Autor Wątek: Spalanie hybrydy  (Przeczytany 211585 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline strzmiele

• Toyot Pełzający
  • **
Odp: Spalanie hybrydy
« Odpowiedź #285 dnia: 03 Października 2022, 02:57:59 »
Na autobahnie to obie wersje palą podobnie (jak się spokojnie jedzie), bo hybryda niewiele wtedy wnosi do tematu (a buda taka sama). ;)
ps.1. ale oczywiście pełen szacunek dla benzynki ;)
ps.2. a i gratki Krisman z okazji zajęcia 3 pozycji na liście najbardziej aktywnych userów TK  :cool:
ps.3. Marcin powinien przewidzieć na tę okoliczność jakąś nagrodę, np. brązowa klawiaturę ;)
ps.4. ... i oczywiście trzymam kciuki za pole position :cool:
Chyba jednak różnica jest...kto na RAV4 niehybrydzie jadąc że średnią około 93 km/h na dystansie około 270km z zapakowanym po dach samochodem..i 3 miejskimi rowerami na haku...co prawda "tylko" z 3 osobami w środku....jest w stanie zejść na około 5.4 l/100km?...dla mnie to nie jakiś specjalny wyczyn...więc jakiś udział tego elektrycznego "wspomagania" jest...tu na obrazku ...większość drogi w Holandii przy dużym ruchu i ograniczeniach na autostradzie do 100km/h dalszą część drogi to okolo 70km w Niemczech

Gesendet von meinem Pixel 4a mit Tapatalk

Pozdrawiam

PS. Nie mam polskich znakow na klawiaturze
Toyota RAV 4 Hybrid (5.gen - XA5)
http://www.spritmonitor.de/de/detailansicht/1070196.html

Offline grubar

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Rav4 V
« Odpowiedź #286 dnia: 04 Października 2022, 11:32:40 »
Tak podobno jest  samochodach spalinowych, że mniej więcej w połowie ich prędkości maksymalnej wychodzi najmniejsze spalanie. Nic dziwnego, że w okolicach średniej 90lkm/h przy jeździe bez hamowania i przyśpieszania Ravka będzie palić mało. Ale oczywiście gratuluję wyniku 5,4. W moim dwulitrowym Outlanderze nieosiągalny (raz miałem „chwilowe” spalanie lepsze, ale to jak zjeżdżałem ze Śnieżki i było przez kilkadziesiąt km w dół ciągle, więc się nie liczy).

Offline wszim

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: RAV4 V hybr AWD
« Odpowiedź #287 dnia: 04 Października 2022, 12:47:31 »
Bardziej mniej niż więcej. Liczy się przełożenie główne vs obroty silnika i gabaryty czyli współczynnik cx oporów powietrza. Połowa prędkości maks. nie ma nic do rzeczy.

Offline janek_rav4

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: RAV4
« Odpowiedź #288 dnia: 04 Października 2022, 23:42:53 »
Spalanie po pierwszych 900km liczone z dystrybutora to 5,4l/100km. W tym 150km autostrada (ale jazda wolna jak to nowym autem) i reszta po mieście. Komputer pokazuje 5,6.
Za bardzo nie wiem jak jeździć hybrydą, kiedy odpuszczać gaz itp.

Offline Markid

• Toyot Spamer
  • Samochód:: RAV4 2.5 2020
« Odpowiedź #289 dnia: 05 Października 2022, 00:29:46 »
Nie musisz nic kombinować. Jedź jak ci wygodnie. Z czasem może zmienisz styl jazdy ale to zależy co ci pasuje. Hybryda i tak będzie odzyskiwać energię. Mnie np. czasem pasuje łagodne żeglowanie w większości z EV, a czasem lubię trochę bardziej dynamiczną reakcję napędu w trybie Sport.

Wysłane z mojego SM-A505FN przy użyciu Tapatalka

Offline wszim

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #290 dnia: 05 Października 2022, 09:42:57 »
Ogólna zasada łagodnie przyspieszać, by robić to elektrycznie a nie silnikiem i łagodnie z wyprzedzeniem hamować, by hamować elektrycznie a nie hamulcami. Choć w takim aucie niestety kusi żeby przyspieszać dynamicznie, oj kusi.
Na tablicy jest taki okrągły zegar, który wskazuje tryby pracy - im częściej wskazówka wchodzi w zakresy ECO lub CHRG  tym efekty oszczędnej jazdy będą lepsze. Wystarczy pojeździć i poobserwować tą wskazówkę w jakich sytuacjach gdzie wędruje i wszystko stanie się jasne.
« Ostatnia zmiana: 05 Października 2022, 09:47:09 wysłana przez wszim »

Offline mleni

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Selection 4x4
« Odpowiedź #291 dnia: 05 Października 2022, 09:49:32 »
Ogólna zasada łagodnie przyspieszać, by robić to elektrycznie a nie silnikiem i łagodnie z wyprzedzeniem hamować, by hamować elektrycznie a nie hamulcami. Choć w takim aucie niestety kusi żeby przyspieszać dynamicznie, oj kusi.
Byle by nie przekroczyć PWR jak naładujesz elektrycznie. Hamowanie jak najbliżej początku wskaźnika na dole i już jesteś Eco.

Wysłane z mojego M2002J9G przy użyciu Tapatalka

Offline przmor

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #292 dnia: 05 Października 2022, 20:48:48 »
Raczej w miarę dynamicznie przyspieszać a po osiągnięciu prędkości docelowej odpuścić gaz i jechać na elektryku niż łagodnie na elektryku przyspieszać, zużywając energię z baterii.

Offline wszim

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #293 dnia: 06 Października 2022, 08:54:49 »
Niestety nie masz racji. Wystarczy spojrzeć do aplikacji MyT, która także sugeruje łagodne przyspieszenia a nie dynamiczne. To wynika z długookresowego bilansu sprawności energetycznej.

Offline przmor

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #294 dnia: 06 Października 2022, 10:08:05 »
Dlugookresowy bilans sprawności energetycznej? A cóż to znaczy? Z mojej praktyki (270 tys.km przejechane hybrydą w ruchu miejskim) wynika, że lepiej jest tak jak napisałem ale spierać się nie będę.

Offline RPW

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: RAV4 V hybrid
« Odpowiedź #295 dnia: 06 Października 2022, 12:42:33 »
Wystarczy interfejs obd2 i apka drPrius i trochę obserwacji jak w różnych warunkach odzyskiwana jest energia lub jaki prąd wypływa z baterii trakcyjnej. Ja po tych obserwacjach wyleczyłem się z łagodnego przyśpieszania. Po mieście jeżdżę jak tylko mogę w trybie sport i dynamicznie ruszam i przyspieszam bo w tedy mam prawdziwe Eco tzn. najniższe spalanie i największy odzysk energi po zwolnieniu pedału gazu.

Offline wszim

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #296 dnia: 06 Października 2022, 13:43:12 »
Tak, bo tryb ECO toyota zrobiła na jaja a tryb sport jest oszczędniejszy a w strategii w MyT doradzają bzdury? Pitu pitu.

Dlugookresowy bilans sprawności energetycznej? A cóż to znaczy?
Chodzi o sprawność wydatku, poboru i magazynowania energii oraz bilans tego w funkcji czasu co przekłada się na zużycie paliwa. Zawsze przy dużych przekazach energii, czy to w jedną czy w druga stronę pojawiają się straty (najczęściej cieplne) większe niż przy mniejszych wartościach przepływu tej energii. Im większe straty tym niższa sprawność, im niższa sprawność tym większe zużycie paliwa. Po prostu fizyka i nic więcej. Apeluję trzymajmy się wiedzy utwierdzonej i udowodnionej przez tęgie umysły i dziesiątki lat praktyki/testów i nie snujmy subiektywnych teorii racjonalizatorskich lub nowego perpetum mobile.

Offline RPW

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: RAV4 V hybrid
« Odpowiedź #297 dnia: 06 Października 2022, 14:07:06 »
Tak, bo tryb ECO toyota zrobiła na jaja a tryb sport jest oszczędniejszy a w strategii w MyT doradzają bzdury? Pitu pitu.

Dlugookresowy bilans sprawności energetycznej? A cóż to znaczy?
Chodzi o sprawność wydatku, poboru i magazynowania energii oraz bilans tego w funkcji czasu co przekłada się na zużycie paliwa. Zawsze przy dużych przekazach energii, czy to w jedną czy w druga stronę pojawiają się straty (najczęściej cieplne) większe niż przy mniejszych wartościach przepływu tej energii. Im większe straty tym niższa sprawność, im niższa sprawność tym większe zużycie paliwa. Po prostu fizyka i nic więcej. Apeluję trzymajmy się wiedzy utwierdzonej i udowodnionej przez tęgie umysły i dziesiątki lat praktyki/testów i nie snujmy subiektywnych teorii racjonalizatorskich lub nowego perpetum mobile.
U
Jedni przyjmują wszystko na wiarę, a są też tacy, co kierują się również rozumem

Offline przmor

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #298 dnia: 06 Października 2022, 14:49:09 »
Powolne ruszanie na elektryku spod świateł kończy się czesto tym, że kiedy stoję na następnych światłach załącza się spalinowy by podładować baterie.

Offline wszim

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #299 dnia: 06 Października 2022, 15:30:44 »
I co z tego. Skąd wiesz ile energii zostało wykorzystane do napędu pojazdu silnikiem spalinowym + ładowanie (lub rozładowanie zależnie od dynamiki przyspieszenia) a ile do napędu silnikiem elektrycznym + doładowanie potem? Nie wiesz, więc nic z tego nie wynika. Wg logicznej oceny raczej w tym drugim przypadku mniej, bo przy dynamicznym rozpędzaniu toyota napędza koła równocześnie benzyną i trochę prądem. Dlatego wszelkie analizy trzeba rozpatrywać w długim okresie a te wykazują, że oszczędzanie na paliwie w napędzie hybrydowym bierze się z podwyższenia sprawności całej jednostki napędowej. Tą wyższą sprawność uzyskuje się z dwóch cech - odzysku części energii kinetycznej z hamowania rozpędzonej masy oraz z takiego modelowania pracą silnika spalinowego (obroty, rozrząd, zapłon) lub współpracy jednego z drugim aby gdy tylko jest możliwe pracował w zakresie najsprawniejszym (cykl Atkinsona). Cisnąc mocno pedał przyspieszenia algorytmy mniej uwzględniają oszczędzanie a bardziej to co chce kierowca czyli dynamikę. Okrągła wskazówka przepływu energii prawdę pokazuje, im rzadziej zagląda na pole PWR tym oszczędniej dla kieszeni.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl