Autor Wątek: RAV-4 - ładowanie akumulatora  (Przeczytany 111934 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline grubar

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Rav4 V
Odp: RAV-4 - ładowanie akumulatora
« Odpowiedź #270 dnia: 28 Lipca 2022, 08:25:52 »
Info o wyłączeniu automatycznych świateł i wycieraczek podaję za serwisem Hondy akurat. Jest to zero-jedynkowe - im więcej używasz akumulatora, tym szybciej się "skończy". Dla mnie ma to sens, aczkolwiek nie zawsze i bezmyślnie, tylko zależy od tego gdzie i jak jeździmy. Np. przez całe lato jak ktoś jeździ tylko "w dzień" i nie w tunelach, to kompletnie nie potrzeby mieć automatycznych świateł drogowych na standby. Mi się włączały na ekspresówkach na sekundę przejazdu pod przejściami dla zwierząt, bez sensu kompletnie.

Offline wszim

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: RAV4 V hybr AWD
« Odpowiedź #271 dnia: 28 Lipca 2022, 09:22:43 »
Honda to kompletnie inna konstrukcja i inne rozwiązania. Nie można wyciągać takich wniosków w toyocie na podstawie hondy.

Offline lol19pl

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Cupra Leon ST
« Odpowiedź #272 dnia: 28 Lipca 2022, 09:46:13 »
Info o wyłączeniu automatycznych świateł i wycieraczek podaję za serwisem Hondy akurat. Jest to zero-jedynkowe - im więcej używasz akumulatora, tym szybciej się "skończy". Dla mnie ma to sens, aczkolwiek nie zawsze i bezmyślnie, tylko zależy od tego gdzie i jak jeździmy. Np. przez całe lato jak ktoś jeździ tylko "w dzień" i nie w tunelach, to kompletnie nie potrzeby mieć automatycznych świateł drogowych na standby. Mi się włączały na ekspresówkach na sekundę przejazdu pod przejściami dla zwierząt, bez sensu kompletnie.
Ludzie po prostu nie zdają sobie sprawy ile prądu pobierają urządzenia, u mnie w bloku ludzie doktoryzują się na oświetleniu przed blokiem, bo gdy było by włączone połowę czasu w nocy, to cała wspólnota oszczędziła by 1200zl w skali roku. Wielkie oszczędności - całe 6 zł rocznie na mieszkanie - szaleństwo!
Tu masz to samo, przez cały dzień jeździsz bez czujników, przez przypadek machniesz dwa razy za dużo wycieraczkami i całe oszczędności w piach.
Co więcej, auto doładuje akumulator, jak napięcie spadnie poniżej pewnego poziomu, więc co ci da jeżdżenie bez czujnika zmierzchu?
To może jeszcze nie włączaj czujników parkowania - przecież są lusterka, więc jak się jeździ po mieście, w którym są duże miejsca parkingowe, to można sobie wyłączyć czujniki parkowania.
Mi się włączały, jak stawałem za blisko w korkach, bez sensu kompletnie.

Offline grubar

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Rav4 V
« Odpowiedź #273 dnia: 28 Lipca 2022, 10:43:32 »
Ludzie po prostu nie zdają sobie sprawy ile prądu pobierają urządzenia, u mnie w bloku ludzie doktoryzują się na oświetleniu przed blokiem, bo gdy było by włączone połowę czasu w nocy, to cała wspólnota oszczędziła by 1200zl w skali roku. Wielkie oszczędności - całe 6 zł rocznie na mieszkanie - szaleństwo!
Tu masz to samo, przez cały dzień jeździsz bez czujników, przez przypadek machniesz dwa razy za dużo wycieraczkami i całe oszczędności w piach.
Co więcej, auto doładuje akumulator, jak napięcie spadnie poniżej pewnego poziomu, więc co ci da jeżdżenie bez czujnika zmierzchu?
To może jeszcze nie włączaj czujników parkowania - przecież są lusterka, więc jak się jeździ po mieście, w którym są duże miejsca parkingowe, to można sobie wyłączyć czujniki parkowania.
Mi się włączały, jak stawałem za blisko w korkach, bez sensu kompletnie.
ot dobrze mądrego posłuchać, dzięki za wyjaśnienie

Offline Markid

• Toyot Spamer
  • Samochód:: RAV4 2.5 2020
« Odpowiedź #274 dnia: 28 Lipca 2022, 11:07:04 »
Od kilku miesięcy jeżdżę z woltomierzem wpiętym do gniazda zapalniczki i co jakiś czas zerkam na wskazania.
Wniosek jest taki, że kontroler ładowania akumulatora 12V z akumulatora trakcyjnego robi swoja robotę nadzwyczaj oszczędnie (widać to po wskazaniach - gdy jest koło 12V to nie ładuje, a gdy koło 14V to ładuje).
To pewnie dlatego akumulator 12V jest chronicznie niedoładowany i byle co potrafi go załatwić.
Myślę, że zmiana algorytmu ładowania załatwiła by problem aku 12V w hybrydach.

Offline lol19pl

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #275 dnia: 28 Lipca 2022, 11:18:14 »
Od kilku miesięcy jeżdżę z woltomierzem wpiętym do gniazda zapalniczki i co jakiś czas zerkam na wskazania.
Wniosek jest taki, że kontroler ładowania akumulatora 12V z akumulatora trakcyjnego robi swoja robotę nadzwyczaj oszczędnie (widać to po wskazaniach - gdy jest koło 12V to nie ładuje, a gdy koło 14V to ładuje).
To pewnie dlatego akumulator 12V jest chronicznie niedoładowany i byle co potrafi go załatwić.
Myślę, że zmiana algorytmu ładowania załatwiła by problem aku 12V w hybrydach.
Wszystkie auta z drugim akumulatorem tak mają, po prostu producent wychodzi z założenia, że jeśli jesteś w stanie odjechać samochodem w inny sposób niż korzystając z klasycznego rozrusznika, to nie trzeba tak mocno ładować akumulatora 12v, bo jest on tylko do utrzymywania zamka centralnego, jak nie mamy "włączonego" samochodu.

Offline RPW

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: RAV4 V hybrid
« Odpowiedź #276 dnia: 28 Lipca 2022, 11:38:23 »
nie trzeba tak mocno ładować akumulatora 12v, bo jest on tylko do utrzymywania zamka centralnego

Przeczytałeś to w gazetach, czy to co napisałeś wynika z wiedzy merytorycznej?

Offline lol19pl

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #277 dnia: 28 Lipca 2022, 11:58:55 »
nie trzeba tak mocno ładować akumulatora 12v, bo jest on tylko do utrzymywania zamka centralnego

Przeczytałeś to w gazetach, czy to co napisałeś wynika z wiedzy merytorycznej?
Tak wynika z budowy układów elektrycznych w nowożytnych samochodach.
Akumulator 12v jest bardzo potrzebny w układzie spalinowym, bo jest gwarantem w miarę stałego napięcia, niezależnego od działania alternatora.
W układach opartych o dodatkowy akumulator trakcyjny, akumulator 12v jest potrzebny tylko, kiedy samochód nie jest "gotowy" do jazdy (czytaj: włączony), bo w przypadku jazdy, role alerenatora odgrywa przesył energii z większego akumulatora trakcyjnego (stąd wystarczy włączyć rav4 na postoju i się nie rozładuje), który w odróżnieniu od prądnicy na silniku, który działa pod różnym obciążeniem, podaję prawie cały czas stały prąd.
Ogólnie w autach wszystkie odbiorniki prądu, czyli głównie światła, elektryczne ukady ogrzewania, ekrany itp. podczas jazdy korzystają głównie z energii prądnicy (jaką jest alternator, lub układ rozruszniko generatora w autach tybu mild hybrid) lub energii z akumulatora trakcyjnego, którego jakąś przetwornica (bo z reguły akumaltor trakcyjny ma iwkesze napięcie) jest poalczona z odbiornikami prądu równolegle z akumulatorem 12v.
Więc skoro, podczas jazdy, stały prąd zapewnia nam "większy" akumulator, to do czego jeszcze chciałbyś używać akumulatora 12v? Podczas postoju utrzymuje on system samochodu w trybie stand by (tutaj każdy producent inaczej, w zależności od systemu, w prostych autach, pobiera mało prądu, w tych rozbudowanych, auta podczas postoju potrafią zżerać dużo prądu bo np. są w stanie się w jakimś stopniu aktualizować ota), alarm jeśli posiadamy no i właśnie zamek centralny. W hybrydzie nie ma klasycznego rozrusznika i auto w teorii było by w stanie uruchomić się bez akumulatora 12v, wystarczy prąd z dużego akumulatora, tylko coś musiało by jeszcze utrzymywać komputer/sterownik odpowiedzialny za pracę układu.
PS. O ile mi wiadomo, to w gazetach (z pominięciem brukowców i gazet z plotkami) właśnie znajduje się wiedza merytoryczna

Offline Markid

• Toyot Spamer
  • Samochód:: RAV4 2.5 2020
« Odpowiedź #278 dnia: 28 Lipca 2022, 12:33:17 »
Ten film wiele wyjaśnia (np. jak ładować), choć tu jest na tapecie Prius to dla RAV4 Hybrid będzie podobnie): https://www.youtube.com/watch?v=M53Hbh5wpRQ

Offline Hillbilly

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Rav4 Hybrid 4x4
« Odpowiedź #279 dnia: 05 Sierpnia 2022, 21:47:30 »
O jakich osłonach piszesz?
O osłonie akumulatora w bagażniku i o odłączaniu masy od aku 12v. Zrobię to jesienią.

Offline wszim

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #280 dnia: 05 Sierpnia 2022, 23:12:04 »
Ty chcesz odpinać ten akumulator od auta? Do ładowania nie musisz tego robić. Możesz się podłączyć pod maską.

Offline Hillbilly

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Rav4 Hybrid 4x4
« Odpowiedź #281 dnia: 06 Sierpnia 2022, 14:13:00 »
A w instrukcji piszą, żeby podłączyć się bezpośrednio pod zaciski i odpiąć masę.

Offline Skonek1976

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #282 dnia: 06 Sierpnia 2022, 14:29:40 »
W ASO podpinana się bezpośrednio pod AKU 12V aby go podładować.

Offline compucar

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #283 dnia: 06 Sierpnia 2022, 14:39:50 »
dla wiekszosci ładowarek akumulator stanowi bufor, rodzaj stabilizatora napięcia 12V, dlatego instrukcja zaleca rozłączenie zacisków przed podłączeniem ladowania; gdyby ktoś nieświadomy tego faktu podpial swoją ładowarkę do kompletnie rozładowanej baterii, nieustalone stany napięcia z jej wyjścia mogą uszkodzić sterowniki w aucie. serwis podpina do nierozlaczonej baterii gdy widzi ze napięcie jest zbyt niskie, jednak nie niższe niż np. 7V. w przeciwnym razie na pewno odepną zaciski..

Offline wszim

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #284 dnia: 06 Sierpnia 2022, 20:46:31 »
Ok. Ale jeśli mówimy o okresowym doładowaniu akumulatora, można to zrobić podłączając się do wyznaczonych przez producenta punktów pod maską. Ja tak w każdym razie robię, choć było to tylko 2 razy.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl