Autor Wątek: Spalanie hybrydy  (Przeczytany 211753 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Kiełek

• Toyot Chodzacy
Odp: Spalanie hybrydy
« Odpowiedź #150 dnia: 04 Października 2021, 20:47:58 »
Cholera. No i nikt do tej pory nie spalił hybrydy...

Offline SylB

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #151 dnia: 04 Października 2021, 20:54:21 »
Porównanie do poprzednich samochodów.
Mondeo (benzyna) =  średnia (z baku) 11,5l , jak było więcej miasta i zima to do 13l
Outlander 4x4 (diesel) = średnia 9,5l,  , jak było więcej miasta i zima to do 11l
RAV4 IV (wiec poprzednia) = średnia od początku samochodu 6,8l, w zimie 7,6-7,8l

Styl jazdy ma kluczowe znaczenie.
Nie, znam nikogo kto ma hybrydowa Toyotę ale z Lexusami to klika.
Więc, jedni mają w RX 7.7l a inni 14l

Jak masz obawy to kup diesla, w moim przypadku eco V haratanie to było 0.5l w trasie różnicy.
W hybrydzie udało mi się dobić na trasie Kraków-Warszawa do 14l.

Nie wiem, jakie są odczucia innych użytkowników hybryd ale ja kolejny samochód hybrydę albo elektryka.
« Ostatnia zmiana: 04 Października 2021, 20:57:32 wysłana przez SylB »

Offline strzmiele

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #152 dnia: 05 Października 2021, 00:06:04 »
No to żeby było dokładnie to wtyczkę wetknąć w OBD2 uruchomić Hybrid Assistant i tworzyć z tras raporty spalania....tam dokładnie widać kiedy, jaka moc, prędkość, spalanie chwilowe, bilans energii plus wiele innych rzeczy i jeszcze na mapę można nanieść...
I tam przynajmniej można zobaczyć czy przyspiesza się wykorzystując moc silnika i zużywając benzynę czy czeka na górkę i wiatr w plecy ...Ja zawsze podawałem wyniki z Hybrid Assistant

Gesendet von meinem Pixel 4a mit Tapatalk
« Ostatnia zmiana: 05 Października 2021, 00:07:39 wysłana przez strzmiele »
Pozdrawiam

PS. Nie mam polskich znakow na klawiaturze
Toyota RAV 4 Hybrid (5.gen - XA5)
http://www.spritmonitor.de/de/detailansicht/1070196.html

Offline Markid

• Toyot Spamer
  • Samochód:: RAV4 2.5 2020
« Odpowiedź #153 dnia: 05 Października 2021, 09:32:40 »
Wygląda na to, że baterie w hybrydach nie są takie lipne jak w elektrykach - Tesli już trochę spłonęło. ;)

Offline Markid

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #154 dnia: 05 Października 2021, 09:34:04 »
Ale, że przez Słomniki ? ;)

Offline Jedrys

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #155 dnia: 05 Października 2021, 10:37:12 »
Outlander 4x4 (diesel) = średnia 9,5l,�  , jak było więcej miasta i zima to do 11l

No to kolega nieźle piłował  :grin: Ja w Outku 4x4 (tym z silnikiem VW) miałem 7,5 średnią, a w mieście koło 9, nawet zimą. Ale fakt, to nie był zbyt ekonomiczny samochód

Offline SylB

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #156 dnia: 05 Października 2021, 20:59:28 »
Outlander 4x4 (diesel) = średnia 9,5l,�  , jak było więcej miasta i zima to do 11l

No to kolega nieźle piłował  :grin: Ja w Outku 4x4 (tym z silnikiem VW) miałem 7,5 średnią, a w mieście koło 9, nawet zimą. Ale fakt, to nie był zbyt ekonomiczny samochód
Właśnie, że nie piłowałem :)
Miasto, krótkie odcinki, też z silnikiem od traktora (to zdecydowanie najsłabszy element). Bardzo miło wspominam ten samochód, w codziennej funkcjonalności RAV4 nie dorasta do pięt.(moja subiektywna opinia)
Zapomniałem dodać , że mieszkam w terenie górzystym, ma to w mojej opinii wpływ na spalanie w hybrydzie.
Przy jeździe po np. Śląsku, to tak 0,5-1l mam mniejsze spalane.

Co do spalania 14l, tak to było przez Słomniki, bardzo się tego wstydzę(totalny i niepotrzebny debilizm). Tak, odcięcie jest elektroniczne przy 180km/h (licznikowo 195). I było to zaraz po zakupie.
Oszczędna jada hybrydą, nauczyła mnie spokojnej i płynnej jazdy (kolejny plus hybrydy).
« Ostatnia zmiana: 05 Października 2021, 21:03:23 wysłana przez SylB »

Offline wszim

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: RAV4 V hybr AWD
« Odpowiedź #157 dnia: 05 Października 2021, 21:43:05 »
Wygląda na to, że baterie w hybrydach nie są takie lipne jak w elektrykach - Tesli już trochę spłonęło. ;)
Bo to zupełnie inna technologia baterii. Niklowo wodorkowe nie są tak latwopalne, zupełnie inaczej jak litowo jonowe. Ale też w NW gęstość energii jest gorsza, czyli stosunku masy i gabarytu do pojemności elektrycznej.

Offline anyone

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #158 dnia: 05 Października 2021, 21:50:58 »
Bo to zupełnie inna technologia baterii. Niklowo wodorkowe nie są tak latwopalne, zupełnie inaczej jak litowo jonowe. Ale też w NW gęstość energii jest gorsza, czyli stosunku masy i gabarytu do pojemności elektrycznej.

w hybrydach toyoty (nawet rav4) też są instalowane baterie li-ion... (w zależności od rocznika/wersji)

Offline Markid

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #159 dnia: 05 Października 2021, 21:51:57 »
Wiem, wiem, tylko odpowiadałem żartobliwie Kiełkowi, który nie może się doczekać spalenia hybrydy - no tak jest tytuł wątku. ;)

Offline mleni

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Selection 4x4
« Odpowiedź #160 dnia: 05 Października 2021, 22:29:34 »
Wczoraj mała trasa do Łodzi i testy. W jedną stronę tryb Eco i tempomat ustawiony na 95 km/h. Spalanie 4,2/100 km. Powrót tempomat ustawiony na 130 i k pasażerów plus pełen bagażnik. Spalanie 6.9/100km
 Spalanie po mieście wyszło po pierwszym zbiorniku 5.2/100km wg stacji spalanie 5.09 L/100km.

Poniżej zrzuty z trasy. Tempomat adaptacyjny ustawiony na 95 km/h

Nie rozumiem twojej postawy żeby napełnić jeszcze więcej niż do odbicia. Zdajesz sobie sprawę jak się zmienia ciśnienie w baku czy też odpowietrzaniem , a nawet z pompą? to może skutkować wcześniejszą awarią. Czy jest sens więcej nalać ile się da, tak żeby nie spływała po karoserii benzyna mimo tysiące stacji  w całej Polsce które są w zasięgu? Po odbiciu pistoleta dolewając więcej nie oznacza tyle masz paliwa co ci pokazuje dystrybutor.

Offline mleni

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Selection 4x4
« Odpowiedź #161 dnia: 05 Października 2021, 22:39:35 »
Porównanie do poprzednich samochodów.
Mondeo (benzyna) =  średnia (z baku) 11,5l , jak było więcej miasta i zima to do 13l
Outlander 4x4 (diesel) = średnia 9,5l,  , jak było więcej miasta i zima to do 11l
RAV4 IV (wiec poprzednia) = średnia od początku samochodu 6,8l, w zimie 7,6-7,8l

Styl jazdy ma kluczowe znaczenie.
Nie, znam nikogo kto ma hybrydowa Toyotę ale z Lexusami to klika.
Więc, jedni mają w RX 7.7l a inni 14l

Jak masz obawy to kup diesla, w moim przypadku eco V haratanie to było 0.5l w trasie różnicy.

Nie wiem, jakie są odczucia innych użytkowników hybryd ale ja kolejny samochód hybrydę albo elektryka.

Dokładnie styl jazdy ma kluczowe znaczenie!
Lexus rx450h faktycznie średnio 7,7l. mojego ojca przy przebiegu 130 tys.km przez 5 lat
Diesle idealne poza miastem pod warunkiem że zadba dwumas i dpf.
Hybryda idealny kompromis na miasto i na trasę ponieważ nie przewyższa ogólne koszty eksploatacji od diesla.

Offline hardtmuth

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: RAV4 V
« Odpowiedź #162 dnia: 06 Października 2021, 06:57:30 »
Nie tylko ja zauważyłem lanie po korek :). Tam jest kanał odpowietrzający oraz układ pochłaniacza oparów, podobno całkiem skomplikowany. Lanie do pełna go zalewać może.

Offline Kiełek

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #163 dnia: 06 Października 2021, 07:51:17 »
Lanie ponad odbicie ma sens tylko jak poczeka się chwilę i naleje jeszcze raz do kolejnego odbicia (za półtora złotego na dzień dzisiejszy, za rok - pewnie za 50gr, sic!).
Inaczej to proszenie się o kłopoty.
Jak ktoś nie wierzy, że w baku ciśnienie jest kontrolowane, a do prawidłowego działania samochodu, utrzymywane w określonych wartościach, to niech sobie nie dokręci kora i pojeździ chwilę.

Offline gad0804

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: RAV4 222KM
« Odpowiedź #164 dnia: 06 Października 2021, 08:29:03 »
Dolewanie po odbiciu może spowodować jeszcze inne kłopoty. Nie wiem jak w Toyocie, ze względów na ochronę środowiska w układzie odpowietrzania zbiornika powinien być filtr węglowy, a wyjście odpowietrzania jest tuż po klapką zamykającą wlew. Dolewanie aż do przelania może spowodować zamoczenie tego filtra i wtedy pistolet odbija co chwilę i nalanie 20 litrów trwa b. długo. Miałem takie auto i zdiagnozowanie tego zajęło kilka tygodni i wiele wizyt w warsztacie.

Wysłane z mojego Pixel 5 przy użyciu Tapatalka

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl