Autor Wątek: Montaż głośników w tylnych drzwiach Auris II Active - które przewody sygnałowe?  (Przeczytany 2511 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline TheMrSkiBar

• Toyot Chodzacy
Czy ktoś wie, które to przewody sygnałowe do głośników w gnieździe od słupka? Drzwi tylne prawe.
Na pomarańczowo zaznaczyłem zajęte przewody... Na oko to wydaje się, że te dwa górne biały i czerwony.. ale próbowałem miernikiem na prąd zmienny i nie mogłem wyłapać...
Przy okazji, wie ktoś jak wyjąć piny z tego gniazda? Niby z drugiej strony jest taka "zawleczka" ale nie mogłem jej w żaden sposób wyciągnąć...

Offline jt153

• Toyot Leżący
  • *
Prawa strona biały czerwony lewa czarny żółty. Aby wyjąć podnosisz (uchylasz podciągając do góry cała nie wyjdzie) osłonkę w kostce, cienka igła i musisz nacisnąć języczek od pinu ciągnąc za przewód. Jest to do zrobienia aczkolwiek wymaga z początku cierpliwości. Pytanie czy masz damskie piny z przewodami by dać od strony drzwi jeśli montujesz głośniki.

Offline TheMrSkiBar

• Toyot Chodzacy
właśnie się zastanawiam jak podpiać głośniki pod te piny
dlatego pytam jak je wyciągnąć, bo może po prostu wyjmę te piny, przeciągnę przez kostki przewody i zrobię na zwykłe konektory wsuwki i schowam w tej gumie

Offline TheMrSkiBar

• Toyot Chodzacy
rozumiem ze biały z prawej to minus, i tak samo czarny w lewych drzwiach? czerwony i żółty plus?

Offline jt153

• Toyot Leżący
  • *
czarny plus żółty minus czerwony plus biały minus

Offline trutlen

• Toyot Pełzający
  • **
Czerwony i czarny to plus, biały i żółty - minus.

Co do wyjmowania pinów - jakiś czas temu zauważyłem ze zdziwieniem, że toyota oficjalnie udostępnia instrukcję w tym temacie, do pobrania na toyota-tech (nie wiem, czy bez rejestracji się da to ściągnąć, pewnie nie, ale ta jest przecież darmowa). W zakładce 'właściciel' klikasz w 'instrukcje zamontowania akcesoriów', w 'all accessory group' wybierasz 'interior - utility' i w wynikach szukasz 'Pin Removal Tool'. Klikasz w oczko po prawej stronie i masz pdf-a.
A generalnie - owszem, trzeba wysunąć tą 'zawleczkę'.

Offline TheMrSkiBar

• Toyot Chodzacy
albo poszukam kupię takie najmniejsze wsuwki i zarobie na kablu głośnikowych i zwyczajnie wsunę w piny w gnieździe

Offline trutlen

• Toyot Pełzający
  • **
Możesz spróbować upolować wiązkę drzwi tylnych na alle... i użyć oryginalnych pinów.

Offline TheMrSkiBar

• Toyot Chodzacy
taa bede kupował wiązkę na allegro i znowu czekał XD to ma być zrobione tanim kosztem,
głośniki notabene JBL'e 165mm dwudrożne wysępiłem od kolegi na zgrzewkę piwa
Jedyne co musiałem kupić to kabel głośnikowy i wkręty noo i pewnie jeszcze dokupię jutro te wsuwki ;)
btw. te zaślepki na głośniki po wycięciu środka idealnie nadają się jako dystanse

« Ostatnia zmiana: 17 Czerwca 2021, 23:01:31 wysłana przez TheMrSkiBar »

Offline TheMrSkiBar

• Toyot Chodzacy
Panowie zarąbiste rozwiązanie do podłączenia pinów bez rozbierania kostek itp...
Wyjąłem piny z uszkodzonego zasilacza komputerowego i wydaje mi się że wejdą w kostkę od drzwi i się nawet zakleszczą jak fabryczne. Delikatnie je przygniote i się nasuną na piny jak fabryka

IMG-20210618-100500" border="0
« Ostatnia zmiana: 18 Czerwca 2021, 10:24:08 wysłana przez TheMrSkiBar »

Offline jt153

• Toyot Leżący
  • *
Oryginalne mają oznaczenie jako cześć zamienna Toyota 82998-12340 a ich cena sugeruje że zostały zrobione z obrączki lub sygnetu samego cesarza. Długość 16mm szerokość 1,85. Zamiennik to F040 yazaki w normalniejszej cenie.  Jeśli jednak chcesz by było po minimalnych kosztach, najprościej, najtaniej a skutecznie przewierć na wylot nieużywane dziury w kostkach przeprowadź przewód , obetnij co masz doprowadzone w słupku i przylutuj do niego.

Offline TheMrSkiBar

• Toyot Chodzacy
głośnik w prawych drzwiach zamontowany :D te piny z "zasilacza" idealnie zdały egzamin :D nawierciłem tylko lekko otwory w kostce, żeby przeszły razem z przewodem :D
mała uwaga - z tapicerki drzwi od wewnątrz na kratce głośnika jest taka plastikowa obręcz, jest dość miękka i trzeba ją nożem obciąć bo z nią boczek nie chce się zapiąć - opiera się o głośnik - po obcięciu wszystko pasuje :D
jutro rano montuje lewy - zrobię trochę zdjęć i zaktualizuję temat ;)
Największa trudność w tym wszystkim? hmm najtrudniejsze jest idealne przygotowanie sobie wszystkiego na gotowo, przede wszystkim wybór sposobu podpięcia przewodów i przygotowanie sobie pinów. Bez tego pierniczyłbym się cały wieczór, a tak to miałem wszystko przygotowane i montaż z rozłożeniem drzwi i złożeniem godzina i 5 minut.
Dla kogoś kto nie lubi często "majsterkować" to może być trudne samo podłączenie głośnika do wiązki bo umówmy się, roznitowanie i potem przymocowanie samego głośnika do tego plastiku to pryszcz, najdłużej schodzi z przełożeniem kabli przez peszel a potem zabawa z gniazdem słupka i wtyczką od drzwi.

tu daje zdjęcie głośnika przymocowanego do tej osłony zdjętej z drzwi po uprzednim wycięciu z niej środka.
Sama osłona ma szerokość 165mm więc głośnik idealnie pasuje.

Offline TheMrSkiBar

• Toyot Chodzacy
głośniki zamontowane ;)
Jednak nie bawiłem się w konektory w kostkach tylko przepuscilem kable przez nie i zrobiłem na zaciskane wsuwki i nasuwki, tak, żeby w razie czego móc rozpiąć.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl