Autor Wątek: RAV4 FWD  (Przeczytany 6190 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline rkarolek

• Toyot Leżący
  • *
RAV4 FWD
« dnia: 10 Czerwca 2021, 18:08:49 »
Witam wszystkich
Jestem na ostatniej prostej do zakupu nowej RAVki, niestety jak to zwykle są pytania, wątpliwości itp...
Podstawowe to FWD czy bezwzględnie AWD?
Naoglądałem się masę filmów na YT, gdzie ludzie narzekają na FWD, że zrywa przyczepność i to nie tylko na starcie, ale również podczas manewrów w czasie jazdy.
Do tej pory wydawało mi się że AWD jest dla mnie zbędne, w zimę nie wyjeżdżam nigdzie, do pracy mam 15km, ale może jednak nie warto tu oszczędzać....
Ceny niestety poszły w górę i w AWD mam rozpiętość od 155 za comfort+style do 180 za executive..., FWD zawsze o te parę groszy taniej, ale jak potem mam pluć sobie w brodę....
Najgorsze w tym wszystkim to że w żadnym salonie w Wa-wie nie mogę znaleźć RAVki FWD :(

Jaka jest Wasza opinia?

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
Odp: RAV4 FWD
« Odpowiedź #1 dnia: 10 Czerwca 2021, 18:17:44 »
Moja prosta rada, jeśli SUV to na 4 łapy, oczywiście dasz sobie radę i z FWD ale w krytycznych sytuacjach czy na .mokrym, czy na śniegu, robi robotę.
Jeśli dojdą kawałki typu "nieutwardzone, jakiś dojazd na ryby, grzyby, góry czy atak zimy docenisz.
Start czy szybki lewoskret, poprobuj na testach, znaczna różnica
Nie do końca mogę porównać napęd i-AWD bo sam mam  AWD (benzyna)
Poszukaj bo temat już był.

Wysłane z mojego J23v przy użyciu Tapatalka
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline rkarolek

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #2 dnia: 10 Czerwca 2021, 18:22:04 »
Próbuje przekopać się przez zasoby forum, ale postów różnych masa, a wyszukiwarka na hasło FWD wyszukuje całą masę wątków po kilka-kilkadziesiąt stron każdy :(

Offline kapelusz

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: 20RAV4 H AWD CS
« Odpowiedź #3 dnia: 10 Czerwca 2021, 19:03:06 »
Ja też mam AWD (hybryda) i jestem zadowolony, ale porównania nie mam.
Raz zimą gość mi zjechał przed maskę (wpadł w poślizg), gwałtownie omijałem poboczem w śniegu, auta nawet nie zarzuciło. Nie wiem czy to zasługa systemów kontroli trakcji, awd opon czy szczęścia ;) - pewnie wszystkiego po trochu.
Zastanawiałem się między wyższa wersją (selection) a AWD i wygrało to drugie, nie żałuję.

Offline Piotr Jacek

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #4 dnia: 10 Czerwca 2021, 19:48:14 »
Mym skromnym zdaniem, jeśli nie wiesz czy awd jest Tobie potrzebne to znaczy, że nie jest.
Oczywiście znajdzie się tu ktoś, kto powie że trakcja, że jak będziesz jechał na narty i akurat będzie korek na autostradzie i jedyny objazd będzie przez poligon wojskowy  i wszystkie auta z  awd przejadą a ty umrzesz na poboczu z głodu i wyziębienia...
...Ale sam sobie zadaj pytanie: czy kiedykolwiek w życiu a jeśli tak to w jakiej sytuacji napęd na wszystkie koła był Tobie niezbędny? Jeśli to się zdarzało, bierz awd. Jeśli nie, zapłacisz za coś, czego nie będziesz używał.
Do przejechania dziadowskiej drogi gruntowej albo leśnej latem wystarczy podwyższony prześwit. W śnieżną zimę na zadupiu awd może z kolei nie wystarczyć, jeśli masz jakieś kiepskie całoroczne opony.
Poza tym ten napęd na tył w hybrydach jest z silnika elektrycznego i nie jest zbyt mocny - to nie jest "prawdziwe" 4x4 tylko raczej wspomaganie tylnej osi. Na rajd offroadowy tym nie pojedziesz.

Podsumowując, jeśli używasz samochodu jak 95% Polaków - mieszkasz na nizinach i jeżdzisz nim do pracy/wozisz dzieciaki do szkoły, nie latasz bokiem po autostradzie a raz w roku wieziesz rodzinę nad Bałtyk - nie zauważysz różnicy. To moja prywatna opinia jako użytkownika "suva" z napędem na jedną oś

Offline gad0804

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: RAV4 222KM
« Odpowiedź #5 dnia: 10 Czerwca 2021, 20:03:58 »
Na animacji AWD między zegarami napęd tylnej osi włącza się na każdym zakręcie. Mam taką krętą drogę 16 km, którą jeżdżę od lat. Teraz ustawiam tempomat na 95km/h i poza dwoma zakrętami pokonuję tę odległość ze stałą prędkością

Wysłane z mojego Pixel 5 przy użyciu Tapatalka

Offline kapelusz

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: 20RAV4 H AWD CS
« Odpowiedź #6 dnia: 10 Czerwca 2021, 21:00:10 »
Mym skromnym zdaniem, jeśli nie wiesz czy awd jest Tobie potrzebne to znaczy, że nie jest.
Albo OP nie jeździł nigdy awd (jak ja wcześniej).

czy kiedykolwiek w życiu a jeśli tak to w jakiej sytuacji napęd na wszystkie koła był Tobie niezbędny?
To może inaczej, czy absolutnie niezbędny jest SUV od Toyoty za 160k?  ;-) Do wożenia dzieci do szkoły i raz w roku na wakacje spokojnie wystarczy auto za 1/3 tej ceny.

Ja nie namawiam absolutnie, ale OPie znajdziesz tutaj na forum przykłady użytkowników którzy żałują że nie poszli w AWD. Grono tych co uważają że awd jest bez sensu jest tak samo liczne, musisz sam zdecydować :) poszukaj, jest tutaj chyba już taki wątek, o znalazłem
https://forum.toyotaklub.org.pl/index.php/topic,50392.0.html

Offline felemek

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #7 dnia: 10 Czerwca 2021, 22:23:35 »
Mam C+S iAWD i jestem bardzo ....ale to bardzo zadowolony. Tej śnieżnej zimy parkowałem w miejscach nieodgarniętych, w hałdzie śniegu- śnieg do pasa. I spokojnie wycofałem i do przodu. Byłem w Białce i Zakopanem(właśnie wtedy jak relacja leciała w TV z Zakopca zaraz po poluzowaniu-ja zaszczepiony jeszcze w lutym) śmigałem zrelaksowany po nieodśnieżonych miejscach i zakrętach i jak kolega pisał, na wyświetlaczu non stop pracowały tylne koła ,czasem nawet na 3 kreski gdy przód tylko na 1 lub dwie. Ja zawsze będę polecał nawet takie i- AWD! Oczywiście to koszt ....ale i znaczne bezpieczeństwo. Pozdrawiam.

P.S. Oczywiście mam zimówki Good Year- ciche i solidne na śnieg i lód - co do gum całorocznych, nie wypowiem się.
« Ostatnia zmiana: 10 Czerwca 2021, 22:26:38 wysłana przez felemek »

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #8 dnia: 10 Czerwca 2021, 23:48:39 »
@felemek trafił w sedno, "bezpieczeństwo" słowo klucz. Nigdy go nie za wiele, szczególnie gdy wozimy rodzinę. To jeszcze jeden z systemów który je zwiększa... znacznie.

Wysłane z mojego BAH-L09 przy użyciu Tapatalka

Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline rkarolek

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #9 dnia: 11 Czerwca 2021, 06:53:58 »
Dziękuje Wam za opinie, właśnie kwestia bezpieczeństwa skłania mnie trochę do AWD, co do samych warunków eksploatacji to jak pisałem zimą siedzę w domu (ze sportów zimowych uprawiam tylko skoki w TV ;)), pod pracą mam parking który jest w zimę odśnieżany, dojazd do pracy po asfalcie, a teraz jeżdże Outlanderem  też tylko z napędem na przód... problem miałem tylko raz, jak głupio zaparkowałem (z tyłu wysoki krawężniki, przód prawie w piasku)
Ale wiadomo, kwestia jest kasa, za te same pieniądze kupuje jeden szczebelek wyżej w FWD...

Jasne że decyzję musze podjąć sam, z jednej strony ten AWD to mniej niż 10% wartości a nowe autko kupuje się na 8-10 lat, z drugiej... wiadomo kasa

Offline Kiełek

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #10 dnia: 11 Czerwca 2021, 08:11:35 »
Jeszcze co najmniej jeden ważny fakt nie padł - AWD w tym aucie nie czyni go terenowym. To AWD (czy "e-AWD" nie do tego służy). Ja RAV4 z awd śmigam w zakrętach znacznie szybciej niż sedanem z FWD.
Ja osobiście mam wyjazd na drogę "główną" w miejscu wymagającym czasem szybkiej reakcji - zdarzają się mośki jadące 70km/h+ nagle pojawiają się zza łuku drogi. Gdyby jechały 50km/h... I tu widzę zdecydowaną przewagę pomiędzy FWD i AWD, gdzie tez pierwszy przy skręconych kołach potrafi mielić lub co gorsza zadziała ESP... A RAV4: gaz i bezstresowo jestem na drodze.

Kierowcy, którzy nie używali dłużej auta z AWD, po porostu mogli nie doświadczyć wielu sytuacji, gdzie ten napęd przydaje się w codziennym, cywilnym użytkowaniu. Dlatego też ich opinie mogą nie zawsze być do końca obiektywne.

Pewne jest jedno - decyzję musisz podjąć sam :)

Offline rkarolek

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #11 dnia: 11 Czerwca 2021, 08:28:12 »
Jasne że AWD to nie do jazdy w prawdziwym terenie, na YT znalazłem firm porównujący kilka pseudo terenówek (kolega ma na nie fajna nazwę "bulwarówki") RAV, Outlander, CRV, Lexus i parę innych, wszystkie strasznie męczyły się w próbach terenowych, a RAVka chyba i tak była jedną z gorszych....
zresztą z RAVek to chyba tylko pierwsza miała prawdziwe 4x4 a i tego nie jestem na 100% pewny :)

chodzi mi tylko o kwestię bezpieczeństwa, to co piszesz o buksowaniu w miejscu właśnie do mnie przemawia... gdybym mógł się na jazde próbną przejechać FWD to może częściowo sam bym sobie odpowiedział na swoje wątpliwości, ale ponoć AWD na jazdy próbne to wymóg odgórny....

Offline ArtFoto

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #12 dnia: 11 Czerwca 2021, 09:01:01 »
Jasne że AWD to nie do jazdy w prawdziwym terenie, na YT znalazłem firm porównujący kilka pseudo terenówek (kolega ma na nie fajna nazwę "bulwarówki") RAV, Outlander, CRV, Lexus i parę innych, wszystkie strasznie męczyły się w próbach terenowych, a RAVka chyba i tak była jedną z gorszych....
zresztą z RAVek to chyba tylko pierwsza miała prawdziwe 4x4 a i tego nie jestem na 100% pewny :)

chodzi mi tylko o kwestię bezpieczeństwa, to co piszesz o buksowaniu w miejscu właśnie do mnie przemawia... gdybym mógł się na jazde próbną przejechać FWD to może częściowo sam bym sobie odpowiedział na swoje wątpliwości, ale ponoć AWD na jazdy próbne to wymóg odgórny....

Zależy od salonu. W przypadku kiedy byłem na kupnie i zaoferowali jazdę próbna to była AWD do jazd próbnych :)

Offline Markid

• Toyot Spamer
  • Samochód:: RAV4 2.5 2020
« Odpowiedź #13 dnia: 11 Czerwca 2021, 09:15:22 »
Ja niestety przyzgredowałem i wziąłem FWD. Na jazdach próbnych jeździłem RAV FWD i było OK, zresztą wcześniej też zawsze jeździłem FWD (no z wyjątkiem Malucha ;) jakieś 30 lat temu, który miał RWD :) - też niezłe zjawisko ;) ).
Teraz po 6 mc jazdy bym dołożył do AWDi - dlaczego ? Bo: daje lepsze wsparcie na zakrętach, mam zamontowany hak i mógłbym pociągnąć cięższą przyczepę, rozglądam się ostatnio za działką w górach (tak tych najbliższych Świętokrzyskich), a tu czasem zdarzają się podjazdy > 10% gdzie w lecie FWD daje radę ale w zimie już niekoniecznie (z FWD też da się, np. tyłem).
Natomiast w zimie po płaskim jakoś nie cierpiałem z powodu FWD (RAVka ma duże koła i jeśli mamy dobre opony zimowe, to problem zakopywania się w zimie np. na parkingach praktycznie nie występuje).
Kwestia bezpieczeństwa jest moim zdaniem względna ponieważ gdy mamy AWD i lepsze prowadzenie na zakrętach to szybciej jeździmy, gdy mamy FWD zwalniamy, a przy hamowaniu AWD nam nie pomoże.

Offline jacool

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #14 dnia: 11 Czerwca 2021, 09:54:25 »
Miałem podobny zgryz i końcowo kwestie finansowe wzięły górę. Mam FWD i nie zauważyłem problemów przy starcie , skręcie etc ... Myślę, że spokojna jazda po mieście (walka o 5L/100km), brak terenowych ambicji nie wyklucza posiadania FWD. Moje zdanie jest takie, że FWD jest zbyt mocno piętnowane na YT. Końcowa decyzja należy do Ciebie - wiadomo jak zawsze :))
RAV4 HYBRID COMFORT FWD

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl