Autor Wątek: Spalanie hybrydy  (Przeczytany 211972 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

pireus

• Gość
Odp: Spalanie hybrydy
« Odpowiedź #960 dnia: 21 Czerwca 2024, 15:41:00 »
Przepisowa jazda na autostradzie to 140km/h czyli licznikowe 148 km/h.
Licznik zawyża prędkość różnie. Myślałem, że im wyższa prędkość tym zawyżanie będzie wyższe. Okazało się , że czy jadę 60km/h czy 160km/h to u mnie zawyża o 2-3 km/h. i nic nie ma wspólnego z aktualna prędkością samochodu.

KubaCamry

• Gość
« Odpowiedź #961 dnia: 21 Czerwca 2024, 15:55:30 »
jedna nieścisłość. W korku jedziesz na elektryku dopóki starczy prądu w baterii trakcyjnej. Potem jedziesz na ICE, ponieważ przy tych prędkościach rekuperacja jest praktycznie zerowa, dopóki nie podładuje baterii. W tym czasie pali tyle ile tradycyjny samochód.
Duży błąd w tym stwierdzeniu. Odpalony ICE w korku przekazuje większość mocy (wynikającej z faktu odpalenia) przez generator do baterii i dalej do napędu/klimatyzacji itp. Stąd nawet w dużym/długim korku spalanie hybrydy będzie dużo niższe od benzyniaka.

Offline marekj

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Rav4 / C-HR
« Odpowiedź #962 dnia: 21 Czerwca 2024, 15:59:24 »
Tak jak napisales różnie jest. Jak jest to błąd (byc moze celowy) skaliborowania licznika to wzrasta z predkością. Tak samo jest jak sie załozy koła o mnijesej srednicy niż fabryczne. Ty mozesz mieć celowo podniesione o te 2-3 w całym zakresie żeby dac ten margines bezpieczeństwa przy pomiarze radarem.
Przykładowo w Tucsonie bład zwiększał się proporcjonalnie i dochodził do 7-8 na autostradzie.
Pozdrawiam
Marek

RAV4:

Offline marekj

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Rav4 / C-HR
« Odpowiedź #963 dnia: 21 Czerwca 2024, 16:00:23 »
Odpalony ICE w korku przekazuje większość mocy (wynikającej z faktu odpalenia) przez generator do baterii i dalej do napędu/klimatyzacji itp. Stąd nawet w dużym/długim korku spalanie hybrydy będzie dużo niższe od benzyniaka.
Dokładnie. Para nie pójdzie w gwizdek jak w zwyklym aucie tylko w baterię :)
Pozdrawiam
Marek

RAV4:

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #964 dnia: 22 Czerwca 2024, 09:18:48 »
Nie mam Toyoty, ale u mnie silnik spalinowy wyłącza się i przy prędkościach autostradowych, identycznie jak w mieście.
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline firek

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: RAV4 JBL Black
« Odpowiedź #965 dnia: 29 Czerwca 2024, 00:26:53 »
Nie mam Toyoty, ale u mnie silnik spalinowy wyłącza się i przy prędkościach autostradowych, identycznie jak w mieście.
To tak naprawdę nie ma znaczenia. W jednym aucie może się zupełnie wyłączyć i ciągnąć prąd z baterii, w innym pracować i delikatnie elektryka wspomagać, a jeszcze w innym brać całą pracę na siebie, jednocześnie doładowując baterię. To tylko i wyłącznie kwestia algorytmów, ale nie oznacza przewagi jednego z nich nad innymi. Tę przewagę można obserwować w spalaniu na długich trasach (choć jeśli chcieć być precyzyjnym, to trzebaby jeszcze wziąć pod uwagę opory powietrza) i mogę postawić orzeszki, że to będzie podobne w obydwóch autach

Offline apek

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Tesla Y
« Odpowiedź #966 dnia: 29 Lipca 2024, 00:10:48 »
Moje spalanie na trasie S7 (przez Warszawę). Jazda przepisowa, na ekspresówce cały czas włączony aktywny tempomat na 125 km/h, czyli wg GPS 121/122 km/h. Samochód z czterema osobami i bagażnikiem zapakowanym od wnęki na koło do wysokości rolety bez niczego na dachu. Po pierwszej, dłuższej części było tankowanie i weszło ok. 31 l, z tym, że miałem już przejechane z 15 km po mieście.

Toyota Corolla Sedan VII, Toyota Corolla Sedan Hybrid XII - sprzedana, RAV 4 (5th gen) Executive, AWDi, Skyview - sprzedana, Tesla Model Y Premium AWD
https://ts.la/andrzej248745

Offline Bartek79

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Rav4 Hybrid AWD
« Odpowiedź #967 dnia: 05 Sierpnia 2024, 11:19:37 »
Wrocław -Makarska wszystko zgodnie z przepisami plus kilka zatorów po ok 20-30 min. W sumie prawie 16h jazdy  i 1250 km przejechane.

« Ostatnia zmiana: 05 Sierpnia 2024, 11:21:11 wysłana przez Bartek79 »

Offline gogolec

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: RAV 4 AWD
« Odpowiedź #968 dnia: 05 Sierpnia 2024, 11:47:23 »
Super spalanie.
Kupiłem miesiąc temu AWD z 2021 roku i dopiero testuję.
Jazda wokół komina codziennie po mieście trasa 2 x 20 km i średnie wychodzi mi 6,4 l
jestem ciekaw jak wyjadę spokojnie poza miasto na jakąś dłuższą trasę
Corolla XII 2019 Hybrid, RAV 4 2021 AWD Hybrid

Offline viorafa

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #969 dnia: 05 Sierpnia 2024, 14:58:37 »
Wrocław -Makarska
B.dobry wynik. Po powrocie też proszę o sprawozdanie))
Moj (FWD) na tej trasie zużywa ok.6,5l na 100km (2+2+ pies (50kg) + box (450l) na dachu).
« Ostatnia zmiana: 05 Sierpnia 2024, 15:30:47 wysłana przez viorafa »

Offline golonez

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: rav4
« Odpowiedź #970 dnia: 06 Sierpnia 2024, 00:15:29 »
Cześć, wrzucam jako ciekawostkę - jeśli się bardzo delikatnie obchodzi z pedałem gazu można uzyskać bardzo niskie spalanie. Trasa Kock - Kozienice - Piaseczno więc drogi wojewódzkie i sporo terenu zabudowanego, jazda z maksymalnymi dopuszczalnymi prędkościami - spalanie wyszło równo 4.0 l/100km. Alternatywna trasa ekspresówką przez Warszawę  pozwala zaoszczędzić 40 min ale spalanie jest wtedy wyższe o +2litry/100km.

Wysłane z mojego SM-G991B przy użyciu Tapatalka

Offline wszim

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: RAV4 V hybr AWD
« Odpowiedź #971 dnia: 06 Sierpnia 2024, 12:23:38 »
Wrocław -Makarska wszystko zgodnie z przepisami plus kilka zatorów po ok 20-30 min. W sumie prawie 16h jazdy  i 1250 km przejechane.
Ja nie wiem jak wy osiągacie takie spalanie. Ja średnią roczną mam 6.7. Wczoraj wyzerowałem i na dziś mam 6.5. Bartek jeździsz w trybie ECO ?

edit:
O teraz spostrzegłem że tak , świeci na zielono. Być może ten tryb jednak tak dużo zmienia, ja jednak go nie lubię, dziwnie się w tym trybie jeździ, jakieś takie opóźnienia są.
« Ostatnia zmiana: 06 Sierpnia 2024, 12:25:44 wysłana przez wszim »

Offline topoll

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #972 dnia: 06 Sierpnia 2024, 14:54:14 »
U mnie najniższe spalanie mam w trybie SPORT a najwyższe w ECO…
RAV4 V C+S AWDi Pure White.
Śnieżynka Raffi ;) https://forum.toyotaklub.org.pl/index.php?topic=55311.0

Offline Bartek79

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Rav4 Hybrid AWD
« Odpowiedź #973 dnia: 06 Sierpnia 2024, 15:01:06 »
Tryb ECO aż tak bardzo nie jest odczuwalny w trasie , jak jedziesz w nocy ze stałą prędkością. Co innego jak jedziesz w mieście lub drogami krajowymi i często wyprzedzasz, to wtedy jest troszkę odczuwalne. Ale ja ogólnie nie jeżdżę szybko i dynamicznie,więc dla mnie kompletnie nie jest to odczuwalne. Po prostu lubię się "bawić"układem hybrydowym .

Offline komyak

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: RAV 4 V 2.0 4x4
« Odpowiedź #974 dnia: 06 Sierpnia 2024, 18:53:54 »
U mnie najniższe spalanie mam w trybie SPORT a najwyższe w ECO…
U mnie tez jest podobnie tylko że mam 2.0 benzynę.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl