Autor Wątek: Spalanie hybrydy  (Przeczytany 211893 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
Odp: Spalanie hybrydy
« Odpowiedź #135 dnia: 02 Października 2021, 22:52:22 »
Ja mam po 20 kkm średnie spalanie 7 wg aplikacji. Jeżdżę normalnie, nie zamulam ani nie zapierd*lam. Oceniam pi razy drzwi, że 1/3-1/2 przebiegu to autostrady. Wskazania w mieście typu 3,8 traktuję czysto rozrywkowo a 1000 km na baku to temat zarezerwowany dla diesla w garażu ;)

Wysłane z mojego Mi 9 Lite przy użyciu Tapatalka

po mieście
Jak to miło się czyta NORMALE wypowiedzi...głos rozsądku. :) Nie  "dziś z górki spalił mi 09l/100 a wczoraj przy jeździe eco po mieście 2,9"
Jest dystans, sensowny czas i średnia... Będzie atak jak nic "rekordzistów" ;)
Nieśmiało dodam, że mi w NIE HYBRYDZIE AWD AT spalił 8,1l/100 według licznika i aplikacji  z podsumowania 12 miesięcy :cry:  :grin:
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline darek60

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #136 dnia: 03 Października 2021, 11:20:35 »
Krisman  nikt nie napisze o dystansie i czasie jego pokonania ,bo okaże sie że tam gdzie można jechać 90km/h jadą 60-70 , a na autostradzie jadą za............tirami <zalamka>  Może przy zakupie auta dealer im powiedział że przy oszczędnej jeździe im się zwróci samochód  :shock: :shock:
RAV4 2.5 hybrid

Offline Dobi

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #137 dnia: 03 Października 2021, 15:14:51 »
Krisman  nikt nie napisze o dystansie i czasie jego pokonania ,bo okaże sie że tam gdzie można jechać 90km/h jadą 60-70 , a na autostradzie jadą za............tirami <zalamka>  Może przy zakupie auta dealer im powiedział że przy oszczędnej jeździe im się zwróci samochód  :shock: :shock:

Bo wyniki tu podawane nie są do porównywania, to nie testy w labie. Ktoś jedzie jemu znaną trasą i znanym sobie stylem i dostaje jakiś wynik -  wydaje się mu ciekawy, jest zadowolony, zrobił wpis i tyle. 

Offline darek60

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #138 dnia: 03 Października 2021, 20:25:04 »

Bo wyniki tu podawane nie są do porównywania, to nie testy w labie. Ktoś jedzie jemu znaną trasą i znanym sobie stylem i dostaje jakiś wynik -  wydaje się mu ciekawy, jest zadowolony, zrobił wpis i tyle. 
Tylko po co komu wynik który podaje, nie pełne dane??  Taka sztuka dla sztuki , czy chwalenie sie przed innymi że ,,moja hybryda to na pewno najmniej pali,,
Ktoś kto chce kupić hybrydę ,po to tu zagląda na forum żeby dostać konkretne i prawdziwe  informacje . Chce je skonfrontować z danymi podawanymi przez producenta. To po co mu wiedzieć że ktoś pokonał np. 200kilommetrów i ,,spalił,, 3l/100, jak nie wie , przy jakiej średniej prędkości , w jakim czasie , i co ważne dla hybrydy w jakiej porze roku.

RAV4 2.5 hybrid

Offline RPW

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: RAV4 V hybrid
« Odpowiedź #139 dnia: 03 Października 2021, 22:06:05 »
Wątek dotyczy spalania hybrydy, dlatego też dzielenie wypowiedzi forumowiczów na NORMALNE i nienormalne przez kolegów nie posiadających hybrydy jest niepoważne. Tacy koledzy po prostu nie wiedzą i nie rozumieją o czym piszą.
Dodam jeszcze, że w miesiącach letnich 1000 km na jednym baku to dla mnie norma (połowa miasto i połowa eski), a w mieście najczęściej jadę w trybie sport, co wcale nie powoduje zauważalnego wzrostu zużycia paliwa. I jeszcze dodam, że jako drugie autko jeszcze mam BMW 5 i wiem co to jest dynamiczna jazda. Pozdrawiam.

Offline hardtmuth

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: RAV4 V
« Odpowiedź #140 dnia: 04 Października 2021, 06:30:08 »
Czy ja się przewidziałem, czy widziałem na jednym zdjęciu zalaną hybrydę po korek?:)

Offline miazo

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #141 dnia: 04 Października 2021, 09:00:47 »
Cytuj (zaznaczone)
Tylko po co komu wynik który podaje, nie pełne dane??  Taka sztuka dla sztuki , czy chwalenie sie przed innymi że ,,moja hybryda to na pewno najmniej pali,,
Ktoś kto chce kupić hybrydę ,po to tu zagląda na forum żeby dostać konkretne i prawdziwe  informacje . Chce je skonfrontować z danymi podawanymi przez producenta. To po co mu wiedzieć że ktoś pokonał np. 200kilommetrów i ,,spalił,, 3l/100, jak nie wie , przy jakiej średniej prędkości , w jakim czasie , i co ważne dla hybrydy w jakiej porze roku.

Jednostkowe dane są wartościowe chociażby po to, żeby dowiedzieć się, jakie wyniki są możliwe. Jeżeli nie ma kontekstu, można to traktować jako ciekawostkę, jeżeli jest więcej informacji (np. styl jazdy, pora roku, rodzaj trasy, warunki pogodowe, natężenie ruchu, ukształtowanie terenu, średnia prędkość, liczba pasażerów, ilość bagażu, etc. - zmiennych wpływających na spalanie jest wiele) - to tym lepiej.

Co więcej, patrząc na dane jednostkowe "w masie", też można wyrobić sobie pewien pogląd na temat spalania niezależny od informacji od producenta. Ja na przykład takie ćwiczenie wykonałem przed zakupem, ponieważ ani nie miałem wcześniejszego doświadczenia z SUVami, ani z silnikami hybrydowymi. Udało mi się znaleźć w różnych miejscach w internecie w sumie 21 realnych odczytów prędkość-spalanie podanych przez różnych użytkowników i zrobić następujący wykres:

Dzięki temu, mogłem na jazdę próbną pójść z pewnymi oczekiwaniami odnośnie spalania np. że przy prędkości 110 km/h powinno ono wynosić około 6.5 litra, a przy 120 km/h około 7.2 litrów. Oczywiście z odpowiednią dokładnością, powiedzmy +/- 0.5 litra. Gdyby zaś okazało się na przykład, że przy 120 km/h auto spala 9 litrów, to by to znaczyło, że coś jest tutaj grubo nie halo. Tymczasem wynik jaki wówczas uzyskałem - w dość chłodny, listopadowy wieczór - wyniósł 7.5 litrów.

Offline darek60

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #142 dnia: 04 Października 2021, 10:10:50 »
Kupujesz samochód za prawie 200tys, i poświęcasz tyle czasu ,aby sie dowiedzieć ile zużywa paliwa !!!
To jedyny wskaźnik ,żeby podjąć decyzję??
Czyli jak dużo jeżdżę po autostradach i mam spalanie w okolicy 10 litrów , to auto według twoich kryteriów nie spełnia warunków do zakupu??

Bardzo odważna teza , którą przedstawiłeś że jak auto ,,spala ,,1.5 litra więcej niż u innych użytkowników , to coś z nim nie ,,grubo halo,,
Według tej teorii ,spokojnie mogę  moją Ravkę  zezłomować , bo po jeździe w Alpy zużyła sporo PB za dużo.
RAV4 2.5 hybrid

Offline miazo

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #143 dnia: 04 Października 2021, 10:52:14 »
Cytuj (zaznaczone)
To jedyny wskaźnik ,żeby podjąć decyzję??

Nie i nic takiego nie napisałem. Chodzi mi tylko o to, że warto zerknąć na doświadczenia innych, bo to też jest jakiś punkt odniesienia (i niekoniecznie jest to wina auta, bo może też np. własnego stylu jazdy i warto coś poprawić).

Ale wnosząc po interpunkcji, nie sądzę, byś to pojął.

Offline Markid

• Toyot Spamer
  • Samochód:: RAV4 2.5 2020
« Odpowiedź #144 dnia: 04 Października 2021, 11:15:24 »
Ale porównujesz trochę jabłka do gruszek. Benzynowa hybryda vs diesel.
Napędy zupełnie różne i nakierowane na inne obszary eksploatacji. Z wykresu wynika, że diesel pali mniej od benzynowej hybrydy i co z tego ? 
tylko, że ten diesel 2,0 ma 150KM oraz 320Nm i nadaje się do spokojnej jazdy w trasach,
a hybryda 2,5 ma 222KM oraz 221Nm (choć tu można dyskutować ile mocy i momentu ma to auto bo dochodzą silniki elektryczne 120KM / 202Nm z przodu + 56KM / ??Nm z tyłu) i lepiej sprawdza się w jeździe miejsko - podmiejskiej (pomijając benzynę w oleju w zimie). Co nie znaczy, że nie nadaje się do jazdy w trasach, tyle, że wtedy wsparcie systemu hybrydowego nie jest tak spektakularne jak w mieście.
« Ostatnia zmiana: 04 Października 2021, 11:18:28 wysłana przez Markid »

Offline miazo

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #145 dnia: 04 Października 2021, 11:30:30 »
Cytuj (zaznaczone)
Ale porównujesz trochę jabłka do gruszek. Benzynowa hybryda vs diesel.

To rzeczywiście może być trochę mylące, bo poniekąd z lenistwa pokazałem dwa różne modele na jednym wykresie, gdy podstawowym celem tej wizualizacji było zobaczenie w ramach danego modelu jak zmienia się zużycie paliwa względem prędkości.

Cytuj (zaznaczone)
Napędy zupełnie różne i nakierowane na inne obszary eksploatacji. Z wykresu wynika, że diesel pali mniej od benzynowej hybrydy i co z tego ?

Zgoda i to widać tylko przy okazji i jest niejako informacyjnie. To są po prostu dwa modele (z trzech, bo jeszcze był Passat), które rozważałem przy zakupie. Tutaj przy większych prędkościach oczywiście mniej spala słabszy diesel, ale ta ewentualna oszczędność nie jest jakaś przytłaczająca (z grubsza mniej o 1 litr), więc biorąc pod uwagę inne moje kryteria zakupowe (wypadające na korzyść Toyoty) ta różnica w spalaniu nie była problemem.
« Ostatnia zmiana: 04 Października 2021, 11:44:58 wysłana przez miazo »

Offline Dobi

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #146 dnia: 04 Października 2021, 11:59:52 »

W takim razie można by ustalić format takiego wpisu co należy poddawać - a i tak będzie dyskusja jaki był wiatr, opady, jakie wzniesienia itp Ludzie podają trasę i coś tam można wnioskować. O rozkładzie spalania można coś już powiedzieć (np. że nowe hybrydowe RAV4 jest lepsza od poprzedniej generacji), a wyniki to i tak ma się własne bo ma się wszystkie czynniki inne. Przykład; ostatni tydzień (10dni: temperatura 8-20C, wiatru nie mierzyłem, łącznie coś ok 800km) Warszawa i okolicy bez ekstremalnych korków (średnia coś koło 55-60km/h, prędkości do 100km tzn. bez szybkiej autostrady)  wyniki 5.7 l/100km dla RAV4 wg komputera. Prawdziwy czy  ściema?
« Ostatnia zmiana: 04 Października 2021, 12:03:07 wysłana przez Dobi »

Offline Markid

• Toyot Spamer
  • Samochód:: RAV4 2.5 2020
« Odpowiedź #147 dnia: 04 Października 2021, 13:47:51 »
Dla mnie, przed zakupem, ważniejsze od spalania były wrażenia z jazdy w mieście, poza miastem, na drodze szybkiego ruchu. Przyspieszanie, hamowanie, zachowanie na drodze. Zbieranie się auta do wyprzedzania z prędkości 60..80 km/h do 100..120 km/h. Porównanie wrażeń z innych rozpatrywanych aut (Kodiaq, Tiguan, CRV, X-Trail, CX5). Poza tym nie chciałem kupować wysilonego silniczka np. 1,2 .. 1,5 z mocą rzędu 150..180 KM. Nie porównywałem też przykładowo aut typu kombi (np. Mondeo) z SUVami bo to jednak zupełnie inne auta.

Offline aro23

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #148 dnia: 04 Października 2021, 19:15:36 »
Dokładnie Markid tak jak ty, brałem tez to głównie pod uwagę przy zakupie .

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #149 dnia: 04 Października 2021, 20:10:33 »
Normalnie jakbym wsadził kij w mrowisko, a ja tylko chciałem wyrazić uznanie koledze za fajną wypowiedź  :cool: ;)
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl