Autor Wątek: RAV-4 - ładowanie akumulatora  (Przeczytany 111973 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline komyak

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: RAV 4 V 2.0 4x4
Odp: RAV-4 - ładowanie akumulatora
« Odpowiedź #225 dnia: 24 Czerwca 2022, 07:44:47 »
Kto w dzisiejszych czasach ładuje aku przez 24h? No może emeryt.
Wątek prawdopodobnie interesuje posiadaczy hybryd /auto ze sprawnym alternatorem raczej nie sprawia problemów z aku 12v/. Polecam przez kilka dni, może tygodni, dokonywanie pomiarów bezpośrednio na aku 12v po różnych warunkach jazdy: miejska, miejska w korkach, trasy po drogach lokalnych, eski, autostrady. Wnioski nasuną się same.
U mnie po naładowaniu do pełna po dwóch dniach było już 12,1V aby po kolejnych dwóch dnia jazy miejskiej znów było 12,6. W najlepszej kondycji aku 12v był zimą gdy prąd ładowania przez system był największy, latem słabiej bo prąd ładowania jest ograniczany /o ładowaniu przez system hybrydowy więcej powie pomiar prądu niż obserwowanie tylko napięcia/.
Uznałem że ładowanie profilaktyczne np. przed zimą w hybrydzie jest niecelowe, oczywiście jak auto jeździ codzienne, jak w moim przypadku.
Dałem sobie już spokój z ciągłymi pomiarami.

Ale innej metody na ładowanie akumulatora nie ma. W trakcie jazdy nigdy nie naładujesz akumulatora, bo napięcie ładowania będziesz miał do 14,8V. Pomiar napięcia na akumulatorze 12V po różnych warunkach jazdy nie ma sensu bo napięcie nie będzie się bardzo różniło na akumulatorze, który jest ciągle niedoładowany. Pomiar tego napięcia najlepiej wykonać następnego dnia, bo bezpośrednio po jeździe wynik pomiaru jest obarczony dużym błędem.

Offline RPW

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: RAV4 V hybrid
« Odpowiedź #226 dnia: 24 Czerwca 2022, 10:52:25 »
Faktycznie trochę źle to napisałem, ale szybko pisząc używałem skrótów myślowych a inni inaczej to odbierają. Oczywiście nie miałem na myśli pomiarów w czasie jazdy tylko pomiary przed jazdą i następnie po jeździe na drugi dzień rano bezpośrednio na aku12v. Tak oceniałem wpływ różnych tras na stan aku bo hybrydzie jest różnie. W przypadku hybrydy v gen. trasy z prędkościami powyżej 120 nie służą najlepiej dla aku12, po dwugodzinnej jeździe 140 km/h napięcie spadło o 0, 4v. Tak samo nie służą długie jazdy miejskie w korkach /aku trakcyjny ciągle niedoładowany i nie ma czym ładować aku12v/.
Pomiar natężenia prądu ładowania o którym pisałem wcześniej robiłem gdy dźwignia była w położeniu P.

Offline surrender

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Camry Exec 2020
« Odpowiedź #227 dnia: 24 Czerwca 2022, 16:17:47 »
Pomiar napięcia na akumulatorze 12V po różnych warunkach jazdy nie ma sensu bo napięcie nie będzie się bardzo różniło na akumulatorze
Nie ma sensu w tym rozumieniu, że wskazanie 12,6V nic nie powie o jego wydajności. Ale jeżeli uda nam się przyłapać wynik w okolicach 12v, to mamy sygnał że coś nie do końca jest ok.

Offline komyak

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: RAV 4 V 2.0 4x4
« Odpowiedź #228 dnia: 24 Czerwca 2022, 16:38:51 »
Pomiar napięcia na akumulatorze 12V po różnych warunkach jazdy nie ma sensu bo napięcie nie będzie się bardzo różniło na akumulatorze
Nie ma sensu w tym rozumieniu, że wskazanie 12,6V nic nie powie o jego wydajności. Ale jeżeli uda nam się przyłapać wynik w okolicach 12v, to mamy sygnał że coś nie do końca jest ok.

Jeżeli pomiaru napięcia na akumulatorze dokonasz bezpośrednio po jeździe to niczego się nie dowiesz, a jak zrobisz to po postoju pojazdu np. 12h to się przekonasz, że napięcie jest ustabilizowane i wartość np. 12,6V powie Ci że akumulator trzeba doładować bo jego sprawność jest w granicach 85%.
Tutaj najlepszym rozwiązaniem jest jednak nie pomiar napięcia a pomiar gęstości elektrolitu.

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #229 dnia: 24 Czerwca 2022, 23:02:13 »
@komyak, w skrócie napiszę, że wiesz o czym napisałeś (w odróżnieniu od wielu tu osób), poza jednym, 85%+ jest dość bezpieczną wartością i dopiero poniżej tej wartości warto naładować acu, ale zgodnie ze sztuką, a nie doładować. Samo "suche" napięcie, bez pomiaru pod obciążeniem i gęstości elektrolitu nic nie powie o stanie akumulatora.
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline surrender

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #230 dnia: 25 Czerwca 2022, 01:14:33 »
Samo "suche" napięcie, bez pomiaru pod obciążeniem i gęstości elektrolitu nic nie powie o stanie akumulatora.
Jest oczywiste, że pomiar napięcia bez obciążenia nie ma sensu. Ale sądzę, że poranne naciśniecie przycisku start może już pomiarowo zobrazować stan akumulatora, ponieważ szarpnięcie prądu z rozładowanego akumulatora zawsze spowoduje choćby chwilowy spadek jego napięcia. Owe szarpniecie jest co prawda delikatne, bo nie jest to rozrusznik tylko trochę elektroniki ewentualnie światla drogowe. Ale pomiaru choćby w zapalniczce szybkim woltomierzem powinno dać rozeznanie. Ostatecznym rozstrzygnięciem, będzie oczywiście pomiar gęstości elektrolitu. Czyli wypada wozić ze sobą fartuszek ochronny, a postronni obserwatorzy tej operacji będą z politowaniem pękać ze śmiechu.
« Ostatnia zmiana: 25 Czerwca 2022, 01:27:43 wysłana przez surrender »

Offline RPW

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #231 dnia: 25 Czerwca 2022, 10:57:30 »
Ilu podsiadaczy samochodów osobowych dzisiaj na codzień dokonuje oceny sprawności akumulatora pod obciążeniem? Ilu ładując aku posługuje się aerometrem? Mniej niż promil? Robiłem to w ubiegłym stuleciu. Mając 1,5 roczne auto zakładam, że aku 12v jest sprawny i nie mam powodów by sądzić że tak nie jest, ale w hybrydzie zainteresował mnie sposób ładowania przez system hybrydowy i nie wchodzę w problematykę ładowania aku do pełna poza autem bo to jest dla mnie znany temat.
Że ctekie time to go nie naładuję "do pełna" też wiem bo taki mam, mam też inne prostowniki.
Po raz kolejny ktoś kto ma benzyniaka udowadnia że nie jest w stanie pojąć czegoś nowego.

Offline surrender

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #232 dnia: 25 Czerwca 2022, 11:51:50 »
Ilu podsiadaczy samochodów osobowych dzisiaj na codzień dokonuje oceny sprawności akumulatora pod obciążeniem?
Mając tradycyjny napęd robisz to za każdym razem gdy przekręcasz rozrusznik i słyszysz obrót koła zamachowego. W hybrydzie ocenić jest trudniej, ponieważ nie ma dużych prądowych obciążeń i użytkownik może nie dostrzec oznak umierającego akumulatora.
« Ostatnia zmiana: 25 Czerwca 2022, 11:53:28 wysłana przez surrender »

Offline RPW

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #233 dnia: 25 Czerwca 2022, 13:07:23 »
Taka ocena sprawności jes tak samo miarodajna jak pomiar samego napięcia. Albo dobry albo blisko do trupa albo trup.
Wydaje mi się że tutejsi Panowie "profesorowie" nie o takim sprawdzeniu prawią.

Offline compucar

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #234 dnia: 25 Czerwca 2022, 13:51:03 »
każdy ma własne doświadczenia. dla mnie kluczowa sprawa jest pik napięcia przy załączeniu rozrusznika - najtrudniejszego odbiornika w naszych autach. jeśli na zaciskach baterii spada do 8V, sterowniki dostają około 7.5. to krytyczna wartość dla podtrzymania 5V potrzebnego do życia procesora, pamięci, buforów itp. proszę pamiętać ze w tym czasie zwykle systemy są dopiero uruchamiane i przerwanie tego procesu grozi uszkodzeniem danych.
do pomiaru potrzebny jest oscyloskop lub przynajmniej dobry miernik z rejestracją wartości min.
« Ostatnia zmiana: 25 Czerwca 2022, 13:52:46 wysłana przez compucar »

Offline Markid

• Toyot Spamer
  • Samochód:: RAV4 2.5 2020
« Odpowiedź #235 dnia: 25 Czerwca 2022, 14:13:03 »
Może kupię sobie areometr. Ostatni raz sprawdzałem gęstość elektrolitu w latach 80 w Syrence Ojca

Wysłane z mojego SM-A505FN przy użyciu Tapatalka

Offline compucar

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #236 dnia: 25 Czerwca 2022, 14:52:03 »
syrenki miały aerometr w zestawie, więc nie trzeba dokupować. bardziej interesuje mnie jaki rodzaj baterii trakcyjnej miały auta, których właściciele narzekali na rozładowania; tzn te z problemem zarządzania energią. jesteśmy w stanie to uporządkować?

moja ravka dawno skończyła sześć lat i wciąż oryginalny yuasa bez oznak niedomagań. bateria oczywiście niklowo-metalowo-wodorkowa..
« Ostatnia zmiana: 25 Czerwca 2022, 14:54:25 wysłana przez compucar »

Offline surrender

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #237 dnia: 25 Czerwca 2022, 15:22:18 »
te z problemem zarządzania energią
Jeżeli przyjąć, że Camry i Rav to zasadniczo ten sam napęd, a soft zarządzający zasadniczo wspólny dla wszystkich, to w dziale Camry nie ma wątku o znikającym akumulatorze, w Corolli również takowego nie widziałem, a w CHR jest tego sporo. No to może producent akumulatorów 12V? Tylko jaki związek ma bateria trakcyjna?

Offline RPW

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #238 dnia: 25 Czerwca 2022, 15:44:25 »
U mnie jest bateria litowa ale też mam wątpliwość związku z ładowaniem aku12v. Na innym forum jest info zmianie oprogramowania w USA w Rav4 pr. od 2020 r w związku ze zbyd dużym ograniczaniem prądu ładowania w cieplejsze dni, ludzie mieli problemy z aku w tych rocznikach, czyli soft ma znaczenie.
Ja osobiście nie mam problemu z aku 12v, zacząłem go obserwować od zeszłej jesieni, po roku eksploatacji, jak m. innymi naczytałem się na tym forum o problemach. Zaskoczyły mnie szybkie, skrajne zmiany stanu aku. Dwókrotnie ładowałem aku po jego wyjęciu z samochodu, profilaktycznie, a nie dlatego że całkiem zdechł. Dzisiaj mam wątpliwości czy była faktycznie taka ptrzeba.

Offline Markid

• Toyot Spamer
  • Samochód:: RAV4 2.5 2020
« Odpowiedź #239 dnia: 25 Czerwca 2022, 22:35:37 »
moja ravka dawno skończyła sześć lat i wciąż oryginalny yuasa bez oznak niedomagań. bateria oczywiście niklowo-metalowo-wodorkowa..
U mnie jest też Ni-MH, auto jeździ 1,5 roku, raz miałem problem z rozładowanym aku 12V. Napięcie w tym stanie było znacznie poniżej 12V jakieś 8 V juz nie pamiętam.
Była podejrzana kamera z trybem parkingowym, a właściwie jej adapter zasilania - odcinający pobór prądu przy ustawionym progu napięcia - ale po pomiarach z zasilaczem laboratoryjnym okazało się, że działa prawie poprawnie, tzn. odcina zasilanie przy napięciu o 0,2 V niższym niż ustawione.
Ale odcina, miałem ustawiony próg na 12,4V, w rzeczywistości odcięło przy 12,2 V. Raczej jeszcze nie tragedia.
A jednak coś wyciagnęło prad z aku.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl