Autor Wątek: Czy ta szyba jest oryginalna?  (Przeczytany 16197 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Piotr Jacek

• Toyot Pełzający
  • **
Odp: Czy ta szyba jest oryginalna?
« Odpowiedź #60 dnia: 05 Lipca 2021, 19:32:18 »
A dlaczego "udawać", że jest dobrze? Może po prostu użytkować samochód i nie przejmować się brakiem logo Toyoty na szybie? Zachować fakturę na wymianę szyby od aso i jeśli w przyszłości kupujący będzie się targował o cenę auta z powodu tej szyby, pokazać fakturę i zaproponować, że jeśli auto z polskiego salonu i udokumentowaną naprawą nie odpowiada mu, to może brać igiełkę zza zachodniej granicy, gdzie wspawana przednia połówka ma szybę z logo.
A tak na serio, możesz ich pozwać do sądu.

Offline tko

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #61 dnia: 05 Lipca 2021, 20:02:05 »
Wyjechałem z salonu z zamontowanym zamiennikiem i żadnej informacji o tym. Jednak mogłem się nie pytać  :) bo poziom  :wallbash: . OK to czy teraz coś można z tym zrobić czy po prostu żyć i udawać że wszystko jest dobrze ? Czy jednak uderzyć do Toyoty o wyjaśnienie?
Osobiście spróbowałbym najpierw udać "greka" i zadać pytanie do dealera od którego kupiłeś na maila, czy taka sytuacja jest normalna, że samochód został nabyty z szybą, która nie ma oznaczeń Toyoty? Zobaczymy co odpowiedzą. Takie samo pytanie proponuję zadać równocześnie, ale ogólnie do TMP, czy auto kupione jako nowe musi mieć na szybie znaczek Toyoty. I skonfrontować obie odpowiedzi. Być może TMP odpowie, że musi być oznaczenie i wtedy będziesz miał podkładkę dla dealera.

A ogólnie być może było tak, że w transporcie szyba pękła i ją wymienili. Zdarzają się takie cuda, że w transporcie auto jest porysowane i na miejscu je malują. Nikt nic nie wie, dopiero za jakiś czas się okazuje, że było naprawiane.
Toyota CHR 2.0 AWDi 2024 r.
Kia Picanto 1.0 2019 r.
Mercedes SLK 2.3 1996 r.

Offline phantom

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #62 dnia: 09 Lipca 2021, 13:07:51 »
Załączam odpowiedź Toyoty odnośnie oryginalności takich szyb bez logo:

"Szanowny Panie,
Informujemy, że zamówiona przez ASO szyba jest oryginalna i pochodzi z oficjalnej dystrybucji Toyoty. Zamontowana w Pańskim samochodzi szyba nie posiada napisu Toyota, ze względu na fakt, że w tej samej fabryce produkowane są także szyby do jednego z modeli Suzuki. W załączeniu przesyłamy poglądowe zdjęcia jak to wygląda dla różnych szyb produkowanych w tej fabryce: jedynie zewnętrzne opakowanie posiada oznaczenia Toyota, świadczące o oryginalności produktu. Na samej szybie tego nie uświadczymy, ze względu na fakt wykorzystywania szyb w samochodach innych niż marki Toyota.
W razie dodatkowych pytań, pozostajemy"

Offline Dzorc

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #63 dnia: 10 Lipca 2021, 12:47:17 »
Mam auto z grudnia 2020, żadna z szyb nie ma znaczka toyota.

Offline Dziuba

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #64 dnia: 10 Lipca 2021, 13:13:30 »
Moja marzec 21 tez wszystkie bez loga

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Offline phantom

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #65 dnia: 10 Lipca 2021, 14:49:14 »
No to można powiedzieć, że sprawa się wyjaśniła :) i dobrze było wyjaśnić tą zagwozdkę. Toyota kompetentnie zbadała sprawę

Offline Maciej Loret

• Toyot Chodzacy
    • Biuro Rachunkowe Małgorzata Loret Przyłęki k/Bydgoszczy
« Odpowiedź #66 dnia: 10 Lipca 2021, 18:45:14 »
Witam,

jakieś 3-4  tygodnie temu, u żony w Corolli '16 pękła szyba po uderzeniu kamykiem. Po 3 tygodniach walki z PZU odpuściła sobie i zadzwoniła do salonu Toyoty, gdzie wymieniono szybę w ciągu ~10 dni od zgłoszenia (wymiana w ciągu 1 dnia a dodatkowo auto zastępcze).
Ale o czym to ja miałem... A... Szyba ze znaczkiem Toyoty, wyprodukowana w styczniu 2020r.
Corolla CVT 2016
Yaris HSD 2016

GrzegorzC

• Gość
« Odpowiedź #67 dnia: 10 Lipca 2021, 21:47:49 »
W 2020 (chyba gdzieś w drugiej połowie) zaczęli produkować Suzuki Swace więc jak ktoś dostał szybę sprzed produkcji Suzuki to ma znaczek a jak z epoki Swace to już bez znaczka, tak jak to Toyota wyjaśniła (kilka postów wyżej). Nie ma co tego dalej drążyć.

Offline zgryzolec

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: 1.8 TS
« Odpowiedź #68 dnia: 12 Lipca 2021, 01:19:26 »
Z ciekawości obejrzałem wszystkie szyby. Na każdej znaczek Toyoty. Produkcja wrzesień 2020.

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #69 dnia: 12 Lipca 2021, 07:33:38 »
Weźcie pod uwagę też miejsce produkcji. Toyota ma kilka lokalizacji i nie wszędzie jest dual na taśmie pod dwa modele (Suzuki i Toyota)

Wysłane z mojego BAH-L09 przy użyciu Tapatalka

Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

GrzegorzC

• Gość
« Odpowiedź #70 dnia: 12 Lipca 2021, 10:00:01 »
Swace robią tylko w kombi, więc tylko w Anglii, więc w anglikach TS może nie być loga, u mnie (TS z grudnia 2020) też nie ma loga.

Offline trepek

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #71 dnia: 12 Lipca 2021, 17:23:14 »
A nie mowilem, ze to orginalna szyba :) To nie, bo bez znaczka to zamiennik.

Offline phantom

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #72 dnia: 13 Lipca 2021, 13:24:18 »
Ciekawe czy do kombi i hatchbacka na przód ta sama szyba wchodzi. Ja akurat mam hatchback, ale wydaje mi się że przód szyby jest ten sam co do kombi

Offline Udil

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #73 dnia: 13 Lipca 2021, 16:06:54 »
Pracuje w szybach samochodowych już ładnych parę lat, wiele marek w oryginale nie ma oznaczen  loga... Grupa VW, Renault, Toyota i wiele innych... Szyby do Toyota czy to hatch czy sedan czy ts wszystkie takie same, różnic mogę się tylko wyposażeniem (ale tu wersja wyposażenia ma znaczenie a nie nadwozie).

Offline EliEli

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #74 dnia: 15 Lipca 2021, 17:46:43 »
Pracuje w szybach samochodowych już ładnych parę lat, wiele marek w oryginale nie ma oznaczen  loga... Grupa VW, Renault, Toyota i wiele innych... Szyby do Toyota czy to hatch czy sedan czy ts wszystkie takie same, różnic mogę się tylko wyposażeniem (ale tu wersja wyposażenia ma znaczenie a nie nadwozie).

To z ciekawości zapytam czy może wiesz czy w Toyotach z systemem HUD przednia szyba ma jakąś dodatkową warstwę żeby wyświetlacz lepiej działał? Czytałem że w BMW takie rozwiązanie było.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl