Autor Wątek: Spalanie hybrydy  (Przeczytany 212305 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

pireus

• Gość
Odp: Spalanie hybrydy
« Odpowiedź #510 dnia: 21 Marca 2023, 11:11:54 »
@Topoll i @pireus - co wasze ostatnie wpisy wnoszą w temacie wątku?
Może najpierw prześledź swoje wpisy w innych wątkach, a potem zwracaj uwagę. Pierwszy z brzegu przykład w temacie Pojemność zbiornika spryskiwacza Rav 4 V

Offline marekj

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Rav4 / C-HR
« Odpowiedź #511 dnia: 21 Marca 2023, 11:31:20 »
@Topoll i @pireus - co wasze ostatnie wpisy wnoszą w temacie wątku?
Może najpierw prześledź swoje wpisy w innych wątkach, a potem zwracaj uwagę. Pierwszy z brzegu przykład w temacie Pojemność zbiornika spryskiwacza Rav 4 V
No tak sprzed ponad roku i jednak odnosił się do tematu choć przyznaję, że trochę za bardzo się rozpisałem z przykładami, które auto miało kontrolkę kończącego się płynu. Byłem krótko po odbiorze auta i siłą rzeczy działał u mnie tryb porównywania co jest, a czego nie ma.
Wiesz, na każdym forum zdarzają się offtopy ale ciągnięcie przez całą stronę dyskusji o spalaniu i komforcie aut miejskich, nie mającej nic wspólnego z tematem jest już czystym spamem.
Dla mnie koniec tematu (offtopa).
Pozdrawiam
Marek

RAV4:

pireus

• Gość
« Odpowiedź #512 dnia: 21 Marca 2023, 11:50:03 »
 :shock: Innych nie chce mi się szukać, ale trochę się znajdzie.
« Ostatnia zmiana: 21 Marca 2023, 11:52:19 wysłana przez pireus »

Offline firek

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: RAV4 JBL Black
« Odpowiedź #513 dnia: 21 Marca 2023, 22:39:22 »
Hybrydowy rav4 nie jest autem dla kogoś, kto jeździ głównie po autostradach. Do takiego użytku najlepsze będą jakieś niskie sedany/kombi. Nie jest też raczej autem dla kogoś, kto jeździ tylko i wyłącznie po mieście (choć mnie osobiście nie przekonują argumenty o problemach z parkowaniem - miałem może 1-2 sytuacje przez rok użytkowania, w których musiałem zrezygnować z miejsca parkingowego z poczuciem, że mniejszym autem bym wjechał. Już w mondeo było gorzej że względu na długość).

Rav4 jest za to fajnym autem uniwersalnym. Trochę po mieście, trochę po drogach krajowych - to jest żywioł hybrydy. Autostrady nim nie są, a mimo wszystko wcale nie ma na nich wysokiego spalania

Offline apek

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Tesla Y
« Odpowiedź #514 dnia: 22 Marca 2023, 10:49:50 »
Widzę, że po zimie nadchodzi cieplejszy okres. Teraz spalanie (od tankowania) mam 5,8 l/100 km po trasach miejskich/pozamiejskich z ograniczeniami 100, 90, 70 i oczywiście 50. W zimie w tej samej konfiguracji miałem litr więcej.
Toyota Corolla Sedan VII, Toyota Corolla Sedan Hybrid XII - sprzedana, RAV 4 (5th gen) Executive, AWDi, Skyview - sprzedana, Tesla Model Y Premium AWD
https://ts.la/andrzej248745

Offline przmor

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #515 dnia: 22 Marca 2023, 11:43:45 »

Widzę, że po zimie nadchodzi cieplejszy okres.

Jak co roku :)

Offline topoll

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #516 dnia: 22 Marca 2023, 12:26:28 »
Hybrydowy rav4 nie jest autem dla kogoś, kto jeździ głównie po autostradach. Do takiego użytku najlepsze będą jakieś niskie sedany/kombi. Nie jest też raczej autem dla kogoś, kto jeździ tylko i wyłącznie po mieście (choć mnie osobiście nie przekonują argumenty o problemach z parkowaniem - miałem może 1-2 sytuacje przez rok użytkowania, w których musiałem zrezygnować z miejsca parkingowego z poczuciem, że mniejszym autem bym wjechał. Już w mondeo było gorzej że względu na długość).

Rav4 jest za to fajnym autem uniwersalnym. Trochę po mieście, trochę po drogach krajowych - to jest żywioł hybrydy. Autostrady nim nie są, a mimo wszystko wcale nie ma na nich wysokiego spalania
Dokładane tak. Każdy samochód jest do pewnego stopnia uniwersalny ale ma swoje nisze gdzie jest lepszy albo gorszy od innego. Hybryda generalnie ma przewagę w jeździe „wkoło komina”. Niezbyt długie odcinki, zmienna prędkość jazdy itp. Warunki autostradowe - zasadniczo zanika przewaga napędu hybrydowego, jeździ jak każdy ICE o zbliżonych parametrach.

NieToyota

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
RAV4 V C+S AWDi Pure White.
Śnieżynka Raffi ;) https://forum.toyotaklub.org.pl/index.php?topic=55311.0

Offline Markid

• Toyot Spamer
  • Samochód:: RAV4 2.5 2020
« Odpowiedź #517 dnia: 22 Marca 2023, 12:44:40 »
Hybryda generalnie ma przewagę w jeździe „wkoło komina”. Niezbyt długie odcinki, zmienna prędkość jazdy itp.
Przy krótkich odcinkach (2...5 km) miejskich, nawet latem - nie pali mało bo silnik się rozgrzewa.
U mnie najniższe spalania uzyskuję gdy codziennie jadę na moją wiochę i z powrotem (2 x 30 km), zwykłymi drogami krajowymi i niższych kategorii.
W lecie mam wtedy często średnie spalanie z trasy poniżej 5 l/100km. Oczywiście średnia prędkość jest niska - na co pozwala ruch na drodze.

Offline topoll

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #518 dnia: 22 Marca 2023, 12:53:16 »
Hybryda generalnie ma przewagę w jeździe „wkoło komina”. Niezbyt długie odcinki, zmienna prędkość jazdy itp.
Przy krótkich odcinkach (2...5 km) miejskich, nawet latem - nie pali mało bo silnik się rozgrzewa.
U mnie najniższe spalania uzyskuję gdy codziennie jadę na moją wiochę i z powrotem (2 x 30 km), zwykłymi drogami krajowymi i niższych kategorii.
W lecie mam wtedy często średnie spalanie z trasy poniżej 5 l/100km. Oczywiście średnia prędkość jest niska - na co pozwala ruch na drodze.
Dlatego napisałem „generalnie” a nie „zawsze”. Poza swoją niszą pali i jeździ jak każdy inny samochód o zbliżonych gabarytach. I tak, są samochody które są bardziej ekonomiczne ale w innych kategoriach. Takie IQ w dieslu będzie paliło ok 4,5 l/100 km ale to pojazd na 3 dorosłych plus 1 dziecko, bez bagażu. W benzynie pali 5-7 litrów. A to miejska popierdółka a nie 4,5 metrowy SUV. 

Offline przmor

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #519 dnia: 22 Marca 2023, 12:58:53 »
Jeśli coś w pewnych aspektach jest lepsze a w innych nie gorsze to suma summarum jakie jest?

Offline Markid

• Toyot Spamer
  • Samochód:: RAV4 2.5 2020
« Odpowiedź #520 dnia: 22 Marca 2023, 12:59:50 »
Ja bym napisał odwrotnie - niezbyt krótkie odcinki miejsko - podmiejskie ;)
Gdy nawet długą trasę zrobisz drogami lokalnymi to spalanie będzie zaskakująco niskie.
Ale wiadomo jak ktoś jedzie powiedzmy 100...500...1000 km to nie będzie się tłukł lokalnymi drogami gdy są Ski czy autostrady.
Sam tak nie robię bo dla mnie ważny jest też czas i komfort, a nie tylko spalanie.

Offline topoll

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #521 dnia: 22 Marca 2023, 13:01:25 »
Zależy od potrzeb nabywcy.
Dla pogromcy autostrad do bani, dla mieszkańców centrum Krakowa do bani. Dla innych bardzo ciekawa propozycja.

NieToyota

Offline topoll

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #522 dnia: 22 Marca 2023, 13:11:20 »
Ja bym napisał odwrotnie - niezbyt krótkie odcinki miejsko - podmiejskie ;)
Gdy nawet długą trasę zrobisz drogami lokalnymi to spalanie będzie zaskakująco niskie.
Ale wiadomo jak ktoś jedzie powiedzmy 100...500...1000 km to nie będzie się tłukł lokalnymi drogami gdy są Ski czy autostrady.
Sam tak nie robię bo dla mnie ważny jest też czas i komfort, a nie tylko spalanie.
W gruncie rzeczy piszesz o tym samym. RAV4 to fajny wszechstronny SUV z określonymi ograniczeniami. Jeżeli kroś od hybrydowego SUVa klasy średniej oczekuje ekonomii czy komfortu dieslowskiego połykacza autostrad to jest głupcem albo idiotą. Podobnie zwinności autka klasy miejskich jeździdełek.

NieToyota

Offline Hillbilly

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Rav4 Hybrid 4x4
« Odpowiedź #523 dnia: 22 Marca 2023, 14:02:53 »
Dokładane tak. Każdy samochód jest do pewnego stopnia uniwersalny ale ma swoje nisze gdzie jest lepszy albo gorszy od innego. Hybryda generalnie ma przewagę w jeździe „wkoło komina”. Niezbyt długie odcinki, zmienna prędkość jazdy itp. Warunki autostradowe - zasadniczo zanika przewaga napędu hybrydowego, jeździ jak każdy ICE o zbliżonych parametrach.
Dla mnie jest jedna ważna zaleta. Jeżdzę 70% miasto i drogi podmiejskie, 30% trasy. Przejechałem 12 tys. km od odbioru pojazdu i mam średnie spalanie na liczniku 6,5 litra z tendencją spadkową, bo zrobiło się cieplej. W moim sposobie użytkowania hybryda jest idealnym samochodem i do miasta i na trasę, ponieważ nie jestem w stanie mieć dwóch aut. Jakbym miał diesla na trasę i do miasta, przepalałby mi w korkach miejskich i bilans byłby gorszy. Poza tym, żeby zbliżyć się do spalania RAVki i jej gabarytu, musiałoby to być jakieś kombi z silnikiem nie większym niż 1,6 + turbiny + DPF+ adblue+ dwumasa. Czyli kupa psujących się zabawek. 

Offline topoll

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #524 dnia: 22 Marca 2023, 14:07:23 »
Świadomy użytkownik kupuje co spełnia jego wymagania.

NieToyota

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl