Autor Wątek: Usterka hybrydowego układu napędowego  (Przeczytany 60205 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline krzysp3

• Toyot Pełzający
  • **
Odp: Usterka hybrydowego układu napędowego
« Odpowiedź #60 dnia: 19 Marca 2022, 19:05:21 »
Witam, dziękuję kolego za podesłanie linka do tematu.
Przeczytałem, nic dobrego z tego nie wynika. Jeśli po kolejnych dwóch latach znaowu skoroduje? to kto będzie kupował ten szmelc? Mała szansa na sprzedaż używanej ravki.
A może podczas każdego przeglądu zlecać kontrolę przewodu HV a zwłaszcza jego złączy. Nawet jeśli jest to usługa płatna. Jeśli korozja skutkująca awarią wyjdzie np. po 4 latach to będę miał udokumentowane, że w kolejnych latach nie było ognisk korozji. Zakładając, że przeglądy będą rzetelne będzie można podjąć działania eliminujące wspomniane zjawisko (coś jak z ogniskami korozji na elementach konstrukcyjnych samochodu). W innym przypadku pozostanie wykorzystanie dokumentów potwierdzających płatne kontrole przewodu HV przez rzeczoznawcą i sądem.

Offline Markid

• Toyot Spamer
  • Samochód:: RAV4 2.5 2020
« Odpowiedź #61 dnia: 19 Marca 2022, 19:31:57 »
A wystarczyło by opitolić woskiem złącze w nowym aucie I nie było by tematu.

Wysłane z mojego SM-A505FN przy użyciu Tapatalka

Offline Oczekujący

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #62 dnia: 19 Marca 2022, 20:23:37 »
Świetny pomysł kolego, opitolić woskiem. Dodam, że najlepiej pszczelim, a przed wyjazdem z salonu okadzić dymem z ogniska indiańskiego szamana, no i sprawdzić czy salon był odpowiednio poświęcony przez miejscowego sukienkowego

Offline Markid

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #63 dnia: 20 Marca 2022, 15:07:33 »
Możesz sobie żartować ale to co zaproponowałem nie jest moim pomysłem lecz Marcina - moderatora tego forum. A ten gość zna się na rzeczy. Możesz sobie oczywiście dodatkowo okadzić nie zaszkodzi.

Offline Kiełek

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #64 dnia: 20 Marca 2022, 18:36:56 »
Markid, gdyby to oblepić woskiem, a mimo złącze to uległoby korozji, ASO odprawiło by Cię z kwitkiem. Wiesz o tym...

Zostańmy z dyskusją w drugim wątku, tam się więcej dzieje na ten temat.

Offline Markid

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #65 dnia: 20 Marca 2022, 20:31:06 »
Czemu mają Cię odprawić z kwitkiem ? Przecież Toyota nie zabrania, a nawet zaleca wykonanie dodatkowej konserwacji. W niektórych ASO (np. w Kielcach) nawet oferują oprysk podwozia woskiem.
Ponadto gdy powierzchnię styku gniazda z wtykiem HV pokryje się woskiem (który w razie potrzeby bez problemu można usunąć) to woda z solą się tam nie dostanie i nie spowoduje uszkodzeń.
Przez analogię - jeśli zrobisz sobie ceramikę (której też nikt nie zabrania robić), a wystąpi korozja perforacyjna od wnętrza - to przecież ASO ci nie odmówi naprawy gwarancyjnej z tego powodu, że jest ceramika.
« Ostatnia zmiana: 20 Marca 2022, 20:34:06 wysłana przez Markid »

Offline darek60

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #66 dnia: 21 Marca 2022, 00:01:52 »
ile toyota kasuje za ten wosk na podwoziu ?
RAV4 2.5 hybrid

Offline Kiełek

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #67 dnia: 21 Marca 2022, 08:10:49 »
Czemu mają Cię odprawić z kwitkiem ? Przecież Toyota nie zabrania, a nawet zaleca wykonanie dodatkowej konserwacji. W niektórych ASO (np. w Kielcach) nawet oferują oprysk podwozia woskiem.
Ponadto gdy powierzchnię styku gniazda z wtykiem HV pokryje się woskiem (który w razie potrzeby bez problemu można usunąć) to woda z solą się tam nie dostanie i nie spowoduje uszkodzeń.
Przez analogię - jeśli zrobisz sobie ceramikę (której też nikt nie zabrania robić), a wystąpi korozja perforacyjna od wnętrza - to przecież ASO ci nie odmówi naprawy gwarancyjnej z tego powodu, że jest ceramika.

A ten opryska zrobiłeś w ASO? Nie, więc teraz to się nazywa odpowiedzialność rozmyta. Zrobiłeś ingerencję poza ASO, jak coś jest nie tak, to prawnicy będą szukali każdej możliwości na pozbycie się odpowiedzialności, a Ty im to ułatwiasz.
Czy się da to udowodnić że to wina ASO? Da się, ale już nie będzie tak łatwo.

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #68 dnia: 21 Marca 2022, 08:45:06 »
To po stronie ASO jest obowiązek udowodnienia, że takie działanie miało wpływ na awarię.

Wysłane z mojego SM-A528B przy użyciu Tapatalka

Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline Markid

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #69 dnia: 21 Marca 2022, 10:05:52 »
Może i tak. U mnie to i tak rozważania czysto teoretyczne bo mam Rav2 :)
Ale majac AWDi i wiedzac o tych przypadkach na własne ryzyko jednak bym zabezpieczył to złącze aby ... zmniejszyć ryzyko ;)

Offline Hillbilly

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Rav4 Hybrid 4x4
« Odpowiedź #70 dnia: 21 Marca 2022, 12:46:45 »
A ja będę przy każdym przeglądzie gwarancyjnym zlecał kontrolę tego złącza i domagał się wpisu w zakresie wykonanych czynności, że sprawdzono i jest OK. W ten sposób zabezpieczę się przed odmową darmowej wymiany w przyszłości.

Offline Kiełek

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #71 dnia: 21 Marca 2022, 13:15:40 »
Mi powiedzieli, że jeżeli nie ma błędu, to nie mogą otworzyć tego złącza. Ale wcześniej mam maila, gdzie ich poprosiłem o weryfikację wskazując dokładnie jakie złącze, na podstawie jakiego biuletynu.

Offline Skonek1976

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #72 dnia: 21 Marca 2022, 15:07:38 »
Mi powiedzieli, że jeżeli nie ma błędu, to nie mogą otworzyć tego złącza. Ale wcześniej mam maila, gdzie ich poprosiłem o weryfikację wskazując dokładnie jakie złącze, na podstawie jakiego biuletynu.

Masz na myśli biuletyn T-TT0630-20 / MIL on P0AA649/P1C8049 ?

Offline Kiełek

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #73 dnia: 21 Marca 2022, 15:20:15 »
tak

KubaCamry

• Gość
« Odpowiedź #74 dnia: 21 Marca 2022, 20:56:59 »
To po stronie ASO jest obowiązek udowodnienia, że takie działanie miało wpływ na awarię.
Dokładnie tak jest, nadal są tacy, co poza ASO boją się wycieraczki zmienić, bo gwarancja na silnik przepadnie… :)

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl