Autor Wątek: Spalanie hybrydy  (Przeczytany 211918 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline topoll

• Toyot Spamer
Odp: Spalanie hybrydy
« Odpowiedź #375 dnia: 23 Stycznia 2023, 22:13:45 »
Czyli jak się chce to można? Musi Toyota bardzo uczciwie pomierzyła spalanie!
RAV4 V C+S AWDi Pure White.
Śnieżynka Raffi ;) https://forum.toyotaklub.org.pl/index.php?topic=55311.0

Offline MB-benz

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: rav4 hybrid
« Odpowiedź #376 dnia: 23 Stycznia 2023, 23:02:05 »

uczciwość toyoty nie ma z tym nic wspólnego , im szybciej jedziesz tym masz większe zużycie paliwa . Żadnej tu filozofii tu nie ma (tarcie  i opór )

Offline Bartek79

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Rav4 Hybrid AWD
« Odpowiedź #377 dnia: 23 Stycznia 2023, 23:10:46 »
Bartek79 jaki masz typ akumulatora trakcyjnego?

Litowo-jonowy.

Offline wszim

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: RAV4 V hybr AWD
« Odpowiedź #378 dnia: 23 Stycznia 2023, 23:13:48 »
uczciwość toyoty nie ma z tym nic wspólnego , im szybciej jedziesz tym masz większe zużycie paliwa . Żadnej tu filozofii tu nie ma (tarcie  i opór )
Nie do końca prawda zwłaszcza w przypadku klasycznych skrzyń. Przejedź sobie na jedynce 10km/h przez 100km i zobacz ile paliwa pochłoniesz. Ale oczywiście prędkość ma największe znaczenie bo opór aerodynamiczny rośnie z jej kwadratem i nie poddaje się rekuperacji.
« Ostatnia zmiana: 23 Stycznia 2023, 23:15:28 wysłana przez wszim »

Offline topoll

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #379 dnia: 23 Stycznia 2023, 23:15:58 »

Uczciwie - czyli realnie, skoro można zużyć mniej paliwa niż w trakcie procedury testowej. Coś co np w VAG przed Dieselgate było całkowicie nierealne. Nawet osiągnięcie zbliżonych wyników było nieprawdopodobne!

NieToyota

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
RAV4 V C+S AWDi Pure White.
Śnieżynka Raffi ;) https://forum.toyotaklub.org.pl/index.php?topic=55311.0

Offline Bartek79

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #380 dnia: 23 Stycznia 2023, 23:16:54 »
Super wyniki. Jak ty to robisz w zimie? W lecie też mam sporo wyżej, ale to ma uzasadnienie: dużo więcej podróżuje i zwiększa mi się diametralnie udział autostrad

Mam pewien sposób na zimowe jazdy i niskie spalanie zimą. Jak wyjeżdżam z garażu to nie włączam ogrzewania. Jadę do momentu osiągnięcia temperatury roboczej silnika  (połowa skali) i dopiero wtedy ustawiam sobie Auto na 19.5 stopnia,bo więcej nie potrzebuję. Taki sposób mi pasuje i mi nie przeszkadza , nikt z rodzinki nie protestuje  :-P

Offline wszim

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #381 dnia: 23 Stycznia 2023, 23:17:48 »
Bartek79 jaki masz typ akumulatora trakcyjnego?

Litowo-jonowy.
Hmmm. To może mieć znaczenie, że hybrydki oparte na litówkach są sprawniejsze i lepiej rekuperują. Ja mam NiMH i takiego wyniku zazdroszczę.

Offline MB-benz

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: rav4 hybrid
« Odpowiedź #382 dnia: 23 Stycznia 2023, 23:23:28 »
Jak czytam wasze przeżycia na temat zużycia paliwa , zastanawiam się czy  wy czasami jeszcze lubicie swój samochód???? Czy traktujecie go jak skarbonkę do oszczędzania paliwa-kasy??  <zalamka>

Offline Bartek79

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #383 dnia: 23 Stycznia 2023, 23:29:46 »
Jak czytam wasze przeżycia na temat zużycia paliwa , zastanawiam się czy  wy czasami jeszcze lubicie swój samochód???? Czy traktujecie go jak skarbonkę do oszczędzania paliwa-kasy??  <zalamka>

Kupiłem kolejną hybrydę po to ,bo lubię ciszę na postoju,zero wibracji i niskie spalanie. Gnojownikami i autami LPG już się dawno najezdziłem i podziękuję.

Offline krzychook

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #384 dnia: 24 Stycznia 2023, 08:10:20 »
Mysle ze u kolegi kluczem do niskiego spalania jest wyjazd z garazu, w którym zakładam,że min 14-16st jest cały czas, co znacznie przyspiesza proces ogrzewania auta (szczególnie przy wylaczonym ogrzewaniu) i mozliwosc skorzystania z pelnych mozliwości baterii trakcyjnej (odpowiednia jej temperatura).

Przy obecnych temperaturach okolo 0, stojac pod chmurka z wychłodzoną bateria i wylaczonym ogrzewaniem potrzebuje ok.1.5-2km jazdy aby temperatura na wskazniku osiagnela polowe skali.
Co prawda tryb elektryczny wlacza sie po zatrzymaniu jak tylko wskazówka temp cieczy drgnie, ale cała jazda jest i tak na spalinówce.

Obecnie jezdzac raczej krótkie trasy po miescie, gdzie głównie sie auto rozgrzewa spalanie mam na poziomie 7-7.5l. Sa tez trasy dluższe wtedy <6l sie zdarza.
Autostrada ok 120km/h w zależności od wiatru miedzy 7, a 7.5 w zależności od siły wiatru. Latem ta sama trasa 0.5l mniej.

Jazda w błocie pośniegowym i głebokim sniegu podczas ostatnich weekendowych opadów na trasie poza miastem dała wynik 7.4l przy predkosciach 50-70km/h, wiecej sie nie dało rady jechać. Za duży opór był dla elektryka i nie był w stanie utrzymywac predkosci samym elektrycznym i spalinówka działała praktycznie cały czas.

Offline wszim

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #385 dnia: 24 Stycznia 2023, 08:18:05 »
Ja uwielbiam swój samochód czego dowodem jest moja czynna obecność na forum w celu wymiany myśli z innymi użytkownikami. Spalaniem się specjalnie nie przejmuję, bo rozumiem jak wiele czynników oddziałuje na wynik. To nie stoi na przeszkodzie do porównań z innymi i sposobu wyłuskania tych czynników z czystej ludzkiej ciekawości.

Offline Bartek79

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #386 dnia: 24 Stycznia 2023, 10:02:44 »
Akurat w garażu niebem ogrzewanego.Temp ok 5-7*C przy obecnych temperaturach

Offline compucar

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #387 dnia: 25 Stycznia 2023, 17:34:46 »
niklowa bateria ma wiele zalet, chciałbym taka mieć. w nowym rx500h tez taka siedzi..

Offline Hillbilly

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Rav4 Hybrid 4x4
« Odpowiedź #388 dnia: 26 Stycznia 2023, 12:53:45 »
Ja kocham niskie spalanie hybrydy przy takim gabarycie, masie, opływowości a w zasadzie jej braku i silniku 2,5 litra. Ale moje spalanie na tą chwilę po przejechaniu 9800 km to 6,4 l/100km od 10 czerwca 2022. Czyli było pełne lato, jesień no i część zimy. Zastanawiam się, jakbym musiał jeździć, żeby osiągnąć wynik na poziomie 5 litrów zamiast 6,4 , ale musiałbym naprawdę z książką stosować zasady EKO-jazdy. A ja lubię czasem przyśpieszyć albo przekroczyć 140 km/h na autostradzie. Nawet teraz zdarzają mi się odcinki, na których mam zimą 4,6 litra, ale to tylko pojedyncze odcinki z rozgrzanym silnikiem i baterią. Spodziewam się, że latem osiągnę średnią w okolicach 6, ale niżej będzie ciężko zejść, nie rezygnując z "normalnej" jazdy.

Offline norbilex

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: RAV4 V exe
« Odpowiedź #389 dnia: 26 Stycznia 2023, 13:17:04 »
Ja zauważyłem, że w większym stopniu ekonomiczne spalanie jest uzależnione od pokonywanej trasy. Jeżdżąc poprzednio NXem z hybrydą poprzedniej gen. trasę 14km (2/3 miasto, reszta szybka trasa) miałem nawet 4,8L/100. Ale to w prawie od świateł do świateł. A odcinek ze zjazdu do domu 3,5km z naładowaną nie więcej  90% baterią -1,8 -2L. I to std był- jadąc stałą 65-70km/h (nie tempomatem). Średnio miałem 6,6-6,8 zużycie. Zimą +1L.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl