Autor Wątek: CHR 2021 w benzynie 1.2 ?  (Przeczytany 7871 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline ostry2407

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Corolla Cross
Odp: CHR 2021 w benzynie 1.2 ?
« Odpowiedź #15 dnia: 31 Maja 2021, 18:13:02 »
najlepiej dynamiczna. Jak nie wymieniasz to już twój problem.

Offline JaśnieWielmożnyPanLexus

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #16 dnia: 31 Maja 2021, 18:51:55 »
Dynamiczna w hybrydzie :roll:

Cav

• Gość
« Odpowiedź #17 dnia: 31 Maja 2021, 19:56:33 »
5-6 to nie dużo A tak z ciekawości przy jakiej prędkości?

Bez zwracania uwagi na prędkość, ale też bez szaleństw.
Przy 120 km/h ustawionych na tempomacie, na drodze ekspresowej zużycie wzrastało do 6-6,5.
Co przekładało się na jakieś 7,5 l lpg.

Cav

• Gość
« Odpowiedź #18 dnia: 31 Maja 2021, 19:57:25 »
Spalanie w trasie, na przykład Polska-Chorwacja-Polska wyszło 5.8 l/100km.
Na Polskich autostradach, ze znacznie gorszą kulturą jazdy trochę więcej.
Prius+ to dużo większy samochód niż C-HR.

Ale niższy, z lepszym Cx, wiec pali mniej.

Cav

• Gość
« Odpowiedź #19 dnia: 31 Maja 2021, 19:58:30 »
do głośniejszej pracy przekładni planetarnej idzie się przyzwyczaić.

Różnie bywa.
Ja nie daję rady.

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #20 dnia: 31 Maja 2021, 20:22:40 »
Co do "zwracania się" zakupu auta bo jeśli auto nie służy generowaniu przychodu to jego zakup z założenia jest stratą pieniędzy.
...lecz większą lub mniejszą :) A płacić za to samo auto dużo drożej by i tak je sprzedać po np 3 latach i 45kkm...to wyrzucanie kasy w błoto.
« Ostatnia zmiana: 31 Maja 2021, 20:25:31 wysłana przez Krisman »
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline Glider

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: RAV4; C-HR
« Odpowiedź #21 dnia: 31 Maja 2021, 21:14:34 »
...lecz większą lub mniejszą  A płacić za to samo auto dużo drożej by i tak je sprzedać po np 3 latach i 45kkm...to wyrzucanie kasy w błoto.
Nie ma straty większej lub mniejszej. Strata jest akceptowalna lub nie.
Kupując samochód nowy akceptuję stratę 40-50% wartości po 4 latach. Używany, 2-3 letni, trochę mniej.
Kiedy kupię skwasniałe piwo jest to dla mnie strata trudniejsza do zaakceptowania...
No, ale a ja już jestem w takim wieku, że coraz chętniej coraz więcej płacę za zabawki  :cool:
C-HR jest dla mojej żony, która trzy lata temu kupiła sobie Forda Ka+, ale doszła do wniosku, że to samochód za mało "zabawowy" więc wymieniła na C-HR. Trzy razy więcej straconych pieniędzy  :o

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #22 dnia: 31 Maja 2021, 21:33:19 »
A jak obie są akceptowalne finansowo i wynoszą jedna 5 a druga 20k? Którą wybierasz jeśli jesteś pragmatykiem a nie fanboy'em?
 Z piwem pełna  zgoda  :grin: :good:  :beer:
 Co do wieku i zabawek, ja też, ale nie każdy tak ma, nawet jak go stać i na odwrót  :cool:
edit:
Żonę mam pragmatyczną do bólu, jeździ 16 letnią micrą...serio. (najczęściej)  <zalamka>
« Ostatnia zmiana: 31 Maja 2021, 21:42:11 wysłana przez Krisman »
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline Glider

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: RAV4; C-HR
« Odpowiedź #23 dnia: 01 Czerwca 2021, 09:01:08 »
A jak obie są akceptowalne finansowo i wynoszą jedna 5 a druga 20k? Którą wybierasz jeśli jesteś pragmatykiem a nie fanboy'em?
....
Żonę mam pragmatyczną do bólu, jeździ 16 letnią micrą...serio. (najczęściej)  <zalamka>

Moja żona jeździła 4x4 Mazdą Tribute (2004), którą wymieniła trzy lata temu na Ka+  :shock:
No i nie mogła się to tego maleństwa przyzwyczaić.
Miała być 4x4 RAV4, ale jest C-HR jako akceptowalny kompromis  :-)
Ja chętnie wymieniłbym Prius+ na Highlander'a, ale ceny powyżej 200k zł nie akceptuję...może kiedyś...na razie postanowiłem jeździć Prius+ (2012) przez bliżej nieokreślony dłuższy czas.
Za ponad 200k zł to zaakceptowałbym Dodge Charger, ale do tego muszę się jeszcze trochę zestarzeć  :cheesy:

Offline Tonnerre

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #24 dnia: 01 Czerwca 2021, 09:38:12 »
Jaka wymiana oleju w eCVT co 60tys.km?  To nie klasyczny automat. Co do "zwracania się" zakupu auta bo jeśli auto nie służy generowaniu przychodu to jego zakup z założenia jest stratą pieniędzy.

No właśnie w amerykańskiej instrukcji dla Toyoty jest jasno napisane że rekomendują wymianę oleju w przekładni e-CVT co 60 tys. km. Muszę dokładnie sprawdzić jak to jest w polskiej zapisane.

A propos zmiany oleju silnikowego: w instrukcji mamy zapis że w standardowych warunkach olej należy wymieniać co 15 tys. km lub co rok, ale przecież znakomita większość z nas w 50% lub więcej porusza się samochodem nie w standardowych warunkach, lecz w jeździe miejskiej. Jazda miejska uważana jest za warunki ciężkie. Zatem interwał powinien zostać skrócony mniej więcej o połowę. Co o tym myślicie?

Cav

• Gość
« Odpowiedź #25 dnia: 01 Czerwca 2021, 09:58:33 »
15 tys w rok to mało intensywna eksploatacja, więc nie szalałbym z dodatkowymi wymianami.
Standardem na rynku jest wymiana co 30 tys i często nawet 2 lata, więc w Toyocie i tak te wymiany są dość częste.

Offline wściekła mysz

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #26 dnia: 01 Czerwca 2021, 10:10:29 »
Skrócenie interwału jest dobrym pomysłem, szczególnie, że pojawia się dość dużo opinii o rozrzedzaniu oleju paliwem przy eksploatacji miejskiej

Offline przmor

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #27 dnia: 01 Czerwca 2021, 11:25:21 »
Tak tylko wtrącę, że hybryda prawidłowo eksploatowana w mieście po przejechaniu 15 tys.km  z silnika spalinowego korzystała przez 7-8 tys.km.

Offline Piotr Jacek

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #28 dnia: 01 Czerwca 2021, 13:50:03 »

A propos zmiany oleju silnikowego: w instrukcji mamy zapis że w standardowych warunkach olej należy wymieniać co 15 tys. km lub co rok, ale przecież znakomita większość z nas w 50% lub więcej porusza się samochodem nie w standardowych warunkach, lecz w jeździe miejskiej. Jazda miejska uważana jest za warunki ciężkie. Zatem interwał powinien zostać skrócony mniej więcej o połowę. Co o tym myślicie?

Z wymianą oleju jest trochę tak, jak z seksem - im częściej, tym lepiej
Skrócenie interwału na pewno nie zaszkodzi, co najwyżej nie każdemu silnikowi pomoże. W okresie gwarancji są te wymiany co 15 tys. więc ewentualne dodatkowe wymiany byłyby w połowie tego okresu, ale po gwarancji można przejść na wymiany co 10 tys.
Kiedy niedawno odbierałem nowe auto innej marki z interwałem olejowym 30 tys. zadałem pytanie pracownikowi wydającemu mi auto co ile on wymienia olej w swoim prywatnym samochodzie (tej marki, którą odbierałem) - odpowiedział, że co 10 tys. - auto ma 12 letnie.
Moim skromnym zdaniem:
- jeśli ktoś dba o swoje auto i zamierza je użytkować długo (powyżej 5 lat), wymiana co 15 tys. jest dobrym sposobem na utrzymanie silnika w dobrym stanie. Wymiana co 10 tys. wydaje się być dolną sensowną granicą okresu wymiany.
- interwały wymiany co 30 tys. to pomysł mający na cel minimalizację kosztów dla klientów flotowych, którym ma się zgadzać tabletka w Excelu na okres leasingu a potem choćby potop. Nie miałbym sumienia w taki sposób traktować swojego prywatnego auta. W Toyocie zmieniam olej co 15 tys. czyli mniej więcej co 9 miesięcy. W drugim aucie nie-Toyocie jest zalecone 30 tys. ale będę zmieniał również co 15 tys.

pireus

• Gość
« Odpowiedź #29 dnia: 01 Czerwca 2021, 19:20:37 »
- jeśli ktoś dba o swoje auto i zamierza je użytkować długo (powyżej 5 lat), wymiana co 15 tys. jest dobrym sposobem na utrzymanie silnika w dobrym stanie. Wymiana co 10 tys. wydaje się być dolną sensowną granicą okresu wymiany.
W/g mnie wszystko zależy jak eksploatujesz samochód. Jeździsz głównie w mieście, wymieniaj częściej, ale najczęściej i tak nie przekroczysz w ciągu roku 10-15 tys. i praktycznie wymieniasz wtedy co rok. Jak jeździsz spokojnie dłuższe trasy , to wymiana oleju co 10 tys. jest w/g mnie bez sensu. Ja wtedy wymieniam 2 X w roku w okolicach 15-20 tys. ( przy zaleceniach producenta  30tys.km) I oczywiście używam oleju pierwszego wyboru w/g specyfikacji producenta
« Ostatnia zmiana: 01 Czerwca 2021, 19:23:47 wysłana przez pireus »

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl