Autor Wątek: Wideorejestrator + smartbox  (Przeczytany 6438 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Ryben

• Toyot Leżący
  • *
Wideorejestrator + smartbox
« dnia: 05 Lipca 2021, 23:09:40 »
Witam.
Mam pytanie do użytkowników posiadających zamontowany wideorejestrator z dodatkowym smartboxem w RAV4 Hybrydzie.
Zamontowałem w serwisie Toyoty urządzenie MIO Mivue 798 Dual + Mio SmartBox III z opcją zasilania z skrzynki bezpiecznikowej oraz dodatkowym wyłącznikiem pomiędzy zasilaniem, a smartboxem (kiedy zostawiam auto w garażu wyłączam wideorejestrator tym wyłącznikiem, aby nie wchodził niepotrzebnie w tryb czuwania).
Trochę się zdziwiłem gdy po pokonaniu trasy ponad 350km (akumulator powinien się w pełni naładować) urządzenie po przejściu w tryb parkingowy wyłączyło się po około 10 minutach (siedziałem wtedy w aucie na parkingu i zwróciłem na to uwagę).
Po powrocie do domu udałem się do serwisu, gdzie w smartboxie obniżono mi próg odcięcia z wartości 12.4 do wartości 12.2.
Jak się po kilku dniach okazało nie za bardzo to pomogło.
Jednocześnie po powrocie z urlopu (auto 3 tygodnie garażowane) nie mogłem odpalić samochodu z powodu wyładowanego akumulatora (wideorejestrator był wyłączony wyłącznikiem zamontowanym przez serwis).
W serwisie po 5 dniach trzymania auta stwierdzono, że wszystko jest ok i auto zostało mi zwrócone.
Niestety okazało się, że nie jest ok, ponieważ wideorejestrator nadal wyłącza się po 8 minutach, a nie jak powinien po kilku godzinach.
Po powrocie do serwisu dostałem na "próbę" nowy akumulator z którym zostawiłem auto na 2h na parkingu i tu zaskoczenie wideorojestrator po moim powrocie nadal działał w trybie parkingowym (jak powinien).
Trzy dni później zostawiłem auta na parkingu na 2h i po powrocie zauważyłem, że wideorejestrator jest już wyłączony (jak bywało wcześniej).
W związku z tym proszę o informację, czy u Was dział to poprawnie, czy też mięliście jakieś problemy, a jeżeli tak to jak sobie z nimi poradziliście.
Od razu dodaję, że w temacie elektryki samochodowej jestem zielony i nie mam nawet miernika, żeby sprawdzić co i jak.
Z góry dziękuję za pomoc.

Offline tomeksp

• Toyot Chodzacy
Odp: Wideorejestrator + smartbox
« Odpowiedź #1 dnia: 05 Lipca 2021, 23:22:56 »
Dołożyłem do tego Ceillink Neo9 i dopiero teraz jestem zadowolony. Wcześniej szybko siadał.

Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka

Offline ZiE_MiA

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #2 dnia: 05 Lipca 2021, 23:58:48 »
Witam.
Mam pytanie do użytkowników posiadających zamontowany wideorejestrator z dodatkowym smartboxem w RAV4 Hybrydzie.
Zamontowałem w serwisie Toyoty urządzenie MIO Mivue 798 Dual + Mio SmartBox III z opcją zasilania z skrzynki bezpiecznikowej oraz dodatkowym wyłącznikiem pomiędzy zasilaniem, a smartboxem (kiedy zostawiam auto w garażu wyłączam wideorejestrator tym wyłącznikiem, aby nie wchodził niepotrzebnie w tryb czuwania).
Trochę się zdziwiłem gdy po pokonaniu trasy ponad 350km (akumulator powinien się w pełni naładować) urządzenie po przejściu w tryb parkingowy wyłączyło się po około 10 minutach (siedziałem wtedy w aucie na parkingu i zwróciłem na to uwagę).
Po powrocie do domu udałem się do serwisu, gdzie w smartboxie obniżono mi próg odcięcia z wartości 12.4 do wartości 12.2.
Jak się po kilku dniach okazało nie za bardzo to pomogło.
Jednocześnie po powrocie z urlopu (auto 3 tygodnie garażowane) nie mogłem odpalić samochodu z powodu wyładowanego akumulatora (wideorejestrator był wyłączony wyłącznikiem zamontowanym przez serwis).
W serwisie po 5 dniach trzymania auta stwierdzono, że wszystko jest ok i auto zostało mi zwrócone.
Niestety okazało się, że nie jest ok, ponieważ wideorejestrator nadal wyłącza się po 8 minutach, a nie jak powinien po kilku godzinach.
Po powrocie do serwisu dostałem na "próbę" nowy akumulator z którym zostawiłem auto na 2h na parkingu i tu zaskoczenie wideorojestrator po moim powrocie nadal działał w trybie parkingowym (jak powinien).
Trzy dni później zostawiłem auta na parkingu na 2h i po powrocie zauważyłem, że wideorejestrator jest już wyłączony (jak bywało wcześniej).
W związku z tym proszę o informację, czy u Was dział to poprawnie, czy też mięliście jakieś problemy, a jeżeli tak to jak sobie z nimi poradziliście.
Od razu dodaję, że w temacie elektryki samochodowej jestem zielony i nie mam nawet miernika, żeby sprawdzić co i jak.
Z góry dziękuję za pomoc.
Niestety nasz Aku są małe i szybko padają tzn rozładowują się, ja mam moduł który ma rozłączać kamerkę przy zejściu poniżej 12,2V i toteż robi ale jako sam moduł chyba drenuje nadal baterię bo już dwa razy mi się zdążyło z tym modułem wzywać assistance do odpalenia. Zakupiłem też neo i jutro ma mi przyjść, potem montaż i w końcu błogi spokój z rozładowanym Aku. Niestety wideorejestrator u z trybem parkingowym w hybrydach działają na wyłączonym zapłonie bardzo krótko jeśli mają moduł zabezpieczający rozładowanie Aku ale same Aku mają mało pojemności bo w corollce 2.0 mam tylko 286Ah .

Wysłane z mojego MI 9 Transparent Edition przy użyciu Tapatalka

Offline Ryben

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #3 dnia: 06 Lipca 2021, 08:07:06 »
Dzięki za informacje.
Widzę, że to nie tylko mój problem.
A z drugiej strony to jakaś chora sytuacja. Rozumiem oszczędności produkcyjne, ale człowiek wymienia auto na nowsze i okazuje się, że pod wieloma względami gorsze.
Żeby to co dotychczas było normą funkcjonowało trzeba dokupić booster, bo auto zostawione np. na lotnisku na trzy tygodnie może nie odpalić. Trzeba dokupić adapter zasilania, bo inaczej tryb parkowania w wideorejestratorze może nie działać. Są wersje wyposażenia, w których trzeba dokupić koło zamienne, bo nie można wyjechać za granicę, gdzie nie uznają zestawów naprawczych.
Nie idzie to wszystko w dobrym kierunku, ale pozostaje się chyba z tym pogodzić.

Offline Markid

• Toyot Spamer
  • Samochód:: RAV4 2.5 2020
« Odpowiedź #4 dnia: 06 Lipca 2021, 08:53:49 »
ale same Aku mają mało pojemności bo w corollce 2.0 mam tylko 286Ah
Akumulator zwykły (nie trakcyjny) jest raczej mniejszy - około 50 Ah. 286Ah to byłby gigant ;)

Offline ZiE_MiA

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #5 dnia: 06 Lipca 2021, 08:54:57 »
ale same Aku mają mało pojemności bo w corollce 2.0 mam tylko 286Ah
Akumulator zwykły (nie trakcyjny) jest raczej mniejszy - około 50 Ah. 286Ah to byłby gigant ;)
Sorki pomyłka miało być 48Ah i 286 A

Offline Markid

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #6 dnia: 06 Lipca 2021, 09:43:47 »
W RAVce jest niewiele większy - o ile dobrze pamiętam 54 Ah.

Offline ZiE_MiA

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #7 dnia: 14 Lipca 2021, 20:37:13 »
Dołożyłem do tego Ceillink Neo9 i dopiero teraz jestem zadowolony. Wcześniej szybko siadał.

Cześć czy możesz mi powiedzieć i pokazać foto jak zamontowany masz cellink i gdzie podpięty?

Offline tomeksp

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #8 dnia: 15 Lipca 2021, 06:51:44 »
Neo9 mam podpięty do kabla zasilającego zapalniczkę i leży w nogach pasażera, ukryty za dywanikiem.

Offline ZiE_MiA

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #9 dnia: 15 Lipca 2021, 07:18:16 »
Neo9 mam podpięty do kabla zasilającego zapalniczkę i leży w nogach pasażera, ukryty za dywanikiem.

Czyli podpięty pod podłokietnikiem rozumiem?

Offline tomeksp

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #10 dnia: 15 Lipca 2021, 11:12:04 »
Nie.
Do gniazda za tacką ładowania.

Offline hardtmuth

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: RAV4 V
« Odpowiedź #11 dnia: 18 Lipca 2021, 19:55:05 »
Też mam podobne rozwiązanie (coś ala smartbox + mikavi).

Przez kilka miesięcy (może nascie tygodni) chodziło nazwyczaj dobrze. Do czasu jak raz udupiłem aku i nie mogłem odpalić. Od tego czasu mam pewnie zasiarczony aku i pojemność rzeczywista jest pewnie 10-30% nominalnej.

Miałem boxa ustawionego na 12,2V, wtedy nagrywanie nawet działo czasami z rana następnego dnia. Po "udupieniu aku" zmieniłem na 12,4 i teraz niekiedy nagrywa 10 minut, niekiedy nagrywa 30 minut, ale raczej nie dłużej.
Sprawdzałem ile prądu pobiera box po wyłączeniu (zejściu < ustawionego napięcia) i nie było to mierzalne przez mój multimetr (<1 uA jak mnie pamięć nie myli), więc box na pewno nie zużywa energii po wyłączeniu.

Sprawdzałem też progi wyłączenia i ustawione napięcie na moim boxie było minimalnie później wyłączane. Tj. 12,4 to wyłączał przy 12,35V (przykładowo).

Toyota sprawdzała aku, oczywiście wszystko ok. Mam sprzęt do pomiaru pojemności aku, ale to trwa wieki i trzeba aku wyjąć z auta, naładować i rozładować. Nie chce problemów z samochodem przy braku zasilania, ale wątpię, by miał on teraz te 45 Ah deklarowane.

Cena za Ceillink Neo9 jest dość kosmiczna (bateria to 300-500 zł, elektronika <50-100 zł - przy masówce).

Offline Ryben

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #12 dnia: 19 Lipca 2021, 08:27:45 »
Mi jakiś czas temu dali "na próbę" nowy akumulator i wszystko pięknie działa. Mam wrażenie, że jak pisał "hardtmuth" mój akumulator był gdzieś wcześniej rozładowany (może w transporcie, może na placu) i od początku "źle" pracował, bo od początku miałem problem z videorejestratorem, który nigdy nie trzymał dłużej niż 15min. Teraz po trzech godzinach (na tyle jak na razie zostawiałem maksymalnie auto na parkingu, bo w garaży wyłączam - zainstalowali mi dodatkowy wyłącznik odcinający smartboxa)) działa bez problemów.
Ciekawe, że gdy kilka dni po założeniu videorejestratora byłem z tym problemem (10 min działania) w serwisie, to Pan sprawdził akumulator i powiedział, że jest 100% sprawny, ale w 50% naładowany, chociaż dwa dni wcześniej zrobiłem autem 350km po czym jechałem  tylko do serwisu, więc w mojej ocenie (może błędnej) powinien być w pełni naładowany.
Kupiłem dla bezpieczeństwa booster'a jak polecał mi Pan w serwisie, chociaż mam nadzieję, że nigdy nie będzie potrzebny.

Offline hardtmuth

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: RAV4 V
« Odpowiedź #13 dnia: 26 Lipca 2021, 10:03:29 »
Podejrzewam, że u mnie będzie dalsza degradacja akumulatora, jak pod koniec gwarancji dalej tak będzie lub będzie jeszcze gorzej, to będę biadolił o wymianę.
Inna opcja to samemu wymienić na coś innego, w tej pojemności aku są względnie tanie.

Offline Markid

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #14 dnia: 12 Września 2021, 18:07:08 »
Może problem padającego akumulator wynika z błędnego oprogramowania modułu DCM o czym mówi gość w tym filmiku od 13:35
https://www.youtube.com/watch?v=aUA2Jw1nKkk&t=329s
Wg tego co mówi to aktualizacja oprogramowania tego modułu poprawia sytuację.
Może ktoś kto ma tym problem by podrążył w TMP aby się odnieśli - film jest dość nowy, może u nas jeszcze o tym nie wiedzą.
Może też być tak, że w USA moduł DCM lub oprogramowanie jest inne i u nas to nie pomoże.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl