Autor Wątek: Czy ta szyba jest oryginalna?  (Przeczytany 16150 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline phantom

• Toyot Pełzający
  • **
Czy ta szyba jest oryginalna?
« dnia: 14 Czerwca 2021, 15:41:06 »
Hej czy ta szyba jest oryginalna? Miałem wymienianą w ASO, bo się zrobił odprysk i zastanawiam się dlaczego nowa szyba jest bez loga Toyoty.  Na samym dole dla porównania zdjęcie starej szyby

Dziękuję wszelką za pomoc

Offline RYBA1983

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: AURIS II HSD+Ya
Odp: Czy ta szyba jest oryginalna?
« Odpowiedź #1 dnia: 14 Czerwca 2021, 16:10:08 »
Aso też oszczędza, ale może być zamiennikiem jakości OE może nawet ten sam producent ale bez loga.

Offline phantom

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #2 dnia: 14 Czerwca 2021, 16:11:14 »
Wysłałem zapytanie do TMP z prośbą o wyjaśnienie, bo na stronie https://www.toyota.pl/porady/oznaczenia-na-szybach-samochodowych piszą:
"Znak towarowy producenta widnieje na szybie zawsze, jeśli jest ona oryginalna, czyli była zamontowana na linii produkcyjnej w fabryce marki lub wymieniono ją w autoryzowanej stacji obsługi pojazdów.".

Offline trepek

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #3 dnia: 14 Czerwca 2021, 16:12:44 »
Producent ten sam, AGC AUTOMOTIVE. Numery takie same wiec to produkt taki sam, tylko bez znaczka. Ale ciekawe co odpowie TMP.

Offline RYBA1983

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: AURIS II HSD+Ya
« Odpowiedź #4 dnia: 14 Czerwca 2021, 17:40:10 »
No mowie ze jest to OE bez emblematy Toyoty.

Offline debki4

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #5 dnia: 14 Czerwca 2021, 21:19:24 »
W ASO wymieniali mi szybę po odprysku. Likwidacja szkody z AC. Szyba ma oznakowanie Toyota tak jak poprzednią z pierwszego montażu. Pytanie czy było to z AC czy z ubezpieczenia dodatkowego na szyby, bo wtedy mogłeś mieć w warunkach  ubezpieczeni zamiennik /a w dodatkowym ubezpieczeniu autoszyb tak jest/.

Wysłane z mojego G8141 przy użyciu Tapatalka

Offline Zbig

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #6 dnia: 14 Czerwca 2021, 22:53:34 »
Hej czy ta szyba jest oryginalna? Miałem wymienianą w ASO, bo się zrobił odprysk i zastanawiam się dlaczego nowa szyba jest bez loga Toyoty.  Na samym dole dla porównania zdjęcie starej szyby
Zapewne szyba z serii produkcyjnej na pierwsze wyposażenie ma znaczek Toyoty a z serii na części zamienne nie, ale producent ten sam więc to bez znaczenia.

Offline phantom

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #7 dnia: 14 Czerwca 2021, 23:10:45 »
. Pytanie czy było to z AC czy z ubezpieczenia dodatkowego na szyby, bo wtedy mogłeś mieć w warunkach  ubezpieczeni zamiennik /a w dodatkowym ubezpieczeniu autoszyb tak jest
Mialem z AC i umawiałem się z ASO na oryginał..

Offline debki4

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #8 dnia: 14 Czerwca 2021, 23:39:22 »
To powinien być znaczek Toyoty jak na oryginale. Sprawdź jeszcze jakie są zapisy w OWU AC.
Generalnie szyba tej samej klasy i na chwilę obecną nie ma to znaczenia, ale przy odsprzedaży może być mnóstwo dziwnych pytań od kupujących z tego powodu /chyba że ten aspekt też odpada z różnych powodów/. Zachowałbym dokumenty odnośnie wymiany z ASO.
I tak już nic z tą szyba nie zrobisz - wklejona. Chyba że następny odprysk i wymiana.

Offline debki4

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #9 dnia: 14 Czerwca 2021, 23:40:34 »
Hej czy ta szyba jest oryginalna? Miałem wymienianą w ASO, bo się zrobił odprysk i zastanawiam się dlaczego nowa szyba jest bez loga Toyoty.  Na samym dole dla porównania zdjęcie starej szyby
Zapewne szyba z serii produkcyjnej na pierwsze wyposażenie ma znaczek Toyoty a z serii na części zamienne nie, ale producent ten sam więc to bez znaczenia.
Po wymianie w ASO też była że znaczkiem i oznaczeniem Toyoty.

pireus

• Gość
« Odpowiedź #10 dnia: 15 Czerwca 2021, 14:27:13 »
To powinien być znaczek Toyoty jak na oryginale. Sprawdź jeszcze jakie są zapisy w OWU AC.
To jest podstawowa czynność. Mi dwa tygodnie temu zmieniali szybę (inna marka samochodu) i mam oryginalną z logo i napisem GM ( czekałem tydzień na sprowadzenie z Niemiec)

Offline Zbig

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #11 dnia: 15 Czerwca 2021, 15:15:38 »
Części zamienne są traktowane jako oryginalne jeżeli pochodzą od zatwierdzonego dostawcy.  Nie ma znaczenia czy są OE czy OEM.  Oczywiście dobrze jest zachować fakturę z ASO.

Offline Portowiec

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #12 dnia: 16 Czerwca 2021, 07:38:59 »
Ja miałem wymieniana tylną prawą fabrycznie przyciemnioną. Pan kosił trawę i kamyk poszedł w okno. Zgłosiłem z AC z regresem na jego firmę. ASO sprowadziło szybę z Belgii (tydzień czekania) Ku mojemu zdziwieniu z tego samego roku i miesiąca :-) Napis Toyota oczywiście jest.

Offline tko

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #13 dnia: 16 Czerwca 2021, 20:01:15 »
na początku roku uderzył mi kamień na drodze w szybę przednią. Niestety nie było sprawcy więc poszło z mojego AC. Z ciekawości dzisiaj sprawdziłem na jaką mi szybę wymienili w ASO Nowakowski na Bielanach Wrocławskich. Wymienili na oryginalną ze znaczkiem Toyoty.
Toyota CHR 2.0 AWDi 2024 r.
Kia Picanto 1.0 2019 r.
Mercedes SLK 2.3 1996 r.

KubaCamry

• Gość
« Odpowiedź #14 dnia: 16 Czerwca 2021, 21:00:40 »
Zrobili Cię w chu.., zamiennik to nie oryginał. Zgłoś reklamację. To, że wklejone nic nie zmienia. Niech wycinają i wstawią to co ma być. Sprawdź w ubezpieczalni jaką kwotę rozliczyli. Idę o zakład, że faktura poszła za oryginał, a dali zamiennik za 1/4 oryginału. Tak się robi byznesy w polandii.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl