Autor Wątek: Spalanie hybrydy  (Przeczytany 212132 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline wszim

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: RAV4 V hybr AWD
Odp: Spalanie hybrydy
« Odpowiedź #300 dnia: 06 Października 2022, 15:53:18 »
Byle by nie przekroczyć PWR jak naładujesz elektrycznie. Hamowanie jak najbliżej początku wskaźnika na dole i już jesteś Eco.
Z tym hamowaniem to już różnie. Gdyby nie opory powietrza to faktycznie lepiej jest odzyskiwać energię i ładować akumulator mniejszym prądem bo wtedy ładowanie jest sprawniejsze (więcej energii idzie w chemiczne zakumulowanie a mniej w straty czyli w grzanie się akumulatora) . Czyli lepiej hamować długo tylko ściągając nogę z gazu, tak jak sugerujesz. Jednak przy dużej prędkości dość sporo wyhamowują nas opory powietrza (wszak rosną z kwadratem prędkości), więc część energii kinetycznej zamiast do akumulatora uleci do atmosfery. Dlatego jeżeli hamować z dużej prędkości (np autostradowej) to efektywniej zrobić to dwufazowo. W pierwszej fazie wyhamować pedałem hamulca do niższej prędkości, wtedy ładujemy akumulator większym prądem, trochę mniej sprawnie ale nie tracimy tyle na oporach powietrza, a potem w drugiej fazie puszczamy trochę lub całkiem hamulec. Oczywiście w realnych warunkach jazdy gdy jest duży ruch to tak się za bardzo nie da kombinować a na autostradzie wręcz odwrotne są odruchy, najpierw odpuszczamy nogę z gazu a dopiero potem dohamowujemy.
« Ostatnia zmiana: 06 Października 2022, 15:57:33 wysłana przez wszim »

Offline wszim

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #301 dnia: 06 Października 2022, 16:01:52 »
Jedni przyjmują wszystko na wiarę, a są też tacy, co kierują się również rozumem
Czy ci co rozumują, że ziemia jest płaska, bo przecież tak to widzą, to kierują się rozumem czy wiarą?

Offline RPW

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: RAV4 V hybrid
« Odpowiedź #302 dnia: 06 Października 2022, 18:33:43 »
Tak, bo tryb ECO toyota zrobiła na jaja a tryb sport jest oszczędniejszy a w strategii w MyT doradzają bzdury? Pitu pitu.

Co do trybu eco to bym się nawet przychylił do stwierdzenia, że Toyota zrobiła go dla jaj.
Ty zakwestionowałeś moje stwierdzenie, że w trybie sport mam w mieście niższe spalanie niż w trybie normal. Ale to jest fakt, na kilkunastokilometrowych odcinkach miejskich, jak jest płynny ruch, jadąc hybrydowo w trybie sport mam spalanie niższe o 1litr w porównaniu do jazdy w trybie normal na tych samych trasach, tak mi wskazuje MyT. Jazda w trybie sport nie oznacza jazdy w zakresie PWR z ciągle wciśniętym pedałem gazu.
Moja technika jazdy wynika z faktycznych pomiarów prądów od i do baterii trakcyjnej jak również obserwacji faktycznej, w realu, efektywności odzyskiwania energii w różnych sytuacjach, które przetestowałem osobiście.
Ty puszczasz bąki teoretyczne, z których nic praktycznego nie wynika.

Offline mleni

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Selection 4x4
« Odpowiedź #303 dnia: 06 Października 2022, 20:37:45 »
Powolne ruszanie na elektryku spod świateł kończy się czesto tym, że kiedy stoję na następnych światłach załącza się spalinowy by podładować baterie.
To fakt ale tego nie musisz robić chyba że są korki, roboty drogowe to ma sens pod warunkiem masz ponad połowy stanu akumulatora i oczywiście warunki pogodowe żeby chłodnica miała min. 42 stp . Ja inaczej robię widząc dwie-trzy kreski stoję na światłach mam świadomość że nie pojadę elektrycznie bo zaraz będzie spalinowy ładował na następnych światłach. Jeśli o trzy tryby jazdy Eco , normal i Sport uważam ma sens bo w moim przypadku włączam Sport podczas wyprzedzania kolumny aut. Eco dla mnie na spokojną jazdę w takim przyspieszeniu do pola gdzie pokazałem na zdjęciu jest mi ok i nikt nie trąbi z tyłu. Tryb normal nie używam prawie że zapomniałem o tym.

Wysłane z mojego M2002J9G przy użyciu Tapatalka

Offline wszim

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #304 dnia: 06 Października 2022, 21:23:47 »
Moja technika jazdy wynika z faktycznych pomiarów prądów od i do baterii trakcyjnej jak również obserwacji faktycznej, w realu, efektywności odzyskiwania energii w różnych sytuacjach, które przetestowałem osobiście.
Opowiedz coś więcej o tych twoich badaniach laboratoryjnych. Jestem zaintrygowany.

Offline firek

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: RAV4 JBL Black
« Odpowiedź #305 dnia: 06 Października 2022, 21:54:50 »
Tak czytam ta waszą dyskusję i zastanawiam się nad jednym. Jeśli mamy gwałtownie przyspieszać, a później magazynować energię tocząc się, to kiedy ja zużyć?

Co do trybów jazdy - ja osobiście nie bardzo widzę różnicę między normal, a sport... W jakich sytuacjach jest zauważalna?

Offline wszim

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #306 dnia: 06 Października 2022, 22:21:05 »
Z mojej obserwacji sport dłużej i częściej podtrzymuje wysokie obroty silnika, minimalizuje efekt spóźnionej reakcji przeniesienia dużego momentu na koła (skutkiem czasu potrzebnego na rozpędzenie silnika spalinowego od zera), chyba też czulej reaguje na niewielki ruch na pedale przyspieszenia.

Online marekj

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Rav4 / C-HR
« Odpowiedź #307 dnia: 06 Października 2022, 22:55:53 »
W jakich sytuacjach jest zauważalna
Tak jak wyżej napisano. Dodatkowo zauważyłem, że naciśniesz na tempomacie RES - przy każdym z tych trybów jest zauważalna różnica w przyspieszeniu do zapamiętanej prędkości.
Pozdrawiam
Marek

RAV4:

Offline przmor

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #308 dnia: 06 Października 2022, 23:45:04 »
@firek ja robię tak, że ruszam w miarę dynamicznie ze świateł ale nie z gazem w podłodze tylko tak tuż na początku zakresu Power, rozpędzam się do danej prędkości, odpuszczam gaz (spalinowy gaśnie) i ponownie wciskam gaz ale tak żeby jechać tylko na elektryku że stałą prędkością (wtedy zużywam energię zgromadzoną w baterii). Kiedy wiem że będę hamował odpuszczam gaz i wytracam prędkość ładując baterie po czym delikatnie wciskam hamulec.

Offline compucar

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #309 dnia: 07 Października 2022, 17:39:28 »
Tak czytam ta waszą dyskusję i zastanawiam się nad jednym. Jeśli mamy gwałtownie przyspieszać, a później magazynować energię tocząc się, to kiedy ja zużyć?

Co do trybów jazdy - ja osobiście nie bardzo widzę różnicę między normal, a sport... W jakich sytuacjach jest zauważalna?

w żadnych. zasada jest prosta: jeśli jeżdżąc po mieście utrzymasz wskaźnik mocy w 'eco", uzyskasz dobry wynik. stopień wciśnięcia pedału gazu determinuje długość impulsu wtrysku benzyny, ta prosta zależność obowiązuje od lat i toyota zobrazowała to na wskaźniku mocy..

Offline rydz124

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #310 dnia: 07 Października 2022, 18:26:49 »
@firek ja robię tak, że ruszam w miarę dynamicznie ze świateł ale nie z gazem w podłodze tylko tak tuż na początku zakresu Power, rozpędzam się do danej prędkości, odpuszczam gaz (spalinowy gaśnie) i ponownie wciskam gaz ale tak żeby jechać tylko na elektryku że stałą prędkością (wtedy zużywam energię zgromadzoną w baterii). Kiedy wiem że będę hamował odpuszczam gaz i wytracam prędkość ładując baterie po czym delikatnie wciskam hamulec.
Dokładnie tak samo używam pedału przyspieszenia i hamulca :-)
Tryb SPORT używałem do tej pory kilka razy - bardziej dla zabawy.
Działa, pali więcej, jest trochę głośniej (wyższe obroty silnika)
W mieście do 50 km/h przyspieszę 0.2 sek szybciej  :-P
Przy korzystaniu z tempomatu w trybie sport auto bardzo szarpie wracając do zadanej prędkości. Na ECO dzieje się to znacznie przyjemniej.

Offline firek

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: RAV4 JBL Black
« Odpowiedź #311 dnia: 07 Października 2022, 18:46:51 »
Akurat Eco w tempomacie to jakieś nieporozumienie. Jak ktoś przed tobą blokuje pas i zjeżdża, trzeba milionów lat, żeby się auto rozpędziło

Offline bogowrocpl

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #312 dnia: 07 Października 2022, 20:01:17 »
A ja mam pytanie o raporty o spalaniu z aplikacji My Toyota. Dzisiaj przy spokojnej jeździe pokazał mi taki o to raport spalania. W drodze powrotnej podobne spalanie. Czy to możliwe żeby Ravka paliła ok 2l/100km? To chyba nie jest prawda??

Wysłane z mojego Nokia X10 przy użyciu Tapatalka

Offline mleni

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Selection 4x4
« Odpowiedź #313 dnia: 07 Października 2022, 20:04:09 »
A ja mam pytanie o raporty o spalaniu z aplikacji My Toyota. Dzisiaj przy spokojnej jeździe pokazał mi taki o to raport spalania. W drodze powrotnej podobne spalanie. Czy to możliwe żeby Ravka paliła ok 2l/100km? To chyba nie jest prawda??

A zdradzisz w jakim miejscu? Bo to możliwe z lekkiej górki albo za tirem

Wysłane z mojego M2002J9G przy użyciu Tapatalka

Offline bogowrocpl

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #314 dnia: 07 Października 2022, 20:13:58 »
Trasa Wroclaw-Sobotka. Trochę AOW i prędkość 110-120km/h, ale to tak z 5km chyba, a następnie dużo jazdy przez wioski i nie ukrywam, że wolno 70-80km/h, a w wioskach 30-40km/h. Nigdzie mi się nie spieszyło. Nie deptałem po gazie, odzyskiwałem energię na zjazdach. Ale żeby 2l/100km???

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl