Autor Wątek: Klima - działanie i koszty uzupełnienia  (Przeczytany 7195 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Cav

• Gość
Klima - działanie i koszty uzupełnienia
« dnia: 10 Czerwca 2021, 19:56:52 »
Czy również zauważacie dużą różnicę w wydajności klimy, gdy chodzi na obiegu zewnętrznym i wewnętrznym?
U mnie to pierwsze nie zapewnia komfortu termicznego.
To pierwsze moje auto w którym coś takiego obserwuję i zastanawiam się, czy wszystko działa właściwie w moim egzemplarzu.

A przy okazji - ile sobie liczą ASO za sprawdzenie klimy i ew. dobicie czynnikiem?
Bo może tutaj tkwi problem, ale w 2 letnim aucie?

Offline Glider

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: RAV4; C-HR
Odp: Klima - działanie i koszty uzupełnienia
« Odpowiedź #1 dnia: 10 Czerwca 2021, 20:56:38 »
Czy również zauważacie dużą różnicę w wydajności klimy, gdy chodzi na obiegu zewnętrznym i wewnętrznym?
U mnie to pierwsze nie zapewnia komfortu termicznego.
C-HR mam od niedawna i rzadko jeżdżę.
Jednak zauważyłem, że w trybie jazdy Normal znacznie częściej klima pracuje w obiegu wewnętrznym niż w Priusie+. To przy ustawieniu klimy na Auto.
Na pewno będzie gorzej gdy tryb jazdy ustawimy na ECO.
Jest jednak jedna prawidłowość, którą zauważyłem w każdym samochodzie. Przy mocno nagrzanym wnętrzu obieg wewnętrzny znacznie lepiej schładza niż obieg zewnętrzny. Po ustaleniu temperatury różnica jest już znacznie mniejsza, ale przy obiegu zewnętrznym sprężarka częściej się włącza. Trzeba schłodzić ciepłe powietrze z zewnątrz...
Nie przypuszczam aby był jakikolwiek problem z klimą. W moim Prius+ działa bez serwisu już 9 lat.
Jedyne co mogłoby się stać to rozszczelnienie układu i powolna ucieczka środka chłodzącego, ale w tym przypadku klima szybko przestanie działać. W samochodzie mojego syna, z powodu wycieku padała tak dwa dni, jakieś zwierzę nagryzło wąż klimy....

Cav

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 10 Czerwca 2021, 21:34:43 »
Logiczne że przy obiegu wewn. działa nieco wydajniej, ale żeby nie była w stanie chłodzić wnętrza podczas jazdy, gdy nie jest on włączony, to już mniej logiczne.
Nigdy czegoś takiego nie miałem.

Inna sprawa, że ten obieg zamknięty w C-HR nie powoduje takich skutków jak w innych samochodach, tj. pogorszenia się atmosfery i parowania szyb, działa jakby nie był za bardzo aktywny.
Jedyna różnica to zauważalnie lepsze chłodzenie.

Offline przmor

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #3 dnia: 10 Czerwca 2021, 23:49:33 »
Skoro na wewnętrznym obiegu działa dużo wydajniej to może filtr kabinowy należałoby wymienić?

Cav

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 11 Czerwca 2021, 05:46:19 »
Nie mówmy o wydajności dmuchawy, tylko chłodzenia.
Moc nawiewu się nie zmienia.

Offline Grzesiek C-HR

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #5 dnia: 11 Czerwca 2021, 22:56:39 »
ASO Toyota Chodzeń w Warszawie:
sprawdzenie szczelności układu - 300 zł
podłączenie urządzenia do wymiany czynnika - 300zł + 100 zł za każde 100g czynnika. Wchodzi max. 400g czynnika.

Poza ASO:
sprawdzanie szczelności - 100 zł
uzupełninie czynnika - 100 zł za 100 g.

Cav

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: 14 Czerwca 2021, 20:05:58 »
A jak się zachowa ASO, gdy zareklamuję wydajność klimy w ramach gwarancji?
Skasuje mnie za kontrolę klimy powyższymi kwotami, jeśli okaże się że ilość czynnika była odpowiednia, albo ubytek był znikomy, więc nie to było przyczyną?

Offline bazi

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Corolla E16 1.6
« Odpowiedź #7 dnia: 14 Czerwca 2021, 20:44:54 »
Mierzyłeś jaka jest temperatura powietrza na wylocie z kratki wentylacyjnej ?
(klima na LOW i najwolniejsza prędkość nadmuchu) -  Im wyższy bieg nawiewu, tym temperatura minimalna będzie wyższa, odczekaj aż się kanały wentylacyjne schłodzą
tu orientacyjna tabelka:
https://forum.toyotaklub.org.pl/index.php/topic,51409.msg716358/topicseen.html#new

Cav

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: 14 Czerwca 2021, 20:56:51 »
Tyle że tam piszą, iż pomiar ma być na centralnym kanale.
Rozumiem, że chodzi o środkowe kratki.
Problem w tym, że ich nie używam do klimatyzacji, nie cierpię gdy coś na mnie dmucha.....
Zawsze puszczam klimę na szybę+nogi.

Ale zmierzę - rozumiem, że okolice tych 8 stopni to będzie ok?
I ewentualne problemy mogę zrzucić na kiepskie zarządzanie kierowaniem powietrza na pozostałe wyloty?

Offline bazi

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #9 dnia: 14 Czerwca 2021, 21:19:49 »
Tyle że tam piszą, iż pomiar ma być na centralnym kanale.
Rozumiem, że chodzi o środkowe kratki.
tak
Problem w tym, że ich nie używam do klimatyzacji, nie cierpię gdy coś na mnie dmucha.....
też nie używam, nadmuch z klimy mam na szybę. Ale inaczej sam nie zdiagnozujesz. Zobaczymy co wyjdzie z pomiaru, ile daje na obiegu wewnętrznym , a ile jak zaciąga powietrze z zewnątrz.

Cav

• Gość
« Odpowiedź #10 dnia: 16 Czerwca 2021, 18:50:32 »
Przy otwartych kratkach mrozi aż miło, gość z serwisu klimatyzacyjnego, do którego pojechałem umówić się na usługę, pomierzył że na kratkach mam koło zera stopni, bez różnicy na jakim obiegu.

Czyli wychodzi że sama klima jest ok, a winna jest dystrybucja tego zimnego powietrza w trybie (nogi+szyba).
W sensie że wtedy na szybę idzie tego zimnego powietrza zdecydowanie za mało, żeby odpowiednio chłodziło auto.
I to już może być nie do przeskoczenia.

Ale na wszelki wypadek pojadę na ten serwis i dobicie,.
Przed wakacjami na południu Europy, trzeba wszelkie możliwe opcje wykorzystać, może to akurat pomoże.

Offline bazi

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #11 dnia: 16 Czerwca 2021, 19:07:22 »
Jaką temperaturę ustawiasz w kabinie ?

Offline przmor

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #12 dnia: 16 Czerwca 2021, 21:49:32 »
Co to za metoda chłodzenie dołem? Dołem się grzeje bo ciepłe powietrze unosi się do góry. Kratki w desce są od chłodzenia. W Aurisie da się ustawić tak żeby nie wiało na kierowcę i pasażera (do gory i w stronę środka). W CH-R się nie da tak ustawić?

Cav

• Gość
« Odpowiedź #13 dnia: 17 Czerwca 2021, 07:39:37 »
Jaką temperaturę ustawiasz w kabinie ?

20 stopni.
Choć wolałbym więcej, żeby mniej szumiała, ale za słaba wydajność.

Cav

• Gość
« Odpowiedź #14 dnia: 17 Czerwca 2021, 07:47:36 »
Co to za metoda chłodzenie dołem?

Nogi też lubią chłodek.
A ciepłe powietrze unosi się do góry, ale przy grawitacyjnej wentylacji, a nie takiej wichurze jakiej wymaga klimatyzacja w aucie.

Cytat: przmor
Kratki w desce są od chłodzenia. W Aurisie da się ustawić tak żeby nie wiało na kierowcę i pasażera (do gory i w stronę środka). W CH-R się nie da tak ustawić?

Sprecyzuj "nie wiało".
Pewnie mamy inne wymagania.
Ja w ogóle nie toleruję odczuwania ruchu powietrza.
Czyli między pasażerem i kierowcą musiałyby być ze 2 m przerwy, żeby zmieścił się strumień mocno nawiewanego powietrza z dwóch kratek środkowych, gdyby miały być otwarte.

Nawet ruch powietrza z kratki bocznej w trybie "Auto" już jest nie do zaakceptowania, mimo jej skierowania na szybę boczną.
W trybie Szyba+Nogi też z niej wieje, ale zdecydowanie słabiej i da się przeżyć.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl