Autor Wątek: Spalanie hybrydy  (Przeczytany 211608 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Ruda Wredna

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: RAV4 V EXE AWDi
Odp: Spalanie hybrydy
« Odpowiedź #750 dnia: 19 Września 2023, 18:21:36 »
Mój Jeep gabarytowo jak RAV4, około 200kg cięższy. W trasie 15, w mieście 20+. Ale banan na twarzy jest. :)

Ale to jeep, a nie Dacia duster…

Offline topoll

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #751 dnia: 19 Września 2023, 18:50:25 »
Ale ja porównuję RAV4 a nie Dustera.
RAV4 V C+S AWDi Pure White.
Śnieżynka Raffi ;) https://forum.toyotaklub.org.pl/index.php?topic=55311.0

Offline Colin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • KURO.pl
  • Samochód:: Made in Japan
« Odpowiedź #752 dnia: 19 Września 2023, 19:12:56 »
Weźcie się ogarnijcie wreszcie. Od pierd.... nia bzdur jest priv
Nie widzicie nie czujecie że robcie chlew?
黒 KURO 2.0 - Certyfikowany Niezależny Serwis TOYOTA & Lexus / SERMI Certified TOYOTA & Lexus Independent Repairer

Offline SNCF

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: RAV4 Plug-In
« Odpowiedź #753 dnia: 27 Września 2023, 12:07:28 »
Kiedy komputer nauczy się rzeczywistego spalania na podstawie wcześniejszej jazdy? Albo co zrobić by bardziej realnie wskazywał?
Mam RAVke już prawie rok, a dalej mi przekłamuje zasięg.
Zatankuje do pełna to pokazuje prawie 800km zasięgu na HV, przejadę po autostradzie 400km spada zasięg do 40km i zapala się rezerwa. Wskazówka jest na 3mm nad 0
Dotankowuje wtedy do pełna (3 odbicia) i wchodzi tylko 32-34l a bak ma ponoć 55l...
Na co dzień jeżdżę tylko na prądzie i w EV trybie pokazuje realnie 19kWh/100km i zasięg dobrze teraz latem ok 85km
Natomiast jak jadę w trasę na paliwie to zasięg spada w tempie 1,5km na 1km przejechany
« Ostatnia zmiana: 27 Września 2023, 12:27:49 wysłana przez SNCF »

Offline topoll

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #754 dnia: 27 Września 2023, 12:10:04 »
Komputer tylko kalkuluje teoretyczny zasięg na bazie danych historycznych. Niczego sięgnie uczy.

Offline firek

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: RAV4 JBL Black
« Odpowiedź #755 dnia: 27 Września 2023, 21:56:45 »
@SNCF: a skąd niby ten komputer ma wiedzieć, że najbliższe 400km przejedziesz autostradą, a nie po mieście?

Offline SNCF

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #756 dnia: 27 Września 2023, 22:03:10 »
@SNCF: a skąd niby ten komputer ma wiedzieć, że najbliższe 400km przejedziesz autostradą, a nie po mieście?

No choćby na podstawie poprzednich jazd w takich warunkach w 95%

Offline Bartek79

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Rav4 Hybrid AWD
« Odpowiedź #757 dnia: 27 Września 2023, 22:04:43 »
A jakie jest średnie spalanie na Pb wg komputera ?

Offline SNCF

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #758 dnia: 27 Września 2023, 22:06:07 »
A jakie jest średnie spalanie na Pb wg komputera ?
od ostatniego resetowania, czyli z ostatniej trasy 2500km -  7,4l/100km

Offline firek

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #759 dnia: 27 Września 2023, 23:05:43 »

W jakich warunkach? Pytam skąd komputer ma wiedzieć jakie będą warunki?

Offline SNCF

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #760 dnia: 04 Października 2023, 11:40:57 »

No popatrz....
a w trybie EV jakoś dobrze zlicza poprzednie jazdy, dzięki temu urealnia nasz zasięg.

- Teraz latem po załadowaniu prądem do pełna, pokazuje zasięg 88km i tyle przejeżdżam
- Zimą podczas mrozów, na zimówkach z ogrzewaniem na tej samej trasie pokazywał po załadowaniu do pełna zasięg 64km i tak też było.
będziesz miał cos mądrego to napisz.
« Ostatnia zmiana: 04 Października 2023, 11:50:07 wysłana przez SNCF »

Offline Ruda Wredna

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: RAV4 V EXE AWDi
« Odpowiedź #761 dnia: 04 Października 2023, 22:21:30 »
A czy z zasięgiem to nie jest aby tak, że komputer wylicza go na podstawie średniego spalania? Dopiero w czasie jazdy te wartości ulegają zmianie w zależności od jazdy? Bo jak dla mnie Twoje pytanie jest zgoła dziwne.

Moja yaris służbowa w lato po tankowaniu do pełna pokazuje około 600 km zasięgu(w zimę i koło 450!), gdzie ostatnio udało mi się zrobić na zbiorniku 720 km! Pokonując 300 km trasy w jedna stronę i powrót tego samego dnia krajowkami 80-90 km/h i kilometrów zasięgu nie ubywało proporcjonalnie do przebytej trasy to logiczne. W RAVce widzę, że jest identycznie.

W weekend zrobiłam trasę Łowicz -Błonie i powrót (100km) zasięgu było 300 km. Średnie spalanie wg kompa 6.1 w jedna stronę spalanie wyszło 4,7 na powrocie 5,3. Z zasięgu ubyło niecałe 70 km, choć przejechałam 100. Jeśli bym gniotła jak wariat i spalanie byłoby powyżej średniego komputerowego kilometrów z zasięgu ubyło by więcej. Przy czym zasięg nadal liczony jest ze średniej z komputera, a nie z ostatniej podróży co jest logiczne, bo komputer nie wie, czy będziesz jechał jak emeryt, bo Ci się nie spieszy, czy gniótł jak wariat bo masz zły dzień. To komputer nie wróżbita.

Offline topoll

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #762 dnia: 04 Października 2023, 22:43:47 »
A czy z zasięgiem to nie jest aby tak, że komputer wylicza go na podstawie średniego spalania? Dopiero w czasie jazdy te wartości ulegają zmianie w zależności od jazdy? Bo jak dla mnie Twoje pytanie jest zgoła dziwne.

Moja yaris służbowa w lato po tankowaniu do pełna pokazuje około 600 km zasięgu(w zimę i koło 450!), gdzie ostatnio udało mi się zrobić na zbiorniku 720 km! Pokonując 300 km trasy w jedna stronę i powrót tego samego dnia krajowkami 80-90 km/h i kilometrów zasięgu nie ubywało proporcjonalnie do przebytej trasy to logiczne. W RAVce widzę, że jest identycznie.

W weekend zrobiłam trasę Łowicz -Błonie i powrót (100km) zasięgu było 300 km. Średnie spalanie wg kompa 6.1 w jedna stronę spalanie wyszło 4,7 na powrocie 5,3. Z zasięgu ubyło niecałe 70 km, choć przejechałam 100. Jeśli bym gniotła jak wariat i spalanie byłoby powyżej średniego komputerowego kilometrów z zasięgu ubyło by więcej. Przy czym zasięg nadal liczony jest ze średniej z komputera, a nie z ostatniej podróży co jest logiczne, bo komputer nie wie, czy będziesz jechał jak emeryt, bo Ci się nie spieszy, czy gniótł jak wariat bo masz zły dzień. To komputer nie wróżbita.

Dokładnie tak pisałem o tym.

Offline firek

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #763 dnia: 04 Października 2023, 23:04:34 »

No popatrz....
a w trybie EV jakoś dobrze zlicza poprzednie jazdy, dzięki temu urealnia nasz zasięg.

- Teraz latem po załadowaniu prądem do pełna, pokazuje zasięg 88km i tyle przejeżdżam
- Zimą podczas mrozów, na zimówkach z ogrzewaniem na tej samej trasie pokazywał po załadowaniu do pełna zasięg 64km i tak też było.
będziesz miał cos mądrego to napisz.

Ok, więc mam coś mądrego i piszę, bo na pytanie nie odpowiedziałeś: skąd według ciebie komputer ma wiedzieć, czy najbliższe 500km przejedziesz autostradą z prędkością 150km/h, czy drogami krajowymi z prędkością 90km/h?

Offline labusm

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: RAV4 Hybrid Exe
« Odpowiedź #764 dnia: 05 Października 2023, 13:52:57 »
Moje pierwsze tankowanie po jeździe wokół komina, czyli tak, jak Rav'ka będzie w większości spędzać u mnie ( żony ) swoje życie.
Średnie spalanie z 550km to 5,95l/100km
średnie z 2500km ( połowa autostradą) to 6,07 l/100km
Jest bardzo dobrze, a pewnie będzie lepiej
Odebrałem RAV4 biała perła Exe AWDi + skywiev   31.07.2023

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl