A czy z zasięgiem to nie jest aby tak, że komputer wylicza go na podstawie średniego spalania? Dopiero w czasie jazdy te wartości ulegają zmianie w zależności od jazdy? Bo jak dla mnie Twoje pytanie jest zgoła dziwne.
Moja yaris służbowa w lato po tankowaniu do pełna pokazuje około 600 km zasięgu(w zimę i koło 450!), gdzie ostatnio udało mi się zrobić na zbiorniku 720 km! Pokonując 300 km trasy w jedna stronę i powrót tego samego dnia krajowkami 80-90 km/h i kilometrów zasięgu nie ubywało proporcjonalnie do przebytej trasy to logiczne. W RAVce widzę, że jest identycznie.
W weekend zrobiłam trasę Łowicz -Błonie i powrót (100km) zasięgu było 300 km. Średnie spalanie wg kompa 6.1 w jedna stronę spalanie wyszło 4,7 na powrocie 5,3. Z zasięgu ubyło niecałe 70 km, choć przejechałam 100. Jeśli bym gniotła jak wariat i spalanie byłoby powyżej średniego komputerowego kilometrów z zasięgu ubyło by więcej. Przy czym zasięg nadal liczony jest ze średniej z komputera, a nie z ostatniej podróży co jest logiczne, bo komputer nie wie, czy będziesz jechał jak emeryt, bo Ci się nie spieszy, czy gniótł jak wariat bo masz zły dzień. To komputer nie wróżbita.