Autor Wątek: E9  (Przeczytany 31469 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

emsi82

• Gość
E9
« Odpowiedź #15 dnia: 18 Sierpnia 2004, 17:30:16 »
ach jest podswietlanie???? no prosze 2 lata jezdze i nie wiedzialem gdzie znajdoje sie zaroweczka????

uszczelniacze robilem wydaje sie ze u dobrego fachmana ale kto to wie co wsadzil jak i czy wogole mozna sprawdzic ze to ich wina?? poza oczywiscie ponowna ich wymiana?

co sadzicie o amorach regenerowanych do mojego 13 letniego E9 czy warto bo koszt nowego to cos kolo 370 zl a regenerowany to 150 z wymiana.

Offline E9

• Toyot Zmotoryzowany
E9
« Odpowiedź #16 dnia: 21 Sierpnia 2004, 13:02:16 »
z tego co pamiętam to trzeba zdjąć całą konsolkę- pod tymi suwakami jest taka podwójna biała(przexroczysta) plastikowa listwa która daje to podświetleni bo żarówka jest tylko jedna na samym środku

8)

Connect 1.8TDCi 109KM i 260Nm by Vtech :)
Tego słucham - http://www.polskastacja.pl - Lata 80-90

felkon

• Gość
E9
« Odpowiedź #17 dnia: 23 Sierpnia 2004, 00:07:38 »
Witam wszystkich uzytkownikow corolli E9 i nie tylko!

Corolle HB 3d rocznik '91 posiadam od roku, kupujac ja miala przebieg 99KKm, teraz to juz 120KKm.Od chwili zakupu naprawiany byl tylko elastyczny element wydechu (taka sprezyna owinieta stalowa siatka) koszt-150pln

silnik 1.3 (2E-L) 75KM 4 miesiace temu zagazowany (ciezko w naszym kraju wyrobic na paliwo przy srednio 1,8KKm miesiecznie) zaczal brac olej i to chyba ostro bo jakies 500ml na 1000Km
  karoseria w kolorze bialym, na tylnej klapie przy uszczelce szyby i pod rejestracja zaczely pojawiac sie pierwsze oznaki korozji, ogolnie stan karoserii oceniam na bardzo dobry jak na 13sto letnie auto
  we wnetrzu auta zostalo zmienione oswietlenie z oryginalnego niebieskiego (jesli dzialalo) na czerowne, w miejsce kawalka plastikowego rozpraszacza oswieltenia ogrzewnia idealnie pasuja linearne diody LED firmy OSRAM, w desce rozdzielczej wystarczy zmienic kapturki na zarowkach z niebiesklich na czerwone
   audio jednostka sterujaca SONY MP-30, na poczatku bylo fajne, ale to jednak nie to, z przodu system odseprarowany 16,5cm HERTZ ENERGY zamontowany we wlasnej konstrukcji panelach MDF przytwierdzonych do boczkow drzwi i przykreconych na dwie sruby M8 do metalowego poszycia wewnetrznego drzwi, w przyszlosci element maskujacy nakreti bedzie mial wyciete logo COROLLA podswietlone oczywiscie na czerowno LEDami.
gwizdki zamontowane sa w slupkach, w tylnej polce grają JBL z seri CS i calkiem jestem z nich zadowolony. Wszelkie prace zwiazane z instalacja audio oraz centralnym zamkiem wykonywalem sam. W planie montaz wzmacniacz gdyz wzmacniach w radiu sie dlawi.

Jestem zmuszony stwierdzic, ze bardzo polubilem to auto i pomimo Jej wieku niemam zamiaru sie Jej pozbywac, mam tylko nadzieje, ze branie oleju niejest spowodowane czyms powazny i naprawa zakonczy sie na wymianie pierscieni smarujacych i uszczelniajacych ewentualnie uszczelniaczy zaworow.

Pozdrawiam

felkon

• Gość
E9
« Odpowiedź #18 dnia: 23 Sierpnia 2004, 00:57:04 »
Cytat: bazyliszek
witam wszystkich!od niedawna jestem użytkowniczka corolli 1,3 12 v z 1991 roku/gaznik/ i mam odrazu do Was pytanie :jak odpalacie swoje auta z tym silnikiem/z gazem czy bez/ na cieplym i zimnym silniku bo moja cos sie buntuje. i drugie pytanie ile wam pala w miescie i na trasie.z gory dzieki

Witaj bazyliszku!
Widze, ze masz identyczny silnik jak moj. Od czasu "zagazowania" mojego auta (ok 4 miesiace), silnik odpalany byl na benzynie tylko dwa razy (z braku gazu oczywisice)  :lol:
Nalezy pamietac, a pisze to gdyz niewiem czy Ty wiesz, ze w przypadku odpalania silnika na gazie po przekreceniu kluczyka w pozycje "zaplon" nalezy poczekac ok 4sek. na zadzialanie przekaznika w "elektryce" instalacji gazowej  i dopiero przekrecic kluczy w pozycje "start" w przeciwnym razie rozrusznik bedzie nam krecil silnikiem ale odpali dopiero po wspomnianch około czterech sekunach. Moze Twoje problemy spowodowane sa
zanieczyszczona instalacja LPG??
Jesli chodzi o spalanie to w jezdzie miejskiej na 30l gazu robie 300km czyli jak strzelił bedzie 10 litrow, w trasie spala okolo 8,5 ale moj ojciej (ma VW ale cos za bardzo polubił moja Corolle) wykrecil rekord i spalila mu 7,2 litra w trasie, w miescie na pelnym zbiorniku przejechal 370km. Na tym przykladzie widac jak bardzo spalanie zalezy od stylu jazdy. Aczkolwiek fajnie jest chwilami zmienic sobie bieg przy predkosci obortowej silnika 6tys.obr/min   :bojjjjjjjjjj

P.S. Istnieja dwie "szkoly" odpalania silnikow z LPG, jedna mowi, ze latem spokojnie mozna odpalac na gazie, zimą zaś wskazane jest odpalanie na etylinie, druga szkola to ta ktora trzyma sie zasady - gdy wskazowka temp. ruszy sie o 1cm przełaczam na benzyne .

Pozdrawiam

emsi82

• Gość
E9
« Odpowiedź #19 dnia: 23 Sierpnia 2004, 10:52:54 »
Cytuj (zaznaczone)
druga szkola to ta ktora trzyma sie zasady - gdy wskazowka temp. ruszy sie o 1cm przełaczam na benzyne .

na gaz?

emsi82

• Gość
E9
« Odpowiedź #20 dnia: 23 Sierpnia 2004, 11:20:19 »
myly państwo :-)
zabieram sie niedlugo do wymiany oleju- co wlac??
kiedys mechanik czy jakis tam inny co sie na tym "zna" powiedzail ze w tym starym samochodzie moze byc nawet mineral bo jest "tani i dobry" tani to fakt czy dobry? hmmm nie sadze ale czy w zasadzie warto lac tam jakis drogi i dobry?? bo w somie moja rolka poluka truche tego oleju i szykajac oszczednosci nie wiem czy poprostu nie ratowac kieszeni i nie lac minerala. Polecono mi mobila super m 15W40

co sadzicie?

Offline qbutek

• Toyot Pełzający
  • **
    • http://www.corollaclub.org
E9
« Odpowiedź #21 dnia: 23 Sierpnia 2004, 18:05:53 »
Witam,
Jestem, tak jak większość tu obecnych posiadaczem Toyoty Corolli E9.
Zapraszam wszystkich we wtorki na spoty Corollaclub`u, które odbywają sięna tyłach BUWu (Biblioteki Uniwersyteckiej w Warszawie) o 20:00.
A oto dane mojego pojazdu:
Toyota Corolla E9 GTi 16
pojemność 1587
moc 116 KM
rocznik 1991
kolor czerwony

pozdrawiam
qbutek
Sprzedam części z Corolli GTi 1987-1991.

bazyliszek

• Gość
E9
« Odpowiedź #22 dnia: 24 Sierpnia 2004, 23:39:22 »
witam!chyba malo jasno napisalam  :cry: z gazem czy bez a nie  na gazie czy na benzynie!nie mam gazu /LPG/ i chodzi mi czy odpalcie swoje z wcisnietym pedalem gazu /ten po prawej chyba/ :D czy bez wcisnietego ?jak na cieplym silniku i jak na zimnym?pytam dlatego poniewaz na zimnym/np.po nocy/ pali mi rewelacyjnie natomiast na cieplym sie buntuje /bez wcisnietego gazu nie zapali z wcisnietym pealem tez nie dopiero lapie w momencie puszczania gazu/.chcialabym znac Wasza opinie jako starych użytkownikow /kazde autko inne/ bo ja mam ja dopiero miesiac .
pozdrawiam i sorki za nie dokladne sprecyzowanie pytania
p.s. w koncu era gazowcow

Offline E9

• Toyot Zmotoryzowany
E9
« Odpowiedź #23 dnia: 25 Sierpnia 2004, 10:38:45 »
Cytuj (zaznaczone)
bo w somie moja rolka poluka truche tego oleju i szykajac oszczednosci nie wiem czy poprostu nie ratowac kieszeni i nie lac minerala. Polecono mi mobila super m 15W40

ja mam Mobil S 15W40 - diesel (tylko ze względu na przebieg pow. 200000km)

według mnie to najlepsze rozwiązanie - olej mineralny w samochodzie z duzym przebiegiem

8)

Connect 1.8TDCi 109KM i 260Nm by Vtech :)
Tego słucham - http://www.polskastacja.pl - Lata 80-90

Iceman

• Gość
E9
« Odpowiedź #24 dnia: 25 Sierpnia 2004, 12:00:33 »
Nie koniecznie mineralka. Można półsyntetyk. Ja mam 210 tys i półsyntetyk.
Ale proponuje co by wyodrębnić te rozmowy z tego wątku.

Moderator do dzieła

TRD

• Gość
E9
« Odpowiedź #25 dnia: 03 Września 2004, 11:42:54 »
Elo jestem nowy na forum.Jeśli ktoś chce pogadać o E9 to zapraszam

emsi82

• Gość
E9
« Odpowiedź #26 dnia: 07 Września 2004, 17:17:12 »
witam po dlugim nie odzywaniu sie.
naszlo mnie ostatnio i stwierdzilem ze nasze rolki wsensie te z tego rocznika mialy wsadzane inne budziki moje sa takie:
http://www.askpiastow.prv.pl/fura/23.jpg

ale widziale gdzies chyba w liftback`u ze byl tam obrotomierz chociaz i z obrotomierzem dwa rodzaje widzialem. wiecie cos na ten temat?

czy dalo by sie do mnie wsadzic inna wersje zegarow?

pozdro

Jackal

• Gość
E9
« Odpowiedź #27 dnia: 07 Września 2004, 17:33:35 »
Cytat: emsi82
naszlo mnie ostatnio i stwierdzilem ze nasze rolki wsensie te z tego rocznika mialy wsadzane inne budziki

Być może zależało to od rynku, na który auto trafiało, albo od wersji wyposażenia.

PS
Dlaczego jeździsz na podkładkach Autorexu??

TRD

• Gość
E9
« Odpowiedź #28 dnia: 07 Września 2004, 22:37:29 »
emsi82, ja mam identyczne zegary z tego co wiem to wszystkie 1.3 miały takie

a co do tych zegarów na zdjęciu to czy jest w nich kontrolka rezerwy ??

emsi82

• Gość
E9
« Odpowiedź #29 dnia: 08 Września 2004, 09:46:45 »
podkładki Autorexu, uupss wydalo sie:-( tak mi wstyd jeszcze klubowych sobiue nie zamowilem :-( . ale obiecuje ze sie poprawie :-)

apropo rezerwy oczywiscie ze jest juz niedlugo pokaze jak sie swieci bo niewiele mi brakuje :-(

znajduje sie ona nie jestem na 100 % pewien ale na dole kolka po lewej stronie czyli gdzies pod kontrolka otwartych dzwi.

pozdrawiam

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl