Dane nic nie mówią? No cóż, pozwolę sobie być odmiennego zdania. Gdy rok temu podrzuciłem takie zestawienie, były podobne uwagi, więc gwoli wyjaśnienia...
Nawet taka pojedyncza rzecz jak średnie spalanie, którym dzielą się różni użytkownicy może być przydatna. Za sprawą zwykłej statystyki w tej masie będą zarówno tacy, którzy jeżdzą normalnie, jak i nad wyraz spokojnie, jak i brawurowo; będą to dane przekrojowe zarówno pod względem pory roku, warunków pogodowych, załadunku, typu i dystansu pokonywanych tras, etc. Innymi słowy przejrzenie takiego wątku pozwala wyrobić sobie przybliżone wyobrażenie, w jakim zakresie może kształtować się spalanie (jakieś 5-7.5 litrów w tym wypadku) i jakie wyniki można osiągnąć, gdy komuś akurat na tym parametrze zależy (albo i przeciwnie, nie dba o to). I nie jest do takiego zagregowanego wnioskowania potrzebny większy kontekst.
Po drugie, z dat poszczególnych tankowań można też próbować np. przybliżyć, o ile pogarsza się spalanie w miesiącach chłodniejszych (o jakieś 1-1.3 [l/100 km]). Były rozważania na ten temat gdzieś na forum.
Po trzecie, widząc dystans przejechany pomiędzy poszczególnymi tankowaniami oraz ilość zużytego paliwa + wiedząc, że zbiornik paliwa ma 55 litrów, można także oszacować możliwy średni zasięg na pełnym zbiorniku (~950 [km]). To też jest parametr, który dla niektórych może mieć znaczenie, nawet większe niż średnie spalanie.
Biorąc powyższe uwagi w nawias, kilka słów o moim stylu jazdy, których być możne rzeczywiście zabrakło. Przeważnie nie używam tempomatu, trasy pokonuję mieszane, mniej więcej po równo:
- Drogi ekspresowe i autostrady: prędkość 110-120, przy czym nie mam oporów na autostradach by jechać szybciej (140) podczas np. manewru wyprzedzania.
- Drogi poza terenem zabudowanym: maksymalna prędkość dopuszczalna (czyli przeważnie 90).
- Teren zabudowany: 50 (chyba że można więcej lub trzeba mniej), przy czym praktycznie nie mam tzw. jazd "wkoło komina", czyli bardzo krótkich dystansów - teren zabudowany w moim przypadku to miasta i miasteczka najczęściej mijane w ramach dłuższej trasy.