrydowym.
Wydaje mi się, że uprzedziłem w tym momencie wszystkich tych, którzy kiedyś by się tu na forum zjawili z podobnym pytaniem. Myślę, że temat wart zapisania na forum.
Zachęcam do konstruktywnej i kulturalnej dyskusji w komentarzach :beer:

Jakiś czas temu znalazłem w necie materiał o zagazowanej RAV4. Silnik standard 2.5L, 222KM 4x4.
Niestety nie dotarłem do właściciela samochodu z pytaniem jak się sprawuje owa instalacja, jednak patrząc na ilość zagazowanych hybryd na ulicach wątpliwe, aby działo się coś niepokojącego.

LINK: https://www.youtube.com/watch?v=l8tTArSTkXw&ab_channel=AutoMixSkrzysz%C3%B3w

Zacząłem sobie wszystko kalkulować i biorąc pod uwagę scenariusz, w którym samochód zostaje w rodzinie na dłużej niż 5/7 lat (tak, są tacy właściciele, którzy nie rozstają się ze swoimi samochodami za szybko) to LPG w tym modelu potrafi naprawdę odciążyć portfel (o ile jest to dla kogoś priorytet).

Z ciekawości nawet odezwałem się do paru "salonów" zajmujących się gazowaniem samochodów w mojej okolicy z prośbą o podanie szczegółów i wycenę takiej operacji (wszędzie podobnie):

Witam,

Istnieje możliwość montażu, nasze sterowniki EVO 01 bez problemu obsługują technologię hybrydową.
Koszt takiej instalacji to około 3200-3500zł brutto w zależności od zastosowanego zbiornika LPG.
W skład zestawu wchodzi:

- Instalacja Tartarini EVO 01
- Reduktor Tartarini RP 1.2 bar - obsługa mocy do 280KM
- Wtryskiwacze gazowe Barracuda 130Nl/min
- Zbiornik (do ustalenia przy oględzinach samochodu)
- Wlew gazu pod klapką wlewu benzyny
- pokrowiec na koło zapasowe i złączkę do tankowania

Jestem ciekawy Waszego zdania na ten temat?
Ekonomiczny hit, czy kit?
Rozważalibyście taką modyfikacje w RAVce?
Jaki(e) wtrysk(i) paliwa jest w tym modelu? Z tego co wiem z bezpośrednim jest trudniej o LPG niż z pośrednim.
Czy ktoś z Was może już założył LPG, a się nie chwali?

Here you go guys ;)

PS. Materiał poglądowy, żadna kryptoreklama.

Offline gad0804

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: RAV4 222KM
Odp: RAV4 V Hybrid LPG
« Odpowiedź #1 dnia: 27 Maja 2021, 13:06:16 »
Moim zdaniem, nie po to kupowałem hybrydę aby jeździć na gazie. To musiało by być bardzo intensywnie eksploatowane na szybkich trasach aby miało sens.

Wysłane z mojego Pixel 5 przy użyciu Tapatalka

Offline mleni

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Selection 4x4
« Odpowiedź #2 dnia: 27 Maja 2021, 13:09:53 »
Moim zdaniem, nie po to kupowałem hybrydę aby jeździć na gazie. To musiało by być bardzo intensywnie eksploatowane na szybkich trasach aby miało sens.

Dokładnie

Wysłane z mojego M2002J9G przy użyciu Tapatalka

Offline crystian09

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: byłaSelection
« Odpowiedź #3 dnia: 27 Maja 2021, 13:30:17 »

Dokładnie

Wysłane z mojego M2002J9G przy użyciu Tapatalka
dokładnie x2 !

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #4 dnia: 27 Maja 2021, 14:05:47 »
Do tego dochodzą dodatkowe  wtryski bezpośrednie, więc potrzebny dotrysk benzyny (chłodzenie) I instalacja szybuje w górę.
Mam benzynę i nie chcę robić z niej kuchenki, co dopiero z hybrydy.
Ekonomicznie to by miało sens gdybym  bardzo dużo jeździł (np. Taxi)
Wysłane z mojego J23v przy użyciu Tapatalka
« Ostatnia zmiana: 27 Maja 2021, 14:09:05 wysłana przez Krisman »
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline klaudiusz

• Toyot Spamer
  • Samochód:: Camry2019/NX350
« Odpowiedź #5 dnia: 27 Maja 2021, 14:15:35 »
Moi drodzy, jak temat wskazuje - poruszę dosyć kontrowersyjny temat wśród zmotoryzowanych czyli LPG, a konkretnie LPG do RAV4 obecnej generacji z napędem hybrydowym.
Wydaje mi się, że uprzedziłem w tym momencie wszystkich tych, którzy kiedyś by się tu na forum zjawili z podobnym pytaniem. Myślę, że temat wart zapisania na forum.
Zachęcam do konstruktywnej i kulturalnej dyskusji w komentarzach :beer:

Jakiś czas temu znalazłem w necie materiał o zagazowanej RAV4. Silnik standard 2.5L, 222KM 4x4.
Niestety nie dotarłem do właściciela samochodu z pytaniem jak się sprawuje owa instalacja, jednak patrząc na ilość zagazowanych hybryd na ulicach wątpliwe, aby działo się coś niepokojącego.

LINK: https://www.youtube.com/watch?v=l8tTArSTkXw&ab_channel=AutoMixSkrzysz%C3%B3w

Zacząłem sobie wszystko kalkulować i biorąc pod uwagę scenariusz, w którym samochód zostaje w rodzinie na dłużej niż 5/7 lat (tak, są tacy właściciele, którzy nie rozstają się ze swoimi samochodami za szybko) to LPG w tym modelu potrafi naprawdę odciążyć portfel (o ile jest to dla kogoś priorytet).

Z ciekawości nawet odezwałem się do paru "salonów" zajmujących się gazowaniem samochodów w mojej okolicy z prośbą o podanie szczegółów i wycenę takiej operacji (wszędzie podobnie):

Witam,

Istnieje możliwość montażu, nasze sterowniki EVO 01 bez problemu obsługują technologię hybrydową.
Koszt takiej instalacji to około 3200-3500zł brutto w zależności od zastosowanego zbiornika LPG.
W skład zestawu wchodzi:

- Instalacja Tartarini EVO 01
- Reduktor Tartarini RP 1.2 bar - obsługa mocy do 280KM
- Wtryskiwacze gazowe Barracuda 130Nl/min
- Zbiornik (do ustalenia przy oględzinach samochodu)
- Wlew gazu pod klapką wlewu benzyny
- pokrowiec na koło zapasowe i złączkę do tankowania

Jestem ciekawy Waszego zdania na ten temat?
Ekonomiczny hit, czy kit?
Rozważalibyście taką modyfikacje w RAVce?
Jaki(e) wtrysk(i) paliwa jest w tym modelu? Z tego co wiem z bezpośrednim jest trudniej o LPG niż z pośrednim.
Czy ktoś z Was może już założył LPG, a się nie chwali?

Here you go guys ;)

PS. Materiał poglądowy, żadna kryptoreklama.
Cena instalacji do obecnej wersji Rav4 to od 6.5k do 8k. Przestaje sie kalkulowac. Cena 3200-3500 to za poprzednia generacje.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Offline Krisman

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #6 dnia: 27 Maja 2021, 14:18:29 »
...na wtrysku pośrednim.

Offline Gawel89

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #7 dnia: 27 Maja 2021, 21:01:44 »
Poprzednia generacja hybrydy miała identyczny wtrysk paliwa jak obecna D4S. Za te 3500 jak najbardziej da się założyć LPG tylko będzie obsługiwał wtrysk pośredni, a czy to się opłaca? Zależy od kierowcy bo wtrysk pośredni działa zawsze przy małym i średnim obciążeniu silnika. Więc kierowca z ciężka noga będzie spalał więcej benzyny od LPG. Zaletą będzie zasięg w trasie i koszty paliwa ale osoba zakładająca LPG musi wiedzieć co robi.

Offline Krisman

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #8 dnia: 27 Maja 2021, 21:16:27 »
Słabe to trochę rozwiązanie i połowiczne, nie uważasz?  :)

Offline klaudiusz

• Toyot Spamer
  • Samochód:: Camry2019/NX350
« Odpowiedź #9 dnia: 27 Maja 2021, 21:30:09 »
Poprzednia generacja hybrydy miała identyczny wtrysk paliwa jak obecna D4S. Za te 3500 jak najbardziej da się założyć LPG tylko będzie obsługiwał wtrysk pośredni, a czy to się opłaca? Zależy od kierowcy bo wtrysk pośredni działa zawsze przy małym i średnim obciążeniu silnika. Więc kierowca z ciężka noga będzie spalał więcej benzyny od LPG. Zaletą będzie zasięg w trasie i koszty paliwa ale osoba zakładająca LPG musi wiedzieć co robi.
Nie zgodze sie. Poprzednia rav4 miala wtrysk posredni. Lexusy maja takie D4s jak teraz.

Offline Tomahawk5000

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: 2021 Camry Exe
« Odpowiedź #10 dnia: 27 Maja 2021, 21:38:55 »
Krótko mówiąc da się bo silnik ma też pośredni wtrysk. Tak że nic tylko dobrze sobie policzyć koszty okres zwrotu i montować LPG u dobrego gaziarza żeby potem nie gadać głupot że LPG w aucie się nie sprawdza

Offline Gawel89

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #11 dnia: 27 Maja 2021, 22:40:38 »
Cytat: Gawel89 w Dzisiaj o 21:01:44
Nie zgodze sie. Poprzednia rav4 miala wtrysk posredni. Lexusy maja takie D4s jak teraz.

Masz rację IS, GS i Crown miały wtrysk D4S, reszta chyba pośredni, pomieszane jak wtrysk w nowym Yarisie.
Jeżeli ktoś chce autem zrobić 100-200 tys. km to można kombinować z LPG ale nie będzie to takie przyjemne jak w starych autach.

Offline SanderG

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #12 dnia: 28 Maja 2021, 11:52:48 »
Cytat: Gawel89 w Dzisiaj o 21:01:44

Masz rację IS, GS i Crown miały wtrysk D4S, reszta chyba pośredni, pomieszane jak wtrysk w nowym Yarisie.
Jeżeli ktoś chce autem zrobić 100-200 tys. km to można kombinować z LPG ale nie będzie to takie przyjemne jak w starych autach.

Czyli rozumiem, że nowa generacja RAVki ma tylko wtrysk pośredni?

Offline Krisman

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #13 dnia: 28 Maja 2021, 11:56:14 »
Nie, ma osiem wtryskiwaczy po cztery z obu typów, z tego co mi wiadomo.

Offline hardtmuth

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: RAV4 V
« Odpowiedź #14 dnia: 28 Maja 2021, 12:34:45 »
Dobrze prawi.

Swoją drogą LPG do Hybrydy to strata kasy i zero korzyści. Nawet robiąc 100-200kkm w ciągu kilku lat.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl