Autor Wątek: nagłe terkotanie klimatyzacji - Auris Hybrid II FL  (Przeczytany 3225 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline oscyp

• Toyot Leżący
  • *
nagłe terkotanie klimatyzacji - Auris Hybrid II FL
« dnia: 30 Czerwca 2021, 14:00:36 »
W trzecim roku użytkowania auta dosłownie z dnia na dzień sprężarka klimy podczas pracy zaczęła terkotać.
Terkotanie jest jakby szybsze lub wolniejsze z zależności od nastawy chłodzenia i prędkości pracy sprężarki.
Niby chłodzi, działa, ale hałasuje niemiłosiernie - jakby motorynka przejeżdżała obok...

Pomyślałem, że jednak wbrew obiegowej opinii (w tym ASO) klimę w hybrydzie serwisować należy - wtedy dowiedziałbym się czy i ile było czynnika / oleju i może rozwiązało by to problem. Stąd drugi wątek, który założyłem, aby nie mieszać tematów: https://forum.toyotaklub.org.pl/index.php/topic,51604.0.html

Z tego co czytam, hałasuje wielu osobom, ale większość ma to gdzieś i z tym jeździ.
Ja uważam, że jak coś działało dobrze i cicho przez 3 lata (odkąd ja kupiłem, a wcześniej pewnie poprzednie 2 lata też) i nagle zaczęło ostro hałasować - to jakaś tego przyczyna jest, a sam dźwięk nie wróży nic dobrego. Wolę naprawiać przed większą szkodą niż po. Helpunku....!

Uprzedzając pytania:
- tak to na pewno sprężarka - sprawdzałem włączając i wyłączając poszczególne elementy i na 100% chodzi o sprężarkę klimy
- nie, wcześniej nie było jej słychać - pracowała bezgłośnie
- nie, to nie jest tak, ze wcześniej jeździłem spalinowym autem i wszystkie tak pracują, tylko nie słyszałem

Offline wojtek_pl

• Toyot Pełzający
  • **
    • Mój blog
Odp: nagłe terkotanie klimatyzacji - Auris Hybrid II FL
« Odpowiedź #1 dnia: 01 Lipca 2021, 13:21:30 »
Nie włączać A/C bo zakatujesz sprężarkę.

Mam to samo - brak czynnika w układzie - auto z 2016 roku - zdiagnozowana mała dziura w skraplaczu (tej 'chłodnicy' z przodu auta).
I to też w zasadzie z dnia na dzień po zimie okazało się, że sprężarka hałasuje.

Znaleźć dobry serwis od klimy. Dać czynnik z barwnikiem, pojeździć, potem niech sprawdzą gdzie świeci w UV czyli gdzie jest dziura.

ASO na głośną pracę sprężarki powiedziało "No przecież są czujniki ciśnienia - jeździć nie przejmować się" - widocznie mają do wyrobienia plan sprzedaży nowych kompresorów do hybrydy...  :czerwona:

Na plus - gość z ASO skierował mnie do pobliskiego znającego się na rzeczy serwisu klimy gdzie znaleźli dziurę. :good:

Toyota ma u mnie minusa - zaledwie po pięciu latach awaria? A miało być takie niezawodne... :(

« Ostatnia zmiana: 01 Lipca 2021, 13:23:22 wysłana przez wojtek_pl »
Pozdrawiam
Wojtek

Offline Stivo

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #2 dnia: 01 Lipca 2021, 20:28:51 »
Może coś przywaliło że wypadła dziurka. U mnie już trzecią toyota i jak na razie prócz nagrzewnicy nic.

Offline jacek1979

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #3 dnia: 01 Lipca 2021, 23:51:52 »
widocznie mają do wyrobienia plan sprzedaży nowych kompresorów do hybrydy..
na alledrogo nawet używkę za 150zł kupisz

Offline Piotr_T

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #4 dnia: 02 Lipca 2021, 08:43:57 »
W moim Aurisie sprężarka klimatyzacji też nie pracuje bezgłośnie, ale z tego, co do tej pory wyszukałem na ten temat, to o ile te dźwięki nie są naprawdę głośne (u mnie jest to bardziej modulowane "warczenie" lub "brzęczenie", ledwo co słyszalne po zamknięciu maski, a nie ordynarne, głośne terkotanie), to jest to stan normalny dla tych sprężarek. Auta nie mam od nowości, więc trudno mi powiedzieć, czy jak była nowa, to było 100% cicho, czy nie. Twój post nieco mnie zastanowił, cóż... na początek trzeba będzie odwiedzić ASO i przepytać co i jak z tymi odgłosami... Klima działa prawidłowo, samochód był ostatnio na przeglądzie i układ AC był sprawdzany, zastrzeżeń nie było.

Poziom tego "brzęczenia" wygląda u mnie mniej więcej tak... no... może jest troszkę ciszej.

https://www.youtube.com/watch?v=A2NIy35CKQ4

Pozdrawiam,
Piotr

Corolla Sedan 1.8 Hybrid '19, Aygo 5D 1.0 '13

Offline robertek

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #5 dnia: 02 Lipca 2021, 10:18:42 »
W moim Aurisie sprężarka klimatyzacji też nie pracuje bezgłośnie, ale z tego, co do tej pory wyszukałem na ten temat, to o ile te dźwięki nie są naprawdę głośne (u mnie jest to bardziej modulowane "warczenie" lub "brzęczenie", ledwo co słyszalne po zamknięciu maski, a nie ordynarne, głośne terkotanie), to jest to stan normalny dla tych sprężarek. Auta nie mam od nowości, więc trudno mi powiedzieć, czy jak była nowa, to było 100% cicho, czy nie. Twój post nieco mnie zastanowił, cóż... na początek trzeba będzie odwiedzić ASO i przepytać co i jak z tymi odgłosami... Klima działa prawidłowo, samochód był ostatnio na przeglądzie i układ AC był sprawdzany, zastrzeżeń nie było.

Poziom tego "brzęczenia" wygląda u mnie mniej więcej tak... no... może jest troszkę ciszej.

https://www.youtube.com/watch?v=A2NIy35CKQ4
U mnie też tak brzęczy (A2FL), ale to chyba nie kompresor a drugi wentylator, tak mi się wydaje. Byłem z tym zresztą trzy lata temu w ASO, ale stwierdzili że TTTM. Nawet zademonstrowali mi to na ich nowej demówce, i faktycznie, ten sam odgłos był.

Offline Boggo7

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Toyota Yaris hy
« Odpowiedź #6 dnia: 11 Września 2024, 20:25:10 »
Witam.niedawno kupiłem Yaris hybrid też miałem takie terkotanie
Przed wymianą

https://youtu.be/5vRrVlgLCJs?si=KasqrkG2qf_xPfuu

Auto było na gwarancji więc udałem się do ASO
Została wymieniona na nową
Teraz jest trochę inaczej na początku jest dźwięk elektryczny
Nie wiem tak to nazwalem

Po wymianie

https://youtube.com/shorts/jEHZDIoOmrs?si=bGqvnsZlsTyHcA7e
Czy tak u was działa

Offline przmor

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #7 dnia: 11 Września 2024, 21:03:54 »
W Auris II mam taki sam dźwięk. Auto ma 392 tys.km przebiegu, sprężarka oryginalna, przy układzie klimatyzacji nic nie było serwisowane, klimatyzacja cały czas włączona (A/C On). Głośności zależy od obciążenia sprężarki. W upalne dni pobiera w okolicach 1.5kW energii więc buczeć musi.

Offline DarioT

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: RAV4 PHEV
« Odpowiedź #8 dnia: 12 Września 2024, 10:35:08 »
Siemka,
u mnie takie same dźwięki przy włączonej klimie, tez tak buczy. Słychać to oczywiście tylko na zewnątrz samochodu, w środku na szczęście nie. Pzdr 
DarioT

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl