Autor Wątek: Corolla TS Vs Camry  (Przeczytany 31162 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Mario16

• Toyot Leżący
  • *
Odp: Corolla TS Vs Camry
« Odpowiedź #75 dnia: 20 Czerwca 2021, 14:29:17 »
Obejrzałem sobie tę Kugę, którą sugerowałem jako alternatywę w wersji Hybrid i muszę wycofać tę rekomendację.  Fotele w tym aucie to jakiś żart, zero trzemania bocznego, siedzi się jak na krzesełku turystycznym podczas pikniku.  W bagażniku zamiast rolety jest coś w rodzaju moskitiery rozpiętej na druciku, pomiędzy którą a fotelami zieje kilkunastocentymetrowa szpara, opcji siatki oddzielającej brak.

Moim zdaniem żeby skreślić Kugę należałoby się nią przejechać a wtedy jestem przekonany takie pierdoły jak roleta stałyby się nieistotne. Ta kilkunastocentymetrowa szpara za fotelami jest dla tego, że tylne fotele mają możliwość przesuwania przód/tył, tak samo miałem w Fordzie S-Max.

Wracając do tematu jeżdżąc Corollą i Camry w mojej ocenie zdecydowanie Camry wygrywa o ile oczywiście komuś nie przeszkadza nadwozie typu sedan. Pod moją nogą Camry spala mniej paliwa niż Corolla 2.0 i nie trzeba tak zamulać żeby jeździć oszczędnie. W Camry lepiej jest wyciszona komora silnika a skrzynia biegów przy normalnej jeździe praktycznie nie wyje. Największą wadą dla mnie obydwu samochodów jest wyciszenie nadwozia, które w Camry jest lepsze ale w swojej klasie pozostawia dużo do życzenia. Przy większych prędkościach dają o sobie też znać szumy uszczelek w drzwiach.

Offline klaudiusz

• Toyot Spamer
  • Samochód:: Camry2019/NX350
« Odpowiedź #76 dnia: 20 Czerwca 2021, 15:01:57 »
Obejrzałem sobie tę Kugę, którą sugerowałem jako alternatywę w wersji Hybrid i muszę wycofać tę rekomendację.  Fotele w tym aucie to jakiś żart, zero trzemania bocznego, siedzi się jak na krzesełku turystycznym podczas pikniku.  W bagażniku zamiast rolety jest coś w rodzaju moskitiery rozpiętej na druciku, pomiędzy którą a fotelami zieje kilkunastocentymetrowa szpara, opcji siatki oddzielającej brak.

Moim zdaniem żeby skreślić Kugę należałoby się nią przejechać a wtedy jestem przekonany takie pierdoły jak roleta stałyby się nieistotne. Ta kilkunastocentymetrowa szpara za fotelami jest dla tego, że tylne fotele mają możliwość przesuwania przód/tył, tak samo miałem w Fordzie S-Max.

Wracając do tematu jeżdżąc Corollą i Camry w mojej ocenie zdecydowanie Camry wygrywa o ile oczywiście komuś nie przeszkadza nadwozie typu sedan. Pod moją nogą Camry spala mniej paliwa niż Corolla 2.0 i nie trzeba tak zamulać żeby jeździć oszczędnie. W Camry lepiej jest wyciszona komora silnika a skrzynia biegów przy normalnej jeździe praktycznie nie wyje. Największą wadą dla mnie obydwu samochodów jest wyciszenie nadwozia, które w Camry jest lepsze ale w swojej klasie pozostawia dużo do życzenia. Przy większych prędkościach dają o sobie też znać szumy uszczelek w drzwiach.
Camry po wyciszeniu drzwi i przednich nadkoli naprawde fajnie sie wyciszyla. Jakies fale ktore sie nakladaly juz sie nie nakladaja.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Offline Mario16

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #77 dnia: 20 Czerwca 2021, 15:22:24 »
Camry po wyciszeniu drzwi i przednich nadkoli naprawde fajnie sie wyciszyla. Jakies fale ktore sie nakladaly juz sie nie nakladaja.

Fajnie że da się poprawić wyciszenie ale czy jest to normalne żeby modyfikować i poprawiać fabrykę w aucie za taką kasę w tym segmencie. Gdyby Toyota nie walczyła z masą auta i miała tak grube blachy jak w autach niemieckich oraz stosowała boczne szyby z izolacją akustyczną tak jak konkurencja w tym segmencie to byłoby ciszej.

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #78 dnia: 20 Czerwca 2021, 15:42:56 »
@Mario16 - ja miałem Kugę na weekend i powiem Ci, że właśnie te fotele są dla mnie nieakceptowalne. Takie jakieś...taborety w użytkowaniu.
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline klaudiusz

• Toyot Spamer
Corolla TS Vs Camry
« Odpowiedź #79 dnia: 20 Czerwca 2021, 15:51:08 »

Fajnie że da się poprawić wyciszenie ale czy jest to normalne żeby modyfikować i poprawiać fabrykę w aucie za taką kasę w tym segmencie. Gdyby Toyota nie walczyła z masą auta i miała tak grube blachy jak w autach niemieckich oraz stosowała boczne szyby z izolacją akustyczną tak jak konkurencja w tym segmencie to byłoby ciszej.
Wyciszenie jest porownywalne do Superba. I moze odrobine gorzej niz Mondeo.
Nie ma tragedii

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #80 dnia: 20 Czerwca 2021, 18:00:05 »
Jak ze szczerością odpowiedział mi kierownik salonu podczas testów trzech modeli toyoty, "kupując toyotę oszczędzamy paliwo, ale musimy się pogodzić z gorszym wyciszeniem względem marek europejskich", po tym, jak mu zwróciłem uwagę, że auta są dość głośne. Dodał też, że ilość dodatkowych kilogramów wyciszenia w stosunku do budżetowej marki (opel) jest dwukrotnie mniejsza.
Żeby nie było, porównywał model nie produkowany, Avenssis do  Insignia.
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline Mario16

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #81 dnia: 20 Czerwca 2021, 23:35:20 »
Jak ze szczerością odpowiedział mi kierownik salonu podczas testów trzech modeli toyoty, "kupując toyotę oszczędzamy paliwo, ale musimy się pogodzić z gorszym wyciszeniem względem marek europejskich", po tym, jak mu zwróciłem uwagę, że auta są dość głośne. Dodał też, że ilość dodatkowych kilogramów wyciszenia w stosunku do budżetowej marki (opel) jest dwukrotnie mniejsza.

Porównują Toyotę z konkurencją jedyne za co można ją wyróżnić to zespół napędowy o ile koś akceptuje skrzynię bezstopniową. Może też podobać się wygląd szczególnie C-HR i Corolli. Cała reszta jest niestety przeciętna a czasami żenująca. Za te same pieniądze można kupić dobry samochód z silnikiem diesla, którym żeby zużywać małe ilości paliwa nie musimy uprawiać eco drivingu jak w hybrydzie i korzystamy z wysokiego momentu obrotowego. Swoją drogą zupełnie nie rozumiem nagonki na diesle, które przecież spełniają najnowsze normy Euro a ich emisja CO2 jest często mniejsza niż w benzynie.

Offline Zbig

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #82 dnia: 21 Czerwca 2021, 01:08:56 »
Za te same pieniądze można kupić dobry samochód z silnikiem diesla, którym żeby zużywać małe ilości paliwa nie musimy uprawiać eco drivingu jak w hybrydzie i korzystamy z wysokiego momentu obrotowego.
Mocny diesel w automacie o podobnych osiągach i wyposażeniu będzie droższy o 10-15 tys zł.
Eco drivingu to się w dieslu w ogóle nie powinno uprawiać bo jest on dla niego zabójczy. Generalnie, diesle nie sprawdzają się w jeździe miejskiej, generując problemy z dwumasą, turbo i DPF.  Wysoki moment w dieslu jest fajny, ale z jednej strony jest ograniczony turbodziurą a z drugiej gwałtownym spadkiem przy dojściu do maksymalnych obrotów.  Wysoki moment w krótkim zakresie obrotów stawia spore wyzwanie skrzyniom i przeniesieniom napędu, przy dynamicznej jeździe szybciej zużywa się też zawieszenie i opony.

KubaCamry

• Gość
« Odpowiedź #83 dnia: 21 Czerwca 2021, 06:31:04 »

Porównują Toyotę z konkurencją jedyne za co można ją wyróżnić to zespół napędowy o ile koś akceptuje skrzynię bezstopniową. Może też podobać się wygląd szczególnie C-HR i Corolli. Cała reszta jest niestety przeciętna a czasami żenująca. Za te same pieniądze można kupić dobry samochód z silnikiem diesla, którym żeby zużywać małe ilości paliwa nie musimy uprawiać eco drivingu jak w hybrydzie i korzystamy z wysokiego momentu obrotowego. Swoją drogą zupełnie nie rozumiem nagonki na diesle, które przecież spełniają najnowsze normy Euro a ich emisja CO2 jest często mniejsza niż w benzynie.
Powiedz tylko czym porównujesz? Jak ceną to nie ma konkurencji przy uwzględnieniu wielkości auta. Diesel, proszę o czym ty mówisz. To już historia. Diesel jest dobry do 150-200 tys. po tym przebiegu to syf trujący środowisko i ludzi. Za takim czymś cieżko jechać, smród i nic więcej.
Chcesz mieć fajne wnętrze, ciche auto, to uderz do Audi, VW, BMW, ale szykuj się na wydatek min. 50 tys. więcej. Tam też masz wybór w jednostkach od 1.5 do 4.0 litrów, no i różne przyspieszenia plus dużo opcji.
TME zadecydowała, że europejczycy mają wybór pomiędzy 2.5 hybrid, a 2.5 hybrid. Inne rejony świata mają fajniejszy wybór. Ale cóż spece TME zadecydowały i koniec.

ps. Jak większość z nas wie, hybryda do miasta, zwłaszcza na krótkie odcinki, też się nie nadaje, zostają już tylko elektryki :)
« Ostatnia zmiana: 21 Czerwca 2021, 06:35:15 wysłana przez KubaCamry »

Offline trepek

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #84 dnia: 21 Czerwca 2021, 08:01:21 »
NA YT widzialem, ze w niektorych krajach pojawila sie Corolla Sedan z silnikiem 2.0. Moze wprowadza w przyszlym toku 2.0 Hybrid? W sumie tego brakuje najbardziej sedanowi, szczegolnie w wersji GR.

Offline trepek

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #85 dnia: 21 Czerwca 2021, 08:02:06 »
ps. Jak większość z nas wie, hybryda do miasta, zwłaszcza na krótkie odcinki, też się nie nadaje, zostają już tylko elektryki :)

Albo wolnossace silniki Mazdy :)

Offline klaudiusz

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #86 dnia: 21 Czerwca 2021, 08:02:43 »
Nowe Toyoty na platformie TNGA bardzo fajnie sie prowadza. Duzo lepiej niz VW czy francuskie auta. Owszem maja pewne niedomagania, ale wedlug mnie konkurencja ma wieksze w postaci DSG czy elektroniki.

Toyota zawsze jest spozniona na rynku z nowosciami, nigdy nie byli pionierami technologicznymi. Sprzedaja po prostu w miare proste auta dla zwyklego Kowalskiego. Ale tym wlasnie wygrywaja nad konkurencja, ze jak juz cos wprowadza na rynek, to to działa.

Offline tko

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #87 dnia: 21 Czerwca 2021, 08:07:59 »
Swoją drogą zupełnie nie rozumiem nagonki na diesle, które przecież spełniają najnowsze normy Euro a ich emisja CO2 jest często mniejsza niż w benzynie.
odpowiedź jest dość prosta. UE narzuca takie normy. Podobno do 2035 ma praktycznie nie być samochodów spalinowych, same elektryki. I każdy jadąc elektrykiem będzie ze sobą woził agregat na ropę, bo jak na autostradzie padnie elektryk to masakra. Wiem, widziałem. Ta cała pseudo ekologia jest irytująca. Finalnie okaże się, że elektryk jest bardziej szkodliwy dla środowiska niż samochód spalinowy (produkcja akumulatorów, utylizacja akumulatorów). Ale jak nie wiadomo o co chodzi to chodzi o pieniądze. Ktoś na tym zarabia. Np. taka Tesla w I kwartale tego roku zarobiła 518 milionów na sprzedaży certyfikatów CO2 innym producentom samochodów. Otóż certyfikaty co2 sprzedają firmy, które produkują samochody elektryczne firmom, które takich aut nie produkują, bądź niewiele by uniknąć kar z UE. Zatem nadal producenci nie spełniają norm, tylko kar nie płacą, gdyż kupiły sobie certyfikaty co2. Drugim sposobem unika kar za przekroczenie norm emisyjnych jest to co stosuje VW, który również przekracza normy. Kupił chińskiego producenta elektryków i w obrębie takiego koncernu rozlicza to, iż w Europie przekracza normy.  I tak ta ekologia wygląda. 
« Ostatnia zmiana: 21 Czerwca 2021, 08:14:19 wysłana przez tko »
Toyota CHR 2.0 AWDi 2024 r.
Kia Picanto 1.0 2019 r.
Mercedes SLK 2.3 1996 r.

Offline Zbig

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #88 dnia: 21 Czerwca 2021, 08:44:01 »
Swoją drogą zupełnie nie rozumiem nagonki na diesle, które przecież spełniają najnowsze normy Euro a ich emisja CO2 jest często mniejsza niż w benzynie.
odpowiedź jest dość prosta. UE narzuca takie normy. Podobno do 2035 ma praktycznie nie być samochodów spalinowych, same elektryki. I każdy jadąc elektrykiem będzie ze sobą woził agregat na ropę, bo jak na autostradzie padnie elektryk to masakra. Wiem, widziałem. Ta cała pseudo ekologia jest irytująca. Finalnie okaże się, że elektryk jest bardziej szkodliwy dla środowiska niż samochód spalinowy (produkcja akumulatorów, utylizacja akumulatorów). Ale jak nie wiadomo o co chodzi to chodzi o pieniądze. Ktoś na tym zarabia. Np. taka Tesla w I kwartale tego roku zarobiła 518 milionów na sprzedaży certyfikatów CO2 innym producentom samochodów. Otóż certyfikaty co2 sprzedają firmy, które produkują samochody elektryczne firmom, które takich aut nie produkują, bądź niewiele by uniknąć kar z UE. Zatem nadal producenci nie spełniają norm, tylko kar nie płacą, gdyż kupiły sobie certyfikaty co2. Drugim sposobem unika kar za przekroczenie norm emisyjnych jest to co stosuje VW, który również przekracza normy. Kupił chińskiego producenta elektryków i w obrębie takiego koncernu rozlicza to, iż w Europie przekracza normy.  I tak ta ekologia wygląda.
Wydaje mi się kolego, że powinieneś zmienić źródła infomacji, bo korzystasz z fejkowych portali sponsorowanych przez Gazprom...

Offline tko

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #89 dnia: 21 Czerwca 2021, 08:46:11 »
Wydaje mi się kolego, że powinieneś zmienić źródła infomacji, bo korzystasz z fejkowych portali sponsorowanych przez Gazprom...
bardzo rzeczowy argument ..... Jak rozumiem empirycznie Kolega ZBig do tego doszedł? A może jakieś konkrety, czy tylko same gdybanie. Kolega Zbig zna zapewne jedynie słuszne źródła informacji . Tylko takie, które potwierdzają jego stanowisko, inne nie są dopuszczalne. Hehe
« Ostatnia zmiana: 21 Czerwca 2021, 08:51:06 wysłana przez tko »
Toyota CHR 2.0 AWDi 2024 r.
Kia Picanto 1.0 2019 r.
Mercedes SLK 2.3 1996 r.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl