Autor Wątek: Prius 3 - gumki stabilizatora, drążki kierownicze - stuki  (Przeczytany 7327 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Pawadam

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Prius IV
Odp: Prius 3 - gumki stabilizatora, drążki kierownicze - stuki
« Odpowiedź #15 dnia: 10 Grudnia 2021, 23:53:09 »
witam.
moze pomoze komuś ten filmik. mi pomógł :)

https://youtu.be/ChHmog3nIuo

Offline ghost2255

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: C-HR II
« Odpowiedź #16 dnia: 11 Grudnia 2021, 10:49:48 »
moze pomoze komuś ten filmik. mi pomógł

Pisałem o tym na samym początku, ale z jakiegoś powodu nikt tego nie chce sprawdzić.
U mnie oczywiście też to stukało i uporałem się z tym łatwo, ale autor chce mieć nowy układ kierowniczy i zawieszenie przednie, a nie znaleźć problem.

Offline Pilarson

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #17 dnia: 11 Grudnia 2021, 11:54:37 »
moze pomoze komuś ten filmik. mi pomógł

Pisałem o tym na samym początku, ale z jakiegoś powodu nikt tego nie chce sprawdzić.
U mnie oczywiście też to stukało i uporałem się z tym łatwo, ale autor chce mieć nowy układ kierowniczy i zawieszenie przednie, a nie znaleźć problem.

Masz rację, pisałeś o tym. W sumie to nie wiem czemu odrazu nie poszedłem tym tropem. Szukałem winy w tej śrubce. Na pewno to sprawdze.
Możesz podpowiedzieć jak z tym się uporałes? Jakaś blaszke metalowa tam wsadziłeś czy jak?

Offline Pawadam

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #18 dnia: 11 Grudnia 2021, 15:15:14 »
witam.
 w miejsce gdzie koles na filmiku wklada srubokret wlozylem, a raczej wbilem, malego gwozdzika. tylko trzeba skrucic zeby nie byl dluzszy niz 1cm, moze troszke mniej.
pozdrawiam

Offline Pilarson

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #19 dnia: 15 Grudnia 2021, 17:10:46 »
Dzisiaj spróbowałem to łożysko otworzyć ale poległem z moimi narzędziami w warunkach jakie mam pod blokiem.
Jednak dokładnie osłuchałem i raczej jestem przekonany, że hałas dobiega spod podwozia a nie z tego łożyska.
Na filmikach też jest taki bardziej wyrazisty dźwięk.
Jak już wspomniałem gumki i łączniki drążka stabilizatora są wymienione.
Hałas się nasil i jest bardzo donośny jak jadę po zmrożonej drodze (dużo małych nierówności). Jednak czeka mnie wizyta u mechanika.
Pytanie czy mogę tak jeździć parę miesięcy i naprawić to w Polsce czy robić to na obczyźnie X2 X3 razy tyle.

Offline ghost2255

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #20 dnia: 15 Grudnia 2021, 18:17:22 »
Włączasz zapłon na READY i wykonujesz krótkie, szybkie ruchy kierownicą lewo-prawo. Potem to samo na wyłączonym zapłonie.
Jeśli stuki są na READY, a na wyłączonym zapłonie ustają, to zainteresuj się łożyskiem wspomagania.

Offline Pilarson

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #21 dnia: 16 Grudnia 2021, 21:57:19 »
Włączasz zapłon na READY i wykonujesz krótkie, szybkie ruchy kierownicą lewo-prawo. Potem to samo na wyłączonym zapłonie.
Jeśli stuki są na READY, a na wyłączonym zapłonie ustają, to zainteresuj się łożyskiem wspomagania.

Dokładnie jest tak jak piszesz. Stuki są na Ready i to tylko w pozycji neutralnej. Jak np. skrecę koła np. o pół obrotu kierownicą to krótkie i szybkie ruchy kierownicą nic nie powodują.
Mówisz o łożysku wspomagania. Szybko pogooglowalem i nic nie znalazłem. Problematyczna jest wymiana tego łożyska? Ktoś miał z tym do czynienia?

Offline Pawadam

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #22 dnia: 16 Grudnia 2021, 22:15:36 »
Witam.
Walczyłem z tym prawie dwa lata, wymieniałem cala kolumnę kierownicza i po jakimś czasie problem wracał. Nic nie trzeba wymieniac. Weź płaski śrubokręt albo nóż. zdemontuj okrągła zaślepkę i w miejsce w które koleś na filmiku wkłada śrubokręt wbij blaszkę, gwoździa, cokolwiek. Możesz nawet wcisnąć wykałaczkę.

Offline ghost2255

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #23 dnia: 17 Grudnia 2021, 20:11:23 »
Lepszym sposobem jest wkręt o niedużej średnicy. Można śrubokrętem wkręcając lub wykręcając dokładnie ustalić nacisk na to łożysko.

Offline pompa

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #24 dnia: 01 Lutego 2022, 12:54:56 »
Siemka, też miałem ten problem, teraz po zimie było pukanie i piszczenie.

Wymieniłem
Łączniki stabilizatora oraz gumy, przestało pukać ale nadal trochę skrzypiało, porządnie zbadałem autu u kumpla na szarpakach i wyszło że mam wywalone jabłka na drążkach kierowniczych, wymieniłem drążki i do tego końcówki drążków i przestało, pacjent to Prius 3

Offline KrzysiekEg

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: corolla 23 1,8
« Odpowiedź #25 dnia: 02 Marca 2023, 16:54:19 »
Pukanie na głębokich zagłębieniach. U mnie na szarpakach luz na prawym łączniku stabilizatora. Po wymianie dwóch stron, lemforder, stukanie jest nadal. Wycieczka do kolegi co się specjalizuje w zawieszeniach, pomacał, wyrok: luz na tulejach stabilizatora. Kazał wyciąć z paska klinowego kawałek, podłożyć i dokręcić. Jak na razie cisza. Patent działa, zobaczymy na jak długo. Obecnie 210 tys. przebiegu.

Offline ghost2255

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #26 dnia: 02 Marca 2023, 18:50:24 »
wyrok: luz na tulejach stabilizatora. Kazał wyciąć z paska klinowego kawałek, podłożyć i dokręcić. Jak na razie cisza. Patent działa, zobaczymy na jak długo. Obecnie 210 tys. przebiegu.

Tak się robiło 20 lat temu, jak nie było części od ręki.

Kup nowe, ORYGINALNE gumy i masz spokój na długo.
Można zastosować gumy od AURISA.

Offline Wojak WRO

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #27 dnia: 02 Marca 2023, 20:22:27 »
Gumy Lemfördera są po 30 zł sztuka
Kto pyta nie błądzi, kto pyta za dużo może oberwać - Julian Staniszewski, nauczyciel rysunku technicznego w LZN Wrocław

Offline KrzysiekEg

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: corolla 23 1,8
« Odpowiedź #28 dnia: 03 Marca 2023, 12:00:52 »
Specjalnie napisałem jakie łączniki założyłem, by nie było pisania o januszowaniu. Kolega stwierdził, że nie ma sensu kupować nowych, bo i tak za jakiś czas się wybiją i będzie to samo. Tym patentem, podobno załatwia się sprawę na wieki. Dlatego też opisałem ten sposób, i to, że dam znać jak to się będzie spisywało. Jeśli po kilku tysiącach wysypie się znowu, to nie omieszkam tego napisać. Jeśli wytrzyma dłużej, to też dam znać
« Ostatnia zmiana: 03 Marca 2023, 12:03:57 wysłana przez KrzysiekEg »

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl