Autor Wątek: E11 4efe szarpanie i skoki przyspieszenia na ciepłym silniku  (Przeczytany 1659 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline mdx54

• Prawie Toyot
Szukałem podobnych problemów na forum ale nie wpadłem na nic zbliżonego.

Pacjentką jest E11 4efe z końca produkcji 99, z soplowymi cewkami zapłonowym. Od nowości w jednych rękach więc historia znana.

Od ostatniej wizyty związanej z wymianą uszczelki pod pokrywą zaworów (z powodu wycieków) oraz termostatu daje się w znaki zmiana pracy silnika. Na zimno silnik chodzi normalnie. Po wymianie termostatu, dość szybko osiąga temperaturę (do środka skali przy spokojnej jeździe 5-10 min przy temperaturze powietrza ok 15 stopni). Gdy osiągnie temperaturę, sporadycznie przy zwiekszonych obrotach przy ruszaniu i dodawaniu gazu na 2 biegu zdarza jej się krótkie szarpanie 2-3 razy (takie "kangurowanie"). Drugi symptom to nagłe skokowe zrywy rprzy przyspieszaniu, nieproporcjonalne do ustawienia pedału gazu (na 2 i 3 biegu), jakby uwolniono jej moc. Silnik nie gaśnie, nie mam ucha do porównań pracy ale jakby miał mniej mocy gdy os?ągnie temperaturę. Obroty na wolnym biegu na zimnym silniku ok 800 a na nagrzanym ok 400. Licznik byl otwierany by ustawić igły po odpinaniu akumulatora, i zapewne odczyt nie jest poprawny bezwzględnie jednak różnica w obrotach na ciepło i zimno jest miatodajna. Przy odczycie było włączone jedynie radio. Zwróciłem uwagę na nieco gorsze działanie wspomagania na rozgrzanym silniku.

Tryb diagnostyczny postojowy (zworka Te1) nie zwraca błędów, tryb diagnostyczny silników (Te2) również po jeżdzie w trakcie której wystąpiły te szarpania przy przyspieszaniu. Płynu w chłodnicy jest sporo.

Martwią mnie te zrywy, szarpania oraz szybkie grzanie się silnika bo byłem przyzwyczajony do chłodniejszego (1/3-1/4 skali). Czy połowa skali temperatury jest normalna po kilku minutach spokojnej azdy w 4efe?

Nie ruszano przepustnicy, zaworu iscv a linkę gazu przekładano na moment zdjęcia pokrywy. Sprawdziłem że  mechanicznie nie zacina się w stelażu. Zmieniano termostat oraz zdejmowano głowicę. Jak mogło to wpłynać na charakterystykę pracy?

Offline JaśnieWielmożnyPanLexus

• Toyot Pełzający
  • **
Odp: E11 4efe szarpanie i skoki przyspieszenia na ciepłym silniku
« Odpowiedź #1 dnia: 30 Maja 2021, 13:06:15 »
Co to są soplowe cewki zapłonowe w 4EFE?

Offline mdx54

• Prawie Toyot
« Odpowiedź #2 dnia: 30 Maja 2021, 22:25:35 »
A takie jak np. tu https://0.allegroimg.com/s1024/0cfa72/b93a16dc4be2bc34aff98129a400.

W odróznieniu od przedstawionego tutaj a widzianym również w dokumentacji do 4efe: https://imgur.com/53lFCba
Jesli rozumiem stosoeanym w starszej odmianie.

Czy to istotne?

Offline JaśnieWielmożnyPanLexus

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #3 dnia: 30 Maja 2021, 22:54:01 »
Nie wiem co te cewki mają wspólnego z soplami. Może chodzi o przewody wysokiego napięcia. Na dzień dobry bym je wymienił.

Offline mdx54

• Prawie Toyot
« Odpowiedź #4 dnia: 31 Maja 2021, 00:01:02 »
Oczywiście mogę zacząć od kabli. Tylko czy za ich sprawą silnik by się zachowywał inaczej w ciepłym bądź zimnym stanie? Kable by musiały zostać uszkodzone podczas wymiany uszczelki pod głowicą zaworów i termostatu. Przy wymianie nie były odpinane od cewek jedynie wyciągane z tuneli świec bez specjalnego szarpania by umożliwić zdjęcie pokrywy.

Szybkie dochodzenie igły do połowy wskaźnika normalne przy obecnych temperaturach ok 17 stopni? Słyszałem że połowa skali jest to moment otwierania się termostatu przy 82 stopniach. Ile powinien mieć taki silnik po nagrzaniu i gdzie najlepiej mierzyć temperaturę silnika czy jest odpowiednio wskazywana na wskaźniku (termometrem z czujnikiem IR) i nie odbiega od normy? Pytam bo nigdy się tak nie grzał w jeździe miejskiej, chodził z większą rezerwą mocy i nie szarpał od czasu do czasu, przy czym termostat przed wymianą mógł być stale otwarty (podczas wymiany znaleziono element gumowy w środkowej części, który go blokował)
Brakuje mi tej mocy, teraz musi dostać większe obroty dla sprawnej jazdy niż wcześniej. A i wspomaganie zdaje się chodzić ciężej na ciepłym silniku. Dodam że gazu nie ma.
« Ostatnia zmiana: 31 Maja 2021, 00:14:25 wysłana przez mdx54 »

Offline lucas-pl

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #5 dnia: 03 Czerwca 2021, 18:24:25 »
Podobne szarpanie miałem w E12 i doszedłem do tego, że winowajcą był czujnik położenia przepustnicy. Co ciekawe - kod błędu dotyczył właśnie tego, po wymianie na zamiennik pojawiło się to szarpanie, założyłem z powrotem stary czujnik i nagle wszystko zaczęło działać i błąd się już nie pojawiał;).
Oczywiście są to różne silniki ale z tego co widzę oba mają ten czujnik. Możesz nawet spróbować po prostu odłączyć gona chwilę i zobaczyć czy coś się zmieni (ku mojemu zaskoczeniu silnik z odłączonym czujnikiem działał względnie normalnie.
To są moje doświadczenia z nowszym 4ZZ-FE, czy tak samo może to wyglądać z 4E-FE - tego nie wiem.
« Ostatnia zmiana: 03 Czerwca 2021, 18:26:01 wysłana przez lucas-pl »

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl