Autor Wątek: Odstraszacz kuny  (Przeczytany 19225 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
Odp: Odstraszacz kuny
« Odpowiedź #15 dnia: 24 Czerwca 2021, 23:48:46 »
Nikt nie musi się dowiedzieć. A po wszystkim i tak można zawsze powiedzieć "wasn't me".
Cytując klasyka, "mądrego przyjemnie posłuchać"...martwe przepisy.
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline Wojak WRO

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #16 dnia: 25 Czerwca 2021, 10:12:14 »
Żywołapka to problem, pozwolenie, bez tego dostaniesz zawiasy i spory mandat, od kilku lat wymagane jest pozwolenie na używanie takich urządzeń.

Podstawę prawną poproszę.

Z tymi kunami, to prosta sprawa. Niedawno odpalam brykę, patrzę, a pod nogami mam kunę! Już chciałem otworzyć drzwi i z buta ją na zewnątrz, kiedy ta mówi, że dzień dobry, chciała się przedstawić, bo zamieszkuje ten pojazd...
Trochę mnie zdziwiło, że kuna gada, ale se myślę, że grzeczna, kulturalna, to poczekam z tym butem. No to jej mówię, że to tak nie bardzo se zamieszkiwać za darmochę, bo pojazd kosztował parę ojro, a ta mi w płacz, że ona ma dzieci za tylnym siedzeniem, że biedna, że gdzie się z tymi dziećmi podzieje i takie tam... No to se myślę - gadająca kuna, w sumie będzie do kogo japę otworzyć w trasie i taki bajer w ogóle... To jej odpowiadam, że wporzo, niech se zamieszkuje, tylko tak - jakieś tematy fizjologiczne na zewnątrz, żeby mi welurów nie brudziła - podstawa. Poza tym zero zniszczeń - paski, tapicera, obicia mają być nie ruszone, bo od razu wyjazd z auta. No i żeby mi młode po nadwoziu nie biegały, bo pazurami lakier porysują. Kuna na to, że oczywiście, żadnego brudzenia w pojeździe, niszczenia infrastruktury, a poza tym ona jest honorowa, ma odłożone parę złotych, to mi zapłaci, tylko, żebym jeszcze nie ruszał, bo skitrała gdzieś koło akumulatora, więc skoczy i przyniesie. Szczerze mówiąc tak mnie ta kuna wzruszyła, że mówię - dobra, nie chce żadnych pieniędzy, kupisz jakieś ubrania dzieciom. Zresztą przy akumulatorze jest kwas, to masz tu schowek - jest twój - weź se te pieniążki przynieś tutaj, nikt ci nie ruszy. Trochę się przy tym wygłupiłem, bo kuna na to, że dzieci ubrań nie potrzebują, bo mają swoje futro, a za schowek bardzo dziękuje i chętnie skorzysta. Tak więc wystarczy trochę kultury, a nie zaraz wieszać kostki do kibla.

Poza tym jest śmiesznie, bo jak kuna do kumpla kiedyś zagadała, to mi chciał przy 140 na godz. z auta wysiadać :)
Kto pyta nie błądzi, kto pyta za dużo może oberwać - Julian Staniszewski, nauczyciel rysunku technicznego w LZN Wrocław

Offline Markid

• Toyot Spamer
  • Samochód:: RAV4 2.5 2020
« Odpowiedź #17 dnia: 25 Czerwca 2021, 11:30:14 »
No, no, nie wiedziałem, że takie rzeczy się dzieją. ;)

Offline animuss

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #18 dnia: 25 Czerwca 2021, 12:41:34 »
Żywołapka to problem, pozwolenie, bez tego dostaniesz zawiasy i spory mandat, od kilku lat wymagane jest pozwolenie na używanie takich urządzeń.
Podstawę prawną poproszę.
Tu znajdziesz.
https://www.rabatka.pl/Stosowanie-pulapek-na-dzika-zwierzyne-regulacje-prawne-poradnik,8.html

Offline Piotr Jacek

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #19 dnia: 25 Czerwca 2021, 13:52:57 »

Taaaaa...dostanie.
W kraju, w którym można legalnie kupić na dowolne dane "kolekcjonerski" dowód osobisty, "kekcjonerskie" prawo jazdy, "kolekcjonerskie" tablice rejestracyjne...
Cytując klasykę filmu polskiego: abstrahuje Pan od układu odniesienia.

Offline Łukasz22

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #20 dnia: 25 Czerwca 2021, 16:17:18 »
Ciekawe macie "doświadczenia" ale... czy ktoś z Was ma zamontowany jakiś konkretny odstraszacz?

Offline Fujijama

• Prawie Toyot
« Odpowiedź #21 dnia: 25 Czerwca 2021, 16:46:42 »
Mam założone Kunagone w dwóch Toyotach wymieniane co pół roku i na razie czysto

Wysłane z mojego MI 9 przy użyciu Tapatalka

Offline Obywatel1978

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Rav4III 3ZR-FAE
« Odpowiedź #22 dnia: 01 Lipca 2021, 23:18:42 »
Takie coś mam zamontowane:
https://mediasklep24.pl/265-odstraszacz-kemo-m175.html
plus co jakiś czas spryskuję komorę silnika środkiem odstraszającym. Póki co spokój, a już raz musiałem kupować komplet przewodów zapłonowych po ataku kuny.

Offline flymore

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #23 dnia: 03 Sierpnia 2021, 13:56:04 »
U mnie na osiedlu jest problem z kunami. Po kilku latach walki mogę z całym przekonaniem powiedzieć, że wynalazki z jakąś sierścią psa czy ultradźwięki nie działają.
Jeżeli ktoś twierdzi inaczej to ma dużo szczęścia, bo parkuje w miejscach gdzie kun nie ma albo samochód sąsiada jest bardziej ekologiczny i zjadliwy.

Jedynym sposobem jest wyłapanie tych gryzoni.

To co jeszcze działa to wkładanie pod maskę odstraszaczy z czujnikiem ruchu aktywującym silne dźwięki jak szczekanie psa/dźwięk wystrzału i wzmocnione światłami led. Jednak jest to upierdliwe, bo codziennie trzeba to wkładać i pilnować aby wyjąć przed odjazdem.

Offline Basior

• Prawie Toyot
« Odpowiedź #24 dnia: 07 Sierpnia 2021, 19:42:37 »
Pozwolę sobie dodać swoje trzy grosze do dyskusji. W moim przypadku, parkowane pod wiatą (ważne, bo jest pełen dostęp dla każdego zwierza) Dodge Caliber i czasami Toyota Aygo miały zawsze zawieszone pod klapą maski silnika... 2-3 szt. odświeżacza do WC Domestos o zapachu MORSKIM!!! Czy to działa?...
Nie wiem, ale jak przyjechał kuzyn i nie miał tego "ustrojstwa" pod maską (Skoda Seperb), to skończyło się na wizycie u mechanika, pogryzione kable itp. ...

Offline grubar

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Rav4 V
« Odpowiedź #25 dnia: 29 Czerwca 2023, 09:02:24 »
Niestety sierść psa pod samochodem przestała działać. Kuna sobie wczoraj zjadła gołąbka pod maską. Kostki domestosa i odstarszacze ultradźwiękiem już też sprawdzone (nie działają). Szukam dalej....

Offline marekj

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Rav4 / C-HR
« Odpowiedź #26 dnia: 29 Czerwca 2023, 11:44:19 »
Dobrze ze kabla HV nie zjadła choć widok i sprzątanie nieciekawe. Auto garażuję ale zawsze jest maly stres na wakacje. Raz mi w focusie jakis zwierz nadgryzł wiązkę z alternatora. Dzień w plecy przed powrotem. Assitance, auto na lawetę do ASO, tam uczciwie naprawili wiązkę (alternatywnie nowa za 1500 za 3 dni), auto zastępcze zeby do tego ASO potem dojechac itd. Teraz parkuję tam w innym miejscu, tez łąka ale przynajmniej nie przy lesie.

Edit: Moment, chyba jednak zjadla ten kabel, bo nie widze nic pomarańczowego - no chyba że to nie hybryda :D
« Ostatnia zmiana: 29 Czerwca 2023, 11:46:37 wysłana przez marekj »
Pozdrawiam
Marek

RAV4:

Offline grubar

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #27 dnia: 29 Czerwca 2023, 13:53:56 »
Kabel jest z tyłu (pomarańczowy), nie wygląda, że coś zniszczone. Zrobiłem już przeszło 100km i na razie działa. Ale smród palonego pierza był koszmarny (pomimo wyczyszczenia dokładnie, jakieś pióra musiały pozostać w zakamarkach). :cry:

Offline EliotNes

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Rav4 V MY22
« Odpowiedź #28 dnia: 29 Czerwca 2023, 14:03:18 »
W 2016r po odgryzieniu sondy lambda i znalezieniu przy silniku niedojedzonej kiełbasy, zamontowałem odstraszacz dźwiękowy ze światłem stroboskopowym czerwono-niebieskim. Od tej pory nic nie przyszło. Ale tak do końca nie wiem czy nie przyszło bo się bało czy nie przyszło bo się nie chciało. 
A w ravce 5 nie wiem pod co to podłączyć.
« Ostatnia zmiana: 29 Czerwca 2023, 14:36:54 wysłana przez EliotNes »
Selection FWD Skyview. Odebrany po 9 mies. 3 tyg.

Offline grubar

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #29 dnia: 29 Czerwca 2023, 14:26:05 »
Za mówiłem siatkę pod koła. Podobno działa.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl