Autor Wątek: Spalanie hybrydy  (Przeczytany 212311 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline przmor

• Toyot Spamer
Odp: Spalanie hybrydy
« Odpowiedź #570 dnia: 17 Lipca 2023, 11:23:59 »
Bateria się przegrzała i dlatego cały czas spalinowy pracował.

Offline mleni

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Selection 4x4
« Odpowiedź #571 dnia: 17 Lipca 2023, 11:30:34 »
Co ciekawe że jak jadę do 70km/h pobiera mi chwilowo 1-2 l./100km mając pełne naładowane w gorące dni.

Wysłane z mojego M2002J9G przy użyciu Tapatalka

Offline krzychook

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #572 dnia: 17 Lipca 2023, 12:40:12 »
Z tym spalaniem, to duzo zalezy od wiatru (najbardziej), czy wypala GPF (choc tego nie widac/nie czuc), itp.

Wczoraj niechcacy zrobilem test ta sama trasa przejechana 3 razy A->B, B->A, A->B
A->B pierwsze ruszone z zimnego silnika, z lekka jazda po miescie i staniem z włączona klima 15min na elektryku: 60km, 1h8min jazda A/S 115-120 + 10km poza miastem 70-90km/h. Wyszło spalanie 6,3.
B->A 35 min 56km , 10km poza miastem, A/S 140-150km/h, Spalanie wyszło 7,5, ale troche z wiatrem chyba.
A->B podobna do pierwszej, ale bez miasta, A/S 110-115km/h + 10km poza miastem, Spalanie 5,5l. Ostatnie 2km przejechane tylko na baterii 40-50km/h (miala 2/3 naladowania).

Z tego co zauwazylem to duzo lepsze rezultaty osiaga sie jak na starcie bateria ma chociaz polowe naladowania.

A jesli chodzi o prace spalinowego, to jak sie kilka razy sprawniej ruszy ze swiatel to bedzie chodzil jeszcze sporo chwile, zeby wychlodzic baterie/falownik.

Offline firek

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: RAV4 JBL Black
« Odpowiedź #573 dnia: 17 Lipca 2023, 21:43:45 »
Wszystko praktycznie ma wpływ na spalanie, np. ostatnio były gorące dni, klima chodziła non stop na wysokich obrotach, na tych samych trasach co zawsze, jeżdżąc podobnie - miałem o ponad litr wyższe spalanie. Zaznaczam, że nie ustawiam klimy na 20 stC gdy na zewnątrz jest 34 ale na np. 26 st.

Akurat w tym przypadku to nie kwestia klimy - obydwa odcinki z jednego dnia, praktycznie zaraz po sobie. Ten pierwszy to trochę kręcenia się po mieście, a później autostrada z tempomatem na 150km/h - średnia wyszła niska przez to miasto, ale prędkość dała o sobie znać w spalaniu. Drugi to w miarę równa jazda ekspresówkami i autostradami za granicą (tam już nie daje 150km/h, a i też długie odcinki były z ograniczeniami).

EDIT: odwrotnie te obrazki wkleiłem , ale chyba można się zorientować który opis do którego:)

Offline firek

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #574 dnia: 17 Lipca 2023, 21:48:39 »
A co do klimy: od tego lata używam jej nieco inaczej, niż wcześniej. Mianowicie po wejściu do nagrzanego auta włączam na film, a już po paru minutach przestawiam na ECO, które przyjemnie podtrzymuje temperaturę nie wiejąc za bardzo chłodem. Nie wiem czy to obniża spalanie w stosunku np do trybu normal, ale według mnie jest bardziej komfortowe

Swoją drogą nie rozumiem czemu w automatycznej klimatyzacji trzeba się bawić w ręczne przestawianie trybów... W każdym poprzednim aucie ustawiałem tylko temperaturę i było ok...

Offline Markid

• Toyot Spamer
  • Samochód:: RAV4 2.5 2020
« Odpowiedź #575 dnia: 17 Lipca 2023, 22:28:37 »
Akurat w tym przypadku to nie kwestia klimy
Ale ja pisałem o swoich spostrzeżeniach - identyczna trasa, taki sam styl jazdy, czas, średnia prędkość - a spalanie o litr inne między dniem gdy było 20 stC oraz gdy było 32 stC

Offline komyak

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: RAV 4 V 2.0 4x4
« Odpowiedź #576 dnia: 17 Lipca 2023, 22:52:15 »
Wszystko praktycznie ma wpływ na spalanie, np. ostatnio były gorące dni, klima chodziła non stop na wysokich obrotach, na tych samych trasach co zawsze, jeżdżąc podobnie - miałem o ponad litr wyższe spalanie. Zaznaczam, że nie ustawiam klimy na 20 stC gdy na zewnątrz jest 34 ale na np. 26 st.

Akurat w tym przypadku to nie kwestia klimy - obydwa odcinki z jednego dnia, praktycznie zaraz po sobie. Ten pierwszy to trochę kręcenia się po mieście, a później autostrada z tempomatem na 150km/h - średnia wyszła niska przez to miasto, ale prędkość dała o sobie znać w spalaniu. Drugi to w miarę równa jazda ekspresówkami i autostradami za granicą (tam już nie daje 150km/h, a i też długie odcinki były z ograniczeniami).

EDIT: odwrotnie te obrazki wkleiłem , ale chyba można się zorientować który opis do którego:)

Nie wiem po co podajesz prędkość na tempomacie 150 km/h. Ważne jest to czy z taką prędkością jechałeś. Ja przeważnie dostosowuję jazdę do warunków na drodze. Z tych scrennów na ekranie nie bardzo wynika, że jechałeś z taką prędkością.

Offline firek

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #577 dnia: 17 Lipca 2023, 23:17:37 »
Z taką właśnie prędkością jechałem przez większość odcinka, a niska średnia wynika (jak napisałem) z kręcenia się po mieście wcześniej

Offline SNCF

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: RAV4 Plug-In
« Odpowiedź #578 dnia: 18 Lipca 2023, 11:19:23 »
To ja napiszę ile wychodzi na samym prądzie

Ta sama trasa, praktycznie samo wiecznie zakorkowane miasto Wrocław:

Zimą gdy chodzi ogrzewanie - 27kWh/100km
Latem bez klimy - 16kWh/100km
Latem z klimą 19kWh/100km

Rekord najniższego zużycia ~12kWh/100km

Wniosek:
Samochody elektryczne zimą na mrozie mają 2x mniejszy zasięg, no chyba że ktoś chce mieć mróz w kabinie.
Zimą przejeżdżam na samym prądzie ok 60km teraz 90km a byłoby jeszcze mniej zimą jakby nie garaż w domu.
Klimatyzacja w porównaniu do ogrzewania nie pobiera praktycznie nic.
« Ostatnia zmiana: 18 Lipca 2023, 11:34:37 wysłana przez SNCF »

Offline Bartek79

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Rav4 Hybrid AWD
« Odpowiedź #579 dnia: 18 Lipca 2023, 11:22:50 »
To ja napiszę ile wychodzi na samym prądzie

Ta sama trasa, praktycznie samo miasto:

Zimą gdy chodzi ogrzewanie - 27kWh/100km
Latem bez klimy - 16kWh/100km
Latem z klimą 19kWh/100km

Rekord najniższego zużycia ~12kWh/100km

Będzie akcja serwisowa na twój model Plug-In

Offline Markid

• Toyot Spamer
  • Samochód:: RAV4 2.5 2020
« Odpowiedź #580 dnia: 18 Lipca 2023, 12:02:02 »
Klimatyzacja w porównaniu do ogrzewania nie pobiera praktycznie nic.
W Plug-In, bo jest pompa ciepła ale w zwykłej hybrydzie jest to odczuwalne (wzrost spalania) przy dużych upałach, np. 30 stC.

Offline firek

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #581 dnia: 22 Lipca 2023, 18:02:57 »
W sumie zrobiłem już na tym wyjeździe z 1500, czy 1600 km i na ten moment średnie spalanie pokazuje 6.5. poniżej fragment z chorwackich autostrad - tempomat na 140 i zwalnianie w tunelach. Ruch raczej mały, więc płynna jazda.

Niech hibridna moc będzie z wami:)

Wysłane z mojego SM-S911B przy użyciu Tapatalka

Offline Colin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • KURO.pl
  • Samochód:: Made in Japan
« Odpowiedź #582 dnia: 23 Lipca 2023, 10:49:14 »
serwisowa na twój model Plug-In

Tym razem przetwornik DC/DC wymienią za free. Jak będą części zamienne na magazynach :)
黒 KURO 2.0 - Certyfikowany Niezależny Serwis TOYOTA & Lexus / SERMI Certified TOYOTA & Lexus Independent Repairer

Offline Bartek79

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Rav4 Hybrid AWD
« Odpowiedź #583 dnia: 23 Lipca 2023, 12:17:10 »
W Polsce jest do ogarnięcia w sumie równe 800 szt pojazdów.

Offline firek

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #584 dnia: 29 Lipca 2023, 20:49:43 »
Koniec wakacji. W sumie zrobione 3100km, z czego jakieś 2600 to trasa do przejechania (głównie autostrady i ekspresówki), a 500 to zwiedzanie po okolicach (przewaga dróg lokalnych). Chyba 2 razy na trasie zdarzyło się zjechać z autostrady na rzecz ekspresówek, bo nawigacja pokazywała wydłużenie trasy o 2-5min, a droga krótsza i prędkości mniejsze. Na trasach zawsze tempomat na obowiązujące ograniczenie +10km/h, jedynie na pewnych odcinkach w Austrii robiłem +5km/h, bo nie chciałem być najszybszy...

Spalanie 6.5, choć przez całą drogę powrotną wahało się między 6.4, a 6.5. mimo jazd autostradami, potrafiło spadać, choć oczywiście głównie w miejscach dłuższych ograniczeń, czy zatorów. Na 6.5 wskoczyło na dobre jakieś 50km przed domem. Główne trasy pokonywaliśmy w niedzielę i w piątki dzięki czemu uniknęliśmy sobotnich korków.

Jak dla mnie spalanie rewelacja:)

PS: jak ktoś się wybiera: w Chorwacji ceny podstawowych paliw regulowane i wszędzie rowniutko 1.46. w Czechach wychodzi z 50gr drożej, niż w Polsce, a różnica między autostradami, a lokalnymi stacjami niewielka (max 2-3 korony). Najgorzej w Słowenii i Austrii, gdzie generalnie też jest koło 1.5 euro, ale na autostradach norma to ~30 centów drożej, a zdarzały się też stacje, gdzie pb95 kosztowała ponad 2 euro. Warto więc tak zaplanować, żeby nie tankować w tych krajach (chyba, że z jakimś noclegiem i możliwością zatankowania poza autostradą)

Wysłane z mojego SM-S911B przy użyciu Tapatalka

« Ostatnia zmiana: 29 Lipca 2023, 20:51:31 wysłana przez firek »

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl