Moi drodzy, jak temat wskazuje - poruszę dosyć kontrowersyjny temat wśród zmotoryzowanych czyli LPG, a konkretnie LPG do RAV4 obecnej generacji z napędem hybrydowym.
Wydaje mi się, że uprzedziłem w tym momencie wszystkich tych, którzy kiedyś by się tu na forum zjawili z podobnym pytaniem. Myślę, że temat wart zapisania na forum.
Zachęcam do konstruktywnej i kulturalnej dyskusji w komentarzach

Jakiś czas temu znalazłem w necie materiał o zagazowanej RAV4. Silnik standard 2.5L, 222KM 4x4.
Niestety nie dotarłem do właściciela samochodu z pytaniem jak się sprawuje owa instalacja, jednak patrząc na ilość zagazowanych hybryd na ulicach wątpliwe, aby działo się coś niepokojącego.
LINK:
https://www.youtube.com/watch?v=l8tTArSTkXw&ab_channel=AutoMixSkrzysz%C3%B3wZacząłem sobie wszystko kalkulować i biorąc pod uwagę scenariusz, w którym samochód zostaje w rodzinie na dłużej niż 5/7 lat (tak, są tacy właściciele, którzy nie rozstają się ze swoimi samochodami za szybko) to LPG w tym modelu potrafi naprawdę odciążyć portfel (o ile jest to dla kogoś priorytet).
Z ciekawości nawet odezwałem się do paru "salonów" zajmujących się gazowaniem samochodów w mojej okolicy z prośbą o podanie szczegółów i wycenę takiej operacji (wszędzie podobnie):
Witam,
Istnieje możliwość montażu, nasze sterowniki EVO 01 bez problemu obsługują technologię hybrydową.
Koszt takiej instalacji to około 3200-3500zł brutto w zależności od zastosowanego zbiornika LPG.
W skład zestawu wchodzi:
- Instalacja Tartarini EVO 01
- Reduktor Tartarini RP 1.2 bar - obsługa mocy do 280KM
- Wtryskiwacze gazowe Barracuda 130Nl/min
- Zbiornik (do ustalenia przy oględzinach samochodu)
- Wlew gazu pod klapką wlewu benzyny
- pokrowiec na koło zapasowe i złączkę do tankowania
Jestem ciekawy Waszego zdania na ten temat?
Ekonomiczny hit, czy kit?
Rozważalibyście taką modyfikacje w RAVce?
Jaki(e) wtrysk(i) paliwa jest w tym modelu? Z tego co wiem z bezpośrednim jest trudniej o LPG niż z pośrednim.
Czy ktoś z Was może już założył LPG, a się nie chwali?
Here you go guys

PS. Materiał poglądowy, żadna kryptoreklama.