Autor Wątek: Spalanie hybrydy  (Przeczytany 211536 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Kruszyn

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Rav4V Selection
Odp: Spalanie hybrydy
« Odpowiedź #435 dnia: 19 Lutego 2023, 21:55:12 »
Widzicie jakaś różnice w spalaniu pomiędzy trybami eco, normal i sport?
Rav4 V Selection hybryda FWD i Aygo X Style CVT

Offline Colin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • KURO.pl
  • Samochód:: Made in Japan
« Odpowiedź #436 dnia: 20 Lutego 2023, 06:39:01 »
te tryby zmieniają reakcję oprogramowania na przyciśnięcie pedału gazu i nic więcej
黒 KURO 2.0 - Certyfikowany Niezależny Serwis TOYOTA & Lexus / SERMI Certified TOYOTA & Lexus Independent Repairer

Offline wszim

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: RAV4 V hybr AWD
« Odpowiedź #437 dnia: 20 Lutego 2023, 08:22:19 »
Nie tylko. Mają wpływ na częstość wyłączania silnika lub schodzenia do jego niskich obrotów, na ogrzewanie i klimatyzację. Być może też na strategię wykorzystywania akumulatora trakcyjnego ale tego nie ma jak organoleptycznie zweryfikować. Jakiś więc wpływ na spalanie mieć muszą ale nie miałem nigdy cierpliwości aby to pomierzyć. Nie lubię ani trybu eko ani sport, choć próbowałem poużywać i ocenić jak się auto zachowuje. Jednak po zabawach stwierdziłem, że normal najbardziej mi odpowiada.

Offline Axel99

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #438 dnia: 20 Lutego 2023, 09:00:36 »
Nie tylko. Mają wpływ na częstość wyłączania silnika lub schodzenia do jego niskich obrotów, na ogrzewanie i klimatyzację. Być może też na strategię wykorzystywania akumulatora trakcyjnego ale tego nie ma jak organoleptycznie zweryfikować. Jakiś więc wpływ na spalanie mieć muszą ale nie miałem nigdy cierpliwości aby to pomierzyć. Nie lubię ani trybu eko ani sport, choć próbowałem poużywać i ocenić jak się auto zachowuje. Jednak po zabawach stwierdziłem, że normal najbardziej mi odpowiada.
ciekawa odpowiedź. Dzięki za info.

Ja nie czaję EV mode. Ostatnio mi się odpalił nawet powyżej 50 km/h, a głównie z 0 km/h wyłącza się przecież po 30 km/h bo prędkość za wysoka.

Offline arsam2000

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Rav4 AWDi
« Odpowiedź #439 dnia: 20 Lutego 2023, 09:16:05 »
ciekawa odpowiedź. Dzięki za info.

Ja nie czaję EV mode. Ostatnio mi się odpalił nawet powyżej 50 km/h, a głównie z 0 km/h wyłącza się przecież po 30 km/h bo prędkość za wysoka.

W Ceed i Sportage, tryb Sport zmienia wysokosc obrotow przy ktorych przelacza bieg oraz szybkosc reakcji (testowalem), wiec nie ma sily bedzie wiecej palil. Tyle ze to inna skrzynia.
2023.06.23: RAV4 Exe AWDi panorama, stopnie, Tokyo Red, zamowiony sierpien 2022, odebrany 22 czerwiec 2023.

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #440 dnia: 20 Lutego 2023, 09:32:19 »
Tu też na sport podwyższa i to sporo obroty.
Normal u mnie 95% pracy.
Eco nie używam.
Wysłane z mojego SM-A528B przy użyciu Tapatalka
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline marekj

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Rav4 / C-HR
« Odpowiedź #441 dnia: 20 Lutego 2023, 11:38:57 »
EV mode włączany przyciskiem wymusza jazdę tylko na elektryku. Uzyteczny jak trzeba wyjechać z garażu, przeparkować auto itp. Daltego wyłącza się powyżej 30km/h no i nie da się go aktywować jak aumulator jest rozładowany. Nie da się go również aktywować gdy odpali już benzyna zanim silnik nie osiągnie temperatury - tak przynajmniej to widzę u siebie.

Nie bardzo rozumiem jak Ci się odpalił przy 50km/h ? Z przycisku czy po prostu kontrolka EV się zapaliła? Jesli pierwsze to mi wydaje się to niemożliwe. Jeśli drugie to i przy 100 może wejść w ten tryb gdy np. jesteś na zjeździe. Tak to działa.
Pozdrawiam
Marek

RAV4:

Offline Axel99

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #442 dnia: 20 Lutego 2023, 11:46:27 »
Nie bardzo rozumiem jak Ci się odpalił przy 50km/h ? Z przycisku czy po prostu kontrolka EV się zapaliła? Jesli pierwsze to mi wydaje się to niemożliwe. Jeśli drugie to i przy 100 może wejść w ten tryb gdy np. jesteś na zjeździe. Tak to działa.
Z przycisku. Nagram kiedyś

Offline firek

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: RAV4 JBL Black
« Odpowiedź #443 dnia: 20 Lutego 2023, 19:37:35 »
Z przycisku. Nagram kiedyś

Na baterii można rozpędzić się do 32 km/h jak jest chłodna albo do 58 jak się nagrzeje. Mówię o rozpędzeniu się od 0 do tej prędkości na płaskiej drodze, bo czasem można jechać i 100 na prądzie jak już marekj napisał. Być może przycisk EV działa podobnie? Ja go nie używam, bo szczerze mówiąc po prostu nie widzę różnicy w zachowaniu napędu czy jest włączony czy nie

Offline Axel99

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #444 dnia: 24 Lutego 2023, 21:36:00 »
Jak się  nagrzeje to EV można włączyć nawet leży 59 km/h. Nie więcej. Sprawdziłem.
Wogole mam wrażenie że aplikacja i komputer pokładowy zaniżają spalanie. Coś za często stacje odwiedzam....

Offline OBI_FMJ_PL

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: RAV4 AWD HYBRID
« Odpowiedź #445 dnia: 24 Lutego 2023, 22:46:40 »
Wogole mam wrażenie że aplikacja i komputer pokładowy zaniżają spalanie.
Po pierwszym zbiorniku komp pokładowy 6,7 l/100km, dystrybutor 6,9.
RAV4 C+S, AWD, hybrid, Tokyo RED - zamówienie z 18.02.2022 r. - 20.01.2023 - odebrany!

Offline marekj

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Rav4 / C-HR
« Odpowiedź #446 dnia: 25 Lutego 2023, 12:27:07 »
komputer pokładowy zaniżają spalanie
U mnie średnio komp zaniża o 0.16 l / 100 km. Nie jest źle. W Tucsonie zaniżał o 0.3
Pozdrawiam
Marek

RAV4:

Offline janek_rav4

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: RAV4
« Odpowiedź #447 dnia: 25 Lutego 2023, 12:42:15 »
Jeżdżę RAV4 od 6 m-cy. Była więc ciepła jesień i mroźna zima po drodze. W sumie około 8tys. km. W tym 1000km po autostradzie zimą. Spalanie liczone z dystrybutora 6,4. Aplikacja pokazuje 6,2.

Offline Kruszyn

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #448 dnia: 26 Lutego 2023, 17:10:01 »
Zrobiłem właśnie trasę z Poznania do Krakowa czyli s5 i A4. Cały samochód załadowany ( rodzina w komplecie) od poznania do Wrocławia na tempomacie 125 i spalanie 7,5 od Wrocławia do Krakowa bez tempomatu ale prędkość dalej ta sama +/- 10 i spalanie 6,2. W drodze powrotnej od Krakowa do Wrocławia (strasznie wiało od przodu) bez tempomatu w okolicach 140 (bez tempomatu) dwa razy chwilowe, kilku sekundowe przyspieszenie do 180 (zagapiłem się) spalanie 8,9, od Wrocławia do Poznania ok 120 bez tempomatu spalanie 7,3 ale dalej pod wiatr. Potem jeszcze 170 km krajowką przepisowa prędkość ale bez zamulania i spalanie 5,3. Spalanie porównałem z dystrybutorem i wyszło to samo co na kompie.

Offline Kruszyn

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #449 dnia: 26 Lutego 2023, 17:34:50 »
Co do przekłamania komp vs dystrybutor to u mnie zależy czy jeżdżę po mieście czy w trasie i jeszcze od stacji. W mieście i na żółtej stacji na s częściej przekłamuje w trasie I na czerwonych stacjach na C i O rzadziej. Stwierdzam tylko moje obserwacje, nikogo nie reklamuje i o nic nie oskarżam, może to tylko przypadek i kim raz się myli a raz nie

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl