Autor Wątek: RAV-4 - ładowanie akumulatora  (Przeczytany 111976 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline czp

• Toyot Zmotoryzowany
    • moja strona
  • Samochód:: RAV4 GR SPORT
Odp: RAV-4 - ładowanie akumulatora
« Odpowiedź #150 dnia: 03 Lutego 2022, 20:23:24 »
Ciekawe czy ten Yato 9000 mAh ma funkcję podtrzymywania napięcia np. przy wymianie akumulatora - bo np. moim Noco Boost GBX55  takiej możliwości jakoś nie widzę :( ?

Offline RPW

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: RAV4 V hybrid
« Odpowiedź #151 dnia: 03 Lutego 2022, 23:44:01 »
Ma wyjście 12 V czyli można wykorzystać do podtrzymania napięcia tylko trzeba dokupić na allegro kabelki za 20 zł.
W RAV4 znajomego wyjmowałem aku i wtedy podpiąłem od przodu mały 9ah zapasowy akumulatorek od łódki, po całym dniu w takim stanie i po włożeniu ponownie aku żadne ustawienia w RAV nie zniknęły.

Offline pawaroti

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #152 dnia: 06 Lutego 2022, 10:26:15 »
Yato 9000 mAh
Kupiony, fajny, poręczny. Szukam dla niego jeszcze miejsca w kabinie, na tą chwilę jest w drzwiach pasażera ale myślę o innej lokalizacji, umieszczeniu go np. gdzieś pod fotelem kierowcy.

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #153 dnia: 06 Lutego 2022, 11:05:02 »
Włóż w torbę termiczną, dłużej będzie trzymał parametry.

Wysłane z mojego SM-A528B przy użyciu Tapatalka

Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline Axel99

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #154 dnia: 06 Lutego 2022, 12:26:22 »
który akumulator pada od tego uzywania auta na postoju bo już zgłupiałem.
Ten w bagażniku czy pod maską idzie wtedy pod jump starter?

Offline Krisman

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #155 dnia: 06 Lutego 2022, 12:46:49 »
W zależności od modelu "mały" akumulator 12V jest w bagażniku lub pod maską w hybrydach i o ten chodzi, bez względu na lokalizację.

Wysłane z mojego SM-A528B przy użyciu Tapatalka

Offline Skonek1976

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #156 dnia: 06 Lutego 2022, 14:27:52 »
W hybrydach aku 12V 45Ah jest w bagażniku, w spalinowkach z boku silnika pod maska.

Offline RPW

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #157 dnia: 06 Lutego 2022, 15:44:30 »
który akumulator pada od tego uzywania auta na postoju bo już zgłupiałem.
Ten w bagażniku czy pod maską idzie wtedy pod jump starter?

W rav4 V pod maską nie ma żadnego akumulatora, pada ten 12V, ale jump startera można podpiąć do punktów pod maską (między innymi do tego przewidzianych).
Natomiast jest pytanie czy faktycznie "pada" bo na forum pochwaliło się tym kilka osób, czyli problem marginalny, problem został wyolbrzymiony na forum, no ale lepiej się przygotować na wszelki wypadek. Mnie podnieśli tętno w ASO na pierwszym przeglądzie gdy usłyszałem, że aku kiepski i muszę naładować, nic nie robiłem a stan aku wyraźnie się poprawił w czasie normalnej jazdy.

Offline Krisman

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #158 dnia: 06 Lutego 2022, 15:53:52 »
W rav4 V pod maską nie ma żadnego akumulatora
No a ja myślałem, że też mam V generację, a akumulator mam pod maską. ;)
Poprzedni post napisałem ogólnie o hybrydach toyoty (niektóre mają 12V pod maską), w RAVce Hybrydowej zawsze jest w bagażniku.

Offline RPW

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #159 dnia: 06 Lutego 2022, 16:19:17 »
Ok. Zapomniałem, że nie wszyscy mamy v. hybrydową. Moja wypowiedź wcześniejsza odnosiła się oczywiście do rav4V hybrydy. Jak ktoś pyta i ma wątpliwości, o który aku chodzi to byłem przekonany że ma hybrydę.

Offline Nightheaven

• Prawie Toyot
  • Samochód:: Toyota RAV4
« Odpowiedź #160 dnia: 07 Lutego 2022, 09:49:54 »
Natomiast jest pytanie czy faktycznie "pada" bo na forum pochwaliło się tym kilka osób, czyli problem marginalny, problem został wyolbrzymiony na forum, no ale lepiej się przygotować na wszelki wypadek. Mnie podnieśli tętno w ASO na pierwszym przeglądzie gdy usłyszałem, że aku kiepski i muszę naładować, nic nie robiłem a stan aku wyraźnie się poprawił w czasie normalnej jazdy.

U mnie też pojawił się ten problem jak auto miało 10 miesięcy. Pomoc wzywałem już dwukrotnie do rozładowanego akumulatora. Za pierwszym razem samochód po prostu nie chciał odpalić (porządkowałem bagażnik przez około 15-20 minut), a za drugim razem nie dało rady nawet auta zamknąć pilotem (stał w garażu przez 4 dni), tak wszystko siadło. Po drugim incydencie w ASO stwierdzili, że akumulator rozładowany do 30% - stan po uruchomieniu przez pomoc drogową i po 40-sto minutowej jeździe. Zostawiłem im do podładowania i diagnostyki - ostatecznie stwierdzili, że sprawny ale należy więcej w trasę jeździć (akurat jak ostatnio wszystkie służbowe sprawy załatwiam zdalnie...) a nie tylko po mieście, bo te auta tak mają. Gość z pomocy drogowej też mi powiedział, że 80% przypadków gdy jest wzywany do akumulatora, to chodzi o hybrydę Toyoty.

Aczkolwiek tutaj muszę zaznaczyć, że mam u siebie kamerkę Mio (przód/tył) ze Smartbox-em (podtrzymanie trybu parkingowego) i to on się musiał nieco przyczynić do drenowania akumulatora (który nie mógł się widać w pełni doładować). Na ASO nie chcieli mi niestety sprawdzić tej instalacji (odłączyli do testu), chociaż u nich była montowana. W każdym razie, po naładowaniu aku do pełna, dłuższych 'wyprawach' w okresie Świąt i Nowego Roku, oraz wyłączeniu trybu parkingowego, problem się już nie powtórzył - może wytrzyma kolejne 10 miesięcy...

Offline Markid

• Toyot Spamer
  • Samochód:: RAV4 2.5 2020
« Odpowiedź #161 dnia: 07 Lutego 2022, 11:52:56 »
Aczkolwiek tutaj muszę zaznaczyć, że mam u siebie kamerkę Mio (przód/tył) ze Smartbox-em (podtrzymanie trybu parkingowego)
Ustaw sobie napięcie odcięcia na max jakie jest możliwe, u mnie w Viofo 129 Plus da się ustawić na 12,4 V. Używam kamerek już 3 mc jak dotąd nie mam problemu z małym akumulatorem.

Offline Hillbilly

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Rav4 Hybrid 4x4
« Odpowiedź #162 dnia: 07 Lutego 2022, 12:03:57 »
Mam prostownik automatyczny CETEK i wyznaję zasadę, że raz do roku doładowuję akumulator w każdym swoim samochodzie przed zimą. Tak robię w obecnym dieslu i benzyniaku żony. Z hybrydą będę robił tak samo. Włączenie prostownika w garażu na noc nie jest aż tak trudną czynnością. I potem powinien być spokój przez rok:))

Offline Nightheaven

• Prawie Toyot
  • Samochód:: Toyota RAV4
« Odpowiedź #163 dnia: 09 Lutego 2022, 12:48:14 »
Ustaw sobie napięcie odcięcia na max jakie jest możliwe, u mnie w Viofo 129 Plus da się ustawić na 12,4 V. Używam kamerek już 3 mc jak dotąd nie mam problemu z małym akumulatorem.
A długo Ci trzyma tryb parkingowy przy takim poziomie napięcia (12,4 V)? U mnie początkowo kamerki działały kilka godzin, a po miesiącu, to już chyba tylko przez około 10 minut w trybie parkingowym nagrywały - no i skończyło się rozładowaniem aku w grudniu. Muszę właśnie z tym powalczyć i potestować różne ustawienia, bo może zbyt niski poziom mi przy montażu ustawili.

Offline hardtmuth

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: RAV4 V
« Odpowiedź #164 dnia: 09 Lutego 2022, 12:50:41 »
Już pisałem kiedyś, miałem 12,2 ustawione, spowodowało to zbyt głębokie rozładowanie, teraz ustawione mam 12,4 i mam, że kamerka prawie w ogóle na parkingu nie działa. Czeka mnie dorzucenie dodatkowego PB do kamery na LFP ,może kiedyś :)

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl