Autor Wątek: RAV-4 - ładowanie akumulatora  (Przeczytany 111958 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Markid

• Toyot Spamer
  • Samochód:: RAV4 2.5 2020
Odp: RAV-4 - ładowanie akumulatora
« Odpowiedź #75 dnia: 03 Listopada 2021, 15:14:32 »
Aż tak źle nie jest, jeżdżę od prawie roku, mam na wszelki wypadek jump-startera w bagażniku ale jeszcze nigdy go nie potrzebowałem użyć.
Jedna zasada - nie używam trybu ACC/Dodatkowy - gdy stoję na postoju wrzucam tryb P i co pewien czas silnik ładuje akumulator.

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #76 dnia: 03 Listopada 2021, 15:48:50 »
IMO tak słaby aku dyskwalifikuje samochód. Przecież nie zawsze się jeździ dzień w dzień, a nie wyobrażam sobie co tydzień kombinować z powerbankiem albo dzwonić po assistance w nowym samochodzie.
Oby FL rozwiązał problem.
Nie zmieni się nic, ten problem z aku w hybrydach jest stałym elementem od początku produkcji.
Przeszli jedynie z bardzo małego AGM na nieco większy kwasiak np. w Auris.
Trzeba nauczyć się z tym żyć i porzucić stare przyzwyczajenia z silników konwencjonalnych.

Wysłane z mojego SM-A528B przy użyciu Tapatalka
« Ostatnia zmiana: 03 Listopada 2021, 15:50:35 wysłana przez Krisman »
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline compucar

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #77 dnia: 03 Listopada 2021, 17:57:04 »
to nieprawda. problem nie istniał do czasu ravki piątej generacji, gdy w funkcji redukcji kosztów spaprali między innymi system zarządzania energią.

Offline strzmiele

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #78 dnia: 03 Listopada 2021, 18:03:37 »
A ja tak czytam i czytam ten wątek i ten problem nie jest mi znany...auto ma już ponad 2 lata ledwo 17k przejechane...większość króciutkie dystanse w mieście ... Zamontowany przez Toyotę alarm Cobra przed odebraniem auta...więc coś na postoju akumulator drenuje...i nigdy nie miałem jakiegokolwiek problemu...to chyba jednak są sporadyczne wyjątki albo ja jestem wyjatkiem

Gesendet von meinem Pixel 4a mit Tapatalk

Pozdrawiam

PS. Nie mam polskich znakow na klawiaturze
Toyota RAV 4 Hybrid (5.gen - XA5)
http://www.spritmonitor.de/de/detailansicht/1070196.html

Offline wszim

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: RAV4 V hybr AWD
« Odpowiedź #79 dnia: 03 Listopada 2021, 18:29:16 »
to nieprawda. problem nie istniał do czasu ravki piątej generacji, gdy w funkcji redukcji kosztów spaprali między innymi system zarządzania energią.
A niby jakie oszczędności kosztów zarządzania energią wprowadzili? Usunęli kawałek softu? Co masz na myśli.

Offline Krisman

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #80 dnia: 03 Listopada 2021, 18:55:35 »
No to powiedz to innym userom w innych działach, którzy walczyli, walczą i będą walczyć z identycznymi problemami (czytam to forum). Mam kilku znajomych którzy jeżdżą autami hybrydowymi z 2014 i nowszymi i każdy z nich przechodził problem braku prądu do uruchomienia auta lub wymianę akumulatora (auris, rav4, i dwie ch-r) więc sorry Winnetou, ale problem jest (z czym np. świetnie sobie radzą Koreańczycy)

Offline RPW

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: RAV4 V hybrid
« Odpowiedź #81 dnia: 03 Listopada 2021, 19:38:15 »
Kupując hybrydę nie zastanawiałem się, czy może być problem z ładowaniem aku 12V. W trakcie pierwszego przeglądu po 15k km okazało się że aku wymaga doładowania bo mogę mieć problem z uruchomieniem auta. Lekko się wk....łem, bo ostatni raz ładowałem aku12V w ubiegłym stuleciu jak miałem wyrób FSO. Od tamtej pory nigdy nie doładowywałem aku a te wytrzymywały słusznego wieku.
Zalecono też systematyczne ładowanie aku 12V, co zresztą jest w instrukcji ale jest tam mowa, że jest to konieczne szczególnie jak się robi krótkie trasy. W moim przypadku owszem dużo robię km po mieście ale są to odcinki zazwyczaj kilkunastokilometrowe, często dłuższe trasy, i uwaga, stwierdzono że długie trasy np eskami nie wpływają na poprawę stanu aku a wręcz przeciwnie.

Offline przmor

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #82 dnia: 03 Listopada 2021, 19:46:33 »
W przypadku hybrydy nie liczą się przejechane kilometry tylko CZAS i to nawet nie jazdy ale włączenia auta do stanu Ready. Akumulator 12V jest ładowany kiedy auto jest w stanie Ready i nie ma tu znaczenia czy jedzie czy stoi czy spalinowy pracuje czy nie a już na pewno nie ma znaczenia czy auto jest w mieście czy na S-ce. Z S-ką to może chodziło o akumulator trakcyjny bo on rzeczywiście nie jest wtedy zbytnio ładowany, utrzymywany jest poziom naładowania około 60% czyli połowa zakresu pracy akumulatora (40-80%).

Offline RPW

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #83 dnia: 03 Listopada 2021, 19:53:33 »
Chodziło o aku 12V
Nie po to kupuję auto aby stało w trybie READY.

Offline Krisman

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #84 dnia: 03 Listopada 2021, 19:53:52 »
i uwaga, stwierdzono że długie trasy np eskami nie wpływają na poprawę stanu aku a wręcz przeciwnie.
Dokładnie ten sam problem był w Qashqhaiach II z początku produkcji (aku FIAM masowo wymieniane na gwarancji) Problemem jednak był...algorytm ładowania. Ludzie cuda wyczyniali by go oszukać, a pewien Czech nawet skonstruował moduł który wstawiali i u nas by problem nie wrócił.
Mój kolega jadąc w góry, po przejechaniu ok.150km zatrzymał się na wiadukcie (korek), system start-stop wyłączył silnik i...doopa. Trzeba było lawetę wzywać (automatyczny elektryczny hamulec nie pozwolił auta zepchnąć) Winny rozładowany aku.
« Ostatnia zmiana: 03 Listopada 2021, 19:55:40 wysłana przez Krisman »

Offline przmor

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #85 dnia: 03 Listopada 2021, 20:12:11 »
Co to za porównanie klasycznego auta z alternatorem napędzanego silnikiem spalinowym z hybrydą gdzie nie ma alternatora tylko przetwornica DC-DC pracująca niezależnie od silnika spalinowego.

Offline Krisman

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #86 dnia: 03 Listopada 2021, 20:17:12 »
Co to za porównanie klasycznego auta z alternatorem napędzanego silnikiem spalinowym z hybrydą gdzie nie ma alternatora tylko przetwornica DC-DC pracująca niezależnie od silnika spalinowego.
Alternator akurat tam nie miał ŻADNEGO znaczenia, a algorytm ładowania :)
Chodzi o pokazanie trendu, a nie o rodzaj zasilenia 12V w prąd doładowujący.
« Ostatnia zmiana: 03 Listopada 2021, 20:21:47 wysłana przez Krisman »

Offline RPW

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #87 dnia: 03 Listopada 2021, 20:29:08 »
Wk....nie szybko minęło i tego samego dnia zamówiłem niezbędne akcesoria i znów jestem gotów na wszelkie okoliczności, jak w ubiegłym wieku i upadki aku są mi niestraszne (tylko akcesoria z tego stulecia)  :cool:

Offline Markid

• Toyot Spamer
  • Samochód:: RAV4 2.5 2020
« Odpowiedź #88 dnia: 03 Listopada 2021, 20:49:52 »
Problem - jak kilku kolegów zauważyło - jest software'owy, przecież jest z czego ładować ten 12V akumulator: akumulator trakcyjny - wielokrotnie większy, generator - dużo większej mocy niż alternator w konwencjonalnych napędach.

Offline RPW

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #89 dnia: 03 Listopada 2021, 21:07:53 »
Czasami włączałem ukryte menu i obserwowałem napięcie małego akumulatora, Jeśli aku jest ładowane przy 14,5 V to takie występowało przez ok 2 min. od ruszenia i po zatrzymaniu w P, a w czasie jazdy było ciągle 12,5V obojętnie czy jechałem 15 minut czy godzinę. Zakładając, że przy 12,5V aku się nie lądował to faktycznie może on być ciągle niedoładowany. Mam najzwyklejszy kwasiak 45 ah, wątpię aby był przystosowany do szybkiego ładowania dużym prądem w krótkim czasie.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl